Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ură, terorism, spaime, Băsescu, cinism

Ca să intrăm şi noi în rândul lumii, deşi eu, personal, peste rândul ăsta aş fi sărit, putem vorbi în sfârşit şi în România despre un partid extremist, unul hotărât să câştige voturi pe spaimele şi pe ignoranţa maselor. 

Nu, nu e vorba de facţiunile legionare finanţate cel mai probabil de Biserica Ortodoxă, nu e vorba nici de cele marxiste, finanţate aproape cert de Moscova, este vorba de partidul lui Traian Băsescu, finanţat de… nu ştim sigur de cine, dar DNA-ul lucrează la asta.

Înainte de a-l judeca peTraian Băsescu, o să facem însă un scurt moment de istorie.

Bineînţeles că era o chestiune de timp până când un atentat avea să reuşească în Franţa. Cel de weekendul trecut a fost al optulea de anul acesta, între Charlie Hebdo la începutul anului şi weekendul trecut serviciile franceze de informaţii reuşind să dejoace alte şase atentate. 

Franţa are o problemă majoră, iar francezii ştiu asta, tocmai pentru că în jumătate de secol cât a trecut de la războiul algerian, naţiunea franceză i-a dezamăgit pe cei care se credeau parte a sa, chiar dacă trăiau în colonii. Și, deşi cei fideli metropolei au fost măcelăriţi în atrocităţile acelui război, cei care au scăpat şi au emigrat masiv în Franţa nu au fost niciodată bine primiţi, în ciuda deciziilor politice de a-i integra în societate. 

I-au transformat într-o periferie enclavizată social şi doar valul de imigranţi romi îi concurează chiar şi astăzi în topul dispreţului arătat de cea mai civilizată şi educată naţiune europeană, cea franceză.

Acesta este contextual în care la intervale regulate de timp periferiile Parisului (şi nu numai ale Parisului) se răscoală, incendiază, poartă lupte de stradă cu poliţia. Aşa se explică faptul că a doua şi chiar a treia generaţie a acelor emigranţi din anii ‘60, au găsit un loc sub steagul Statului Islamic, transformându-se înterorişti kamikaze. 

Ura lor este un dat prin naştere, este frustrarea augmentată a părinţilor lor marginalizaţi, căci ura naşte doar ură, violenţă şi, în final, război. Consecinţa escaladării acestei segregaţii a rupt însăşi evoluţia democratică şi culturală a unei Europe Unite, căci spaima de imigranţi a dus la enclavizare, enclavizarea a dus la terorism, terorismul a dus la apariţia şi amplificarea simpatiei pentru partidele extremiste, purificatoare de rasă şi de religie. 

Animal politic perfect, Băsescu a fost întotdeauna un devorator aflat în vârful lanţului trofic, unul cu instinct atât de bune, încât poate nu să simtă, ci să respire temerile populaţiei.

Acesta este punctual în care se află Europa acum.

Din fericire, România este ceva mai în urmă. Noi n-am avut atentate, ba chiar, naţiune imigrantă în Europa ea însăşi, cea românească a reacţionat, ofensată de câte ori francezii sau englezii ne-au mai numit global gitanes sau gipsies. Acesta este motivul pentru care, până acum, în România nu am avut partide extremiste.

Cum însă valul de emigranţi, deşi ne ocoleşte, a aprins spaimele populaţiei repede alimentate de jurnalele de ştiri, s-a găsit exact fostul preşedinte al României, domnul Traian Băsescu să profite de asta. Animal politic perfect, Băsescu a fost întotdeauna un devorator aflat în vârful lanţului trofic, unul cu instinct atât de bune, încât poate nu să simtă, ci să respire temerile populaţiei. 

Acum câteva luni, când vorbea de iminenţa unor atentate, Băsescu ştia, ca noi toţi, că Franţa a rămas sub alertă teroristă de la Charlie Hebdo, că francezii au reuşit să dejoace mai multe astfel de ameninţări, dar şi că reuşita unui atentat în aceste condiţii e o chestiune de probabilitate statistică. Și totuşi, un om cu informaţiile şi experienţa fostului şef al statului România nu s-a jenat să facă paradă, să manipuleze la televizor, acum, după aceste atentate spaimele românilor, şi asta pentru că singura nişă politică ce i-a rămas este exact aia extremistă. Aia cu ura.

Să ne înţelegem! Băsescu nu este nici anti-islam, dar cere oprirea unei moschei despre care chiar el ştie că ar ajuta inclusiv SRI-ul să monitorizeze eventuali islamişti extremişti, Băsescu nu este nici ultra-creştin, dar se foloseşte de spaimele acelor creştini care cred că musulmanii sunt educaţi de mici să se arunce în aer, născut şi crescut la Constanţa, deci într-o Dobroge multiculturală, Traian Băsescu probabil nici nu crede cu adevărat că România riscă ceva în actualul context european.

Dar atunci când eşti un feroce prădător politic şi vrei să te reinventezi, atunci când adulmeci prada în alegătorul speriat ca o antilopă şi ştii că ura cu care tu îi otrăveşti creierul te va aduce în cărţile puterii, un singur lucru te mai poate opri - conştiinţa.

Pe care fostul preşedinte al ţării noastre s-ar putea să nu o aibă. Pur şi simplu. Singura soluţie pentru combaterea extremismului este educaţia şi şcoala. Aia care producea tâmpiți, dacă vă mai amintiţi o celebră scăpare a fostului preşedinte. Fără ei, Traian Băsescu ar rămâne, probabil, un liniştit pensionar.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Consider eronată părerea dvs. referitoare la electoratul băsist . Matrozul a fost votat de către cei insuficient de inteligenți să voteze USR și cei nu chiar atât de proști să voteze partidele penale PSD și PNL .
  • Like 0
 • Cri check icon
  Am citit cu mult interes articolul d-lui Moise Guran, chiar daca nu ma situez printre admiratorii domniei sale.
  Desi sunt un crestin convins, nu agreez absolut deloc comportamentul sefilor BOR, politica lor de servilism fata de autoritati, politica practicata de inaltii ierarhi nu de ieri sau de azi, ci inca de pe vremea comunistilor. Ca atare, tocmai datorita servilismului si oportunismului manifestat de capii BOR, nu cred ca ei s-ar implica in sprijinirea unor "factiuni legionare" ce sunt condamnate oficial de Statul roman. Pur si simplu sefii BOR nu au atat curaj. Insa totodata mai cred ca in aceste vremuri in care Europa se afla sub avalansa crescanda a islamului si a ateismului, BOR va ramane ultima oaza de aparare a radacinilor noastre profunde, care ne definesc ca natie.
  Dl. Guran considera ca Franta este "cea mai civilizată şi educată naţiune europeană". Ma intreb insa, cu umilinta, ce cusur au oare Elvetia sau Finlanda de exemplu ?
  In ceea ce priveste recrudescenta terorismului islamic in Europa, eu cred ca nu trebuie sa fii neaparat Einstein ca sa realizezi ca afluxul masiv si necontrolat de imigranti islamici din tarile arabe si africane va destabiliza intregul continent, mai devreme sau mai mai tarziu.
  Franta si Germania au o culpa directa pentru ceea ce se intampla astazi, cu d-na Merkel aflata in fruntea plutonului de politicieni care au ca tema destructurarea Europei in favoarea rusilor; celor care considera ca exagerez, le reamintesc respectuos ca d-na Merkel este o fosta "tovarasa" de frunte din Comitetul Central al defunctului partid comunist al Germaniei de Est, responsabila la acea vreme cu propaganda de partid.
  Iar daca tinem cont ca Vladimir Putin a fost ofiter KGB tot in Germania comunista, poate ca avem o explicatie plauzibila a relatiilor mai mult decat prietenoase dintre Germania si Rusia.
  Restul articolului d-lui Guran este un amestec de elogii dar si de critici edulcorate la adresa lui Basescu. Tin minte perfect din comentariile trecute ale d-lui Guran ca domnia sa a fost un suporter declarat al regimului Basescu-PDL.
  Dl. Guran, desi este tanar, cu siguranta ca stie ca pe vremea comunistilor, nu puteai fi reprezentant comercial al statului comunist in Vest ( de exemplu la Anvers ) fara a fi ofiter de securitate; era in fisa postului; pe vremea comunistilor circula in popor o zicala potrivit careia, chiar si musca, daca ajungea in zborul ei pana in vestul Europei, era agent al Securitatii.
  Probabil ca Basescu a facut parte din lotul de ofiteri acoperiti pregatiti in mare secret de statele Pactului de la Varsovia pentru a se infiltra si prelua puterea economica si politica in cazul in care regimurile comuniste din aceste tari ar fi pierdut puterea. ( e foarte posibil ca d-na Merkel si dl. Putin sa fi fost parte a acestui lot )
  Din aceasta perspectiva, Basescu nu a reprezentat niciodata altceva decat o dovada a persistentei fostei securitati comuniste in viata politica si economica a Romaniei postdecembriste.
  In lipsa Lustratiei si a unui Proces al Comunismului, vor ramane inca multi ofiteri de securitate ( "acoperiti" sau nu ) care vor continua sa deregleze si sa perverteasca Institutiile Statului, dar si viata politica si economica a Romaniei, cu un impact profund negativ asupra societatii civile si a mass mediei. Basescu este doar unul dintre acesti demoni ne-exorcizati ai trecutului nostru comunist.
  Insa dintre toti "fostii" care au avut ca sarcina sa activeze politic in noua Romanie, se poate spune ca Basescu ( ca reprezentant al securitati comuniste ) si Iliescu ( ca reprezentant al aparatului de partid comunist ) au fost politicienii cei mai nocivi si maligni pentru Romania postdecembrista. Deocamdata, amandoi sunt liberi si nederanjati de Justitia noastra libera si independenta.
  In final, nu pot decat sa ma bucur ca dl. Guran a reusit sa evadeze de sub "vraja" marinarului securist si incearca, chiar daca tardiv si cu timiditate, sa faca un efort pentru a-l "re-evalua" pe Basescu mai aproape de ceea ce este in realitate acest rechin al fostului regim comunist.


  • Like 0
 • Mă scuzaţi! De ce îl mai bagă cineva în seamă pe tipul cu chelie şi un ochi chiorâş? De ce simţiţi nevoia să îi pronunţaţi numele? De ce? De ce îi hrăniţi foamea avidă de atenţie şi-i propagaţi voma sub formă de cuvinte? Îmi cer scuze pentru limbaj! Puteţi să nu-l publicaţi, dar voi avea măcar garanţia că aţi citit mesajul meu. Scuze încă o dată.
  • Like 3
  • @ Goise Muran
   Pentru ca l-a votat ! De fapt il ridica in slavi nu=l critica ! :)
   • Like 0
  • @ Marius Cazacu
   Goise Muran! Genial!!! :)))
   Locul animalelor, chiar si cele politice, e in padure sau in cusca, nicidecum printre oameni, asa cum le permitem sa existe...
   • Like 0
  • @ Goise Muran
   Buna întrebare,la care tocmai ar trebui sa răspundeți.Pai nu tocmai d-voastră ați scris despre Băsescu?Că e de bine,că e de râu,a fost băgat în seamă.Si sunt convins că veniți cu argumente,că statutul de jurnalist va cere acest drept.O continua "în jurul cozii".
   Nu este un reproș, ci doar o retorica la întrebarea ta.
   • Like 0
 • Țară tristă, "bravi conducători"!
  • Like 2
  • @ Radu Prisacaru
   Basescu e bine sa se retraga si sa i-si vada de viata lui privata sau eventual sa profite de cetatenia basarabeana pe care recent a obtinut-o si sa isi cumpere pamanturi si alte afaceri acolo si sa ne lase linistiti e un proverb ' ORI CE CAL DE CURSA AJUNGE O GLOABA ' asa ca e valabila si ptr el , eu ii urez succes in R. Moldova la noi esti rasuflat
   • Like 1
 • ?????? check icon
  Langa terorism, frici, ura, nu vi se pare firesc sa apara si cinismul ?
  La Traian Basescu unele dintre pozitiile publice oare nu or fi refulari ?
  • Like 1
  • @ ??????
   Refulări ? Nu cred. A avut cea mai mare funcție şi nu a făcut decât RĂU, atât a fost în stare, acum nu mai are nicio putere doar să-şi împrăștie veninul. NU MAI TREBUIE POPULARIZAT, nu ne interesează deloc dejecțiile sale. Numai bine !
   • Like 0
 • ?????? check icon
  Domnul Basescu vorbea despre frici, dumnealui vorbeste despre terorism, considerati ca sunt cu care este familiarizat de le abordeaza cu consecventa in discutii ?
  • Like 1
 • ?????? check icon
  Traian Basescu a luat si dumnealui ce i-a mai ramas ?
  Ati observat ca zice o zi intr-un fel iar ziua urmatoare zice invers ?
  I-or fi ramas ambele extreme si face eforturi sa le apropie ?
  • Like 2
 • Se pare că omul (?) știe că va pica, în curând... pe toboganul DNA. De aceea ia cu gura foc, în toate părțile -ca să pretindă că restul va / ar fi o înscenare, curat-politică, vorba predecesorilor lui. Aberația cu Unirea, acum, cu Republica Moldova (pe car,e ca om politic matur și priceput) nu a pus-o în discuție timp de 10 ani de mandat, mă face să cred că se gândește la Ceaușescu - și ăla zicea, la urmă, că i-au copt-o rușii, pentru că i-a amenințat că va cere Basarabia înapoi.
  • Like 1
  • @ Vladimir Bogdan
   ..ce vorbesti ??? nu vezi ca nu pica pe topoganul dna , cum spui .... si te asigur ca nu ...pana acum daca vrea dna , pica , dar i sar mereu ,chiar cu multiplele dosare care le are ... altul ,cu unul din ele ,si este arestat ...
   • Like 0
 • check icon
  Frumoasă descriere a individului. Mi-a plăcut fiecare paragraf. Perfect de acord cu integralitatea textului. Vadim are un epigon mult mai talentat decât el.
  • Like 1
 • L-as admira pe fostul presedinte Basescu daca insusirile intelectuale de exceptie ale d-sale ar fi dublate de oarece moralitate. Cu siguranta este cel mai abil politician roman aparut in ultimii 26 de ani dar are o morala de fular pe langa care o contorsionista pare teapana si niste maniere de mahala deghizate in sinceritate cu priza la mase. Regret, nu pot sa il admir pe fostul presedinte.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult