Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Guvernul vrea să introducă o taxă pe filmele online distribuite de platforme precum Netflix sau HBO

Netflix.

Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernul Cîțu se pregătește să introducă o taxă de 4% pe abonamentele la platformele de filme și seriale, precum Netflix și HBO, și încă o altă taxă de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost. Proiectul de lege a fost transmis de Guvern către Parlament, și a primit avize de la comisiile de specialitate din Camera Deputaților, potrivit Hotnews.ro.

Modificările au fost propuse la cererea Centrului Național al Cinematografiei. În cazul furnizorilor cu sediul în alt stat membru al Uniunii Europene, veniturile asupra cărora se impune contribuţia sunt cele obţinute pe teritoriul României.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, care a prezentat mai întâi informația, spune că o taxă similară există și în alte state europene, bazate pe o directivă europeană, dar valoarea acesteia este chiar și de patru ori mai mică.

„O să ne spună guvernul că este vorba de o obligație impusă de o directivă europeană. E fals. Am verificat. Ca de obicei, directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar conducătorii noștri aleg să ne-o impună. Cum se aplică directiva în restul Europei? În peste 10 țări nu există taxa asta. În alte țări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1.5%. Cumva, guvernul nostru care își zice în mod mincinos „liberal” consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare.

România are deja una dintre cele mai mari poveri fiscale pe muncă, mai ales pe salariile mici. Statul ia aproape jumătate din venitul unei persoane prin taxe și impozite. Și nu se oprește la asta, mai culege din munca noastră și alte taxe cum ar fi TVA și accize. Singurul lucru care lipsea era să ne taxeze și relaxarea de la sfârșitul săptămânii.

O să ne spună că de fapt nu taxează cetățenii, ci platformele de film. E fals. De unde vin banii pentru taxa aceasta? Tot de la clienții care plătesc, evident. Și ghiciți unde se duc? Fix la celebrul și netransparentul Fond Cinematografic al Centrului Național de Cinematografie. Cel din vizorul DNA pentru fraude de milioane de euro”, a scris pe Facebook Claudiu Năsui.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan check icon
    Apoi ,noi ,, mereu am fost cu ,,papucii pe dos ,,
    -- Sa intelegem ca prin aceasta,masura , ne trimite cu telecomanda catre ,,haznaua 3 , sau rusinea rtv, ,realitatea mincionoasa ,care numai hadosenii ,mincini si nimic ,educativ , recreativ, relaxant ,?
    --Apoi la Pro Tv , sau antena 1 , mai nou si pe la TVR-uri National etc, numai reclame idioate .,repetitive cu subiecte fara rost,, medicamente, bere, pufuleti etc, adica cam tot ce nu face bine Omului La sa ceva sa ma ,uit ?? Mai bine ,manac mai putin in ziua aceea si mai uit la un film relaxant pe Netflix, Am avut abonament si iarna trecuta si voi face si acum ,cand vremea de afara ne imbie la Tv mai mult .
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult