Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Hellvig, SRI: „SRI, împreună cu SIE și direcția de informații militare, este al doilea contributor pe segmentul de analiză la NATO, după SUA”

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat miercuri după cele șapte ore de audieri la comisia de control parlamentar că „SRI, împreună cu SIE și direcția de informații militare, este al doilea contributor pe segmentul de analiză la NATO, după SUA”.

„Sunt atent la orice lucru referitor la banul public. Am pus accent pe următoarele coordonate, amplificarea amenințărilor ce țin de terorism, atacuri cibernetice (...). Calitatea de membru al NATO ne obligă, dacă nu din bun simț, să participam la asigurarea securității colective și consumă o sumă importantă din bugetul SRI. SRI împreună cu SIE și Direcția de informații militare este al doilea contributor pe segmentul de analiză pe NATO după SUA”, a punctat Eduard Hellvig.

Directorul SRI aduard Hellvig a dat asigurări că instituția pe care o conduce nu are și nu va avea ofițeri acoperiți în politică sau justiție, și că SRI nu se va implica în nici un tip de joc de putere și nu va organiza proteste de stradă, „așa cum fals s-a afirmat”.

„Subliniez hotărârea de a ține SRI în limitele cadrului legal. Cei ce mă cunosc știu că urăsc abuzurile, SRI nu are și nu va avea acoperiți în politică sau justiție. În mandatul meu SRI nu se va implica în nici un tip de joc de putere. În mandatul meu SRI nu va organiza proteste sau alte mișcări de stradă, asa cum fals s-a afirmat în anumite locuri. Cred ca fiecare instituție trebuie să desfășoare activitatea în cadrul stabilit de lege și Constituția României. Doar pentru că suntem servicu de informații nu înseamnă că trebuie să fim o instituție izolată”, a spus Eduard Hellvig după cele șapte ore de audieri din Parlament.

Șeful SRI a vorbit și de „interesul de a destabiliza” SRI.

„Le spun tuturor ca SRI are instrumente validate în timp să se apere atât pe el, dar mai ales pe cetățenii României. Un SRI slab, timorat, ar însemna o Românie dezarmată în fața amenințărilor", a arătat Eduard Hellvig.

Hellvig a precizat că în opinia lui într-o democrație reală e esențial și fundamental ca „serviciile de informații să nu fie omniprezente și omnipotente”, pentru că „acele vremuri au apus de mult și nu trebuie să se mai întoarcă”.

Șeful SRI a mai precizat că a dispus adoptarea unui cod de etică profesional pentru angajații SRI. Documentul, care urmează să apară în Monitorul Oficial, va clarifica eventuala situație de incompatibilitate în care s-ar putea să se plaseze un ofițer al SRI. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Auzi, bre dom' Director, ca esti unul din cei ce apara NATO inteleg, ca avem un tratat, ca bla-bla, ca saracii francezi, turci, nemti, cehi, polonezi nu se pot lipsi de intelighentia romaneasca, fara de care erau dusi de rapa...Da' la Romania, adeca, stii matale, aia de scrie in Legea de functionare a SRI ca trebuie sa o aperi, cat de contributor esti?
  • Like 0
  • @ Viorel Dumitrache
   Exact asta (doar stil diferit :) ) am incercat si eu sa ironizez in postarea mea mai jos ..
   Cu ce ma incalzeste pe mine ca roman performantele astea puse in slujba NATO iara nu in slujba Romaniei ?

   Unul din criterille fundamentale in a "masura" cat de puternic, cat de dezvoltat economic, social si/sau geo-politic este un stat, este dat si de prestatia serviciilor sale secrete. Daca ale noastre erau asa de superbe, Romania ar fi trebuit sa duduie acum macar printre primele 50 de state din lume, nu la fruntea cozii cum este acum.

   Un alt mare exemplu al NErealizarilor uriase ale serviciilor noastre de informatii este Basarabia si esecul continuu de 27 de ani in a infaptui unirea. Sau de pilda esecul recent de a permite accesul la putere al imbecilului rusofil Dodon si in general tot ce tine de aducerea Basarabiei inapoi la trupul si sufletul nostru.
   Dincolo de politicienii de rahat pe care ii avem, serviciile trebuiau sa aiba cu totul alte rezultate acum.
   • Like 1
 • E adevarat, dar asta nu se intampla pentru ca ar fi buni, eficienti sau bine inflitrati, ci pentru ca NATO vrea sa ii creada. NATO ca institutie (nu tarile membre, care, ca dovada suprema, nici macar nu se deranjeaza sa il informeze) vrea sa extinda modelul romanesc (coruptie, dictatura, agresiune externa) in tot spatiul propriu, avand ca tinta finala distrugerea lumii, pentru ca nu vad nici o alta cale de a continua. Ne mai miram ca doi romani ocupa functii de Top 10?
  • Like 0
  • @ Anton Beton
   Esti dus cu pluta domnule. Sau poate raspandac de la rasarit!
   • Like 0
 • check icon
  Ce-mi dai ca să cred?
  • Like 0
 • check icon
  Asta e din ciclul: "Dormi liniștit, FNI lucrează pentru tine!"
  • Like 0
 • "SRI împreună cu SIE și Direcția de informații militare este al doilea contributor pe segmentul de analiză pe NATO după SUA”, a punctat Eduard Hellvig ...

  Sa ne traiesti sefu'
  Putem sa stim cum s-a masurat aceasta contributie ? ce parametri, ce criterii, etaloane s-au luat in considerare in masurarea acestei "contributii la analiza" ?

  Contributia noastra a constat in mai multe pagini scrise de "analiza" decat cea a Frantei spre exemplu ?
  Mai frumos dactiolografiate decat cele ale Germaniei ?
  Am oferit noi o analiza "mai profunda, mai exacta" asupra dusmanilor NATO decat Spania, Italia sau Norvegia ?

  Cum am masurat noi toate astea si cine a zis ca noi suntem locul 2, mancati-as, in afara de matale sefu' ?
  • Like 0
  • @ Sergiu F.
   check icon
   Păi îți dau eu un exemplu.
   Nici Franța, nici Germania, nici Spania, nici Italia, nici Norvegia, n-au avut pe teritoriul lor un centru "de analiză și informare" condus de CIA, unde să se facă "o analiză mai profundă, mai exactă" pe anumiți subiecți, posesori de informații importante pentru SUA (aaăăă... adică NATO).
   Aici îi dau dreptate d-lui Coldea, s-ar putea să nu bănuim nici 90% din treburile în care sunt implicate SRI și SIE și cu ce rezultate.

   Așa de la suprafață, făcând o analiză a tuturor informațiilor aparute în decursul timpului, se pare că atât SRI cât și SIE funcționează ca o anexa a CIA pe anumite domenii ("câmpuri operative").
   Declarația d-lui Helvig poate confirma acest punct de vedere.
   Da, s-ar putea să contăm în NATO informativ mai mult decât orice altă țară după SUA, pentru că de fapt SRI și SIE lucrează intens, subordonate serviciilor de informații americane.

   Așa se explică și protecția de care se bucură anumiți indivizi, care ar trebui săltați de DNA.
   Cum ziceau niște soldați într-un film american "e psihopat, dar e psihopatul nostru".
   Așa și cu indivizii respectivi. Pentru români sunt borfași, dar pentru SUA sunt "acoperiții" lor și le asigură protecție (până calcă pe bec).

   http://www.gandul.info/politica/seful-cia-la-bucuresti-sie-si-sri-sunt-remarcabile-10980896

   http://infobrasov.net/serviciilor-%E2%80%8Bsecrete-olandeze-belgiene-si-cia-%E2%80%8Bconfirma-%E2%80%8Bbasescu-a-fost-agent-kgb-specializat-in-spionaj-militar-si-trafic-de-arme/

   • Like 0
  • @
   Multumesc de raspuns. Sa stiti insa ca "statii" CIA exista si pe teritoriul Frantei, Germaniei, Italiel etc. unele cu o activitate extrem de intensa.
   Nu cunoastem insa si nu vom cunoaste probabil cu exactitate niciodata activitatea acestor statii, detalii despre aceste lucruri decat zeci de ani mai tarziu cand se vor declasifica dosare.
   Iar opinia dvs cum ca acesti romanasi ai nostri anchetati de DNA sunt "asset-uri" extrem de importante pentru CIA iarasi este intr-o oarecare masura speculatie. Faptul ca imi dati ca dovezi ceva link-uri despre opiniile lui cutare ziarist din ziarul gandul si ale lui cutare din ziarul infobrasovul nu dovedeste mare lucru.
   Dar altceva am vrut eu sa reliefez cu postarea mea ironica: si anume ca in anume domenii de fapt nu poti sa faci un clasament din asta cum ca iesi pe locul II sau III sau whatever, pentru ca pur si simplu anumite lucruri nu le poti cuantifica.
   Aceste "clasamente" de 2 bani sunt exact ca si alea care o declara pe cutare cea mai sexy femeie din lume si pe cutarescu cel mai frumos barbat din lume. Cum masori acest lucru ?
   Cam asta am vrut sa evidentiez :)
   • Like 0
 • check icon
  Știm, o, zei, acest lucru, iar dacă nu-l știm îl bănuim... Pe asta se și bazează cei care fac abuzuri în numele NATO, tocmai pe asta. Și de asta a și pierdut Crin Antonescu atunci cînd s-a băgat într-un joc prea sus și prea complicat și prea amețitor pt înțelegerea sa.
  P.S. Am uitat să întreb: vi se pare ciudat că o țară cu atîta exces de structuri militare, cum este România, este – în același timp – o țară considerată cu exces de corupție? Poate că explicația și cauzele tocmai aici se află...
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult