Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Imagini teribile din India, unde morții de covid sunt incinerați în crematorii improvizate comune

India - crematorii covid

Foto: Getty Images

Nitish Kumar, din Delhi, a fost nevoit să țină corpul mamei sale decedate acasă timp de aproape două zile, în timp ce căuta loc în crematoriile orașului, scrie Reuters care descrie imaginea unei Indii doborâte de coronavirus. Reporterii scriu că joi Kumar și-a incinerat mama, care a murit de COVID-19, într-o instalație improvizată, într-o zonă adiacentă unui crematoriu din Seemapuri, în nord-estul orașului Delhi.

Bărbatul a povestit cum a alergat de la un crematoriu la altul, dar a fost refuzat de toate, pe diferite motive. La unul din ele i s-a comunicat că au rămas fără lemne. În India, prețul lemnului pentru arderea corpurilor a crescut de trei ori, iar timpul de așteptare a urcat de la 15-20 de minute, la 5-6 ore.

India a înregistrat joi cel mai mare număr zilnic de infecții cu coronavirus - 332.921 de cazuri - , valul puternic al pandemiei zguduind fragila infrastructură de sănătate a țării. În capitala Indiei, spitalele se confruntă cu o criză de aprovizionare cu oxigen medical.

Sursa: Center for Systems Science and Engineering (CSSE), Johns Hopkins University

Foto: Getty Images

În ultimele 24 de ore, în Delhi, 306 de persoane au murit de COVID-19. Aici, persoanele care își pierd pe cei dragi sunt nevoiți să se îndrepte spre facilități improvizate care efectuează înmormântări și incinerări în masă, pe măsură ce crematoriile autorizate sunt supuse presiunii.

Foto: Getty Images

Jitender Singh Shunty, care conduce un serviciu medical non-profit, Shaheed Bhagat Singh Sewa Dal, a declarat pentru Reuters că, în după-amiaza de joi, 60 de cadavre au fost incinerate într-o zonă improvizată pe locul unei foste parcări, și urmau să fie incinerate încă 15.

Foto: Getty Images

„Nimeni din Delhi nu a mai asistat vreodată la o astfel de scenă. Copiii care aveau 5 ani, 15 ani, 25 de ani au fost incinerați. Tinerii căsătoriți sunt incinerați. Este greu de trăit așa ceva”, a spus pentru Reuters Singh Shunty, cu ochii în lacrimi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Concentratia de Co2 in atmosfera a atins 417 ppm, in urma cu doar cateva zile. Despre ce inseamna acest lucru, interesul fata de acest subiect de o gravitate echivalenta cu un razboi planetar si ce ne asteapta, nimic, nici o vorbulita in media. Una stiti pe aia o tolocaiti in rest, silentio stampa.
    • Like 0
  • Mâna întinsă care nu spune o poveste... Aceste imagini au identitate de mână întinsă cu arătătorul îndreptat în direcția dorită de comentatorul imaginii. De multe ori mă întrebam, despre cutare sau cutare lucru, cui folosește? Being aware, being driven sau being awaked?
    • Like 1
  • dar nu acum nici 2 saptamani, niste experti ne indemnau sa studiem (si sa ne insusim) modelul indian
    si, si mai rau ,nimeni nu ii contrazicea, ca , deh, erau experti
    (si, imi zic eu, daca intr-un singur loc sunt incinerati joi cca 75 de decedati, cum oare pot fi numai 300 de decese in toata india - tara cam cat 50 de romania!!)
    • Like 0
  • Nu este nimic nou. La gripa spaniola de acum un secol, care a durat vreo 3 ani au murit in jur de 15 milioane indieni, undeva la 5% din populatie. Iar gripa spaniola a fost mai virulenta decat covidul, la nivel global au murit in acea perioada in jur de 50 milioane de oameni.
    • Like 0
  • Nume check icon
    O simpla raceala care trece cu ciorba.
    • Like 3
    • @
      Ce ii comic , cum ne explicau in 2019 cat de barbari si comunisti sunt chinezii ca isi carantineaza orase intregi , cum incalca drepturile omului , iar acum ei baga in carantina zeci de tari. Macar de ar fi o carantina buna , totala , o luna si apoi sa scapam de tot. Dar eu vad ca le place sa o intinda , parca chiar o sustine sa se propage. Noi cum naibii nu scapam de corona cum au facut si chinezii?
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      check icon
      "cum ne explicau in 2019 cat de barbari si comunisti sunt chinezii ca isi carantineaza orase intregi , cum incalca drepturile omului"
      Cine, bre? Cum, unde? Că eu n-am auzit pe nimeni zicînd așa ceva!
      ”Noi cum naibii nu scapam de corona cum au facut si chinezii”
      De unde ai luat-o p-asta, că chinezii au scăpat?? Și cîtă minte ar trebui să ai ca să crezi așa ceva?
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult