Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

ÎCCJ desființează acuzațiile aduse Codruței Kovesi de Secția specială. CTP: „Este cel mai mare abuz pe care l-am văzut”

Laura Codruța KOvesi - Foto Inquam Photos / George Călin

( Foto Inquam Photos / George Călin)

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre motivarea deciziei de revocare a controlului judiciar, ce îi fusese stabilit fostei şefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. 

Judecătorii de la Înalta Curte au desfiinţat acuzaţiile pe care Secţia specială pentru magistrați i le-a adus lui Kovesi, în dosarul repatrierii lui Nicolae Popa. În motivare se face referire la acuzaţii neclare şi neprobate. 

„Așa ceva nu am văzut pe vremea Rodicăi Stănoiu (fost ministru al Justiției în Guvernul Năstase, în perioada 2000-2004), și pe vremea lui Ceaușescu era greu să compui așa ceva, să condamni un om pe baza unui asemenea rechizitoriu”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a amintit că în acest dosar nu există nicio probă în afara declarațiilor denunțătorului, fostul parlamentar Sebastian Ghiță, care este și făptuitor în dosar.

Ghiță a fugit din țară, în condițiile în care era judecat în mai multe dosare.

„Nu există niciun înscris, niciun martor, nicio probă, absolut nimic. Înalta Curte spune lucruri de bun simț: chiar în ipoteza divizării prețului transportului infractorului Nicolae Popa din Indonezia, chiar în acea ipoteză susținută de făptuitorul denunțător Ghiță, aceasta nu se poate considera a fi un beneficiu sau folos personal obținut de Laura Codruța Kovesi. Era o operațiune de interes general, coordonată de niște alte instituții. Ce să obțină, cum să ia mită chestia asta d-na Kovesi?”, a continuat gazetarul.

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 și despre controlul judiciar impus de Secția specială Laurei Codruța Kovesi, declarat nelegal de Înalta Curte.

„E imposibil de decelat, spune ÎCCJ, cum a ajuns procurorul la ideea potențialului infracțional ulterior, respectiv la necesitatea prevenirii săvârșirii unei alte infracțiuni. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, procesul a fost declanșat în urmă cu un an. Curtea se întreabă ce ne-am întrebat și noi toți: ce problemă era, ce martori putea să influențeze dna Kovesi fără control judiciar, când în dosar nu există niciun martor, nicio mărturie?”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Această creatură din tenebre, această Adina Florea, a dictat un document gol de orice conținut juridic pentru a o semi-aresta pe Laura Codruța Kovesi. Am o singură întrebare. Așa ceva rămâne fără consecințe? Când un procuror face așa ceva? Au spus toți cei care doresc desființarea DNA, care au modificat legile, care au vrut să dea ordonanța, toți au spus: republica procurorilor, procurorii își permit... Bun, ce este asta? Este cel mai mare abuz pe care l-aam văzut eu, din ceaușism și până acum. Nu am văzut ceva mai strigător la cer”, a mai spus jurnalistul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru că putem...
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult