Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Guvernul Dăncilă lansează programul România Paranoică

Viorica Dăncilă în fața camerelor

Foto: George Călin/Inquam Photos

Una dintre primele măsuri ale guvernului Dăncilă a fost de a renunța la protecția asigurată de Serviciul de Pază și Protecție. Sunt zvonuri că se intenționează suplinirea acestui serviciu cu cel al Jandarmeriei. De altfel, în prima zi de lucru, doamna premier a venit la Guvern însoțită de un echipaj al Jandarmeriei.

Lăsând la o parte faptul că te aștepți de la miniștri să fie niște persoane capabile să acționeze și să reacționeze independent, vă propun să ne îndreptăm puțin atenția asupra gestului în sine, dar și asupra semnificației lui și a efectelor urmărite.

Față de o astfel de decizie, ai putea avea impresia că cel care a luat-o suferă de o stare avansată de paranoia. Dar nu este așa. Decizia de a renunța la SPP are menirea de a justifica și chiar spori paranoia în rândul prizonierilor din fața televizoarelor, mai ales pentru că este una dintre primele decizii ale guvernului, deci o prioritate națională. Statul paralel chiar există, înșiși membrii guvernului se simt amenințați.

Parcă mi-i și imaginez pe captivii televiziunilor de propagandă discutând între ei. „Îți dai seama, măi Ioane, cum este atacată țărișoara asta a noastră. Câtă invidie stârnim în lume. Dacă până și membrii guvernului au renunțat din prima zi la protecția ce le este atribuită legal. Este clar că statul paralel există, nu mai e loc de altă interpretare."

Din nefericire asistăm la o ghetoizare voluntară a Guvernului României, la ocultizarea acestuia.

În altă ordine de idei, dacă se confirmă, decizia înlocuirii SPP cu serviciul public al Jandarmeriei Române, doar pentru că i se pare cuiva că cel dintâi nu-și face corespunzător treaba, sau că face chiar mai mult decât i se întinde competența, mi se pare abuzivă. Jandarmeria nu este la cheremul doamnei ministru Dan, nu este o anexă a acesteia de care poate dispune după bunu-i plac. Jandarmeria este o instituție publică, ce are potrivit legii o cu totul altă destinație. Este abuzivă deturnarea unor servicii publice de la scopul lor legal.

Este ca și cum populația ar renunța în masă la serviciul de medicină de familie și l-ar înlocui cu serviciul medical de urgență. Pur și simplu, pentru că membrilor li se pare că serviciile medicinei de familie răspund cu întârziere nevoilor pacientului.

Este profund imoral și în același timp grav atacul informațional la care este supus cetățeanul din partea autorităților statului.

Aproape concomitent cu decizia renunțării guvernului la protecția SPP, un lider important al partidului de guvernământ, în persoana lui Paul Stănescu, el însuși deținător al unui portofoliu ministerial, fiind și vicepremier, lansează public informația cum că i-a spus un prieten, venit din partea unui înalt funcționar al statului, că e bine ca domnia sa „să colaboreze”, întrucât domnul Liviu Dragnea ar urma să fie „executat" în luna martie a anului curent.

În timp ce guvernul ar trebui să se ocupe de guvernarea țării, de elaborarea de programe menite să asigure stabilitatea și sustenabilitatea economiei, fapt care oricum reprezintă o foarte mare provocare, atât pentru anul în curs, dar și pentru cei ce vor urma, impactul creșterilor salariale aplicate, sau anunțate, fiind unul deosebit de important, acesta seamănă nesiguranța în rândul populației. 

Mesajul transmis este acela că România este sub un asalt prelungit din partea unor forțe oculte, pe care nici măcar guvernul, nici parlamentul nu sunt în stare să-l gestioneze eficient.

Dacă într-adevăr există un sâmbure de adevăr în această situație, dacă există dovezi că unii membri ai SPP i-au spionat pe cei pe care ar fi trebuit să-i protejeze, atunci aceste cazuri, grave de altfel, trebuie în mod cert cercetate și problema remediată. Este inadmisibil ca de la nivel guvernamental să identifici o problemă la un serviciu plătit din bani publici și să o lași, tratând-o cu indiferență, să existe în continuare. Nu am auzit, cel puțin nu până în acest moment, o reacție din partea SPP, față de acest prejudiciu de imagine ce a fost creat instituției.

În concluzie, România seamănă tot mai mult cu o țară neguvernabilă, iar asta nu se întâmplă din cauza celor care protestează împotriva manierei totalitare în care majoritatea parlamentară înțelege să guverneze țara, așa cum acuza zilele trecute doamna Andronescu, ci tocmai din cauza acestei majorități parlamentare, care s-a angajat oficial într-o vânătoare de vrăjitoare, lăsând de izbeliște interesul național.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    De ce ar trebui platiti din banii nostri (nu putini) jandarmii care sa pazeasca pe pretiosii alesi, Si nu numai salarii, toate cheltuielile de logistica samd. Asta in timp ce corpul de profesionisti pregatiti pentru asa ceva sta degeaba, La fel, pe bani multi!
    • Like 0
  • Când o armă importantă a unei țări - Jandarmeria- este transformată în societate de bodyguarzi pentru guvern și alții de-ai lor din partid, este evidentă trecerea la dictatură, nu știu cum nu iese scandal mare, măcar ofițerii de acolo să protesteze, să iasă în față. Doar nu au depus cu toții jurământ la PSD. Și dacă stai și cugetezi, în slujba cui se pune Jandarmeria prin Carmen Dan? A unui infractor dovedit și acoliților acestuia!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult