Ministerul Sănătății a anunțat că 675 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă au fost înregistrate în primele luni ale anului și trei bebeluși aflați sub vârsta de vaccinare au murit.
Potrivit Ministerului Sănătății, această situație a fost provocată de scăderea ratei de vaccinare, până la 80% la nivel național, în condițiile în care aceasta ar trebui să fie de peste 95% pentru a preveni boala. Medicii spun că un număr mare de copii nevaccinați permite virusului să circule în comunitate.
„Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an”, se arată într-un comunicat.
Am întrebat două mame, care nu le-au făcut schema completă de vaccinare copiilor lor, care au fost motivele care au stat la baza deciziei lor. Roxana, mama unui băiețel de cinci ani, nu i-a făcut până la această vârstă vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. „Am luat această decizie la recomandarea medicului pediatru, alopat, nu vraci. Același medic care i-a făcut celelalte vaccinuri mi-a spus că nu mai face ROR la niciun copil, pentru că este preferabil ca aceste boli să fie făcute în copilărie”, spune Roxana.
Este un medic pediatru în care are încredere, despre care a primit recomandări bune. „El a consultat și tratat copilul în primii ani de viață. Nu l-am înscris la medicul de familie, pentru că nu era specializat pe pediatrie. Din acest motiv am cumpărat noi vaccinurile. După ce l-am înscris, medicul de familie ne-a spus că nu e ok că nu are vaccinul ROR făcut și că o să ne cheme la vaccinare. Nu ne-a mai sunat niciodată. Oricum, nu mai aveam încredere în ele după ce i-a prescris un antibiotic la care îi spusesem că are alergie”, povestește Roxana. Spune că nu citește bloguri anti-vaccinare și că nu au influențat-o postările Oliviei Steer. „Nu mă pricep la medicină, am mers pe mâna pediatrei și a doctorilor, în general, pe care i-am ales cu mare grijă. Plus că am văzut că a făcut tuse măgărească, deși era vaccinat, și au trecut pe lângă el, fără să se molipsească, două ture de varicelă, deși era nevaccinat”, afirmă Roxana.
În opinia ei, pentru actuala epidemie de rujeolă sunt responsabili oficialii din Sănătate. „Focarele de epidemie din Bistrița Năsăud și Cluj au apărut în comunități de romi care nu erau înscriși la medicul de familie. De ce nu ia Facebook-ul foc împotriva autorităților? E strigător la cer cum copiii romi sunt sacrificați din punct de vedere al sănătății, al școlarizării, al familiei și Facebook-ul sare pe Olivia Steer. Am citit că o familie s-a dus cu un bebeluș de șapte luni în vizită la un bolnav de rujeolă internat în spital. Pe managerul spitalului de ce nu-l întreabă nimeni nimic? Pe portari, pe medici?”. Directorul adjunct al DSP Bistriţa Năsăud, Doina Georgeta Petri, a declarat, joi, pentru Mediafax, că în județ au fost înregistrate 124 de cazuri de rujeolă, cele mai multe dintre ele provenite din rândul romilor nomazi care au venit din străinătate. „Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în comuna Petru Rareş, apoi în Ciceu-Mihăieşti, pe toată valea la graniţa cu judeţul Cluj şi în Parva, ca şi focare. În total am avut 124 de cazuri, până în luna mai. Rujeola au adus-o de undeva, este populaţie de etnie romă, cu mare potenţial migrator, de mişcare. De undeva au adus-o. A fost un caz internat la Cluj cu rujeolă, iar persoanele din satul Reteag, comuna Petru Rareş, s-au dus în vizită cu un copil de 7 luni şi au adus rujeola în comună”, a spus ea.
„În grupul nostru de prieteni, sunt copii complet nevaccinați”
Andreea, mama unei fetițe de cinci ani a ales să îi facă doar trei vaccinuri: împotriva TBC, a hepatitei B și împotriva poliomielitei. „Eu sufăr de o boală autoimună și în urma aprofundării cauzelor problemei am găsit mai multe legături între vaccinare și declanșarea reacției autoimune în organism. Așa că am mers pentru consultare la un medic imunolog pentru a înțelege mai bine „fenomenul" vaccinarii. Concluziile au fost că sistemul imunitar al copilului nu ar trebui să fie tulburat prin vaccinare până în jurul vârstei de 3 ani când el ajunge la o maturizare „naturală", iar vaccinarea să se faca în funcție de riscurile reale, de circumstanțe”, susține ea. Spune că s-a documentat apoi în ceea ce privește incidența, riscurile și severitatea fiecărei boli și a vaccinat-o împotriva TBC și a hepatitei pentru că în România sunt multe cazuri și împotriva poliomielitei pentru că este o boală invalidantă. „Nu am dorit vaccinarea la grămada, cu 5 vaccinuri comcomitente. Nu sunt genul de persoana care merge cu turma și nici influențabilă. De asta și consider că decizia este una foarte personală și nici cei apropiați nu o cunosc, pentru că nu vreau să fiu o sursă pentru alții”. Își verifică în fiecare zi fetița pentru a vedea dacă prezintă semnele vreunei boli - erupție, ganglioni inflamați sau febră. „Sincer, nu cred că ea este un pericol medical pentru alții. După cum nu-i privesc nici pe ceilalți ca pe niște bombe biologice. În grupul nostru de prieteni, sunt copii complet nevaccinați. Din păcate este și un caz cu autism manifestat în urma vaccinării, coincidență sau nu”, spune Andreea.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Valentin Popescu, a declarat joi că legea vaccinării se află pe circuitul de avizări, iar în perioada următoare ea va fi pusă în dezbatere publică. Nu a spus însă dacă va fi introdusă obligativitatea vaccinării, relatează Agerpres. Potrivit acestuia, va exista obligativitatea ca vaccinurile să fie tot timpul pe stoc. nu există probleme cu distribuția vaccinului ROR (rujeolă-oreion-rubeolă). „Există suficient vaccin pentru vaccinarea tuturor copiilor de un an și șapte ani. Sunt 380.000 de doze disponibile pentru a-i vaccina pe aceștia. Părinții trebuie să meargă la medicii de familie acolo unde se fac aceste vaccinări", a spus Valentin Popescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Numai pareri;
Citim studii
Ne dam cu parerea
Citim alte studii...( pro si contra)
Cuvinte ca "pandemie" ( pe care- sunt sigur, 98% din populatie nu le-au auzit pana zilel astea, inclusiv dintre "parelnicii " care citeaza de pe wiki- ca apoi sa-si dea cu parerea pe aici, sua prin alte medii) si "focar" de infectie patrund adanc in constientul ( ha!) neamului si trimit vitele la vaccinat "ca altfel e rau);
Nu prea am vazut in media, insa, parerile "contra" care exista: Inclusiv medici alopati, cu studii efectuate si puse la dispozitie cui vrea sa inteleaga;
Sau aia nu intra in "campania de vaccinare" actuala?
Ca mai are ministerul o suma de vaccinuri nefolosite- si riscam sa expire si apoi- depinde de contract- ramane Aventis fara profit... ( sa va e teama sa pronuntati firma;
Vad ca in majoritatea covarsitoare a cazurilor- toti se feresc sa-si asume afisarea numelui; Nu inteleg. Aici nu e de reclama sau ne-reclama; A facut o firma un produs? Il vinde? Sa si-l asume.
Cat despre pareri contra... e plin netul- la fel ( sau poate mai mult decat).
Numai ca prostanul care se uita la tv nu mai cauta si o a doua parere; Ca sa-si poata ASUMA el tratamentele pe care le acorda copilului sau; Pentru NICIUN medic nu-si va asuma ( si nici producatorii PHARMA, si niciun minister) riscurile. El- parintele- va avea grija ca puiului sau sa nu i se intample nimic rau, atat cat a putut el judeca; Nimeni nu-si doreste mai mult decat parintii ca un copil sa fie sanatos, sa se dezvolte armonios si sa fie protejat; Nici madam X sau Y ( mari medici parerologi in de toate) de la emisiunea lui Maruta ( scuze da` nu-mi vine alta) nici secretarul de stat W- vremelnic prin MS, nici Iohannis. In rest- puteti vedea la stiri cate "focare" de infectie au aparut si unde sunt localizate :-)
Ar trebui ca in strainatate,, copiii nevacinati sa nu fie primiti in colectivitate.