Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Guvernul Dăncilă lansează programul România Paranoică

Viorica Dăncilă în fața camerelor

Foto: George Călin/Inquam Photos

Una dintre primele măsuri ale guvernului Dăncilă a fost de a renunța la protecția asigurată de Serviciul de Pază și Protecție. Sunt zvonuri că se intenționează suplinirea acestui serviciu cu cel al Jandarmeriei. De altfel, în prima zi de lucru, doamna premier a venit la Guvern însoțită de un echipaj al Jandarmeriei.

Lăsând la o parte faptul că te aștepți de la miniștri să fie niște persoane capabile să acționeze și să reacționeze independent, vă propun să ne îndreptăm puțin atenția asupra gestului în sine, dar și asupra semnificației lui și a efectelor urmărite.

Față de o astfel de decizie, ai putea avea impresia că cel care a luat-o suferă de o stare avansată de paranoia. Dar nu este așa. Decizia de a renunța la SPP are menirea de a justifica și chiar spori paranoia în rândul prizonierilor din fața televizoarelor, mai ales pentru că este una dintre primele decizii ale guvernului, deci o prioritate națională. Statul paralel chiar există, înșiși membrii guvernului se simt amenințați.

Parcă mi-i și imaginez pe captivii televiziunilor de propagandă discutând între ei. „Îți dai seama, măi Ioane, cum este atacată țărișoara asta a noastră. Câtă invidie stârnim în lume. Dacă până și membrii guvernului au renunțat din prima zi la protecția ce le este atribuită legal. Este clar că statul paralel există, nu mai e loc de altă interpretare."

Din nefericire asistăm la o ghetoizare voluntară a Guvernului României, la ocultizarea acestuia.

În altă ordine de idei, dacă se confirmă, decizia înlocuirii SPP cu serviciul public al Jandarmeriei Române, doar pentru că i se pare cuiva că cel dintâi nu-și face corespunzător treaba, sau că face chiar mai mult decât i se întinde competența, mi se pare abuzivă. Jandarmeria nu este la cheremul doamnei ministru Dan, nu este o anexă a acesteia de care poate dispune după bunu-i plac. Jandarmeria este o instituție publică, ce are potrivit legii o cu totul altă destinație. Este abuzivă deturnarea unor servicii publice de la scopul lor legal.

Este ca și cum populația ar renunța în masă la serviciul de medicină de familie și l-ar înlocui cu serviciul medical de urgență. Pur și simplu, pentru că membrilor li se pare că serviciile medicinei de familie răspund cu întârziere nevoilor pacientului.

Este profund imoral și în același timp grav atacul informațional la care este supus cetățeanul din partea autorităților statului.

Aproape concomitent cu decizia renunțării guvernului la protecția SPP, un lider important al partidului de guvernământ, în persoana lui Paul Stănescu, el însuși deținător al unui portofoliu ministerial, fiind și vicepremier, lansează public informația cum că i-a spus un prieten, venit din partea unui înalt funcționar al statului, că e bine ca domnia sa „să colaboreze”, întrucât domnul Liviu Dragnea ar urma să fie „executat" în luna martie a anului curent.

În timp ce guvernul ar trebui să se ocupe de guvernarea țării, de elaborarea de programe menite să asigure stabilitatea și sustenabilitatea economiei, fapt care oricum reprezintă o foarte mare provocare, atât pentru anul în curs, dar și pentru cei ce vor urma, impactul creșterilor salariale aplicate, sau anunțate, fiind unul deosebit de important, acesta seamănă nesiguranța în rândul populației. 

Mesajul transmis este acela că România este sub un asalt prelungit din partea unor forțe oculte, pe care nici măcar guvernul, nici parlamentul nu sunt în stare să-l gestioneze eficient.

Dacă într-adevăr există un sâmbure de adevăr în această situație, dacă există dovezi că unii membri ai SPP i-au spionat pe cei pe care ar fi trebuit să-i protejeze, atunci aceste cazuri, grave de altfel, trebuie în mod cert cercetate și problema remediată. Este inadmisibil ca de la nivel guvernamental să identifici o problemă la un serviciu plătit din bani publici și să o lași, tratând-o cu indiferență, să existe în continuare. Nu am auzit, cel puțin nu până în acest moment, o reacție din partea SPP, față de acest prejudiciu de imagine ce a fost creat instituției.

În concluzie, România seamănă tot mai mult cu o țară neguvernabilă, iar asta nu se întâmplă din cauza celor care protestează împotriva manierei totalitare în care majoritatea parlamentară înțelege să guverneze țara, așa cum acuza zilele trecute doamna Andronescu, ci tocmai din cauza acestei majorități parlamentare, care s-a angajat oficial într-o vânătoare de vrăjitoare, lăsând de izbeliște interesul național.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De ce ar trebui platiti din banii nostri (nu putini) jandarmii care sa pazeasca pe pretiosii alesi, Si nu numai salarii, toate cheltuielile de logistica samd. Asta in timp ce corpul de profesionisti pregatiti pentru asa ceva sta degeaba, La fel, pe bani multi!
    • Like 0
  • Când o armă importantă a unei țări - Jandarmeria- este transformată în societate de bodyguarzi pentru guvern și alții de-ai lor din partid, este evidentă trecerea la dictatură, nu știu cum nu iese scandal mare, măcar ofițerii de acolo să protesteze, să iasă în față. Doar nu au depus cu toții jurământ la PSD. Și dacă stai și cugetezi, în slujba cui se pune Jandarmeria prin Carmen Dan? A unui infractor dovedit și acoliților acestuia!
    • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult