Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

ÎCCJ desființează acuzațiile aduse Codruței Kovesi de Secția specială. CTP: „Este cel mai mare abuz pe care l-am văzut”

Laura Codruța KOvesi - Foto Inquam Photos / George Călin

( Foto Inquam Photos / George Călin)

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre motivarea deciziei de revocare a controlului judiciar, ce îi fusese stabilit fostei şefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. 

Judecătorii de la Înalta Curte au desfiinţat acuzaţiile pe care Secţia specială pentru magistrați i le-a adus lui Kovesi, în dosarul repatrierii lui Nicolae Popa. În motivare se face referire la acuzaţii neclare şi neprobate. 

„Așa ceva nu am văzut pe vremea Rodicăi Stănoiu (fost ministru al Justiției în Guvernul Năstase, în perioada 2000-2004), și pe vremea lui Ceaușescu era greu să compui așa ceva, să condamni un om pe baza unui asemenea rechizitoriu”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a amintit că în acest dosar nu există nicio probă în afara declarațiilor denunțătorului, fostul parlamentar Sebastian Ghiță, care este și făptuitor în dosar.

Ghiță a fugit din țară, în condițiile în care era judecat în mai multe dosare.

„Nu există niciun înscris, niciun martor, nicio probă, absolut nimic. Înalta Curte spune lucruri de bun simț: chiar în ipoteza divizării prețului transportului infractorului Nicolae Popa din Indonezia, chiar în acea ipoteză susținută de făptuitorul denunțător Ghiță, aceasta nu se poate considera a fi un beneficiu sau folos personal obținut de Laura Codruța Kovesi. Era o operațiune de interes general, coordonată de niște alte instituții. Ce să obțină, cum să ia mită chestia asta d-na Kovesi?”, a continuat gazetarul.

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 și despre controlul judiciar impus de Secția specială Laurei Codruța Kovesi, declarat nelegal de Înalta Curte.

„E imposibil de decelat, spune ÎCCJ, cum a ajuns procurorul la ideea potențialului infracțional ulterior, respectiv la necesitatea prevenirii săvârșirii unei alte infracțiuni. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, procesul a fost declanșat în urmă cu un an. Curtea se întreabă ce ne-am întrebat și noi toți: ce problemă era, ce martori putea să influențeze dna Kovesi fără control judiciar, când în dosar nu există niciun martor, nicio mărturie?”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Această creatură din tenebre, această Adina Florea, a dictat un document gol de orice conținut juridic pentru a o semi-aresta pe Laura Codruța Kovesi. Am o singură întrebare. Așa ceva rămâne fără consecințe? Când un procuror face așa ceva? Au spus toți cei care doresc desființarea DNA, care au modificat legile, care au vrut să dea ordonanța, toți au spus: republica procurorilor, procurorii își permit... Bun, ce este asta? Este cel mai mare abuz pe care l-aam văzut eu, din ceaușism și până acum. Nu am văzut ceva mai strigător la cer”, a mai spus jurnalistul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru că putem...
    • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult