Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Imagini cu protestele din Statele Unite, după ce Donald Trump a interzis accesul în SUA pentru cetățenii din șapte țări

Un ordin semnat sâmbătă de președintele Donald Trump care a interzis accesul în SUA, timp de trei luni, pentru cetățenii din șapte țări, în special musulmane, pe motiv că de aici ar putea ajunge în America potențiali „teroriști”, a provocat furie și proteste. Decizia îi vizează pe cetăţenii din Siria, Sudan, Somalia, Irak, Iran, Libia şi Yemen.

Sute de persoane au protestat în mai multe aeroporturi împotriva reformei antiimigrație, care îi vizează nu doar pe refugiaţi, ci şi pe cei care au drept de reşedinţă pe teritoriul american sau vize valabile, potrivit Digi24.

170 de oameni au fost împiedicaţi să intre în Statele Unite, iar alţi 173 nu au fost lăsaţi să se îmbarce în zboruri către aeroporturi americane. Zeci de persoane care aveau drept să intre în SUA au fost reţinute în vămi, iar autorităţile se pregăteau să-i deporteze. Tribunalul federal din Brooklyn a interzis temporar deportarea, potrivit The New York Times.

Industria IT, afectată

Nici măcar persoanele originare din statele respective şi care deţin aşa numita „carte verde", ce le dă dreptul la rezidentă permanentă pe teritoriul american, nu sunt lăsate să revină în Statele Unite, până va fi pus la punct un nou sistem de verificări, potrivit Digi24.

Gigantul IT Google şi-a rechemat de urgenţă în ţară angajaţii care provin din statele vizate de interdicţie şi care se erau în concedii sau deplasări.

Un alt nume important din domeniu, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, i-a trimis un mesaj lui Donald Trump: „Bunicii mei au venit din Germania, Austria şi Polonia. Părinţii Priscillei (soţia lui Mark Zuckerberg – n.r.) au fost refugiaţi din China şi Vietnam. Statele Unite reprezintă o naţiune de imigranţi şi ar trebui să fim mândri de asta.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E o experienta unica a istoriei moderne:un om coleric,spontan,nemilos cu cei mai slabi .arogant din cuibul cald a miliardarilor este Presedintele celei mai mari democratii din lume.Investit la timpul sau de Constitutia corespuzatoare vremii Presedintele era conceput ca un monarh limitat in timp .revocabil pe baza unei proceduri grele si speciale,dar revocabil.Unul care are ca persoana foarte mult de spus (dar nu tot) in USA.Acum Constitutia care e intinata ,sacra,se razbuna. Pe baza cotei stabilite mai inainte cu secol poate castiga si cineva care are net mai putine voturi decat contracandidatul.Un vot in Virginia in raport cu locurile conteaza mai mult decat unul in California (numarul alegatorilor : atribuitorii de mandat ).Acum prima data castiga un Presedinte ales de cetateni mai ramasi in urma cu ideiile (subiectiv,asa zic eu,poate nu si altii ). ..si iaca se descopera ca democratia nu este intotdeauna eficienta,daca cei care iau parte la vot sunt....Tot asa Brexitul unde zicatorii de NU provin din tinutrurile mai inapoiate exklusiv din Anglia,Tara Galiilor...Nu facem comparatii cu tara noastra ca nu ar fi frumos si poate nici nu ar fi drept.
  Asa ca,asteptam finalul dupa regulile literare,caci expozitia a avut loc,conflictul se desfasoara acum....finalul ?
  • Like 0
  • @ Hermann Farkas
   Geo Alb Geo Alb check icon
   Gresiti domnule Farkas. Donald Trump nu a fost votat de "cetatenii mai ramasi in urma cu ideile" nici de cei din tinuturile mai inapoiate. Donald Trump a fost votat de Americanii care s-au saturat de elitele liberaliste de la Wahington, s-au saturat de multiculturalsim is politically correct. Americanii vor sa se intoarca la traditii; limba, imnul si stindardul. Americanii vor bisericile lor unde se rugau bunicii si strabunicii lor. Ei nu vor moschee. Americanii vor sa vorbeasca in limba lor. Nu vor ca fiecare al doilea trecator sa le raspunda " Non hablo ingles". Americanii isi vor copiii blonzi si cu ochi albastrii sa se joace linistiti pe strazi si in parcuri.
   Nu sunt convins ca toate acestea se vor realiza in timpul ( cat o fi ea de lunga ) domniei lui Donald Trump, dar acest om pe care il caracterizati, coleric nemilos si arogant, le-a dat cel putin o speranta.
   • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Trump a dat toate vestile proaste intr-o saptamana. Un soc pe cinste pentru o parte dintre americani. Insa medalia are doua fete. De o parte razboi si violenta, de celalata, democratie si securitate. Cetatenii trebuie sa decida cum vor sa lupte impotriva terorismului, cum sa fie natia cea mai democratica si sigura, cum sa scape de infractionalitate, carteluri de droguri, etc. cum sa respecte legea emigrarii, etc. Cam multe contradictii in societatea americana.
  De parca pe chinezi, pe rusi si pe liderii islamici sau liderii cartelurilor de droguri ii intereseaza drepturile omului.
  Cum zice Trump. Jucam dupa reguli diferite si noi o incasam. Cred ca americanii inca nu au inteles realitatea vremurilor. Si lumea se uita la ei sa vada solutia.
  • Like 0
 • A fost declarata neconstitutionala, din cate stiu.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult