Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

La cazinoul din Constanța constructorii au găsit, sub straturile ieftine de glet, o fereastră secretă

Cazinoul din Constanța

Printre sutele de știri despre COVID 19 s-a strecurat, în urmă cu câteva zile, informația că autoritățile din Constanța au emis autorizația pentru lucrările de consolidare și restaurare a Cazinoului din Portul Tomis. O știre poate neînsemnată în oceanul de vești înspăimântătoare despre răspândirea și efectele noului coronavirus. Dar, spre uimirea tuturor, a localnicilor și a turiștilor, care acum urmăresc doar virtual valurile care se sparg de faleză, clădirea Cazinoului a fost îmbrăcată în schele, iar muncitorii chiar lucrează atât la interior, cât și la exterior.

Comoara ascunsă sub multe straturi de glet ieftin

Inițial, Cazinoul era mult mai suplu, mai subțire. Partea dinspre mare, așa cum o vedem acum, nu exista. Etajul superior avea doi pereți, fiecare cu câte o fereastră de mari dimensiuni, în formă scoică. Cea dinspre uscat, pe care o vedem și încă una pe peretele dinspre mare. În cursul anilor, clărirea s-a extins cu săli suplimentare de spectacole și restaurante, astfel încât a trebuit modificată. Cazinoului i s-a adăugat încă o încăpere uriașă, numită Sala Oglinzilor, pe partea dinspre mare. Era despărțită de Sala de Spectacol-Cabaret chiar de imensa fereastră încastrată în zid. Istoricul de artă, Doina Păuleanu povestește că a doua fereastră sub formă de scoică a dispărut în timpul lucrărilor de refacere. Iar arhitecul Radu Cornescu, cel care cunoaște clădirea Cazinoului ca liniile din propria palmă, este de părere că fereastra a fost astupată în 1971. Dar aceasta structură plină cu vitralii a ieșit la lumină în urmă cu două zile. Muncitorii care lucrează la refacerea interiorului dau jos tencuiala pereților, iar unul dintre ei și-a dat seama că sub straturile ieftine de glet stă de fapt o comoară. Descoperirea o veți găsi în acest video la secunda 32.

Arhitecții care supraveghează refacerea Cazinoului vor să găsească o soluție pentru a lăsa la vedere fereastra sub formă de scoică.

În 27 de luni ar trebui să faceți fotografii cu noul Cazino din Portul Tomis

10 milioane de euro – acesta este bugetul alocat lucrărilor de refacere a vestitei clădiri din Constanța. Termenul de finalizare este de 27 de luni, iar constructorii spun că îl vor respecta. Iată cum arată planurile depuse de contructor la Primăria Constanța.

Cazinoul a fost inaugurat în 1910.

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am lucrart ani buni in Dobrogea. si cand aveam ocazia vizitam Constanta si mai ales Cazinoul.. Fabulos. chiar dacă era cam scump pentru travajadorul uzual
    • Like 0
  • Sunt tare mulțumit că, în fine , s-au început lucrările la Cazinoul nostru iubit din Constanța, succes maxim !
    • Like 1
  • Parerist check icon
    Deci au dreptate meseriașii:
    " Dom'le, ala care a lucrat aici înainte și-a bătut joc! Aia n-a fost lucrare!"
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon