Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Iată planurile noii faleze din zona Cazinoului din Constanța

Dacă tot ne-am bucurat cu toții atunci când am văzut că muncitorii au început să lucreze la refacerea Cazinoului din Constanța, în rândurile de mai jos, veți vedea și cum va arăta noua faleză din zona vestitei clădiri. Dezvăluirea a fost făcută de Bogdan Bola, directorul Direcției Apele Române Dobrogea Litoral, într-un interviu pentru funkytravel.ro.

Ce se va întâmpla cu faleza Cazinoului din Constanța?

În momentul de față, protecția costieră aferentă falezei Cazinoului din Constanța, care face parte din proiectul „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014-2020), proiect cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, este în etapa de obținere a avizelor necesare emiterii Autorizației pentru Construire. Unul dintre cele mai importante aspecte este avizul Ministerului Culturii, care a solicitat atât o cercetare arheologică a zonei de desfășurare a lucrărilor, dar și o analiză arhitecturală asupra proiectului propus.

Analiza arheologică nu se poate efectua momentan din cauza suspendării activităților de teren desfășurate de Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, iar analiza arhitecturală se supune întrunirii unei comisii de specialitate din cadrul Ministerului Culturii – după ridicarea restricțiilor impuse de situația de urgență. De asemenea, la începutul pandemiei de coronavirus era în derulare, în cadrul laboratorului de încercarea Universității din Padova, un studiu pe model fizic 2D și 3D, necesar proiectului falezei Cazinoului, care a fost și el suspendat, din păcate.

Din aceste motive, dar și ca urmare a organizării lente a antreprenorilor, varianta propusă la etapa Studiului de Fezabilitate și adoptată de proiectantul lucrărilor ca variantă de bază, nu este una finală și se va adapta la impunerile date prin avizul Ministerului Culturii, rezultând un profil adaptat la cerințele acestora.

A fost o întreagă dezbatere despre pasarela din Mamaia, aflată acum într-un stadiu avansat de degradare. Va fi refăcută sau demolată ?

Sub nicio formă nu intră în calcul demolarea acestui monument istoric, singura discuție în momentul de față privește doar modalitatea de salvare/reabilitare a acestuia. Nu trebuie să uităm că, la data prezentei, conform avizului Ministerului Culturii – Direcția Județeană pentru Cultură Constanța nr. 866/17.03.2020, demolarea pasarelei este interzisă, fiind un monument istoric. De asemenea, este important să precizăm că pasarela de la Cazinoul din Mamaia nu se află în administrarea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, aceasta fiind în administrarea LITORAL S.A., societate aflată în prezent în lichidare.

Însă în cadrul proiectului privind „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014-2020), prin care vom înnisipa și plaja pe care se află pasarela, noi, cei de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea- Litoral, am solicitat antreprenorului care se ocupă de elaborarea proiectului tehnic de execuție a protecției costiere a litoralului dobrogean soluții pentru salvarea acesteia.

Motivul este unul simplu: abia după ce cunoaștem ce impact va avea structura pasarelei asupra profilului de plajă, vom putea discuta, în mod concret, cu orice instituție publică interesată, despre salvarea și reabilitarea acestui monument istoric.

Când vor începe lucrările din faza a doua de lărgire a plajelor ? Ce plaje vor fi refăcute în acest an ?

Lucrările aferente proiectului „Reducerea eroziunii costiere Faza ll (2014-2020) vor demara din toamna acestui an. Prima plajă care va fi înnisipată, începând din acest an va fi cea de la Mamaia, în cadrul contractului de lucrări pentru Lotul 2 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona MAMAIA, lucrări programate să înceapă la 15.09.2020 și estimate a se finaliza în luna martie 2021. De asemenea, avem programate, în cadrul aceluiași proiect, lucrări de execuție a unor diguri marine în zona Eforie.

De ce nu se poate extinde și plaja de la Vama Veche ?

În Zona 2 Mai – Vama Veche se află aria protejată „ROSCI 0269 – Vama Veche – 2 Mai” în care, în urma analizei impactului asupra mediului, a fost identificat un potențial risc semnificativ asupra speciei de importanță comunitară „Zostera Noltii”, dar și un posibil impact asupra altor specii prezente în cadrul arealului rezervației (în special căluțul de mare și o specie de delfin). Din aceste motive, custodele de la momentul respectiv (I.N.C.D.M.. „Grigore Antipa”) a condiționat avizul dat către instituția noastră de eliminarea lucrărilor din zona localității Vama Veche, dar și de adaptare a acestora față de varianta propusă inițial în zona localității 2 Mai, respectiv o înnisipare redusă doar pe un anumit tronson de plajă.

Sezonul estival va fi deschis la o dată incertă. Ce se va întampla cu plajele ? Vor fi scoase la licitație ? Vor rămâne aceleași tarife sau v-ați gândit la o modalitate de a reduce tarifele de inchiriere mai ales că nu știm dacă vom avea sezon turistic și cât va dura acesta ?

Atât noi, cât și operatorii de plajă, suntem în această situație incertă privind începerea sezonului estival. Eu, în această calitate de director al ABAD de doar două luni și provenind din mediul privat, îi înțeleg pe agenții economici care acum ne solicită diferite variante de lucru, de la suspendarea sezonului estival până la prelungirea cu un an a contractelor.

Bogdan Bola, directorul ABADL

Însă, acest lucru nu stă în puterea noastră, a celor de la ABADL Constanța, tocmai de aceea am propus mai multe soluții de rezolvare a acestei probleme către Administrația Națională Apele Române și către Ministerul Mediului. De asemenea, avem pregătite mai multe scenarii de a veni în sprijinul partenerilor noștri – operatorii de plajă – în momentul în care vom avea însă certitudinea momentului începerii sezonului estival. Până atunci, noi vom pregăti, igieniza și preda plajele către agenții economici, potrivit termenilor contractuali. Facem acest lucru în primul rând pentru constănțeni, care vor ieși din case să se bucure de mare și soare, dar și pentru că starea de urgență nu prevede suspendarea termenelor din contractele de plajă.

Să admitem că vom avea sezon turistic si vom vedea din nou aglomerările de șezlonguri. Care este spațiul legal dintre sezlonguri pe care trebuie să-l respecte cei care închiriaza plaje și dacă ați luat în calcul modificarea regulilor mai ales că toate autoritățile impun distanțarea socială ?

În conformitate cu O.U.G. 107/2002, cu modificările și completările ulterioare, A.B.A.D.L., administrând domeniul publical plajelor litoralului românesc, personalului însărcinat cu activitatea de inspecție în județul Constanța îi revine activitatea de îndrumare şi control pe întreg sectorul de plajă cuprins între Năvodari şi Vama Veche, căruia i se acordă atenție deosebită în special în sezonul estival. În desfăşurarea activității noastre, mentionez câteva atribuții specifice:

– controlăm starea de curățenie a plajelor

– verificăm existența dotărilor de plajă

– semnalăm aspecte privind calitatea apelor Mării Negre

– verificăm modul de întreținere al plajelor de către agenții economici ce dețin contracte de închiriere a sectoarelor de plajă:

– verificăm situația legalității construcțiilor de pe plajă:

– supervizăm modul de desfăşurare a activității de agrement de pe plaje şi luciul de apă al Mării Negre

– semnalăm organelor abilitate să intervină în cazurile de comerț ambulant de pe plaje

Însă, activitatea de verificare a modului de exploatare a plajelor intră în competența mai multor instituții, competențe ce derivă din actele normative ce reglementează activitățile ce se pot destăşura pe plajă:

– Ministerului Administrației şi Internelor

– fostul Minister al Turismului

– Ministerul Apelor și Pădurilor prin A.N. Apele Române

– Garda Națională de Mediu

– Autorități ale administraților publice locale

În acest moment, modul de amplasare al şezlongurilor și suprafața aferentă fiecăruia sunt reglementate prin ordinul M.D.R.A.T. nr. 1204/2010 actualizat. În concluzie, autoritatea publică centrală în domeniul turismului este cea care va stabili anul acesta regulile de amplasare a şezlongurilor, în condițiile respectării distanțării sociale. Tot ce putem noi face este să îi sesizăm atunci când observăm că legea este încălcată, amenda fiind dată, până acum, de corpul de control al fostului Minister al Turismului. Însă în contextul distanțării sociale impuse de pandemia de COVID 19, am avut deja discuții cu autoritățile centrale pentru a putea interveni și inspectorii A.B.A.D.L. în această privință.

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • AlexisZ check icon
    Ca de obicei, proiectele de infrastructura de la noi sunt superbe pe hartie. In realitate va fi iar o taraganeala administrativa, o licitatie trucata si cu un pret supraevaluat, un santier care nu se stie cand se va termina, iar cand se va termina lucrarea nu va semana cu ce a fost in proiect. Si sa mai adaug ca precis lucrarea se va face in plin sezon estival, se va face cu Dorei, 75% din bani vor merge in niste buzunare, si ca dovada, cei 25% folositi vor da un rezultat care dupa un an va trebui din nou carpit. Cei care s'au plimbat pe falezele "amenajate" din Costinesti si Neptun deja, stiu despre ce vorbesc. Si pentru ca azi e 1 mai, va spun si eu traditionalul spor la munca tovarasi !
    PS ah, era sa uit, si se va inaugura cu mare pompa si taieri de "pamblici"...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult