Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

IGPR: Sebastian Ghiță a fost prins și reținut la Belgrad

Sebastian Ghiță

(Foto: Sebastian Ghiță, în momentul capturării)

Fostul deputat Sebastian Aurelian Ghiță a fost localizat și reținut, în cursul nopții de joi spre vineri, în Belgrad, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

UPDATE Sebastian Ghiţă va rămâne în custodia poliţiei din Belgrad cel puţin 48 de ore, conform Digi24. Legislația din Serbia prevede că o persoană care intră în țară cu acte false riscă până la trei ani de închisoare.

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu a declarat într-un interviu acordat TVR că prinderea lui Sebastian Ghiţă a fost rezultatul unei operaţiuni complexe. Șeful Guvernului a felicitat Poliţia Română pentru că „şi-a făcut datoria”.

UPDATE Pașaportul fals pe care Sebastian Ghiță l-a prezentat atunci când a fost legitimat pe stradă de poliția sârbă era expirat, potrivit unor surse din apropierea celulei de comandă care a avut ca obiectiv prinderea și aducerea în țară a fostului deputat. De la dispariția sa, pe 19 decembrie, fostul deputat ar fi circulat prin zece țări din estul și din vestul Europei, conform Digi24.

UPDATE „Vom începe procedurile de extrădare imediat ce procedurile specifice din Serbia se vor finaliza. Procedura de extrădare care se derulează prin Ministerul Justiției durează aproximativ 40 de ziile. Autoritățile române nu se pot implica în procedurile din Serbia. Noi credem că (Sebastian Ghiță - n.n. ) deja a ajuns în fața judecătorilor sârbi”, a declarat ministrul de Interne Carmen Dan.

„(Sebastian Ghiță) nu s-a opus reținerii, era pus și simplu pe stradă”, a precizat ministrul de Interne, răspunzând la o întrebare din partea presei. 

UPDATE Reacția lui Cristian Tudor Popescu. „El a fost capturat acum în mod întâmplător, s-a legitimat cu acte false, comițând încă o infracțiune. Dacă nu se legitima cu acte false era prins? Probabil nu. Vreau să ştiu în ce constă contribuția polițiștilor români la prinderea lui Ghiţă”, a spus Cristian Tudor Popescu la postul tv Digi 24. „Probabil va fi adus în România și nu va înceta, în ciuda a tot ce a făptuit, să se prezinte ca un luptător, ca un martir al luptei cu binomul, cu sistemul şi cum îi mai spun atât de dl. Ghiţă cât şi de acoliţii lui, televiziunea personală”, a afirmat jurnalistul.

„Întrebările care se pot pune la cald: ce contribuție au organele de urmărire românești? Dacă această contribuție este zero și este vorba doar de agenți internaționali sau sârbi? Dacă dl. Ghiță, așa cum a fost prisn de febra dezvălurilor, dacă va spune cum a reușit și cu ajutorul cui, sub ochii tuturor organelor în drept. E posibil să mai facă nişte ziceri care să le depăşească în spectaculozitate pe cele făcute la televiziunea sa”, a mai spus jurnalistul.

„Acest om aflat sub atâtea dosare a părăsit România, nu a fost prins în România, ci în străinătate, ceea ce însemnă că a făcut de râs întreg sistemul din România. Să răspundă Poliția de frontieră, polițiștii de interior, SRI, SIE și așa mai departe”, a precizat el.

UPDATE Sebastian Ghiţă a trecut în Bulgaria, chiar în noaptea în care a fost pierdut de filajul poliţiştilor, o echipă de anchetatori deplasându-se în Serbia pentru a-l localiza, încă din februarie, au declarat, vineri, pentru News.ro, surse judiciare.

UPDATE În momentul arestării, Sebastian Ghiță purta barbă și era ras în cap. România nu are acord de extrădare cu Serbia, iar aducerea în țară a lui Sebastian Ghiță ar putea dura aproximativ o lună, potrivit unor surse judiciare citate de News.ro.

UPDATE Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat la Digi24 că Sebastian Ghiță a fost legitimat în cursul nopții de poliția sârbă. Fostul deputat era însoțit de fratele lui. „Autoritățile vor întocmi un dosar penal pentru că a prezentat documente false, iar după finalizarea acestor proceduri urmează procedura de extrădare, prin Ministerul justiției”, a declarat Carmen Dan, pentru Digi24. Ministrul a precizat că fugarul a fost prins de polițiștii sârbi în baza informațiilor furnizate de Poliția Română.

La jumătatea lunii martie, în spațiul public au apărut informații că Sebastian Ghiță, dispărut din 21 decembrie 2016, ar fi fost localizat în Serbia. Informațiile au fost negate inclusiv de premierul Sorin Grindeanu. Pe numele fostului deputat există două mandate de arestare în lipsă. Acesta are în Romania cinci dosare penale.

„În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezintă însemnele unui stat din U.E.", mai precizează comunicatul

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De ce nu-l tin pe Ghita acolo 3 ani,sa-l scuture de toti puricii care vor ei si dupa aia sa-l trimita aici sa o ia de la capat,cu alte povesti? Aici il scot astia repede.Dealtfel,ce,anchetatorii romani nu pot obtine autorizatie sa-l 'confesioneze' acolo?
  • Like 0
 • "Șeful Guvernului a felicitat Poliţia Română pentru că „şi-a făcut datoria”."
  Dar cand a plecat Ghiță S.? Cu ce se ocupa poliția? Aia nu se pune...
  • Like 1
 • ras in cap! adica tabula rasa... mai sti? hard reset si umplut cu zero.
  • Like 0
 • check icon
  Dar fratele său însoțitor cum era? Și el era ras în cap și cu barbă? Sau le avea și acum era pe invers, cu părul vîlvoi și ras, tuns și frizat à la carte? Țineți-vă bine, frați daco-români, că a fost relativ liniște, să te ții acuma spectacole televizate, idei, păreri, tergiversări, cum că sîrbii trag de timp bla-bla-bla...
  • Like 3
 • Chestia cu documentul fals a fost doar o coincidență. Guiță a fost prins pentru că fratele lui a fost filat. Nu contează cum dar, a fost eficient filajul. Ce mă surprinde este că la banii lui, putea să se ascundă mai bine. Pentru cineva, nu știu dacă și pentru noi, este bine că a fost prins. Căile...mânăriilor făcute de SRI, DNA, PSD și alții interesați, sunt din păcate necunoscute...,doar pentru noi bineînțeles.
  • Like 0
 • Va veni aici, unde complicii ii pregatesc noile legi in justitie, favorabile. Va lua cu suspendare, va candida, va capata imunitate sau "se va imbolnavi" subit. Pentru a-ii tine gura inchisa vor gasi borfasii cum sa-l protejeze.
  Noroc cu politistii adevarati, ca daca era dupa ai nostri....
  • Like 2
 • De acum societatea romana poate sa se pregateasaca de primirea bombei cu explosie tardiva... Unii poate vor impiedica sa ajunga explosivul aproape de locul in care stau..Vom vedea toarte incercarile si vom -nadajduesc-descoperi si mestersugarul care va incerca sa faca o explosie prematura sau sa distruga explosivul inainte de a ajunge la destinatie.Poate vor fi chiar postasii...Poate- alta varianta-vom asista la schimbarea pe fata a dumnealui...Cine stie ..detentia sarbeasca poate oferi multe lucruri.De un singur fapt sunt sigur:adevarul adevarat nu vom afla niciodata...
  • Like 0
 • Trebuie f. bine cercetat si la rece CE A INTRPRINS MINISTRUL DE INTERNE de atunci si celelalte ORGANE in vederea opririi oricarei tentative a viitorului fugar sa paraseasca tara ;
  • Like 0
 • Apoi ni se spune că "Carmen Dan a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că Sebastian Ghiță a fost legitimat în cursul nopții de poliția sârbă." wtf?!
  • Like 0
 • Ghiță a fost reținut la Belgrad,de poliția de acolo,poate îl vor extrăda,poate îl vor închide întîi ei pentru că a folosit documente de identitate false,și în felul acesta vor avea posibilitatea să discute pe îndelete cu el chestiuni importante,dacă sunt.Ar fi bine să facă niște ani în Serbia și apoi alții în România.
  Acum alta e treaba,RTV se va vinde?Și cui,și pe cine vor mai porcăi?Că din ciozvîrtele și hălcile cu telespectatori naivi ai CaCa3 au cum luat.
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult