Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Funcționarii disprețului absolut: nu legea își bate joc de Magda Vasiliu, ci oamenii care o aplică

Copil în spital

(Foto: Guliver/Getty Images)

Povestea tristă a Magdei Vasiliu a făcut înconjurul internetului. A fost nevoie să se revolte public pentru un drept altfel garantat de lege. Un șir lung de funcționari amestecat cu medici i-a respins dreptul la concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav pe diverse motive: că trebuie să vină personal din Italia, acolo unde se află la tratament cu băiețelul ei, ca să se prezinte la diferite birouri pentru ștampile și alte formalități, că nu e bun medicul din Italia ca să scrie concediul, că nu se ște cine din România îl poate scrie, etc. O batjocură fără margini!

Asta se întâmplă atunci când medicul ori funcționarul CAS se prefac că aplică legea. Actul normativ nu e unul secret, dar e nevoie de omenie ca să vrei să ajuți pe cineva aflat la mii de kilometri distanță de țară din cauza unui necaz pe care nimeni nu vrea să-l cunoască cu adevărat.

Ce zice legea despre concediul acordat părintelui care îngrijește un copil bolnav de cancer, așa cum e cazul Magdei?

(OUG 158/2005)

1. Orice părinte are dreptul la acest concediu atunci când copilul lui e diagnosticat cu cancer, indiferent de vârsta copilului! O spune legea nu o spun eu! E o prostie afirmația făcută de șeful CAS care zice că Magda trebuie să demostreze că pruncul ei are handicap fiindcă peste vârsta de 7 ani părintele copilului nu mai are dreptul la concediu. O demență și o incompetență. Vă las aici articolul de lege ca să citiți cu ochii voștri: ART. 51 În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii (n.r. cancer), este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unităţile care acordă asistenţă medicală în specialitatea respectivă, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. – În realitate răspunsul a fost “nu se poate”, că l-au încadrat pe băiețel la alt articol al legii prin care îi cer Magdei să demonstreze în fals că băiatul ei e hadicapat, când de fapt nu e.

2. Atunci când părintele e în străinătate cu copilul său, medicul care il are în grijă este cel care scrie concediul medical pe baza actelor traduse si legalizate din țara unde pruncul e la tratament. Nu o spun eu, o zice legea! Citiți si voi:  ART. 53(1) Beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav care primeşte servicii medicale pe teritoriul unui stat membru în UE/SEE unul dintre părinţi… (2) Certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate. – În realitate răspunsul a fost “nu se poate” deși hârtiile sunt în România, traduse și legalizate.

3. Legea spune și care e cuantumul indemnizației de concediu în condițiile astea: 85% din salariul părintelui. Și aici ma apucă iarași revolta: unui adult diagnosticat cu cancer statul îi plătește o indemnizație de concediu medical de 100% din salariu, un copil nu merită decât 85% din salariu părintelui…. Lege strâmbă, oameni fără suflet.

4. Punctul ăsta nu mai e din lege. Medicul de familie al Magdei, medicul pediatru al fiului ei sunt primii care ar fi trebuit să o ajute fiindcă știau și, în teorie cel puțin, înțelegeau cel mai bine cât de mare e încercarea prin care trece Magda. Au preferat să o trimită de la Ana la Caifa numai ca să scape de ea.

Cu alte cuvinte Magda nu cere niciun favor, ci doar să beneficieze de dreptul ei prin lege. Rea voință ori prostie, cert e că nu legea e de vină, o spun tuturor funcționarilor de la premier în jos. Sunt vinovați oamenii care o aplică, lipsa de înțelegere, o minimă căldură omenească, un dram de înțelegere și un strop de voință ca să ajuți un om atunci când e cel mai greu încercat. Ce e cu voi oameni buni? Mai sunteți oameni?

În loc de concluzie: zilele acestea a fost pe toate canalele o știre despre un bunic bătrân tare care a fost trecut mort în acte în locul femeii lui care s-a prăpădit și care umblă de nebun 80 de km ca să le spună lunar celor de la Casa de Pensii ca e viu și că are nevoie de pensia lui. In loc să repare eroarea, nenororciții de funcționari care au greșit l-au pus mieros să mai vină peste o lună din vârf de munte ca să spună că e viu pentru pensia lui.

Meritați să ajungeți șomeri în vârf de munte în neomenia pe care o arătați, stimați angajați ai Casei de Pensii.

Articol publicat pe site-ul autoarei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acel batranel e mult prea milostiv: ii puneam eu sa ma caute sau plangere Art. 297 (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
    • Like 0
  • SCHIMBAREA – FĂRĂ CORUPŢIE ÎN SĂNĂTATE

    1. Fonduri insuficiente. Alocarea de 4.5% din PIB pentru sănătate de peste 20 de ani este o ruşine, fiind cel mai mic buget din Europa. Este necesară o alocare la nivelul mediei europene de 6 % din PIB.
    2. Directorii spitalelor sunt numiţi politic şi nu sunt aleşi după concursuri de competenţă managerială. Directorii numiţi politic, sunt aserviţi politic şi acceptă bugete poruncite politic, de fapt bugete jalnice pentru administrarea spitalelor, în aşa măsură încât medicii mereu sunt avertizaţi să facă economii, fiind sub o presiune continuă. Directorii încheie contracte de achiziţii, de reparaţii, de întreţinere, de aprovizionare numai cu firmele de casă ale baronilor locali, drept răsplată pentru numirea politică pe funcţie. Angajările de personal, numirile şefilor de secţie obedienţi, deplasările gratuite la simpozioane pentru favorizarea achiziţionării unor medicamente, sunt alte forme curente de corupţie din spitale. Nu peste tot este aşa, o bună parte din directori şi manageri sunt corecţi şi devotaţi.
    3. Condiţiile de spitalizare sunt precare în multe spitale, iar în unele spitale sunt umilitoare: paturi multe într-un salon, spitale supraaglomerate, medicamente puţine, comportamente formale, autoritariste, nepoliticoase, grosolane. Scandalul dezinfectantelor a arătat lipsa de preocupare, de vigilenţă, indiferenţa şi nivelul corupţiei managerilor.
    4. Calitatea consultaţiei medicale depinde de conştiinciozitatea medicului, de numărul de consultaţii şi de condiţiile asigurate.Timpul pentru întocmirea actelor medicale consumă drastic timpul pentru recomandările specifice bolii, de multe ori acestea sunt inexistente sau sunt enumerate într-o manieră rigidă, formală, telegrafică, care îndepărtează pacientul de la o comunicare autentică, empatică, de la om la om.
    5. Informatizarea actului medical prin Casa de Asigurări de Sănătate se face cu un soft depăşit, cu mulţi paşi inutili, care consumă timpul şi încurcă actul medical, fiind un stres continuu pentru medici şi asistente. Chiar nu se găsesc alte modalităţi mai utile, mai simple, mai eficiente în locul biletelor de trimitere de la medicii de familie, pentru a evita birocratizarea excesivă şi punerea exasperantă şi epuizantă pe drumuri a bolnavilor vârstnici sau cronici? Chiar de cinci ori trebuie înscrise seria fiecărei reţetei şi CNP-ul la fiecare consult în actele medicale ?
    6. Toţi pacienţii, deşi sunt asiguraţi, sunt umiliţi prin timpul pierdut la cozile multor cabinete medicale, de-a lungul şi de-a latul ţării. Sunt puţine cabinetele la care nu se aşteaptă la coadă, programările peste săptămâni sau luni de zile fiind o regulă pentru medicii mai căutaţi.
    Holurile policlinicilor de stat din toată ţara sunt înţesate zilnic cu sute de pacienţi umiliţi la cozi de multe ore. Sistemul integrat spital-policlinică este o umilinţă şi o ofensă continuă pentru pacienţi, care sunt programaţi la consultaţii în policlinică după săptămâni de aşteptare, apoi în ziua consultaţiei aşteaptă încă 4-5 ore până soseşte medicul, un SINGUR medic pe fiecare specialitate, DUPĂ ce îşi consultă pacienţii din spital. Aşteptări interminabile, antimedicale şi umilitoare sunt şi la serviciile de internare a spitalelor sau chiar la UPU. Asta nu este organizare, asta este lipsă de respect faţă de suferinzi. De ce nu se dublează liniile de gardă pentru toate specialităţile aglomerate, de ce medicul desemnat a acorda CU PRIORITATE consultaţii în policlinică prin sistemul integrat spital-policlinică nu face acest lucru, de ce nu sunt cel puţin DOI medici pentru fiecare specialitate pentru consultaţiile din policlinică, de ce nu sunt mai multe locuri libere de spitalizare, sunt întrebări la care nu poate răspunde un sistem rigid şi inflexibil de sănătate. Mulţi medici lucrează dimineaţa în spital, iar după amiaza în sistem privat, ceea ce este legal. În unele judeţe Casele de Asigurări de Sănătate au încheiat ilegal şi concomitent două contracte cu acelaşi medic, la stat şi la privat.
    7. Creşterea salariilor de bază, a plăţii gărzilor şi a sporurilor, ar trebui să facă să dispară şpaga din spitale. Reducerea corupţiei din sănătate ţine în primul rând de caracterul şi de integritatea morală a fiecărui medic. Atunci când medicii nu vor mai tăcea, nu va mai fi corupţie în sistemul public de sănătate. Orice compromis înseamnă complicitate cu corupţia. Convingerea mea sinceră este că atât pacienţii cât şi medicii doresc şi au dreptul să fie respectaţi. Medicii nu vor să fie umiliţi primind bani de la pacienţi, medicii vor să primească venituri potrivit pregătirii, competenţei şi efortului profesional depus. Nici pacienţii nu vor să se umilească, oferind bani în plus pentru un act medical plătit deja de ei, printr-un sistem de asigurări de sănătate echilibrat. Din păcate, o parte a medicilor condiţionează în continuare actul medical, sub paravanul regulamentelor rigide, sau printr-un comportament autoritar, atoateştiutor, discreţionar, în locul unei atitudini empatice.
    Majoritatea medicilor sunt dedicaţi profesiunii, având calităţi morale deosebite, fiind apreciaţi în comunităţile pe care le servesc. Corupţia din sistemul sanitar de stat se va reduce mult prin aplicarea şi respectarea ÎNTOCMAI a legilor de către toţi salariaţii: infirmieri, asistenţi, medici. Controalele din partea MS sau DSP sunt formale, de multe ori după ce s-a petrecut un eveniment mai grav. Casa de Asigurări de Sănătate, Inspecţia Sanitară de Stat, Curtea de Conturi trebuie să facă ADEVĂRATE controale şi mult mai frecvent.
    Doamnă sau domnule medic, înainte de a începe serviciul într-un spital sau la un cabinet, imaginează-ţi că eşti suferind, că ai dureri şi eşti neputincios şi neajutorat. Cum ai dori să fii tratat, aşa să-i tratezi şi tu pe ceilalţi. Imaginează-ţi că îi îngrijeşti, că îi tratezi pe părinţii tăi, pe cei din familia ta, pe cei dragi ţie. Respectă şi vei fi respectat. Profesiunea ta de credinţă: să-i îngrijeşti pe ceilalţi, aşa cum ai dori ca şi ceilalţi să aibă grijă de tine! Fă-o cu altruism, competenţă, onestitate, respect, devotament, responsabilitate, compasiune.
    Fii tu schimbarea pe care vrei să o făptuieşti în acordarea asistenţei medicale !
    • Like 1
    • @ Gheorghe Silvestrovici
      check icon
      Sunt bani in sanatate, credeti-ma, doar ca se fura foarte mult. Exemplu: o operatie la rinichi la o clinica privata: 1800 lei, acelasi lucru la stat: 4900 lei ...
      • Like 0
  • Daca te imbolnavesti, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa mergi la medicul de familie sa iti dea concediu. Dupa trei ore de asteptare pe hol, te pofteste in cabinet. Consultatia dureaza 15-30 de minute, dar jumatate din timp dureaza formalitatile, nu consultul propriuzis. In final, cu concediul pregatit, pot sa merg linistit acasa sa ma bag in pat si sa ma fac bine. Am dat cu subsemnatul la ce adresa pot fi gasit si ca nu plec de acasa nici daca mi se face foame si nu am nimic in frigider. Daca mi-e foame, inseamna ca sunt apt de munca, nu-i asa? Dupa cele 2-3 zile de refacere, trebuie sa merg inapoi la serviciu, unde cer o adeverinta, nu mai stiu scopul ei. Adeverinta o duc la medic, iar medicul imi da foaia de concediu, pe care trebuie sa o duc la firma unde lucrez. Concluzia mea: sistemul de sanatate nu are de-a face cu sanatatea sau cu starea noastra de bine. E doar o metoda de a mulge bani de pe oameni si de a-i amagi.
    • Like 1
  • Legea chiar e proasta. Nu medicii au obligatia de a rezolva problemele ci pacientul si familia. Doar ca ar trebui sa le poata rezolva on-line si pe propria raspundere a pacientului. Doar noi murim de frica de e-mail sau fax, bine ca nu se impune obligativitatea de a aduce actele circuland cu caruta.
    • Like 0
    • @ Kinga Toma
      check icon
      Nu prea ai cum sa rezolvi on line un concediu medical, atata vreme cat pentru eliberarea lui trebuie introdus in sistem cardul de sanatate iar pacientul trebuie sa semneze. In nicio tara din lume nu se elibereaza concedii medicale on line.
      • Like 1
    • @
      Nu stiu cum e in alte tari. Dar daca un medic specialist a certificat faptul ca tu sau copilul tau e bolnav, a emis un act, de ce nu ar putea fi trimis acel act, de pe adresa data de o persoana medicului de familie ca fiind adresa lui de corespondenta?
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      check icon
      Nimeni nu spune ca acel document nu poate fi transmis. Dar pentru a avea valoare oficiala el trebuie tradus in limba romana. Problema nu este daca medicul intelege 5-10 cuvinte din text, ci sa inteleaga integral textul. Nu puteti impune medicilor romani sa invete italiana, spaniola, germana, maghiara, engleza, olandeza si mai stiu si eu ce alta limba sau sa traduca un document cu Google translate.
      • Like 1
    • @
      Am rude in Australia. Unchiul meu avea progrmare la specialist si era programat si un translator (engleza-romana) ca sa-i traduca discutia cu medicul. Un sistem gandit sa ajute cetatenii bolnavi, nu sa-i chinuie birocratic.
      • Like 1
    • @
      check icon
      ... habar nu ai ce vb
      • Like 0
  • check icon
    Acești funcționari incompetenți care habar nu au să citească și să înțeleagă corect o lege, au dat „concurs” din ea!
    Toate instituțiile de stat sunt pline de astfel de incompetenți care refuză să-și asume vreo răspundere. E dezastru!
    • Like 4
  • A greși e omenește, numai că în cazul asta nu e vorba de o greșeala, și nici măcar de mai multe greșeli. Vorbim de legi făcute cu dosu' și rea voință. Da domnle' rea voință, in tara asta îți este frica sa te îmbolnăvești, că până își dau seama stimabilii ce ai, ești deja-n groapa.
    • Like 1
  • Perfectiunea institutionala nu a reusit nimeni sa o gaseasca ceea ce Romaniei i se cere constant de catre societatea civila, o tara si o institutie se reformeaza in timp la fel ca intr-un joc de Lego, depinzand in mare parte de calitatea umana care de altfel si irita societatea internauta si nu numai, in prezent ! Legi sunt, ele nu se aplica !
    • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      check icon
      Iar atunci cand legile se aplica, asa cum e in cazul acesta exagerat de distorsionat mediatizat, nu ne convine, cautam solutii de eschiva.
      • Like 1
  • Legislatia privind concediile, la fel ca pesemne toata legislatia medicala romaneasca, este stufoasa si adesea ambigua.
    Daca un medic de familie emite un certificat de concediu medical astazi, Casa de asigurari de sanatate il va plati.
    Dupa un an, doi sau chiar trei, aceeasi Casa vine in control la medicul cu pricina, si decide ca nu au fost indeplinite toate conditiile legale privind emiterea concediului, si ca banii trebuie recuperati.
    De la cine ii recupereaza, ghiciti?
    De la cel care i-a primit? Nici vorba.
    De la medicul de familie care a emis certificatul. Care medic are, nu-i asa, dreptul sa conteste in justitie decizia Casei si sa-si recupereze banii daca are castig de cauza, dupa unul-doi-trei ani de judecata, judecata in care cheltuieste de zece ori suma respectiva.

    Cinstit era, stimata doamna Rusu, sa citati integral paragraful despre pacientii tratati in UE, ca oamenii sa inteleaga ca lucrurile sunt nitel mai complicate.
    Eu unul nu i-as da nimanui un concediu prin corespondenta, nici sa ma pici cu ceara. La drept nici nu stiu cum as putea s-o fac, concediul trebuie semnat de beneficiar si inregistrat in Sistemul Informatic Unic Integrat si VALIDAT acolo, cu cardul de asigurat.
    • Like 3
    • @ Musat Gregorian
      check icon
      Stimate domn, va obositi degeaba. Cazul acesta nu este despre lege si corectitudine, este despre emotii si hormoni. Este despre cum sa gasim solutii sa fentam legea, doar pentru ca avem notorietate.
      • Like 1
    • @
      Prea stimabile, imi repugna favoritismele de orice fel si la orice nivel...sa nu uitam cazul actorului Arsinel care a "sarit" peste rand cu transplantul de rinichi, in timp ce oamenii simpli, fara "notorietate", asteapta ani de zile un organ care sa le salveze viata. In acest caz insa nu sunt de acord cu dv pt ca tocmai notorietatea dnei respective, care mai intai de toate este mama si ii inteleg disperarea, a facut sa se miste lucrurile. Cate asemenea cazuri trec neobservate si cate mame anonime sunt in situatia ei, dar nu pot face nimic, nu cred ca vreti sa stiti. Ma bucur ca dna Magda Vasiliu a ales sa faca publica drama prin care trece pt ca astfel s-au mai trezit unii din atipeala si au inceput sa se agite. Daca toata mediatizarea de care a avut parte acest caz va duce la niste schimbari vizibile si la reducerea birocratiei din sistemul sanitar, nu trebuie decat sa ne bucure pt ca de acestea vom profita cu totii. Rezultatele vor fi benefice pt toata lumea si asta ar trebui sa va preocupe, nu faptul ca o persoana publica si-a folosit popularitatea pt a semnala unele probleme grave ale sistemului sanitar. Daca erati dv in locui ei, nu ati fi procedat la fel???
      • Like 3
    • @
      Legea ar trebui sa cuprinda o chestie: pacientul sa-si dea o adresa de e-mail care este de corespondenta. Daca de pe acea adresa se primesc documente scanate cu diverse diagnostice, medicul sa poata elibera, pe raspunderea pacientului, concediul sau alte documente de care pacientul are nevoie.
      Nu inteleg de ce trebuie atata venit personal, traduceri autorizate. Am patit si eu chestia cu traducerile autorizate. Operata de cateva zile, tot m-am plimbat cu 100 de traduceri. E recognoscibil diagnosticul in 98% din cazuri. Sunt inumane procedurile asa cum sunt.
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      check icon
      Stimata doamna, ceea ce spuneti dumneavoastra nu exista nicaieri in lume. Eliberarea unui concediu medical este rezultatul unui act medical, nu este acelasi lucru cu eliberarea unui certificat de urbanism. In plus, exista cardul de sanatate care a fost introdus tocmai pentru ca medicii erau acuzati ca fac consultatii fictive.
      Ca atare, va invit sa revenim cu picioarele pe pamant.
      • Like 1
    • @ Daniela Tudose
      check icon
      Stimata doamna, situatia in discutie nu se poate schimba. Pentru ca eliberarea unui concediu medical nu este acelasi lucru cu eliberarea unui certificat fiscal, ci e rezultatul unui act medical numit consultatie medicala, in care medicul constata ca respectivul pacient (nu client, ca nu e aprozar) necesita de un repaus. In plus, medicii au fost acuzati de tot poporul ca inregistreaza consultatii fictive, pentru pacienti care nici macar nu au trecut prin cabinetul medical, si ca atare s-a introdus cardul de sanatate care trebuie introdus fizic in sistem.
      Din aceste motive si multe altele, un concediu medical nu se elibereaza nicaieri in lume prin internet.
      • Like 1
    • @ Kinga Toma
      check icon
      Cat despre traducerile autorizate, incercati dumneavoastra sa mergeti la un medic din, sa zicem, Germania, cu documente medicale in limba romana, sa vedeti cum le ia in considerare...
      • Like 1
    • @
      Sotul meu e medic specialist. De multe ori vin pacienti cu hartii medicale in engleza, franceza, germana, facute in strainatate si intelege diagnosticele date pe acele documente.
      • Like 0
    • @
      Cardul de sanatate s-ar poate utiliza si online. Dpdv tehnologic este identic cu un card bancar cu cip normal. Se poate construi un portal in care sa aiba acces atat pacientul cat si medicul. Acolo pacientul ar putea incarca documentele necesare si le-ar putea semna/valida cu cardul de sanatate.
      • Like 1
    • @ Kinga Toma
      check icon
      De acord. Si elibereaza vreun concediu medical prin internet? Sau doar personal?
      In plus, este multumit sa inteleaga doar diagnosticul, sau ar dori sa inteleaga si restul informatiilor medicale mentionate in respectivele documente?
      • Like 0
    • @ Sebastian Ciobanu
      check icon
      Dpdv tehnologic s-ar putea intampla ce spuneti dumneavoastra, anume ca poacientul sa isi citeasca cardul de sanatate online. Asta ar presupune ca pacientul sa aiba cititoare de carduri asupra lor. In plus, ar presupune existenta unor conexiuni minim securizate de internet. In aceste conditii s-ar putea. Dar nu discutam despre ce s-ar putea, ci despre ce se poate.
      • Like 1
  • Meritați să ajungeți șomeri în vârf de munte în neomenia pe care o arătați, stimați angajați ai Casei de Pensii.De acord,cu mentiunea ca-mi doresc, sa traiasca in somaj 1000 de ani,cu aceiasi indemnizatie(fara nici o indexare),cu un televizor pe care sa nu se vada decit Romania Tv,sa se prezinte la fiecare 3 luni sa semneze somajul(sa aiba parte de obisnuitele cozi,chiar daca lumea va ajunge in stadiul de %la % computerizata,si,in final dorinta mea e,sa ajunga sa vada si ei o lume normala.
    • Like 4
    • @ Octavian Cojocaru
      check icon
      Puteti sa ma ajutati sa pricep si eu unde intervine in toata aceasta discutie Casa de Pensii?
      • Like 1
    • @
      Trolache, tu ai citit articolul de fapt, sau ești părerolog profesionist și nu te încurci cu fleacuri?
      • Like 1
    • @ Ionut Catalin Dimache
      check icon
      Prostia incurca intotdeauna. Asa ca pastreaz-o la tine in cap, nu o mai scoate la piata ca nu e catel sa il plimbi. La fel si nesimtirea, pastreaz-o bine inchisa la tine ca pute daca ii dai drumul la gura.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult