Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Guvernul vrea să introducă o taxă pe filmele online distribuite de platforme precum Netflix sau HBO

Netflix.

Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernul Cîțu se pregătește să introducă o taxă de 4% pe abonamentele la platformele de filme și seriale, precum Netflix și HBO, și încă o altă taxă de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost. Proiectul de lege a fost transmis de Guvern către Parlament, și a primit avize de la comisiile de specialitate din Camera Deputaților, potrivit Hotnews.ro.

Modificările au fost propuse la cererea Centrului Național al Cinematografiei. În cazul furnizorilor cu sediul în alt stat membru al Uniunii Europene, veniturile asupra cărora se impune contribuţia sunt cele obţinute pe teritoriul României.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, care a prezentat mai întâi informația, spune că o taxă similară există și în alte state europene, bazate pe o directivă europeană, dar valoarea acesteia este chiar și de patru ori mai mică.

„O să ne spună guvernul că este vorba de o obligație impusă de o directivă europeană. E fals. Am verificat. Ca de obicei, directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar conducătorii noștri aleg să ne-o impună. Cum se aplică directiva în restul Europei? În peste 10 țări nu există taxa asta. În alte țări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1.5%. Cumva, guvernul nostru care își zice în mod mincinos „liberal” consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare.

România are deja una dintre cele mai mari poveri fiscale pe muncă, mai ales pe salariile mici. Statul ia aproape jumătate din venitul unei persoane prin taxe și impozite. Și nu se oprește la asta, mai culege din munca noastră și alte taxe cum ar fi TVA și accize. Singurul lucru care lipsea era să ne taxeze și relaxarea de la sfârșitul săptămânii.

O să ne spună că de fapt nu taxează cetățenii, ci platformele de film. E fals. De unde vin banii pentru taxa aceasta? Tot de la clienții care plătesc, evident. Și ghiciți unde se duc? Fix la celebrul și netransparentul Fond Cinematografic al Centrului Național de Cinematografie. Cel din vizorul DNA pentru fraude de milioane de euro”, a scris pe Facebook Claudiu Năsui.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Apoi ,noi ,, mereu am fost cu ,,papucii pe dos ,,
    -- Sa intelegem ca prin aceasta,masura , ne trimite cu telecomanda catre ,,haznaua 3 , sau rusinea rtv, ,realitatea mincionoasa ,care numai hadosenii ,mincini si nimic ,educativ , recreativ, relaxant ,?
    --Apoi la Pro Tv , sau antena 1 , mai nou si pe la TVR-uri National etc, numai reclame idioate .,repetitive cu subiecte fara rost,, medicamente, bere, pufuleti etc, adica cam tot ce nu face bine Omului La sa ceva sa ma ,uit ?? Mai bine ,manac mai putin in ziua aceea si mai uit la un film relaxant pe Netflix, Am avut abonament si iarna trecuta si voi face si acum ,cand vremea de afara ne imbie la Tv mai mult .
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult