Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

S-a scos timbrul de mediu, ce pune în loc Guvernul? Vicepremierul Constantin anunță „măsuri compensatorii pentru industria auto”

Guvernul caută deja soluții să compenseze pierderile la buget după eliminarea timbrului de mediu, inclus în pachetul celor 102 taxe nefiscale care vor fi scoase de la 1 februarie. 

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a admis la emisiunea „În faţa ta”, de la Digi 24 că autorităţile caută soluţii pentru a stimula industria producătoare de maşini.

„Sigur că ne-am gândit la măsuri compensatorii. După ce le vom discuta cu dânşii (reprezentanţii industriei auto – n.r.) le vom prezenta şi public. Cu siguranţă producţia de autovehicule e foarte importantă, şi aici vorbim de doi mari producători. O acciză în preţul carburantului este o discuţie care nu este suficient fundamentată şi nu cred că poate intra în discuţie, cel puţin acum”, a spus ministrul Mediului, Daniel Constantin, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Daniel Constantin a precizat că va fi preocupat ca pe piața românească să existe automobile cât mai noi și care poluează cât mai puțin.

Ministrul Mediului a precizat că 70 la sută din banii din bugetul Fondului de Mediu sunt necheltuiți.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a atras atenția că între cele 102 taxe nefiscale eliminate se numără și câteva - între care timbrul de mediu - care aduceau venituri importante la bugetul de stat. 

„Din cele 102, sunt câteva taxe care aveau o anumită greutate şi importanţă: timbrul de mediu, taxa radio-tv. Şi nu avem în momentul de faţă o soluţie, dacă punem ceva în loc. Impactul bugetar e undeva la 1,6 miliarde de lei, 0,2% din PIB”, spunea în decembrie Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, potrivit Digi24.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea inițiată de PSD prin care sunt eliminate 102 taxe, după ce CCR a declarat-o constituţională. Parlamentul a respins cererea de reexaminare adresată de şeful statului. Actul normativ care anulează 102 taxe nefiscale a fost adoptat în octombrie în procedură de urgenţă în Parlament.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Introducerea unei noi taxe auto ,sau timbru de mediu, sau orice denumire va avea ,nu va fi de bun augur pentru parcul auto al romaniei si nici pentru industrie. Bugetul poate fi suplimentat prin aplicarea unor taxe si impozite, pe supermarketuri si mall uri, pe cluburi de noapte, pe saloanele de masaj, pe cazinouri ,pe jocurile de noroc, pe multinationalele care furiseaza banii prin off shor uri din strainatate pentru a nu plati impozit, pe firmele care importa cereale, legume,carne lapte,etc ,pe companiile care platesc firme din afara tarii pentru teste de fezabilitate sau mai stiu eu ce, pe firmele si persoanele care se ocupa de exportul si de prelucarea (Defrisarea!) lemnului, s a m d.Deci optiuni pentru a astupa gaura lasata la buget sunt,si sunt mii.. Sunt destule posibilitati de a pune un bir nou pe spinarea celor care cu adevarat isi permit sa l plateasca. De ce sa plateasca romanul de rand pentru a si inmatricula masina? Pentru ca guvernele de pana acum au fost incapabile sa scoata bani din alta parte?Sau nu au vrut?Adevarul este ca parcul auto al romaniei, si aici ma refer la autocamioane, utilitare, masini speciale,si chiar autoturisme, are nevoie de masini mai ieftine.Eliminare taxei reprezinta sfarsitul inmatricularii masinilor in bulgaria sau in alta tara, pentru a evita astfel plata impozitului. Relaxarea fiscala este imboldul de a investi si cheltui mai mult pe plan intern,cresterea serviciilor ,a vanzarilor, ceea ce va duce la cresterea consumului si eventual la crearea a noi locuri de munca. . Uitati va rog de producatorii autohtoni care tot palavragesc si se tanguie.Ei nu pot sustine industria romaneasca. Sunt incapabili. Necesarul il spune piata ,iar taxa afecta clar piata si economia. Palavrageala celor de la mediu si de la economie,.. cum ca romania se va umple de masini vechi ,si ca vai doamne, ce o sa se mai umple drumurile cu harburi,sau e praf in ochi aruncat celor care sunt ingusti la minte si nu inteleg mecanismul de functionare a pietei auto,sau e manipulare rau voita in detrimentul nostru.
    • Like 1
    • @ adam gigi kiss
      Aici nu e problema ca nu gaseste guvernul de unde sa ia bani. E problema ca Dacia, Ford, si care mai fac pe aici masini si vand destul de bine vor avea de suferit, pentru ca romanul prefera un Audi din 2012 decat un Duster din 2016, ceea ce nu e rau deloc. Mi se pare aberant sa platesc selectiv in functie de ce masina aleg. Scoate taxa de inmatriculare, si lasa supra acciza la carburant care sa ii ia locul, nu ambele. Asa, mergi cu masina, platesti, nu mergi nu platesti. La fel trebuie si cu RCA-ul. Eu imi tin masina in curte pt ca sunt plecat din tara o vreme, dar platesc ca prostul RCA la ea, ca sa nu pierd bonusul ... care oricum a fost maltratat de astia (aveam B10)
      • Like 0
  • check icon
    Desigur. Ce alta treaba sa aiba ministrul mediului decat sa se preocupe de profitul unor companii private si culmea, una dintre cele mai poluatoare industrii?! Ce defrisari, ce rauri distruse, ce fauna, flora, calitate a mediului? Astea-s pt hipsteri nespalati care oricum nu voteaza psd.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult