Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Românii care au fugit din restaurant, pe ritm de conga, fără să plătească, erau conduși de un anume Liviu

Masa PSD

Foto: Inquam Photos / George Călin

120 de români au petrecut la un botez într-un restaurant din Spania și au fugit fără să plătească consumația. Înainte de desert, au părăsit incinta în ritm de conga, s-au urcat în mașini și duși au fost. Investigând situația, presa a aflat că și alții au fost păgubiți prin metoda botezul, cum a fost cazul unui restaurant din Galicia, unde petrecăreții au ieșit să vadă artificiile și nu s-au mai întors.

Să mutăm obiectivul 3000 de kilometri mai la est. În România, țara de baștină a chefliilor noștri, de abia s-au adus aperitivele. Nașul a comandat tot meniul, să crape pipota în meseni. A tocmit cei mai în vogă lăutari să-i cânte în strună și să-l pupe pe portofel. Dă cu artificii ca un boier, de s-a luminat toată Câmpia română ca-n plină zi.

Metoda botezul merge și la case mai mari. O fi România o locantă de cartier, dar se înghesuie aici toți baronii, prinții și reginele Bărăganului s-o închirieze la o ocazie. Pentru că mereu scapă cu nota neplătită, se întorc la locul faptei, cu și mai mult chef de chef.

Încă n-au venit sarmalele, dar putem deja să anticipăm că România se îndreaptă cu o veselă iresponsabilitate spre punctul culminant. Ghiftuiți cât pentru un mandat întreg, mesenii vor face conga în spatele Nașului și o vor șterge elegant la umbra cocotierilor. În urma lor va rămâne o notă de plată pe care copiii noștri nu vor putea să o înțeleagă vreodată. Se vor întreba cum am putut să trecem în câteva luni de la cea mai mare creștere economică la cel mai mare deficit fără să construim nimic? Unde s-au dus banii? „În buzunarele românilor”, firește.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, tocmai a anunțat că, la bugetari, salariile de până în 4000 de lei se dublează, iar cele care depăşesc această sumă vor creşte cu aproape jumătate. Încă un rând la toată lumea! Să trăiască și Nășica! Până și sindicatele s-au frecat la ochi și au spus că nu pot fi de acord cu așa ceva: din programul PSD a început să izvorască lapte de cocos și miere.

Că așa ceva nu se poate, că totul este o scamatorie de luat ochii lumii, că asistăm la un Caritas plus un FNI guvernamental menit să-i facă pe oameni să doarmă liniștiți, că PSD veghează pentru tine, este inutil de explicat. Oricum, cei care înțeleg că nimic nu e gratuit pe lumea asta știu deja că ne îndreptăm spre un faliment grandios. Ceilalți nu vor avea chef să asculte, fericiți că le-a picat ceva de la masa nașilor. Îți vor răspunde că „măcar ăștia sunt singurii care ne-au dat ceva”, fără a le păsa că „totul va crăpa” în jurul lor.

Întrebarea este cât timp vor mai avea de unde să dea și cine va plăti în final consumația. Nu poți să scazi taxe și impozite, să crești punctul de pensie, salariul minim, salariile din administrație, să dublezi salariile bugetarilor, să dai gratuitate pentru studenți la transportul cu trenul și să te și încadrezi în ținta de deficit de 3 la sută.

Îți recomandăm

Am vorbit în aceste zile cu mulți economiști, fiscaliști, membri ai mediului de business, ca să încerc să înțeleg „când va crăpa totul”. Ministrul Finanțelor pare a fi sechestrat undeva, incapabil să refuze ordinele tot mai aberante care-i vin pe linie de partid. Premierul clipește des, agățându-și privirea în tavan când este întrebat de buget. Dă de înțeles că este o „problemă” cu încasările, doar că în Paradisul social-democrat acest cuvânt a fost interzis.

În rest, toată lumea, de la Comisia Europeană, la ultimul student de la ASE, e unanim de acord că programul PSD este o bombă cu ceas. Primele date oficiale privind încasările bugetare în luna ianuarie sunt previzibile, în condițiile scăderii TVA: mai puțini bani colectați, mai mulți bani cheltuiți, fondul de investiții redus cu o treime. Cu siguranță, investițiile publice vor fi primele sacrificate: adică singura sursă care poate crea locuri de muncă și creștere economică sănătoasă. Pentru că acest Guvern socialist-populist instalat în România nu pune preț pe muncă, ci pe pomană, va arunca cu pomană în populație până se va termina. Și atunci o va șterge. Un Guvern responsabil ar fi folosit creșterea economică nu ca pe un izvor de miruit populația, ci ca pe o resursă de dezvoltare, ca pe un „new deal” românesc: ar fi dat drumul marilor șantiere ale țării, ar fi mobilizat populația în proiecte edilitare atât de necesare (autostrăzi, poduri, irigații, parcuri naționale etc), ar fi investit în bunăstarea viitorului. Ar fi stimulat crearea locurilor de muncă, ar fi investit în educație superioară, în inovație și în cercetare - condiții esențiale în lumea de azi pentru atragerea investițiilor străine care aduc valoare adăugată comunităților. Ar fi grădinărit o țară în care copiii noștri să rămână, nu ar fi deșertificat totul precum un roi de insațiabile lăcuste.

Și chiar dacă Guvernul va tăia toate investițiile, tot nu va fi suficient. Nu putem decât să ne gândim, în aceste condiții, la scenariile hard despre care economiștii încep să vorbească cu îngrijorare: renunțarea la cota unică, naționalizarea pilonului 2 de pensii private, rectificarea bugetului Apărării (adică renunțarea la angajamentul NATO de alocare a 2 la sută din PIB), depășirea țintei de deficit de 3 la sută (adică renunțarea la angajamentul UE). Pe scurt, un fel de Romexit din UE și din NATO, cluburi ale căror reguli, inclusiv cele referitoare la statul de drept, ne incomodează din ce în ce mai tare.

După ani de zile în care politicienii noștri au făcut la braziliene, într-o susținută vizită de documentare, România mândră și independentă își va depune în sfârșit candidatura la statutul de favelă. Hai, liberare!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Abia am reusit sa ma initiez in a putea scrie un comentariu, fie cu o parere, fie despre ce scriu alti. Imi place saitul.
    • Like 0
  • Cri check icon
    Dl. Florin Negrutiu pare a fi definitiv sedus de scenariile catastrofice si apocaliptice.
    Dupa nici doua luni de la instalarea noului guvern, distinsul fondator al acestui site este convins ca Romania se va indrepta spre o prabusire economica.
    Insa dl. Negrutiu uita ca la ultimele alegeri, actuala opozitie ( recte PNL si USR ) a oferit doar doua promisiuni electoratului: lupta anti-coruptie si sprijinul neconditionat acordat DNA, cu osanalele aferente la adresa d-nei Kovesi; doar aceste doua solutii au fost oferite de liberalii pedelizati si de useristi pentru rezolvarea problemelor cetatenilor.
    De cealalta parte, pesedistii au venit cu un program economic concret, fie el bun sau rau; mai mult, PSD dar in special ALDE, au atras atentia asupra abuzurilor comise din ce in ce mai des de catre Institutiile de forta ale Statului.
    Astfel ca alegatorii, fie ei simpatizanti sau nu ai PSD si ALDE, au decis ca un program economic, fie el imperfect si criticabil, plus promisiunile de limitare a puterii Statului asupra cetateanului, sunt probleme mai importante decat sloganurile penelisto-useliste privind lupta anti-coruptie si maretia catuselor doamnei Kovesi.
    Daca de la USR nicio persoana inzestrata cu ratiune si cu simtul realitatii nu poate avea asteptari sau sperante, incapacitatea PNL de a furniza un program de guvernare ar fi trebuit sa-l puna pe ganduri pe dl. Negrutiu.
    Guvernul actual are cu certitudine si derapaje populiste si stangiste, insa PSD a avut dintotdeauna astfel de inclinatii, iar alegatorii au stiut bine acest lucru atunci cand i-au votat.
    Cresterea substantiala a unor salarii indecent de mici, pe parcursul urmatorilor 4 ani, este insa o tinta rezonabila, cu conditia ca actuala alianta de guvernare sa-si respecte propriul program economic ( bunicel, in opinia mea de ne-specialist ).
    Daca Dl. Negrutiu nu mai are rabdare cu actualii guvernanti, desi acestia nu au decat o luna si ceva de cand au preluat administratia tarii, ne putem intreba de ce milioanele de salariati si pensionari care au, in buna masura, venituri mizerabile, ar trebui sa rabde si pe mai departe traiul din salariile si pensiile mizerabile de 1500 lei sau mai putin ? Mai ales ca de mai bine de 25 de ani li se tot promite un trai mai bun !
    Sloganul tembel lansat de Basescu cu multi ani in urma, conform caruia bugetarul „gras” ar fi tinut in spinare de privatul „slabanog” nu ar mai trebui sa seduca nicio persoana inzestrata cu ratiune.
    Doar comunistii si-au justificat privatiunile la care au constrans populatia prin promiterea unui viitor luminos, la calendele grecesti insa.
    Daca dl. Negrutiu si alti analisti politico-economici care se dau de ceasul mortii in fatza perspectivei cresterii salariilor ar fi trait cu 1500 lei pe luna sau mai putin, probabil ca nu s-ar mai fi alarmat patriotic de „ pericolul ” reprezentat de cresterea unor lefuri sau a unor pensii indecent de mici.
    Dl. Negrutiu nu are insa nicio apasare pentru faptul ca intr-o Romanie saraca, exista o categorie de bugetari de lux care se bucura de salarii si privilegii sau pensii exorbitante fatza de restul cetatenilor: magistrati, servicii secrete, aviatori, fosti ofiteri ai Securitatii comuniste, etc.
    Daca bugetarii de lux nu dau peste cap finantele tarii, cresterea veniturilor bugetarilor de rand reprezinta insa un pericol real pentru economia nationala, crede dl. Negrutiu.
    Se pare ca distinsul editorialist a uitat ca cele peste trei milioane de romani care au plecat sa munceasca in strainatate, au plecat exact si fix din cauza salariilor mizerabile din Romania.
    Iar acesti 3 milioane de romani care trimit lunar bani pentru supravietuirea familiilor ramase in patrie, nu platesc niciun leu ca impozite pentru Statul roman, desi calitatea lor de cetateni romani ar trebui sa le confere, pe langa drepturile consfintite in Constitutie, si oarecari obligatii fiscale.
    Insa acelasi Stat roman, asa corupt, impotent, incompetent, etc, etc, cum se prezinta, le asigura scoala, sanatate sau pensie pentru copiii si parintii lor ramasi in Romania.
    Insa acest paradox nu pare sa-l deranjeze pe Dl. Negrutiu.
    Toate guvernele post-decembriste au fost experte in „austeritate”, iar rezultatul a fost ca astazi, Romania detine cu mandrie penultimul sau ultimul loc in UE la toti indicatorii socio-economici.
    Pana acum niciun guvern nu s-a dovedit a fi expert in „prosperitate”. Ar fi timpul. Poate actualul guvern va reusi, poate nu.
    Eu insa nu am de gand sa dau ochii peste cap de frica cresterii unor pensii sau salarii mizerabile, si nu vreau sa am „alarmez”, precum Dl. Negrutiu, la doar o luna dupa instalarea nouului guvern. Sunt dispus sa astept 6 luni inainte de a trage vreo concluzie.
    Spre deosebire de dl. Negrutiu, eu ma declar categoric alarmat de cresterea fortei abuzive a Institutiilor represive ale Statului in raport cu cetateanul.
    Imi doresc un Parlament si un Guvern care sa puna zgarda Fortei Statului si sa o introduca acolo unde ii este locul, adica in „cusca” legii si a respectului fatza de cetatean si de Constitutie.
    Nu au ce sa caute „vedete” precum Kovesi sau Lazar la varful Institutiilor de forta ale Statului. Acesti oameni trebuie „pensionati” precum Coldea.
    Daca nu am ce astepta de la un Presedinte care, datorita colectiei sale de imobile pe care se chinuie sa nu le piarda, a devenit trompeta "catuselor", am insa sperante si asteptari in acest sens de la forul reprezentativ suprem al natiunii, adica de la Parlament.



    • Like 0
  • Mihaela check icon
    Ma intreb daca PSD (Liviu D.) isi ia ideile de coruptie si ingenunchiere a tarii tocmai din Brazilia. Poate ar trebui sa copieze si felul cum se promoveaza brazilienii...macar asa am mai castiga si noi...eh! Ce sa-i faci?! lanoi la Romanica, merge si fara...
    • Like 0
  • Imi place poza... :))
    • Like 0
  • Sper să mai rămînă ceva pomi după despăduririle criminale de după '89, fiindcă altfel va fi o problema cu tragerile în țeapă.
    • Like 3
  • Adevarul e ( privind și in exterior ,cu creșterea asta a partidelor extremiste ) ca societatea e formată din tot mai mulți oameni de nivel calitativ inferior , la care sa fim serioși au pus umărul și tovarășii ăștia care acum urla împotriva extremiștilor care au început sa le fure ciolanul . Scaparea sta doar in robotizarea sistemelor de conducere mondiale .
    • Like 1
  • check icon
    Singura variantă de bun simț ar fi dublarea salariilor bugetarilor în paralel cu înjumătățirea personalului bugetar.
    Nu cred însă că PSD mai are ceva bun simț.
    Cred că ne îndreptăm în viteză spre cimitir, iar când vom intra în gardul cimitirului ne vom trezi, dar va fi prea târziu. România va deveni curând un mare cimitir - cimitirul comunismului!
    • Like 9
    • @
      pai astia au dat drumul si la angajari...toate rudele si relatziile lor au acuma de munca...doar ca vin la munca ca sa vaza ce mai e de furat...nu ca sa faca ceva util...daca ii concediezi pe aia care mai stiu sa faca ceva, unde ajungem??
      • Like 1
    • @ Chris Kay
      check icon
      La cimitir, cum ziceam...
      • Like 2
    • @
      E a doua oara cand vad asociat bunul-simt cu psd ul . Si nu inteleg de unde a pornit treaba asta :)
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      check icon
      Păi dvs. le-ați asociat. Eu am scris altceva mai sus:
      „Nu cred însă că PSD mai are ceva bun simț.”
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      "Nu cred ca mai are" presupune a fi avut candva, sau pana nu demult. Asta inseamna asociere. La mine.
      • Like 1
    • @ Danescu Cristina
      check icon
      Eu așa am văzut, că la PSD e din ce în ce mai puțin bun simț, deci undeva a existat ceva, din care să se tot micșoreze. :)
      • Like 0
  • Nu mă tem sunt convins că că va fi un mare regret și pentru cei care au votat PSD intrun scurt timp . De unde iei și nu pui cît ar fi izvorul de mare tot de gata și atunci să vedem. . ...
    • Like 0
  • mi se pare frustrant faptul ca nu ramaneti fara idei in dezbaterea "stanga vs. dreapta" in timp ce elefantul din camera ramane nevazut: Sistemul bancar !
    Suntem oare constienti de faptul ca bancile centrale scot bani la imprimanta fara acoperire ?
    Suntem constienti de faptul ca politicienii atat de dreapta cat si de stanga sunt marionetele aceluiasi clan mafiot al bancherilor ?
    Suntem oare constienti ca inflatia generata prin tiparirea banilor fara acoperire = furt ? ce faceai cu 1000 RON acum 5 ani, te va costa 1400 RON astazi datorita hocus-pocus-ului numit "usurare cantitativa" (tiparirea de bani fara acoperire, adica falsi) practicat de bancile centrale !
    Chiar nu vede nimeni asta ?! Fara sa se vorbeasca de vreo taxa, impozit sau micsorarea salariilor, suntem jefuiti sistematic de cartelul bancar ! cat ti s-a furat, te anunta Isarescu anual cand raporteaza rata inflatiei !
    Cum va explicati faptul ca cele mai puternice economii mondiale sunt indatorate pana peste cap unor banci private ?!
    Partidele politice au devenit doar un scut care sa absoarba revoltele in asa fel incat adevaratele capuse sa nu fie deranjate !
    Adevarata piedica pentru echitate, pace si ordine sociala este cartelul bancar !
    • Like 0
  • Mai vorbim peste un an. Atunci o sa vedeti toti orbii care se lasa acum cumparati cu acadele de PSD, ca acest program nu poate fi sustinut. In maxim un an, costurile de finantare a acestei aventuri populiste vor fi atat de mari ca nu vor mai putea fi suportate. PSD ne vinde viitorul pentru un prezent in care vor sa fie lasati sa fure in liniste. Pacat ca sunt atat de multi care au naivitatea sa-i creada. Trezirea va fi extrem de neplacuta. Cand vor pune economia pe butuci vor gasi un motiv sa iasa de la guvernare. Fraierii care se vor repezi sa ia puterea vor trebui sa gestioneze dezastrul prin masuri extrem de nepopulare. Si in stilul sau, PSD va sta deoparte si va comenta cam asa: noi v-am dat si astia va iau! Si prostii ii vor crede din nou... Si vorba lui Lapusneanu se va adeveri: Prosti, dar multi!
    • Like 7
    • @ Liviu Ciocanea
      Într-adevăr cam acesta este stilul PSD-lui. Mai o lege ad personam, mai 1milion în buzunar, mai niște plimbări prin lume și gata. Lasă-i pe proști să-și bată capul după ce noi am otrăvit TOTUL.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult