Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul din imagine pregătește modificarea Legii accesului la informațiile publice

Gabriel Petrea

(Foto: Facebook/Gabriel Petrea)

Legea prin care persoanele pot solicita instituțiilor statului informații despre cheltuirea banilor publici, contracte, licitații sau rapoarte ar putea fi modificată sau chiar abrogată, reiese dintr-un document obținut de PressOne.ro. Inițiatorul procesului de modificare a legii este Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, condus de Gabriel Petrea (în dreapta imaginii), care este și liderul Tineretului PSD. 

Portalul scrie că în interiorul Guvernului are loc un proces de consultare ce vizează modificarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice. Din document reiese că oficiali ai Ministerului Sănătăţii doresc chiar abrogarea acestei legi.

Documentul obținut de PressOne este un răspuns pe care oficiali din Ministerul Sănătăţii (MS) îl dau unei adrese din 22 mai 2017 a Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social − iniţiatorul procesului de modificare a legii.

Un inspector principal şi un farmacist primar din Ministerul Sănătăţii (MS) − Adriana Cârlan şi, respectiv, Anișoara Dud − propun nici mai mult, nici mai puțin decât abrogarea Legii 544/2001. Motivele? Cetățenii ar abuza de această lege, iar informațiile publice sunt, oricum, disponibile pe site, scrie PressOne.ro.

Un al treilea oficial din MS, consilierul Diana Stoica, propune ca legea să fie modificată astfel ca petentul să explice în cererea sa și de ce solicită acele informații publice.

Un reprezentant al Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social (MCPDS) a confirmat pentru PressOne.ro că există o discuție despre modificarea Legii 544/2001, dar că se află într-o etapă incipientă.

În această fază, ministerele întocmesc documente de analiză privind implementarea acestei legi, precum şi propuneri de modificare, pe care le transmit Ministerului Consultării Publice.

După centralizarea și publicarea acestor propuneri, ar urma să fie organizate dezbateri publice, iar ulterior, să fie formulat un proiect legislativ de modificare a Legii 544/2001, mai scriu jurnaliștii de la PressOne.ro.

Într-un interviu oferit pentru Agerpres la finalul lunii trecute, ministrul Consultării Publice, Gabriel Petrea, spunea că inițiativa de a modifica Legea 544 ar urmări mai ales activarea administrațiilor locale, care nu oferă suficiente informații publice din oficiu.

„Există două categorii de cetățeni care solicită informații. Sunt cei care au interese punctuale, personale, pe anumite subiecte și cei care fac cercetări, cum ar fi ONG-urile, despre anumite situații care se întâmplă la nivelul administrației publice locale.

Ei bine, aceste situații necesită foarte multă muncă din partea funcționarilor publici din cadrul primăriilor și, atunci, ne dorim ca un calup de informații, pe care să-l stabilim împreună, să fie publicat înainte ca el să fie cerut. Și publicat de la sine, așa cum este bugetul local", declara ministrul Gabriel Petrea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult