Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Habarnilă la Primăria Capitalei

Calin Popescu Tariceanu

Foto: Inquam Photos

„Să știți că există… văd în discuție, 2 abordări. Una din abordări este retehnologizarea centralelor deja existente RADET, care să furnizeze apă caldă, căldură, pentru blocurile în sistem centralizat, cu niște pierderi uriașe pe rețele, care necesită investiții uriașe, de bani în primul rând. Și în timp vor dura foarte mult și nu există aceste resurse. S-a vorbit de fonduri europene, vedeți care este situația. Am văzut și o altă persoană, care a fost și primar al Bucureștiului, și care a spus: nu, trebuie făcute centrale de cvartal (...) Și eu vă spun nu, eu vin cu o altă abordare, liberală (...). Abordarea mea tehnică, dar nu numai tehnică, este de descentralizare și de a pune accent pe dorința și capacitatea fiecăruia de a-și drămui banul și căldura cum vrea. Adică fiecare apartament- sunt centralele mici de apartament, care dau posibilitatea fiecărui cetățean să spună vreau 25 de grade sau vreau 21 de grade, sau nu știu, 18 grade (...) să știți că funcționează în toată Europa Occidentală, unde nu există sisteme centralizate. Și în loc să dăm subvenții pentru retehnologizarea centralelor existente sau pentru construirea centralelor de cartier, putem să dăm aceste subvenții pentru ca fiecare să-și cumpere centrala proprie (...) Sistemul centralizat este depășit tehnic, este depășit ca concepție și în mod normal, ar trebui să asiguri autonomie fiecărui apartament, fiecărei unități locative. Aceasta este soluția care- de departe- nu este numai cea mai eficientă, ci și cea mai rapidă rezolvă problema cu care ne confruntăm de mai bine de 30 de ani.”

În cât timp s-ar putea adopta această soluție? (n.r. întrebarea moderatoarei)

„Foarte rapid, pentru că instalarea unei centrale de apartament se face probabil în câteva zile, racordurile centrale se fac foarte repede. Aceste centrale pot fi subvenționate (....) Aș spune că această operațiune nu poate să depășească un an de zile la nivelul întregului București”.

Această declarație a fost făcută de candidatul ALDE la funcția de primar general al Bucureștiului, Călin Popescu Tăriceanu, la Jurnalul de seară, pe Digi24.

Tonul absolut calm și sigur cum că aceasta ar fi soluția problemei legate de apă caldă și căldură în București mai că te determină să crezi că dl. Tăriceanu are soluția în buzunar și că e doar o chestiune de voință ca toate lucrurile să se rezolve.

Pe lângă multe prostii debitate de liderul ALDE în timpul emisiunii, aceasta s-a remarcat cel mai limpede. Aș spune că această operațiune nu poate să depășească un an de zile la nivelul întregului București, încheie apoteotic Călin Popescu Tăriceanu, acest Habarnilă al politicii ultimelor 3 decenii, veșnic în prim plan, fie ca ministru (al Economiei și Industriilor, așa cum el însuși insistă în timpul aceleiași discuții), fie ca premier, fie ca șef al Senatului.

Dacă fostul șef al Senatului ar fi avut curiozitatea minimă să se consulte cu vreun specialist serios pe acest subiect, sau dacă ar fi apelat la logică, ar fi aflat că ceea ce propune el este imposibil într-un an.

În primul rând, Bucureștiul are peste 800.000 de apartamente (recensământul din 1992 arăta peste 790 de mii de unități locative în blocuri). Dintre acestea, cel puțin două treimi sunt conectate încă la sistemul centralizat de încălzire. Nu e suficient să instaleze fiecare familie o centrală de apartament, cum propune stimatul domn Tăriceanu, ci e nevoie de lucrări extrem de complexe la nivelul sistemului de distribuție din oraș.

Cu alte cuvinte, dacă ne-am lua după fostul premier, fost ministru al Economiei, fost șef al Senatului, actual candidat ALDE la primăria București, acest Habarnilă al politicii românești, am suprasolicita sistemul de distribuție al gazului din București. Nu numai că nu am mai avea apă caldă și căldură iarna, dar am rămâne și fără posibilitatea de a ne încălzi apa pe aragazul conectat la același sistem ca să facem o baie la lighean. 

Dacă aceste conducte ar fi înlocuite pentru a face față cererii în toată Capitala, atunci întrebarea logică ar fi: de ce să nu spargem străzile ca să refacem pe bani europeni sistemul de distribuire Termoenergetica (fostă RADET)?

Despre cum domnul Tăriceanu pretinde că alimentarea de la sistemul centralizat nu mai este întâlnit pe nicăieri în Europa- e de prisos să dezbatem, trendul este exact invers.

Niciun candidat la Primăria București nu vorbește la acest început de campanie despre un audit energetic al orașului, despre identificarea imobilelor care ar putea fi trecute pe panouri solare, despre un plan de reabilitare totală a sistemului de încălzire, care să fie prietenos și cu mediul. Rămâne de văzut dacă tema va fi abordată profesionist, cu sinceritate și responsabilitate. E important ca soluția care va fi găsită și adoptată să aibă în vedere și evitarea unei eventuale dependențe de un singur tip de combustibil sau de producerea unui singur tip de energie, care să vulnerabilizeze locuitorii Capitalei în cazul unei crize a gazului. 

În jurnalul de seară de la Digi 24, reprezentantul ALDE a rostit prostie după prostie, cu puține excepții, iar dacă e cineva curios să-i asculte cu atenție aberațiile, va constata că domnul Tăriceanu e din categoria politicienilor de-o viață (nu de carieră), care vorbesc aparent bine, dar care nu se pricep la nimic și în general, nu pricep nimic.

E din aceia care- vorba poporului- e la furat. Omul pur și simplu nu știe, dar își dă cu părerea și ambalează spusele ca elevul acela ridicat în picioare la ora de literatură, prins cu lecția neînvățată. Aplică strategia vorbitului mult și prost, poate-poate proful nu e atent și nu se prinde sau poate i se face milă/ rușine să-i spună că nu a învățat și-i dă o notă de trecere. Cam așa și cu domnul Tăriceanu. Speră să ia procentul de trecere pentru ALDE în Parlament.

Ce să caute primarul general la metrou, să supravegheze lucrările? (întreabă moderatoarea, având în vedere că Metrorex este și acum la Ministerul Transporturilor și primarul nu ar avea pârghiile pentru a pune presiune). Domnul Tăriceanu răspunde senin că primarul poate merge pe șantier, după care, exact ca elevul pe care-l descriam, face vorbire despre intrarea României în UE și despre cum păzea el dosarele la vremea respectivă, fapt care ne-a ajutat să fim primiți.

Închideți traficul în centrul Bucureștiului, e o soluție? Taxe, poate? (întreabă moderatoarea)

„Românii încă nu și-au consumat iubirea și pasiunea pentru mașini”. Românii încă vor să-și cumpere mașini, spune președintele ALDE. Domnul candidat vorbește pentru el, în numele tuturor. Există oameni (ca mine) care nu numai că și-au consumat și dragostea și iubirea pentru mașini. Mai mult, au prins chiar o repulsie față de tot ce înseamnă mașini de teren pe străzi înguste ca mintea domnului Tăriceanu, poluare, motoare turate pe bulevarde, trotuare ocupate de mașini lăsate de nesimțiți. Din nou, domnul Tăriceanu este în contrasens cu toate obiceiurile și dorințele locuitorilor din toate metropolele- acela de a trăi în zone fără mașini, care să asigure aer cât mai curat, locuri de promenadă, mișcare și petrecere a timpului cu familiile. Marile orașe după pandemie lărgesc trotuarele și fac piste de biciclete.

Să ne amintim- o facem mai ales pentru cei cu memoria foarte scurtă- că stimatul domn Tăriceanu a fost premier al României în niște ani de boom economic, când absolut toate resursele au fost risipite, iar în urma guvernării sale nu s-a văzut nimic: nici școli, nici kilometri de autostradă, nici căi ferate, nici piste de biciclete. Nimic. Rezultatele guvernării sale au ieșit la iveală când a venit criza și scăderea a fost șocantă pentru cetățenii de rând.

Ce ar rămâne după niște ani de mandat ai domnului Călin Popescu Tăriceanu Habarnilă la București? O capitală și mai poluată, cu centrale de apartament care ne-ar lăsa și fără gaz de-un ceai la aragaz, câteva muzee, un trafic infernal (că deh, românului nu i-a trecut pasiunea pentru mașini).

Inflația de candidați la primăria Bucureștiului îmi aduce gustul rânced de ani 90 ai României, scăpată de sub Ceaușescu. 

Dintre toți pretendenții se remarcă doi în mod special- fostul președinte al României, Traian Băsescu și fostul premier (și președinte al Senatului), Călin Popescu Tăriceanu.

Ceva îi leagă pe cei doi odată colegi de alianță DA, mai mult decât vestitul bilețel roz: amândoi vor să-și salveze partidele de la retrogradare, adică de la căderea sub pragul electoral pentru alegerile parlamentare.

Despre Traian Băsescu și capacitatea sa de a administra o capitală europeană vom analiza cu alte ocazii.

O ultimă idee: ca să nu creadă cititorii că domnul Tăriceanu nu a spus nimic valid în ideile exprimate, una de lăudat se remarcă: spune domnul candidat că Bucureștiul nu mai trebuie să fie un bâlci, să organizeze evenimente irelevante. 

Un atac subtil la doamna care a ieșit cu echipa fantastica pentru Consiliul General- Petre Roman, Mitică Dragomir, Anghel Iordănescu. Gabriela Firea se teme cu adevărat că pierde alegerile locale și a rămas fără soluții. De asta a aruncat în luptă imaginea prăfuită a unor domni altă dată priviți cu oarece admirație pe la OTV și televiziunile sportive.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Putem fi sau nu de acord cu ideile lui Tariceanu, insa, spre deosebire de Firea et co sau de Nicusor Dan, ( omul chiar are experienta atat in administratia publica ( a fost totusi premier intr-una dintre putinele perioade post-decembriste in care oamenii au trait mai bine ) dar si in administratia privata .
    Spre deosebire de Basescu, Tariceanu nu a fost ofiter de Securitate pe vremea comunistilor si nici nu a ajuns bogat de pe urma Statului, precum fostul marinar.
    • Like 0
  • Apropo de „Românii încă nu și-au consumat iubirea și pasiunea pentru mașini” - sper că n-ați uitat că Tăriceanu are afaceri in importul și vânzarea de mașini (Citroen Romania), normal că vrea să circule, și sa se vândă, cât mai multe.
    • Like 0
  • Asta e genul care poate vorbi despre orice subiect, daca ii spui ce va manca in pauzele discursului, si daca ii schitezi in 3 linii timide, o imagine precara a domeniului. Are 'prestanta' de bou hranit bine si imbracat in costum, face muuuu la comanda, isi regleaza mugetul ca sa para mai doct (ceva voce are, macar atat), si nu pregeta sa minta si sa-si bata joc - din postura de impostor notabil - de cei care-l asculta. 'Muuuuu, prostilor ! lasa ca stiu eu mai bine!'.
    • Like 0
  • Hiena politica ar fi prea putin spus pt.acest NIMIC mai mare ca cel de la Rahova.
    • Like 0
  • Nu imi place Tariceanu de loc. Dar faptul ca RADET , sau orice alta forma de incalzire centralizata nu poate concura ca eficenta o incalzire localizata ( fie apartament sau bloc). Este adevarat ca in occident ii preferata centrala de bloc , ca ii mai eficenta. Sunt si centrale mari , dar ca si in Romania costurile sunt mai mari. Oricat de bine is facute sunt pierderi energetice pe retea. In Romania am un apartament la Timisoara ,iar de cand mi-am pus centrala proprie platesc doar o TREIME din cat plateam pentru incalzirea centralizata. Deci faceti un calcul simplu ce ar fi mai benefic. Nu ii vb doar de pierderi pe retea , ii si despre salarile nesimtite ale directorilor, a angajatilor care taue iarba la caini , a contractelor dubioase pt diferite lucruri. Toate aceste lucruri le platesc din buzunar consumatorul final . O fi Tariceanu prost ,dar o auzit el undeva bine.
    • Like 1
  • Tariceanu e un BOU care l-a pupat intr-un loc sensibil pe Dinu Patriciu si in felul asta si-a facut loc in politica. In rest, un zero barat in ceea ce priveste experienta profesionala, cea de viata si bunul simt. Dar acest zero barat poate sa creeze neplaceri.....
    • Like 0
  • Paul check icon
    Hai sa vedem și partea buna, romanii încep sa-i vadă pe cei doi ca ceea ce sunt: doi mafioți jegosi, unul filfizon și celalalalt un bădăran, a căror talent principal e sa dea din gura mult si fără noima. Va las sa ghiciți care cum e...
    • Like 4
    • @ Paul
      like.
      • Like 0
  • check icon
    Inflatie de candidati, ce atata democratie, nu mai bine era unu ? Ah nu imi place inflatia de catindati ca ii ranesc sansele preferatului meu, buhuhu.
    • Like 0
  • Spre "rusinea"mea nu stiu si nu am avut curiozitatea sa aflu ce a facut/invartit d. CPT inainte de '89. Sigura sunt ca, in multe ocazii, cand l-am auzit vorbind am "mirosit" activistul dinainte de data amintita, activistul "cu staif". Dintre replicile memorabile, aruncate cu aceeasi siguranta suficienta, un exemplu care m-a ingrozit la vremea respectiva: "Romania nu va fi atinsa de criza!". Lipsa de bun simt, lipsa de cunostinte politice, economice si istorice elementare! Analfabetism functional politic de nivel inalt la nivel inalt!
    • Like 9
    • @ Diana Gheorghiu
      Bună ziua, doamnă!

      -- Semnificația cuvântului "tară" are o explicație în vacarmul de porecle?
      Nu 'țară" am scris.
      • Like 0
    • @ Diana Gheorghiu
      Acest fante de obor, Casssanova resapat, secon hand, a absolvit facultatea de constructii hidrotehnice din cadrul facultatii de constructii Bucuresti. Dupa care, cu ajutorul pilelor a ramas asistent in cadrul facultatii absolvite. Nu are nicio experienta profesionala. A fos un zero absolut .Apoi, dupa "revolutie" s-a cuplat cu patriciu, un alt dubios si vroiau sa "rupa pisica in doua". A fost lipit si de Citroen, de reprezentanta de vanzari pt. Romania. A patruns in politica, a slugarit si a tradat pe toti si prin coalizare cu marea banda de lotri psd a ocupat functii, mult peste nivelul lui, din pacate. S-a remarcat, in special, prin tradare. Este un individ periculos, bun de scuturat si tras la raspundere. "Partidul" sau, alde, este un vierme cu care, insa, a inclinat mereu balanta in favoarea psd. abundenta asta de "catindati" la capitala are rolul de a dispersa, cat mai mult, voturile doar doar o castiga mahalagioaica, hoata, toapa si incapabila psd-ista firea, avantajata si de faptul ca votul este intr-o singura tura.
      • Like 9
    • @ Mircea Zugravu
      like .
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult