Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Guvernul te vrea asistat social, degeaba vrei un loc de muncă. Cazul angajaților cu handicap lăsați fără salarii

Protest persoane cu handicap

Sursa foto: paularusu.ro

Pe doamna blondă în scaun cu rotile o cheamă Crinuța Pop, e în cărucior de la vârsta de un an și un pic, de o viață practic, sechele de poliomielită. A venit de la Satu Mare ca să protesteze impotriva unei nedreptăți pe care Guverul a bătut-o în cuie printr-o ordonanță de urgență.

Știți ce înseamnă să vii de unde se pune harta în cui până la București în România lui 2017? Un drum de două zile, pentru o persoana află în scaun cu rotile, că e musai să opreși pentru un pat, altfel drumul e de vreo 16 ore, 7-800 de kilometri.

Lângă ea, în celălalt scaun cu rotile e doamna Felicia Oprișan. A venit la Bucureșți de la Hunedoara, nu a mai fost în capitală de aproape 10 ani, din ziua în care și-a scos de la Ministerul Muncii autorizația pentru întreprindere autorizată cu statut protejaf fiindcă e paralizată, nu poate merge.

– Am angajați de la 18 la 52 de ani, toți cu diverse grade de handicap. De la 1 septembrie nu o să le mai putem da salariile. Noi aveam câștiguri din obligația firmelor de a cumpăra produse de la noi în cuatumul sumei pe care altfel trebuia să o plătească la stat. Dau peste 20 de salarii, dar cum gata! – îmi spune cu lacrimi în ochi doamna Crinuța Pop

– În 2008 eram 200 de astfel de societați, acum sunt 700. Poate sunt sunt și societați căpușă, dar autorizațiile le-a dat Ministerul Muncii, ar fi trebuit să verifice să vadă care sunt firmele necinstite. Mă doare ca ministerul care trebuie să ne protejeze îsi bate joc de noi, intră în discuție cealaltă doamnă în cărucior, Felicia Oprișan.

– Noi am plătit la buget toate obligațiile, să vă dau un exemplu. În 2016 am plătit numai TVA 285 de mii de lei si pentru asigurări de sănatate și CAS 150 de mii de lei, suntem cu plățile la zi. Un salariu la noi e cam 1344 de lei, îmi zice din scaunul cu rotile doamna de la Hunedoara.

Sunt supărate, cu lacrimi în ochi și noduri în gât, parcate cu scaunle lor cu rotile în soare, pe trotuarul de vis-a-vis de Ministerul Muncii. Le-au pus și niște garduri, să nu cumva să devină violenți și să facă vreo revoluție oamenii ăștia care nu vor să fie o povara pentru statul român, dar pe care îi execută scurt Ministerul Muncii.

Sunt cu totul 200 de persoane cu diverse grade de handicap, în cărucioare cu rotile, nevăzători, fără auz sau cu paralizii parțiale care au ieșit în stradă fiindcă Guvernul vrea să îi lase făra bruma de venit pe care și-o câștigă cinstit. 

 Sunt oameni care în ciuda problemelor majore de sănătate muncesc pentru un salariu în întreprinderi cu statut protejat. Pâna acum legea spunea că dacă un angajator nu are un procent din angajați persoane cu dizabilități, poate cumparăra produse și servicii de la aceste mici întreprinderi care lucrează cu astfel de persoane. Pe scurt, dacă eu am o firmă și cumpăr perii, mături, lavete, felicitări, sau servicii de legătorie documente de la o astfel de întreprindere unde lucrează persoane cu handicap și care are statut protejat, platesc sumele datorate statului acestor oameni, care la rândul lor dau salarii și plătesc dări statului român. Ordonanța dospită la Ministerul Muncii al Liei Olguța Vasilescu le ia oamenilor ăstora bruma de venit. Se întâmplă peste o săptămână, la 1 septembrie, iar în schimb le promit că le-or da bani mai mulți la indemnizați de handicap.

O batjocură fără margini

Statul îi lasă acum fără salariul minim pentru care muncesc 8 ore și le promit că la anul le vor da încă 100 sau 200 de lei la îndemnizația de handicap. Ca să aveti dimensiunea batjocurei:

– o persoana cu handicap grav ia azi 370 de lei, iar Guvernul îi promite 500 de lei, la anul, în iulie

– o persoană cu handicap sever ia azi 270 de lei, iar Guvernul îi promite 360 de lei tot la anul.

Între timp, deși oamenii ăștia aveau salarii pentru care munceau cinstit, vor rămâne fără ele. Firmele care puteau opta să dea banii acestor mici întreprinderi pentru diverse produse si servicii, sunt obligate prin OUG 60/2017 să dea banii la buget, de la 1 septembrie.

Culmea obrăzniciei politice e că ordonanța de urgență invocă tocmai cevesitaea angajarii persoanelor cu handicap: Pentru a da persoanelor cu dizabilităţi posibilitatea de a trăi independent şi de a participa pe deplin la toate aspectele vieţii sunt necesare măsuri care să asigure creşterea angajării acestora atât în sectorul public, cât şi în cel privat – fragmentul e din preambulul actului normativ.

Știți câte persoane cu dizabilități care aveau un serviciu sunt înregistratre în anul 2016? 35 de mii dintr-un milion și jumătate câte sunt înregistrate în arhivele Ministerului Muncii. Altfel spus politicienii zic că dacă iau banii de salarii celor 35 de mii de angajați vor avea bani ca să plătească indemnizațiile sporite de anul viitor. Matematică de hoți.

Articol publicat pe site-ul autoarei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Şi acum un altfel de exemplu. Am fost în Polonia, tara aia care ca şi noi a fost în comunism si are puternice influente slave si probleme cu politicienii corupt, dar mai avansată ca noi. Eram în auchan si stiti ce am văzut? Un bărbat în jurul vârstei de 50 de ani îmbrăcat cu camasa si cravata, in scaun cu rotile care patrula printre raioane. E posibil sa fiu foarte subiectiv, dar sunt destul de sigur ca am văzut un zâmbet pe fata lui si chiar făcea ceea ce a fost pus sa facă,era atent la oameni si se plimba prin tot magazinul. Cat este de utila o astfel de persoana într-un supermarket unde sunt zeci de camere si detectoare la case? Nu cred ca foarte mult, dar totuși acel bărbat lucra acolo si cred ca o făcea cu placere, nu cred ca banii erau principalul motiv ci sentimententul ca societatea nu l-a abandonat, ca face parte din societatea normala, co tei uit cu va la binele comun si nu e uitat undeva. In detalii se face diferența.
    • Like 2
  • Inca un exemplu (intre multe altele) al indolentei, ipocriziei, incompetentei actualului guvern.
    Dar ce sa-i faci, olguta inca mai lucreaza la MARCHE DU TRAMVAI - mai are de mers pana la prima statie.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult