Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

La cazinoul din Constanța constructorii au găsit, sub straturile ieftine de glet, o fereastră secretă

Cazinoul din Constanța

Printre sutele de știri despre COVID 19 s-a strecurat, în urmă cu câteva zile, informația că autoritățile din Constanța au emis autorizația pentru lucrările de consolidare și restaurare a Cazinoului din Portul Tomis. O știre poate neînsemnată în oceanul de vești înspăimântătoare despre răspândirea și efectele noului coronavirus. Dar, spre uimirea tuturor, a localnicilor și a turiștilor, care acum urmăresc doar virtual valurile care se sparg de faleză, clădirea Cazinoului a fost îmbrăcată în schele, iar muncitorii chiar lucrează atât la interior, cât și la exterior.

Comoara ascunsă sub multe straturi de glet ieftin

Inițial, Cazinoul era mult mai suplu, mai subțire. Partea dinspre mare, așa cum o vedem acum, nu exista. Etajul superior avea doi pereți, fiecare cu câte o fereastră de mari dimensiuni, în formă scoică. Cea dinspre uscat, pe care o vedem și încă una pe peretele dinspre mare. În cursul anilor, clărirea s-a extins cu săli suplimentare de spectacole și restaurante, astfel încât a trebuit modificată. Cazinoului i s-a adăugat încă o încăpere uriașă, numită Sala Oglinzilor, pe partea dinspre mare. Era despărțită de Sala de Spectacol-Cabaret chiar de imensa fereastră încastrată în zid. Istoricul de artă, Doina Păuleanu povestește că a doua fereastră sub formă de scoică a dispărut în timpul lucrărilor de refacere. Iar arhitecul Radu Cornescu, cel care cunoaște clădirea Cazinoului ca liniile din propria palmă, este de părere că fereastra a fost astupată în 1971. Dar aceasta structură plină cu vitralii a ieșit la lumină în urmă cu două zile. Muncitorii care lucrează la refacerea interiorului dau jos tencuiala pereților, iar unul dintre ei și-a dat seama că sub straturile ieftine de glet stă de fapt o comoară. Descoperirea o veți găsi în acest video la secunda 32.

Arhitecții care supraveghează refacerea Cazinoului vor să găsească o soluție pentru a lăsa la vedere fereastra sub formă de scoică.

În 27 de luni ar trebui să faceți fotografii cu noul Cazino din Portul Tomis

10 milioane de euro – acesta este bugetul alocat lucrărilor de refacere a vestitei clădiri din Constanța. Termenul de finalizare este de 27 de luni, iar constructorii spun că îl vor respecta. Iată cum arată planurile depuse de contructor la Primăria Constanța.

Cazinoul a fost inaugurat în 1910.

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am lucrart ani buni in Dobrogea. si cand aveam ocazia vizitam Constanta si mai ales Cazinoul.. Fabulos. chiar dacă era cam scump pentru travajadorul uzual
    • Like 0
  • Sunt tare mulțumit că, în fine , s-au început lucrările la Cazinoul nostru iubit din Constanța, succes maxim !
    • Like 1
  • Parerist check icon
    Deci au dreptate meseriașii:
    " Dom'le, ala care a lucrat aici înainte și-a bătut joc! Aia n-a fost lucrare!"
    • Like 5


Îți recomandăm

Crăciun

Mă gândeam zilele trecute că anul ăsta și anul anterior au fost cei mai răi ani pe care i-am trăit eu vreodată. Și da, nu m-am născut ieri. Am prins și pandemia, și debutul invaziei din Ucraina, și joaca lui Dragnea de-a puterea, și mandatul de premier al lui Adrian Năstase. Am prins cam toate plăgile ultimelor trei decenii și jumătate, dar tot mi se pare că anul ăsta și anul trecut au fost cei mai răi ani ai vieții mele.

Citește mai mult

Revoluția

Stăteam chitiți, cu lumina stinsă, încercând să ghicim la ce distanță se trăgea. Focurile de armă se auzeau surd. Apoi, dintr-odată, o ploaie de metal a căzut peste casă. Tata ne-a apucat pe mine și pe sora mea de câte o aripă și ne-a zvârlit în pivniță. Acolo am stat o vreme, desculțe, învelite într-un preș vechi, în beciul care mirosea a varză murată, până când nu s-au mai auzit nici împușcături, nici maşini.

Citește mai mult

Florin Negruțiu și Sergiu Ion

„De vină pentru creșterea prețurilor e lipsa de investiții în capacități noi de producție. Este atât de simplu: când ai ofertă pe piață, e ca la piață, primul care vine cu roșii o să le vândă cu 50 lei kilogramul. Când apar mai mulți, o să scadă la 10-15 lei. E natural, e lege economică”, spune Sergiu Ion, Director Media Relations & Data Insights PPC Romania.

Citește mai mult
sound-bars icon