Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Hebdoșii au câștigat Roland Garoi

Caricatură Roland Garros

„Une roumaine remporte Roland Garros”.

Având în vedere ce se află lângă aceste cuvinte în „caricatura” publicată de foaia Charlie Hebdo, traducerea în românește ar fi: „O româncă câștigă Roland Garoi”.

Căci făptura desenată acolo nu numai că nu are nici cea mai mică asemănare cu Simona Halep, dar este o corcitură de om cu un cioroi dințos care zbiară: „Ferraille! Ferraille!” (Fierotenii, fier vechi).

Înțelesul acestei creațiuni, care cică este umor pentru șarliștii fini, apare limpede: o româncă, fie ea și campioană, în Franța nu poate fi decât o țigancă semiumană, încântată să vândă Cupa Suzanne Lenglen ca fier vechi, ocupație atribuită țiganilor care fură metal de pe unde pot.

Trei sunt concluziile care se desprind:

1) Țiganii sunt ciori.

2) Românii sunt țigani.

3) Românii-țigani sunt cu toții niște hoți cretinoizi.

Deci: xenofobie, rasism și, cât cuprinde, nemernicie. Trist este că această viziune în legătură cu românii și țiganii e foarte răspândită, sub diferite forme, printre politicieni și gazetari francezi „serioși”, cu care s-a întâmplat să mă ciocnesc. De aceea scriu aceste rânduri, nu fiindcă aș crede că hoitarii de presă de la Charlie Hebdo merită vreun răspuns.

Hebdoșii ăștia nu au decât să continue să-și producă liber abominațiile, dar și eu am dreptul să nu fi vărsat și să nu vărs vreodată o lacrimă pentru ei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De foarte multe ori sunt de acord cu opiniile domnului CTP, dar se întâmplă uneori să nu-l aprob. În cazul acestui articol sunt în dezacord total.
  În primul rând, cred că nu se pune problema umorului. Charlie Hebdo NU este o revistă umoristică (chiar dacă are și caricaturi). Nu e de râs. Și nici de plâns. Dar e de gândit. De acord, în cele mai multe cazuri satira se exprimă prin umor, însă nu și în cazul CH. Aici e vorba de sarcasm dur.
  În al doilea rând, Charlie Hebdo se adresează francezilor. Care francezi, prin cultură, prin istorie și prin mentalități sunt mult mai permisivi în privința radicalismelor de tot felul. Da, CH încearcă să șocheze, pentru că doar astfel pot provoca dezbaterea pe care ei o consideră necesară. Și subliniez: în societatea franceză.
  Despre caricatura în sine: NU e vorba de Simona Halep. Se pun în contrast două stări de fapt: pe de-o parte, românii sunt capabili de mari performanțe (în cazul acesta, câștigarea titlului la Roland Garros) iar pe de altă parte, o parte din societatea franceză persistă în stereotipuri negative cu privire la români. În această lectură (care cred că este cea corectă), CH ne ia apărarea. Nouă, românilor.
  Pe scurt: caricatura nu este despre Simona Halep, nu este despre români și nu este despre romi. Este despre francezi.
  Și chiar dacă ar fi despre noi, indignarea noastră nu ar denota decât provincialismul unei culturi minore.
  • Like 1
  • @ Mircea Sarbu
   In primul rand se pune problema cui se adreseaza revista? Filozofilor? Marilor ganditori? Atunci care este scopul? Sa indrepte o gandire stramba?A cui? A filozofului francez ? (parca as paria ca ala gandeste bine...) Daca ar vrea sa fie sarcasm dur , ar trebui sa fie fara echivoc! Dar , ce sa vezi!, nu este! Nu, ba dimpotriva: cam 95 % dintre privitorii desenului (asta, cat si a celorlalte) vad ce descrie CTP mai sus. Si marii "sarcastici", care sunt in stare sa-si dea si viata pentru o idee , sunt absolut convinsa , stiu asta ! Nu numai ca stiu, dar se si bazeaza pe asta!
   p.s. Ultima dvs. fraza este mult prea profunda pentru incultii nerezonanti cu CH. Dar cu care v-ati inscrie linistit pe-acolo!
   • Like 1
 • Cu siguranta hebdomadarul nu merita atentie, ba chiar ar trebui, intr-o lume normala, sa i se impuna limite. Dar de aici pana la a afirma ca nu se varsa o lacrima in cazul uciderii unor oameni care deseneaza ,sau injura , sau spun orice, este o distanta de secole de evolutie, de compasiune ,de sentimente profund umane , pe care nu va cred ca nu le detineti....De aceea va scuz ultima fraza , care este rezultatul unei revolte firesti ...
  • Like 0
 • 2 aspecte: 1. Nu există ”șarliști fini”. Umorul CH este o culme a bădărăniei, o nesimțire paroxistică uneori. Cum nu există antenisme fine, realitatea TV finesse, sau finețe de tip Kamikaze. 2. E păcat că nu puteți vărsa o lacrimă pentru victimele CH, pentru că nu ar trebui să declanșați lacrima după validarea estetică a demersului CH, ci ar trebui să lăsați omul din dumneavoastră să aibă o clipă de compasiune pentru omul din CH care a fost asasinat. Ar trebui să fi lăcrimat și pentru bătrânelul Ceaușescu, pentru că nu a avut nicio șansă în acel proces stalinist. Atât, o clipă, nu mai mult. Pentru orice om ucis fără drept de apel și fără judecată dreaptă, indiferent cât de nemernic a fost respectivul și ce ar fi meritat, ar fi trebuit să lăsați măcar o mili-lacrimă să curgă, pentru că asta ne definește ca oameni: solidaritatea. De judecat aveți tot timpul să judecați un om după aceea.
  • Like 1
 • In UE e interzis sa se precizeze etnia in cazul raufacatorilor; se poate preciza doar nationalitatea. Din cauza asta se spune in caricatura ca e o romanca, altfel ar plati o amenda zdravana.
  Ati vazut ca si la noi, pana si masculul Alfa al Haitei A3 spunea ca televiziunile care nu au agreat mitingul lui Dracnea au aratat numai "niste figuri mai intunecate", nu a spus "tigani".
  E bine, deci, sa ne aratam solidari cu concetatenii nostri indiferent de etnie, ca toti suntem romani.
  • Like 0
 • Just a matter of money .....pe cei de la CH ii intereseaza sa isi vinda revista.Ii doare-n cot de parerile romanilor.Ne consumam prea mult energia in a scoate din balta piatra aruncata de un Hebdoist cretin.
  • Like 0
 • Nu înţeleg prin ce caricatura asta este rasistă.
  • Like 0
 • Totul este pentru a atrage atentia asupra publicatiei al carei tiraj a scazut dramatic...trebuie inteles ca este o publicatie de satira care trebuie sa faca PROFIT ...implicit trebuie senzational cu orice pret ca altfel nu au cum sa salveze publicatia care este in declin evident dpdv al tirajului.
  • Like 0
 • Eu inteleg caricatura din CH in aceasta cheie:
  Cum e posibil sa castige Roland Garos-ul o fata provenind din tigano-romani? (Iar noi nu-l putem castiga). Nici nu stie la ce e bun trofeul.
  Daca nu am fi castigat si ne-ar fi umilit in vreun fel datorita acestui fapt, m-as fi simit prost. Dar asa ma simt mandra ca nu i-au dat prea mari sanse, dar ea a triumfat.

  De pilda gluma cu presedintele Macron, tot din CH - unde apare sotia presedintelui insarcinata, o inteleg astfel:
  Cum poate sa faca minuni la nivel national un om care nu a reusit sa-si ia o nevasta de varsta lui, cu care sa poata avea copii.... nu are sanse omul.
  • Like 0
 • No acu sa va vad cu: “je suis Charlie“! in culori. Multe!
  • Like 0
 • Domnule Iulian Sanducu,o fi aceasta mizerie "in linie cu specificul revistei lor ",nu zic nu.nu asta se critica si nici nu se contesta,dar mizeria e un neadevar,e rasista si impotriva a asa cevase ia atitudine .Chiar daca Simona era de etnie romma tot trebuia aparata.Si ati vazut ca ea ,cu foarte mult bun simt nu a reactionat,dar noi trebuia sa o facem.
  Si in vremea lui Hitler se radea de evrei si pentru ca reactii nu prea au existat si au permis nazistii ce si au permis de ne ingrozim si acum ca a fost posibil.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult