Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Guvernul vrea o taxă pentru accesul maşinilor mai poluante în centrul oraşelor. Daniel Constantin: „Putem să stimulăm și mai bine transportul în comun”

Accesul în centrul marilor orașe s-ar putea face pe baza unei taxe pe care o vor plăti proprietarii de mașini poluante. Taxa va înlocui timbrul de mediu care a fost eliminat de la 1 februarie.

Profit.ro scrie că Guvernul pregătește pentru proprietarii de mașini, în locul timbrului de mediu, introducerea unei taxe de poluare sub formă de vignetă, diferențiată ca valoare în funcție de gradul de poluare al autoturismului, șoferii urmând să aibă acces în diferite zone ale marilor orașe doar pe baza unui sticker colorat lipit pe parbriz. Un sistem similar este folosit și în Germania.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a explicat vineri la Radio România Actualități, că în prezent există un grup de lucru la Ministerul Mediului care încearcă să găsească „soluţia cea mai bună din punct de vedere al mediului” și a explicat că sunt mai multe variante utilizate în alte orașe din lume din care autoritățile încearcă să se inspire. Ministrul a ținut să adauge că nu dorește să fie introdusă „o taxare suplimentară general valabilă”. 

Una din variantele folosite în Europa și pe care grupul de lucru o analizează se referă la introducerea în prețul combustibilului a unei taxe de poluare, spune ministrul, soluție care „s-a analizat şi la nivelul României”. O altă variantă este „un fel de taxă de primă înmatriculare”, aplicată pentru toată lumea, indiferent că înmatriculaseră sau nu maşinile la momentul respectiv. „Aici fost marea problemă, să ştiţi, în România, taxa respectivă a fost declarată ilegală pentru că ea s-a aplicat în mod discriminatoriu, nu că nu era un mijloc de protecţie pentru poluare”, a adăugat ministrul.

A treia posibilitate existentă la nivel european se referă la un impozit anual pe care îl plătesc posesorii de autoturisme, în funcţie de motorizarea respectivă, în funcţie de carburantul pe care îl folosesc, a mai explicat Daniel Constantin.

„Există însă şi mijloace moderne care sunt combinate cu una dintre cele trei variante. Şi aici m-am inspirat foarte mult din modelul pe care îl practică Londra, cel pe care îl găsim şi la Milano, cel pe care îl găsim şi la Budapesta mai recent, prin care anumite maşini au acces, în funcţie de norma de poluare, în anumite zone din marile aglomerări urbane, altele nu au acces decât contra unei taxe. Deci toate aceste variante se analizează şi noi încercăm să găsim o soluţie modernă care să nu fie o sarcină pentru cetăţeni, dar în egală măsură care să asigure că România şi românii trăiesc într-un mediu din ce în ce mai puţin poluant”, a mai spus ministrul, care a admis că fiecare variantă are şi avantajele şi dezavantajele ei.

„Eu vă mărturisesc că această soluţie este una modernă care poate fi luată în calcul şi cred că putem în felul acesta să stimulăm şi mai bine transportul în comun. Mă refer aici mai ales la Bucureşti, unde avem mai multe posibilităţi, dar există şi situaţii în care putem să folosim acest moment pentru dezvoltarea infrastructurii de transport în comun”, a spus ministrul la Radio România Actualități.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Accesul mașinilor mai poluante în centrul orașelor este o preocupare majoră pentru protecția mediului înconjurător. Pentru a soluționa această problemă, guvernul pregătește introducerea unei taxe de poluare sub formă de vignetă, diferențiată în funcție de gradul de poluare al autoturismelor, astfel încât șoferii să aibă acces în zonele urbane doar cu un sticker colorat pe parbriz. În acest context, serviciile de deblocări auto și lăcătuș din Oradea, oferite de Silvotop, pot fi utile pentru cei interesați de a-și proteja mașinile și de a promova utilizarea transportului în comun.
    • Like 0
  • Cred că în primul rând ar trebui ca prioritate guvernului să fie crearea de autostrăzi, modernizări de drumuri (drumuri Europe cu două benzi pe sens, drumuri județene fără gropi, etc.), centuri pentru marile orașe din România. Apoi începi să adaugi sancțiuni / pedepse/ restricționari. În al doilea rând, cred că ministerul mediului ar trebui să fie mai implicat în povestea defrișărilor. Desigur, asta nu aduce aceleași beneficii financiare guvernanților precum o nouă taxă. Vive la Roumanie!
    • Like 0
  • check icon
    „Albinărit, beşlegărit, căminărit, căşărit, cepărit, cerărit, ciblărit, ciohodărit, cîrciumărit, concerit, cornărit, cotărit, fumărit, găletărit, gărdurărit, ghindărit, grosărit, ierbărit, măjărit, morărit, oierit, părpărit, pogonărit, poştărit, prisăcărit, săpunărit, sărărit, stînit, stupărit, tutunărit, ţigănărit, văcărit, vădrărit”
    (sursa:http://www.romlit.ro/biruritaxe_impozite).
    Observăm cu ușurință asemănarea izbitoare dintre sistemul fanariot și cel pesederiot, așadar, cine se mai miră și de ce? Mai ales că după ce aga de poliție a început să citească gândurile oamenilor, or să ne pună și birul numit internetărit: păzea fraților, că nu se vede nici un Tudor!
    Cu plecăciuni, boieri dumneavoastră ...
    • Like 2
  • Ăsta-i nebun?Cu ce să stimulezi când stai în stație de-ți vine rău,iar mijloacele de transport sunt vai mama lor.
    • Like 1
  • check icon
    Bullshit! Se vrea eliminarea autoturismelor poluante din centrul orașului și mărirea numărului mijloacelor de transport în comun. De parcă autobuzele ar funcționa cu parfum de trandafiri și nu tot cu motorină. Mai circulaseră pe vremea lui Ceaușescu niște autobuze articulate care aveau niște butelii imense pe plafon, iar când aveau mici scăpări de gaze pe la supape și încheieturi se uitau pasagerii unii la alții suspectându-se reciproc care a mâncat mai multă fasole.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult