Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Hotnews: PSD pregătește grațierea corupției. Șerban Nicolae a depus un amendament prin care condamnații pentru luare și dare de mită, trafic de influența și abuz în serviciu pot fi grațiați

serban nicolae

Liderul senatorilor PSD Șerban Nicolae, care este și președinte al Comisiei Juridice, a transmis colegilor săi din comisie amendamentele pe care le va depune marți la proiectul legii grațierii, iar unul dintre acestea prevede faptul că se grațiază și cei condamnați pentru infracțiuni de corupție, inclusiv luare de mită, dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu, potrivit documentului obținut de HotNews.ro. 

Hotnews.ro scrie că senatorul propune eliminarea articolelor care se referă la infracțiunile de coruptie - art. 289-294 precum și a articolului 297, care se referă la abuzul în serviciu, sau a articolul 269 - favorizarea făptuitorului - prevăzute în noul Cod Penal, dar și cele din vechiul Cod Penal, din lista pedepselor pentru care nu se beneficiază de grațiere, așa cum apare acum în proiectul legislativ.

Astfel ar urma să fie grațiate în întregime „pedepsele de până la 3 ani inclusiv” și „pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de trei ani”.

Pedepsele până la 10 ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul de executat este mai mic de patru ani, ar urma să fie grațiate parțial, cu trei pătrimi din restul de executat, potrivit Digi24. În cazul în care restul de executat este mai mare de patru ani, din pedeapsă se va reduce jumătate din restul de executat.

Modificările pe care senatorul Șerban Nicolae vrea să le aducă proiectului Legii grațierii adoptat de Guvernul Grindeanu în seara de 31 ianuarie 2017, odată cu ordonanța 13 de modificare a codurilor penale, nu mai prevăd că grațierea este condiționată de achitarea într-un an a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată de instanță.  

Șerban Nicolae: „Eu nu cred că cei care sunt corupți trebuie să stea trei într-un pat, în condiții de igrasie”

Senatorul Șerban Nicolae a spus că dacă proiectul Legii grațierii va adoptat în forma propusă de el, de prevederile acestuia ar beneficia aproximativ 2.700 de persoane, ceea ce ar echivala cu mai puțin de 10% din persoanele aflate în detenție.

„Eu nu cred că cei care sunt corupți trebuie să stea trei într-un pat, în condiții de igrasie, de igienă precară și așa mai departe, în timp ce alte categorii de infractori ar trebui să stea în condiții... Din punctul meu de vedere, se gândește rațional și vreau să le prezint mâine ca argumente”, a mai spus senatorul Șerban Nicolae, citat de Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Părerea mea e , corupți ca și criminali,violatori,cei care cînd droguri sunt cei mai periculoși oameni..și ar trebui tratați la fel.ei sunt cei care distrug , și nu merită să fie tratați cu milă sau respect.
    • Like 0
  • Pana nu vor fi luati de guler si aruncati in strada, parlamentarii puterii nu se linistesc. Probabil ca asteapa sa se dea foc la palatul parlamentului, ca sa inteleaga ceva !
    • Like 0
  • Ba da, asa sa stea 3 corupti intr-un pat!
    Inainte de 1989 erau 56.000 de oameni in puscarii. Cum nu incap acum 28.000 in aceleasi puscarii? Pentru o prevedere UE care zice 4 mp de persoana! Pai cand in afara puscariilor o sa avem conditii ca in UE atunci sa fie si in puscarii conditii ca in UE. Si daca tot suntem in UE atunci aia care nu incap in Romania in puscarii sa mearga in puscariile UE, ca acolo e loc destul. Puscariile s-au inventat ca loc de pedeapsa nu pentru turism. Si nu va fie teama ca aia cu bani oricum sunt maxim doi in celula cu toate facilitatile de afara. Asa ca stimabililor lasati naibii Legea gratierii si nu ne mai prostiti, ca suntem satui de atata prosteala pe care incercati sa ne-o aplicati!
    • Like 2
  • Dacă nu vrea sa stea in pat cîte trei sa nu fure din bani nostri sau sa ne vîndă tara pentru 3 lei si 1 leu comision.
    • Like 0
  • Ce să faci tu, domnule, cu o țară? Nu vezi că e prea mult pentru tine?

    Așa cum pământul nu dă roade dacă nu e lucrat, așa cum fără ploaie (apă) nu avem recoltă, tot așa fără implicare personală nu putem avea o țară liberă și demnă.
    Am o întrebare pentru fiecare concetățean: Ce faci, domnule, pentru țară? Concret!
    Din voia ta, nu pentru că ești obligat (de ex. să plătești impozite, pentru că dacă ar fi la alegerea ta, probabil nu le-ai mai plăti) !
    Ce faci, domnule, pentru țară? Muncești ? NU, asta o faci pentru tine. Furi? NU, asta dacă o faci, o faci tot pentru tine. Cumperi masină ? Tot pentru tine o faci ! Cumperi o casă ? Țot pentru tine o cumperi! Copii ? Tot pentru tine îi faci, nu te gândești ,,hai sa facem 2 copii să-i dăm țării”!
    Deci?
    Cum aperi țara de hoți, atunci când îi vezi? Stând în casă? Așteptând să o apere alții pentru că tu mergi la schi, la mare, mergi la vreo petrecere sau pentru că doar privești la TV?
    Sau poate e important să ai bani de o bere și 2 mici iar restul nu mai contează!
    Ce e noțiunea asta ,,abstractă” de ,,țară”?
    Ai să mă întrebi, domnule: ,,-Cine poate să ne ia țara din Europa și să o ducă în Africa sau să o îngroape”?
    Iar eu am să iți răspund: “Tu, domnule! Prin nepăsare, indiferentă, toleranță și complicitate. Iar pentru asta, domnule, nu meriți o țară. Meriți o junglă, o stepă sau o mlaștină.“
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Senatorul Voicu a luat 7 ani pentru 200 000 de euro spaga. Prietenii lui base, cocos si compania, au luat cate 2-3 ani pentru milioane de euro spaga !!!!! Cum vi se pare !? asta este justitie in Romania !!???
    • Like 0
    • @ Ionel
      intr-adevar, misiunea ICCJ de a unifica practica judiciara nu este indeplinita; ca acest caz sunt sute, mii, de oameni care pentru fapte egale, in circumstante egale, primesc pedepse flagrant diferite - si aceasta problema a Justitiei trebuie sa fie reglata urgent, altminteri, "justitia e oarba", adica egala pentru toti, ramane o gluma proasta .
      • Like 0
  • check icon
    psd-ul chiar are oameni de valoare: îndoielnică!
    • Like 0
  • Din jurnalul unui stalp al tarii:

    Legea penala este, evident, depasita, inadecvata realitatilor si mentalitatilor de azi.

    Pana cand se va umbla cu jumatati de masura? Cat sa ne mai ascundem dupa deget? Voi nu ati aflat ce conditii indecente exista in inchisori?

    Si de ce sa fim egoisti, sa ne gandim numai la cei care au deja probleme cu statul in inchisoare? Nu avem o responsabilitate si pentru cei de maine?

    Singura masura justa, in aceste imprejurari grave prin care trece tarisoara noastra, este modificarea legii in sensul ca nu se va mai pronunta nici o solutie de condamnare pana cand statul nu va binevoi sa amenajeze suficiente inchisori cu conditii civilizate - celule cu pat unic, baie proprie, lenjerie schimbata in fiecare zi (ca la hotel), TV si Internet la discretie, pedeapsa executandu-se numai in zilele lucratoare, totodata cu respectarea dreptului condamnatului la concediu (=intrerupere de pedeapsa) 20 de zile lucratoare pe an.

    Desigur, masura se va aplica si celor condamnati pentru infractiuni de coruptie (mita, abuz in serviciu etc.), pentru ca si e oameni, si inca oameni finuti, nu savarsesc infractiuni cu violenta, nu fac rau nimanui - mai mult, fac un serviciu public, pentru ca pun si ei umarul la ridicarea si consolidarea capitalului autohton. Sunt patrioti adevarati, nu sorosisti cu creiere spalate.
    • Like 0
  • Unu_altu check icon
    Asta si cei ca asta ar trebui sa faca puscarie grea doar pentru tentativa de subminare a integritatii statului si inalta tradare la nivel inalt - 15-20 de ani de puscarie pentru ca ar indrazni sa propuna asa ceva.

    Dincolo de asta, pedepsele pentru furtul banului public (actualmente vazut ca fiind al nimanui, cand de fapt e banul tuturor) sunt mult prea blande pretutindeni in lume.

    Ar trebui ca pedepsele sa fie raportate la cat produce in medie un om pentru societate, PIB-ul mediu intr-o viata umana, iar daca un om produce in medie 200,000 euro intr-o viata, daca ai prejudiciat societatea cu 200,000 euro sa fie pedeapsa echivalenta cu omorarea unui om! Pentru ca practic e acelasi lucru! Ba chiar mai rau! Ca un om omorat la 45 de ani dupa ce a produs societatii jumatate din ce ar fi produs intr-o viata, e o pierdere mai mica pentru societate decat furtul a tot ce ar fi produs acel om societatii intr-o viata - 200,000 euro.

    Si in fiecare an recalculat PIB-ul mediu si cat vin pedepsele ....

    De ce nu s-a gandit nimeni pana acum la asta?
    • Like 0
  • Rezolvarea problemei...la gunoi cu ei...
    http://www.mediafax.ro/externe/ucrainenii-ii-arunca-pe-politicieni-in-tomberoane-de-gunoi-apelul-autoritatilor-video-13352643
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult