Cristian Tudor Popescu a spus la Digi24 că a mers şi cu Uber, şi cu Taxi şi a făcut un tablou comparativ al serviciilor care i-au fost oferite în ambele situaţii.
Fără a intra în chestiuni de legalitate în legătură cu astfel de servicii, gazetarul a povestit o situaţie pe care a constatat-o de fiecare dată când, de la Gara de Nord a vrut să ia taxiul spre casă: „Nu mă duc, pentru că e puţin. Sunt vreo 5 lei. Pentru 5 lei nu mă ia. Trebuie să îi faci consumaţie. Aşa că mă duc cu metroul”.
Cristian Tudor Popescu a afirmat că de câte ori a mers cu Uber, au fost maşini curate și oameni politicoşi, care erau îmbrăcaţi corespunzător. „Nici gând să fumeze în maşină, nu trebuie să le dau niciun bacşiş şi nu mă.... la cap cu tot felul de întrebări”.
Alta este însă atitudinea majorităţii taximetriştilor întâlniţi, spune jurnalistul: „Consideră că trebuie să îmi împuieze capul câtă vreme durează cursa, dacă las un leu bacşiș se uită strâmb, că sunt zgârciob, mă aşteaptă mulţi dintre ei cu ţigara în gură şi cu greu o sting. Maşina pute îngrozitor şi eu trebuie să merg cu ea. În general sunt maşini murdare, cu indivizi îmbrăcaţi ca nişte cocalari”.
Joi a intrat în vigoare noua lege a taximetriei care poate duce la amendarea şoferilor Uber şi Bolt. Guvernul dă însă asigurări că astfel de servicii nu sunt interzise, dar în acelaşi timp e un gol legislativ care lasă loc la intrepretări.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Desigur, asta nu e decât o metaforă, în realitate, el vine cu mascații, cu brățări de argint noi nouțe și, nu pe valuri ci pe calea aerului. Măi nimerit ar fi fost: "Mazăre, I'll be back" sau "pasărea migratoare Mazăre, revine la cuib". Iată cel puțin trei motive pentru care norocul l-a părăsit pe faimosul edil de Constanța.
1 Alegerile prezidențiale din Madagascar. Câtă intuiție să ai să-ți imaginezi că valul prezidențialelor din Republica Malgașe va aduce la putere un individ care și-a propus în campania electorală să reducă nivelul corupției în țara sa. Fiind el informat că Mazăre al nostru e maestru de ceremonii în arta corupției și temându-se să nu contamineze cu tehnicile sale rafinate și pe corupții autohtoni, a decis, într-o primă fază, să-l pună în carantină, după care, să de-a undă verde procedurii de extrădare. Cireașa de pe tort sau picătura care a umplut paharul a costituit-o țeapa pe care Mazăre i-a aplicat-o românului malgaș, fiu al consulului român la Antananarivo.
2 Al doilea mare motiv a fost cauzat de decizia "regelui" socialiștilor europeni, Franas Tiemmermans, de a-l excomunica de la curtea sa de la Bruxelles pe Liviu Dragnea și partidul său, pentru siluirea Statului de Drept în România. Pus într-o atare perspectivă, baronul de Teleorman, a mobilizat-o pe pupila sa de la interimatul Justiției să urgenteze cu maximă celeritate, documentele necesare aducerii în patrie a celebrului transfug. Asta ca dovadă că ceva tot a mai rămas din cenușa Justiției, după rugul legislativ în care au ars Codurile penale și de procedură. Poate, poate, erezia-i va fi iertată.
3 În fine, al treilea motiv îl constituie lipsa de viziune a lui Radu Mazăre. În loc să-și aleagă locații din zonă, cum ar fi Belarus, Serbia lui Ghiță Seby sau Rusia lui Gerard Depardieu, Mazăre a crezut că depărtarea e îndestulătoare pentru brațul lung al Justiției, și-l va pune la adăpost de condamnarea la 9 ani de pușcărie. Nu-i mai puțin adevărat că locațiile din proximitate nu-i confereau condiții prielnice pentru hobyurile sale de a se da cu zmeul, așa cum avea în apele cristaline ale Oceanului Indian.
Oricum, ispășirea pedepsei în România are și ea avantajele sale. Din cei 9 ani, va executa probabil 3 și ca urmare a lucrărilor științifice pe care le va elabora despre flora și fauna malgașe, sub coordonarea și îndrumarea calificată a profesorului universitar doctor, autor al celebrei lucrări despre Viața și Evoluția varanului de Komodo. Apoi, nici o celulă la standardul de 5 stele, cu saună, SPA și toate cele, în care să viețuiască și să creeze singur, nu se compară cu viermuiala sufocantă din închisorile madagascariene.
Dacă celebrele licențe s-ar da la liber și nu în număr limitat, (aici altă aberație românească: legea zice că se dau x la 1000 de locuitori și Consiliul local dă mai multe decât zicea legea) toată lumea ar fi fericită.
Modificăm 100 de legi, dăm ordonanțe de urgență cât cel mai simplu se modifică o singură lege, licențele se dau în continuare (cu un preț mult mai mic) și apare concurența.
Gata tărășenia.
Tot înainte, cu avânt revoluționar, spre noi și mărețe culmi ale prostiei!
Celor de la Consiliul Concurentei nu li se pare un pic dubios ?
Poate or fi vreunii mai ghinioniști de la natură dacă tot nimeresc peste astfel de taximetriști.