Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Hai să facem turism electoral. Nu ca să furăm voturi, ci pentru a le salva

Alegeri locale 2020

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pentru că ne încăpățânăm să cerem democrație (și nu hoție) chiar și în pandemie, acredităm și anul acesta observatori independenți în secțiile de vot. E nevoie mai mult ca niciodată. De ce? Pentru că suntem în plină campanie electorală, dar zău că se simte. Candidații nu prea entuziasmează pe nimeni, iar probabil că-n capitală prezența la vot va fi la un minim istoric. Mișună covid-ul, s-au și săturat cetățenii de alegeri, găsim destule motive pentru lipsa de interes.

Treaba e că politicienii corupți își freacă palmele de bucurie, căci nițică apatie civică e exact ce-și doresc. Pentru că ei, spre deosebire de cei ce nu vin la vot, sunt conștienți de miza alegerilor locale. Și nici nu le e greu să se aleagă, căci alegerile tot într-un singur tur sunt, fapt ce favorizează primarii în funcție. Este probabil ca primarii să se aleagă la diferențe de câteva zeci sau sute de voturi, de unde și tentația mare de furăciune la vot. Hai să ne uităm nițel pe cifre, cifre care în localitățile mai mici scad proporțional:

Fiecare vot contează:

În 2016 PSD realiza o dublă premieră în România: dădea primul primar femeie al capitalei și domnea atotputernic asupra capitalei, după ce a câștigat toate primăriile de sector, primăria generală și majoritatea în consilii locale și generale, în urma alegerilor cu cea mai mică prezență la vot (din București).

Nu știm exact câți oameni stau de facto în capitală, cifrele oscilează între 2 și 4 milioane. Însă știm cu siguranță că:

  • 246.553 de bucureșteni au ales-o pe Gabriela Firea
  • 175.119 au optat pentru Nicușor Dan.
  • 64.186 au votat pentru candidatul PNL de atunci, Cătălin Predoiu
  • 38.098 au mizat pe Robert Turcescu, PMP.

Prezența la vot? 594,809 din cei 1.787.255 înscriși pe liste. Altfel spus, primarul general, care are pe mână bugetul de 1 miliard de euro al capitalei, a fost ales cu voturile a 13,79% din rândul bucureștenilor cu drept de vot. Cam cât toată populația Ploieștiului. Partea proastă e că nici n-a făcut mare lucru în acești patru ani, așa cum bine nota Laura Burtan în seria ei de analize, aici.

Cei de la Declic estimează că 140.000 de bucureșteni n-au votat din motive de lipsă viză de flotant. Adică stau de facto în București, dar în acte stau prin alte părți. Și da, alegerile au fost tot într-un singur tur, n-am mai avut două din 2008.

Lupta a fost strânsă mai ales la sectorul 1, unde Daniel Tudorache (PSD) a obținut, în final. 23.220 de voturi, față de Clotilde Armand (USB), care a strâns cu 1,716 voturi mai puțin. A fost cu cântec (la propriu, căci se pare că o parte din delegații USB în secții ar fi plecat la concertul Maroon 5). Perdanții au cerut atunci (degeaba) renumărarea buletinelor de vot din 18 secții, unde s-ar fi înregistrat „o corelație negativă puternic semnificativă⁣ între procentajul voturilor nule și cele pentru Clotilde Armand”.

Eu mi-s bucureștean, născut și crescut aici. N-am cum să mă disociez de oraș, deși tentația e mare, când vezi halul în care arată capitala și când știi cum ar putea să arate, că ai văzut și orașe funcționale, prietenoase cu locuitorii lor, chiar aici, în România. Suntem campioni la a invoca motive pentru care treaba nu merge, dar cum ar fi dacă ne-am folosi această energie pentru a ne imagina soluții - și nu scuze? Hm? Avem una simplă de tot - să ne convingem întâi pe noi, apoi pe cei din jur - prieteni, rude, colegi - să meargă la vot. 

Și dacă tot mergi la vot, fă bine și observă tot!

Sunt oengist, am fost terfelit de guverne, politicieni și televiziunile lor partizane pentru activitățile civice pe care le fac, fapt ceea ce nu face decât să mă încurajeze. Nu-mi face neapărat plăcere, dar #rezist de 8 ani în meserie și încă mai am zvâc. Și dacă mai am vreun dram de energie și de speranță, e pentru că nu-s singur: există o sumedenie de oameni care-și sacrifică o zi din viață ca să fie cu ochii pe corectitudinea votului. E drept, fiind pandemie, suntem mai puțini observatori la vot de data aceasta. Fix acum, cânt tentația neobrăzaților de a face mișmașuri e mare de tot. Așa că vă rog să aruncați un ochi pe www.civically.fit și să vedeți dacă nu v-ar coafa o experiență duminicală prin țară.

Dacă aveți mașină, puteți vizita o localitate sau un județ vecin. Merge și cu bicicleta. O să vă intersectați cu democrația fix la firul ierbii și o să faceți și o faptă bună. O să vă îngroziți de cum arată toaletele din școli sau o să vă minunați de cine știe ce descoperire locală. Clar, va fi content instagramabil și o zi presărată cu aventuri. Firește că nu vei fi singur - pentru orice probleme, colegii de la Funky Citizens îți stau la dispoziție. E pandemie, așa că nici nu ne punem în pericol degeaba: stăm mai mult prin afara secției, unde se pot întâmpla destule furăciuni.

Observatorii au trei arme mari și late la dispoziție:

  • Prezența. Faptul că vei fi în secții în ziua votului îi va face pe oamenii de-acolo să fie mult mai atenți cu procesele electorale. Da, doar pentru că ești tu acolo și se simt „urmăriți”.
  • Comunitatea. Dacă nu știi ceva, ne suni și te sfătuim. Dacă o situație degenerează, te învățăm ce să faci. Important e că nu ești singur. Niciodată.
  • Legea! E dreptul tău să fii acolo, dar trebuie să știi și ce obligații ai, precum și ce pot și ce nu pot să facă membrii biroului electoral al secției de votare. Când vezi o neregulă, faci o sesizare președintelui de secție. O să vezi că multe se vor rezolva.

Dacă nu vrei să fii observator full-time, dar oricum mergi la vot, am făcut mai jos o listă de lucruri la care să fii atent atunci când intri în secție:

Semne că votul nu-i corect:

În afara secției

Vezi afișe sau alte forme de campanie electorală?

Roagă Președintele secției să le dea jos. Are autoritate pe o rază de 500m în jurul secției.

Se vinde alcool?

E contravenție dacă are loc în mai puțin de 500m față de secție.

Crezi că se face „turism electoral”?

E greu de dovedit și nu apare în mod expres în lege. Există totuși infracțiunea de corupere a alegătorilor, așa că dacă ai motive temeinice, sesisează Poliția Locală sau Biroul Electoral Județean.

În secție

Sunt persoane neautorizate în secție?

Primarii, consilierii locali, membri de partid etc - nu au ce căuta în secție. Roagă Președintele secției să ia atitudine.

Sunt membrii comisiei imparțiali?

Dacă poartă ecusoane cu însemnele unui partid sau candidat, roagă-i să le dea jos.

Sunt persoane decedate înscrise pe liste?

Atrage-le atenția celor din comisie (și observă panica din ochii lor)

Intră mai multe de o persoană în cabină?

Legea permite însoțirea celor care chiar au nevoie, din motive temeinice. Însoțitorul e desemnat de persoana în cauză și nu poate fi un candidat sau un membru al comisiei.

Sunt urnele OK?

Trebuie să fie sigilate și să nu fi fost înlocuite cu altă urnă de vot. Nu există un model de sigiliu, în principiu e o bandă albă peste care se aplică ștampila de control a secției.

Există suficiente materiale electorale?

E vorba tuș și ștampile, dar și de cabine de vot.

Există măști și dezinfectant pentru cei din comisie și alegători? Sunt ele folosite ? Există distanță de minim 1 metru între oameni?

Fiind pandemie, avem obligații noi, le găsești pe toate în Hot. 577/2020, sau, pe scurt, aici.

Este asigurat secretul votului?

Cazurile în care secretul votului nu este asigurat, cabine de vot deschise

Alte lucruri la care să fii atent:

  • Deschiderea cu întârziere a secţiilor de votare, întârzieri excesive în administrarea votării
  • Cazurile în care identitatea alegătorilor nu este verificată
  • Activităţi inoportune din partea reprezentanţilor candidaţilor sau partidelor politice, imixtiuni în activitatea birourilor electorale sau observatorilor
  • Păstrarea în condiţii precare a buletinelor de vot neutilizate
  • Excluderea unor membri ai comisiilor de votare sau unor observatori pe motive nejustificate
  • Însoțirea frecventă de către membri ai birourilor electorale, observatori sau alte persoane a unor persoane care au dificultăți în a vota

Colegii de la Expert Forum organizează un call center, pentru toți ce au nevoie de îndrumări și asistență. TELVERDE 0800 080 200 poate fi apelat gratuit din România și funcționează sâmbătă, 26 septembrie, orele 12 - 21 și duminică, 27 septembrie, orele 6 - 22.

Scriu acest text în prag de alegeri locale nu ca să vă conving să votați un candidat sau altul. Nici măcar ca să vă conving să mergeți la vot - deși poate merită să menționez că există o legătură directă între cei pe care noi îi învestim cu putere de decizie și mormanul de căcat care ne exasperează zilnic, de la canale, drumuri, gropi, aglomerație, poluare și toate cele. Uitați-vă acum, în campanie, la politicieni, cum mimează interesul, cum schimbă stațiile de autobuz, cum taie panglică după panglică 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult