Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

ÎCCJ desființează acuzațiile aduse Codruței Kovesi de Secția specială. CTP: „Este cel mai mare abuz pe care l-am văzut”

Laura Codruța KOvesi - Foto Inquam Photos / George Călin

( Foto Inquam Photos / George Călin)

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre motivarea deciziei de revocare a controlului judiciar, ce îi fusese stabilit fostei şefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. 

Judecătorii de la Înalta Curte au desfiinţat acuzaţiile pe care Secţia specială pentru magistrați i le-a adus lui Kovesi, în dosarul repatrierii lui Nicolae Popa. În motivare se face referire la acuzaţii neclare şi neprobate. 

„Așa ceva nu am văzut pe vremea Rodicăi Stănoiu (fost ministru al Justiției în Guvernul Năstase, în perioada 2000-2004), și pe vremea lui Ceaușescu era greu să compui așa ceva, să condamni un om pe baza unui asemenea rechizitoriu”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a amintit că în acest dosar nu există nicio probă în afara declarațiilor denunțătorului, fostul parlamentar Sebastian Ghiță, care este și făptuitor în dosar.

Ghiță a fugit din țară, în condițiile în care era judecat în mai multe dosare.

„Nu există niciun înscris, niciun martor, nicio probă, absolut nimic. Înalta Curte spune lucruri de bun simț: chiar în ipoteza divizării prețului transportului infractorului Nicolae Popa din Indonezia, chiar în acea ipoteză susținută de făptuitorul denunțător Ghiță, aceasta nu se poate considera a fi un beneficiu sau folos personal obținut de Laura Codruța Kovesi. Era o operațiune de interes general, coordonată de niște alte instituții. Ce să obțină, cum să ia mită chestia asta d-na Kovesi?”, a continuat gazetarul.

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 și despre controlul judiciar impus de Secția specială Laurei Codruța Kovesi, declarat nelegal de Înalta Curte.

„E imposibil de decelat, spune ÎCCJ, cum a ajuns procurorul la ideea potențialului infracțional ulterior, respectiv la necesitatea prevenirii săvârșirii unei alte infracțiuni. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, procesul a fost declanșat în urmă cu un an. Curtea se întreabă ce ne-am întrebat și noi toți: ce problemă era, ce martori putea să influențeze dna Kovesi fără control judiciar, când în dosar nu există niciun martor, nicio mărturie?”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Această creatură din tenebre, această Adina Florea, a dictat un document gol de orice conținut juridic pentru a o semi-aresta pe Laura Codruța Kovesi. Am o singură întrebare. Așa ceva rămâne fără consecințe? Când un procuror face așa ceva? Au spus toți cei care doresc desființarea DNA, care au modificat legile, care au vrut să dea ordonanța, toți au spus: republica procurorilor, procurorii își permit... Bun, ce este asta? Este cel mai mare abuz pe care l-aam văzut eu, din ceaușism și până acum. Nu am văzut ceva mai strigător la cer”, a mai spus jurnalistul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru că putem...
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult