Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Herta Muller, după excluderea din Uniunea Scriitorilor: „Glumiți? Nu știam că fac parte din Uniunea Scriitorilor”

Herta Muller

Foto: Facebook Herta Muller

Scriitoarea Herta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, spune că suspendarea sa din Uniunea Scriitorilor din România pentru neplata cotizației este un „teatru absurd”.

„Glumiți? Nu știam că fac parte din Uniunea Scriitorilor din România. Nu m-a intrebat nimeni dacă vreau să fac parte din Uniune şi nimeni nu m-a anunţat că sunt membru. Când s-o fi întâmplat asta? Și nu am primit niciodată vreo cerere să plătesc cotizaţia”, a declarat scritoarea pentru Hotnews.ro. Ea a povestit că trebuia să fie admisă în Uniune în 1985 sau 1986 când locuia în România. „Am făcut demersurile depinzând de William Totok. Dar cum el nu a fost admis, nu m-am alăturat nici eu. De atunci, nu am mai avut niciun contact cu această organizație. Și nici nu mi-am exprimat intenția de a deveni membru al acestei organizații. Cum se poate numi acest teatru absurd? Cooptare ca înainte? Cineva decide pentru mine și e responsabilitatea mea. În orice caz, nu este democratic”, a afirmat Herta Muller.

Uniunea Scriitorilor din România spune că scriitoarea a depus în anul 1985 o cerere pentru a face parte din organizație. „Herta Muller este membră a USR, filiala din Timișoara. În acest moment ea este suspendată, neplătindu-și de ani de zile cotizația. Este suspendată, asta înseamnă că nu are drept de vot, atâta tot. În rest ea este membră. Ba mai mult au fost câțiva din Uniune care s-au oferit să plătească pentru ea cotizația, numai că nu pot plăti fără să o întrebe pe ea. Herta Muller a zis că nu o interesează Uniunea. Cotizația este de 150 de lei pe an”, a declarat președintele USR, Nicolae Manolescu.

„Nu are nici o legatură cu Premiul Nobel, ci are legătură cu statutul USR, așa e dintotdeauna. E singura măsură pe care o putem să o luăm față de acești oameni care refuză să plătească această minimă cotizație”, a susținut Manolescu pentru Hotnews.

Uniunea Scriitorilor a precizat pentru Libertatea, care a publicat inițial informația, că are 2.600 de membri, dintre care 600 nu și-au achitat cotizația.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este foarte ridicolă această nouă inițiativă a Uniunii Scriitorilor, și așa destul de șifonată în ultimii ani!
    • Like 0
  • Tot respectul pentru Dna. Herța Muller, dar doamna nu face parte din uniune, după cum declară. Nu i-a fost admisă cererea in 1985. Și dumneaei scrie pentru și in limba conaționalilor ei, nu pentru România. Nu este scriitoare româncă de naționalitate germană ci, doar scriitoare germană. Romania nu are niciun merit in obținerea premiului Nobel. Să nu ne mai "mândrim" cu nimic,ca întotdeauna. Uniunea ar fi avut obligatia, atunci in 1985, să o anunțe, dacă a fost admisă, iar, cel mult, după un an să-i amintească de obligația de a plăti cotizația.
    • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Aveți dreptate, viața ei în R.S.România nu face deloc cinste țării în care a trăit până în anii 80, .
      • Like 0
  • Buna asta!
    • Like 0
  • De acord cu specificul românesc. Dar nu se pune problema scutirii cotizatiei, nu cred ca d-na Herta Muller sta in 150 de lei. Eu ma intreb de ce Uniunea nu a luat legatura cu o laureata a premiului Nobel, mi se parea firesc. Dar de ce sa se coboare atat de jos trezorierul Uniunii, sau secretarul sau chiar d-l presedinte? Doar e plina Uniunea de laureati Nobel, ce mai conteaza unul ...
    • Like 1
  • O idiotenie specific romaneasca. Cati laureati ai premiului Nobel are Romania? Ar trebui scutita de aceasta taxa pentru ca pur si simplu ne onoreaza si pe noi faptul ca a castigat acest premiu. Toate sunt cu susul in jos la noi. Sa mai amintim si de alti oameni grei ai Romaniei care au primit suturi in fund (vezi Brancusi, Cioran, Eugen Ionescu, si sunt multi ca ei)? Cati dintre cei 2600 de membri au crescut imaginea Romaniei cum a crescut-o doamna Herta Muller? Ne laudam cu oamenii nostri doar cand sunt amintiti de catre cei dinafara Romaniei.
    • Like 1
    • @ Ciprian Voicu
      Nu, nu ar trebui scutita. Scutirile erau pentru tovarasii merituosi. Dvs continuati mentalitatea vechiului regim: aceeasi Marie, cu alta palarie. In democratie, in legalitate, fiecare isi plateste drumul, apartenenta, utilitatile, etc.
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Nu ma aliniez nici vechiului regim si nici noului regim. Sunt absolut impotriva amandurora. Nu ma reprezinta! As fi apreciat opinia dumneavoastra daca nu era implicit un atac la persoana specific politicienilor nostri "democratici".

      Sunt convins ca taxa aceea de 150 lei o poate achita orice scriitor, oricat de sarac ar fi. Mie mi se pare absolut penibila situatia aceasta in care se face o atat de mare valva pentru o suma atat de mica (anuala) iar plusul de imagine adus Romaniei de catre persoana in cauza devine un chilipir. Ar fi mai firesc ca dupa obtinerea premiului sa devina membru de onoare, chiar daca din punct de vedere birocratic o astfel de titulatura nu are o valoarea functionala.

      Oricum, e o discutie de principiu atata vreme cat scriitoarea in cauza afirma ca nici nu stia ca e inscrisa, Si daca nu si-a achitat cotizatia niciodata de ce a fost eliminata acum dupa mai bine de 30 de ani? Acum se cauta sobolanii din dulap?

      O zi frumoasa mai departe!
      • Like 0
  • Cristi check icon
    Io as actiona-o in instanta pentru cotizatia neachitata si as mai cere si cheltuieli de judecata..
    • Like 3
    • @ Cristi
      huh? te rog spune asta cu voce tare ca sa te auzi si tu.
      • Like 0
    • @ JohnKelheim
      Nu-i nevoie,am auzit vocea ta care te-a dat de gol ca nu ai sesizat ironia.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult