Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Imagini cu protestele din Statele Unite, după ce Donald Trump a interzis accesul în SUA pentru cetățenii din șapte țări

Un ordin semnat sâmbătă de președintele Donald Trump care a interzis accesul în SUA, timp de trei luni, pentru cetățenii din șapte țări, în special musulmane, pe motiv că de aici ar putea ajunge în America potențiali „teroriști”, a provocat furie și proteste. Decizia îi vizează pe cetăţenii din Siria, Sudan, Somalia, Irak, Iran, Libia şi Yemen.

Sute de persoane au protestat în mai multe aeroporturi împotriva reformei antiimigrație, care îi vizează nu doar pe refugiaţi, ci şi pe cei care au drept de reşedinţă pe teritoriul american sau vize valabile, potrivit Digi24.

170 de oameni au fost împiedicaţi să intre în Statele Unite, iar alţi 173 nu au fost lăsaţi să se îmbarce în zboruri către aeroporturi americane. Zeci de persoane care aveau drept să intre în SUA au fost reţinute în vămi, iar autorităţile se pregăteau să-i deporteze. Tribunalul federal din Brooklyn a interzis temporar deportarea, potrivit The New York Times.

Industria IT, afectată

Nici măcar persoanele originare din statele respective şi care deţin aşa numita „carte verde", ce le dă dreptul la rezidentă permanentă pe teritoriul american, nu sunt lăsate să revină în Statele Unite, până va fi pus la punct un nou sistem de verificări, potrivit Digi24.

Gigantul IT Google şi-a rechemat de urgenţă în ţară angajaţii care provin din statele vizate de interdicţie şi care se erau în concedii sau deplasări.

Un alt nume important din domeniu, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, i-a trimis un mesaj lui Donald Trump: „Bunicii mei au venit din Germania, Austria şi Polonia. Părinţii Priscillei (soţia lui Mark Zuckerberg – n.r.) au fost refugiaţi din China şi Vietnam. Statele Unite reprezintă o naţiune de imigranţi şi ar trebui să fim mândri de asta.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E o experienta unica a istoriei moderne:un om coleric,spontan,nemilos cu cei mai slabi .arogant din cuibul cald a miliardarilor este Presedintele celei mai mari democratii din lume.Investit la timpul sau de Constitutia corespuzatoare vremii Presedintele era conceput ca un monarh limitat in timp .revocabil pe baza unei proceduri grele si speciale,dar revocabil.Unul care are ca persoana foarte mult de spus (dar nu tot) in USA.Acum Constitutia care e intinata ,sacra,se razbuna. Pe baza cotei stabilite mai inainte cu secol poate castiga si cineva care are net mai putine voturi decat contracandidatul.Un vot in Virginia in raport cu locurile conteaza mai mult decat unul in California (numarul alegatorilor : atribuitorii de mandat ).Acum prima data castiga un Presedinte ales de cetateni mai ramasi in urma cu ideiile (subiectiv,asa zic eu,poate nu si altii ). ..si iaca se descopera ca democratia nu este intotdeauna eficienta,daca cei care iau parte la vot sunt....Tot asa Brexitul unde zicatorii de NU provin din tinutrurile mai inapoiate exklusiv din Anglia,Tara Galiilor...Nu facem comparatii cu tara noastra ca nu ar fi frumos si poate nici nu ar fi drept.
    Asa ca,asteptam finalul dupa regulile literare,caci expozitia a avut loc,conflictul se desfasoara acum....finalul ?
    • Like 0
    • @ Hermann Farkas
      Geo Alb Geo Alb check icon
      Gresiti domnule Farkas. Donald Trump nu a fost votat de "cetatenii mai ramasi in urma cu ideile" nici de cei din tinuturile mai inapoiate. Donald Trump a fost votat de Americanii care s-au saturat de elitele liberaliste de la Wahington, s-au saturat de multiculturalsim is politically correct. Americanii vor sa se intoarca la traditii; limba, imnul si stindardul. Americanii vor bisericile lor unde se rugau bunicii si strabunicii lor. Ei nu vor moschee. Americanii vor sa vorbeasca in limba lor. Nu vor ca fiecare al doilea trecator sa le raspunda " Non hablo ingles". Americanii isi vor copiii blonzi si cu ochi albastrii sa se joace linistiti pe strazi si in parcuri.
      Nu sunt convins ca toate acestea se vor realiza in timpul ( cat o fi ea de lunga ) domniei lui Donald Trump, dar acest om pe care il caracterizati, coleric nemilos si arogant, le-a dat cel putin o speranta.
      • Like 1
  • A fost declarata neconstitutionala, din cate stiu.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult