(Foto: Facebook/Gabriel Petrea)
Legea prin care persoanele pot solicita instituțiilor statului informații despre cheltuirea banilor publici, contracte, licitații sau rapoarte ar putea fi modificată sau chiar abrogată, reiese dintr-un document obținut de PressOne.ro. Inițiatorul procesului de modificare a legii este Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, condus de Gabriel Petrea (în dreapta imaginii), care este și liderul Tineretului PSD.
Portalul scrie că în interiorul Guvernului are loc un proces de consultare ce vizează modificarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice. Din document reiese că oficiali ai Ministerului Sănătăţii doresc chiar abrogarea acestei legi.
Documentul obținut de PressOne este un răspuns pe care oficiali din Ministerul Sănătăţii (MS) îl dau unei adrese din 22 mai 2017 a Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social − iniţiatorul procesului de modificare a legii.
Un inspector principal şi un farmacist primar din Ministerul Sănătăţii (MS) − Adriana Cârlan şi, respectiv, Anișoara Dud − propun nici mai mult, nici mai puțin decât abrogarea Legii 544/2001. Motivele? Cetățenii ar abuza de această lege, iar informațiile publice sunt, oricum, disponibile pe site, scrie PressOne.ro.
Un al treilea oficial din MS, consilierul Diana Stoica, propune ca legea să fie modificată astfel ca petentul să explice în cererea sa și de ce solicită acele informații publice.
Un reprezentant al Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social (MCPDS) a confirmat pentru PressOne.ro că există o discuție despre modificarea Legii 544/2001, dar că se află într-o etapă incipientă.
În această fază, ministerele întocmesc documente de analiză privind implementarea acestei legi, precum şi propuneri de modificare, pe care le transmit Ministerului Consultării Publice.
După centralizarea și publicarea acestor propuneri, ar urma să fie organizate dezbateri publice, iar ulterior, să fie formulat un proiect legislativ de modificare a Legii 544/2001, mai scriu jurnaliștii de la PressOne.ro.
Într-un interviu oferit pentru Agerpres la finalul lunii trecute, ministrul Consultării Publice, Gabriel Petrea, spunea că inițiativa de a modifica Legea 544 ar urmări mai ales activarea administrațiilor locale, care nu oferă suficiente informații publice din oficiu.
„Există două categorii de cetățeni care solicită informații. Sunt cei care au interese punctuale, personale, pe anumite subiecte și cei care fac cercetări, cum ar fi ONG-urile, despre anumite situații care se întâmplă la nivelul administrației publice locale.
Ei bine, aceste situații necesită foarte multă muncă din partea funcționarilor publici din cadrul primăriilor și, atunci, ne dorim ca un calup de informații, pe care să-l stabilim împreună, să fie publicat înainte ca el să fie cerut. Și publicat de la sine, așa cum este bugetul local", declara ministrul Gabriel Petrea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.