Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Herta Muller, după excluderea din Uniunea Scriitorilor: „Glumiți? Nu știam că fac parte din Uniunea Scriitorilor”

Herta Muller

Foto: Facebook Herta Muller

Scriitoarea Herta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, spune că suspendarea sa din Uniunea Scriitorilor din România pentru neplata cotizației este un „teatru absurd”.

„Glumiți? Nu știam că fac parte din Uniunea Scriitorilor din România. Nu m-a intrebat nimeni dacă vreau să fac parte din Uniune şi nimeni nu m-a anunţat că sunt membru. Când s-o fi întâmplat asta? Și nu am primit niciodată vreo cerere să plătesc cotizaţia”, a declarat scritoarea pentru Hotnews.ro. Ea a povestit că trebuia să fie admisă în Uniune în 1985 sau 1986 când locuia în România. „Am făcut demersurile depinzând de William Totok. Dar cum el nu a fost admis, nu m-am alăturat nici eu. De atunci, nu am mai avut niciun contact cu această organizație. Și nici nu mi-am exprimat intenția de a deveni membru al acestei organizații. Cum se poate numi acest teatru absurd? Cooptare ca înainte? Cineva decide pentru mine și e responsabilitatea mea. În orice caz, nu este democratic”, a afirmat Herta Muller.

Uniunea Scriitorilor din România spune că scriitoarea a depus în anul 1985 o cerere pentru a face parte din organizație. „Herta Muller este membră a USR, filiala din Timișoara. În acest moment ea este suspendată, neplătindu-și de ani de zile cotizația. Este suspendată, asta înseamnă că nu are drept de vot, atâta tot. În rest ea este membră. Ba mai mult au fost câțiva din Uniune care s-au oferit să plătească pentru ea cotizația, numai că nu pot plăti fără să o întrebe pe ea. Herta Muller a zis că nu o interesează Uniunea. Cotizația este de 150 de lei pe an”, a declarat președintele USR, Nicolae Manolescu.

„Nu are nici o legatură cu Premiul Nobel, ci are legătură cu statutul USR, așa e dintotdeauna. E singura măsură pe care o putem să o luăm față de acești oameni care refuză să plătească această minimă cotizație”, a susținut Manolescu pentru Hotnews.

Uniunea Scriitorilor a precizat pentru Libertatea, care a publicat inițial informația, că are 2.600 de membri, dintre care 600 nu și-au achitat cotizația.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este foarte ridicolă această nouă inițiativă a Uniunii Scriitorilor, și așa destul de șifonată în ultimii ani!
  • Like 0
 • Tot respectul pentru Dna. Herța Muller, dar doamna nu face parte din uniune, după cum declară. Nu i-a fost admisă cererea in 1985. Și dumneaei scrie pentru și in limba conaționalilor ei, nu pentru România. Nu este scriitoare româncă de naționalitate germană ci, doar scriitoare germană. Romania nu are niciun merit in obținerea premiului Nobel. Să nu ne mai "mândrim" cu nimic,ca întotdeauna. Uniunea ar fi avut obligatia, atunci in 1985, să o anunțe, dacă a fost admisă, iar, cel mult, după un an să-i amintească de obligația de a plăti cotizația.
  • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Aveți dreptate, viața ei în R.S.România nu face deloc cinste țării în care a trăit până în anii 80, .
   • Like 0
 • Buna asta!
  • Like 0
 • De acord cu specificul românesc. Dar nu se pune problema scutirii cotizatiei, nu cred ca d-na Herta Muller sta in 150 de lei. Eu ma intreb de ce Uniunea nu a luat legatura cu o laureata a premiului Nobel, mi se parea firesc. Dar de ce sa se coboare atat de jos trezorierul Uniunii, sau secretarul sau chiar d-l presedinte? Doar e plina Uniunea de laureati Nobel, ce mai conteaza unul ...
  • Like 1
 • O idiotenie specific romaneasca. Cati laureati ai premiului Nobel are Romania? Ar trebui scutita de aceasta taxa pentru ca pur si simplu ne onoreaza si pe noi faptul ca a castigat acest premiu. Toate sunt cu susul in jos la noi. Sa mai amintim si de alti oameni grei ai Romaniei care au primit suturi in fund (vezi Brancusi, Cioran, Eugen Ionescu, si sunt multi ca ei)? Cati dintre cei 2600 de membri au crescut imaginea Romaniei cum a crescut-o doamna Herta Muller? Ne laudam cu oamenii nostri doar cand sunt amintiti de catre cei dinafara Romaniei.
  • Like 1
  • @ Ciprian Voicu
   Nu, nu ar trebui scutita. Scutirile erau pentru tovarasii merituosi. Dvs continuati mentalitatea vechiului regim: aceeasi Marie, cu alta palarie. In democratie, in legalitate, fiecare isi plateste drumul, apartenenta, utilitatile, etc.
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   Nu ma aliniez nici vechiului regim si nici noului regim. Sunt absolut impotriva amandurora. Nu ma reprezinta! As fi apreciat opinia dumneavoastra daca nu era implicit un atac la persoana specific politicienilor nostri "democratici".

   Sunt convins ca taxa aceea de 150 lei o poate achita orice scriitor, oricat de sarac ar fi. Mie mi se pare absolut penibila situatia aceasta in care se face o atat de mare valva pentru o suma atat de mica (anuala) iar plusul de imagine adus Romaniei de catre persoana in cauza devine un chilipir. Ar fi mai firesc ca dupa obtinerea premiului sa devina membru de onoare, chiar daca din punct de vedere birocratic o astfel de titulatura nu are o valoarea functionala.

   Oricum, e o discutie de principiu atata vreme cat scriitoarea in cauza afirma ca nici nu stia ca e inscrisa, Si daca nu si-a achitat cotizatia niciodata de ce a fost eliminata acum dupa mai bine de 30 de ani? Acum se cauta sobolanii din dulap?

   O zi frumoasa mai departe!
   • Like 0
 • Cristi check icon
  Io as actiona-o in instanta pentru cotizatia neachitata si as mai cere si cheltuieli de judecata..
  • Like 3
  • @ Cristi
   huh? te rog spune asta cu voce tare ca sa te auzi si tu.
   • Like 0
  • @ JohnKelheim
   Nu-i nevoie,am auzit vocea ta care te-a dat de gol ca nu ai sesizat ironia.
   • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult