Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Îmi doresc o RomânIE. Exemplul tinerei care a transformat tradiția în mod de viață: Am uitat să ne iubim țara, avem și mii de motive să fim mândri de România

Cristina Chiriac, Flori de ie

Foto: Flori de ie

„Am uitat să ne iubim țara, am uitat să vorbim frumos de ea și acest lucru se vede în fiecare dintre noi. Avem și mii de motive să fim mândri de România. Nu conceptul de țară este greșit, ci felul în care noi ne percepem țara și pe cei din jurul nostru, ne lăsăm mânați de sentimente cu vibrație joasă și rămânem orbi la frumosul din noi și dintre noi. Se întâmplă și lucruri bune în această țară”, spune Cristina Chiriac, fondatoarea Flori de ie. 

Ea caută ii vechi, uneori de câte un secol, pe care le aduce în prezent, folosind tehnici de demult pe pânză nouă. În drumurile ei prin țară, Cristina Chiriac a descoperit o Românie despre care nu ar fi bănuit că există și care, spune ea, așteaptă să fie pusă în valoare. Însă, pe lângă asta, mai este nevoie de ceva: „Performanța naște performanță. Cred că educația are un rol important în progresul oricărei societăți și mai cred ca punând în valoare frumusețile acestei țări putem avea un viitor”. 

Foto: Flori de ie

Cum speră să arate viitorul? „Îmi doresc o Românie cu copiii noștri aici”, spune Cristina Chiriac. 

De la costum business și cămașă la ie

A redescoperit iile la 40 de ani. „Întorc timpul și realizez acum că 40 de ani poate fi vârsta ideală pentru a-ți pune visurile în aplicare, cel puțin așa a fost pentru mine.

Acela a fost momentul când am început să cutreier România și sa o redescopăr altfel decât o știam din cărțile de istorie sau de geografie. Și, totodată, să adun ii și povești”, povestește Cristina Chiriac. Înaintea iei au fost un costum business și o cămașă albă.

Foto: Flori de ie

La majoritatea evenimentelor de afaceri la care mergea, Cristina Chiriac purta o cămașă care se pierdea între alte cămăși albe din sală. Până când, într-o zi, a simțit nevoia să înlocuiască acel obiect vestimentar cu un altul, care să o reprezinte și să spună o poveste. A început să caute ii vechi mai întâi în zona în care s-a născut, Câmpulung Muscel. 

„Să o arăți, maică, lumii întregi și să te mândrești, că eu te-am ales pe tine!"

S-a reîntâlnit astfel cu tanti Lica, o femeie pe care a cunoscut-o când avea doar șapte ani. „Ea a fost cusătoreasa satului Dragoslavele, meșteșug dobândit de la mama și bunica ei. Trei generații au cusut costume populare pentru toată valea. În momentul în care m-am apucat de colecționat ii, destinul mi-a scos-o în cale iarăși. Mi-a dăruit cămeșa ei de nuntă, pe care au purtat-o bunica și mama ei, spunându-mi ca acum se simte liniștită știind că a încăput pe mâini bune. Cred că este cea mai mare dovada de încredere pe care putea sa mi-o dea. Ultimul mesaj al ei către mine a fost: „Să o arăți, maică, lumii întregi și să te mândrești, că eu te-am ales pe tine! " De atunci a început practic periplul meu în lume și mândria de a arată lumii întregi că sunt româncă”, spune Cristina Chiriac.

Foto: Flori de ie

A început să caute ii vechi prin toată țara și a reușit, în timp, să adune 150 de costume populare. A descoperit în acest proces o Românie despre care nu mai credea că există. „Cred că acela a fost momentul magic când am realizat ca România înseamnă mai mult decât ceea ce vedem în fiecare zi la știri, că avem locuri minunate de care am uitat să ne bucurăm, avem adevărate comori vii pe care le ignoram.

Am ajuns sa fim prea grăbiți sau prea ocupați și am uitat să ne dăm timp sa respirăm. Acela a fost momentul când eu am oprit timpul și am ales să trăiesc clipa și să redescopăr acei români autentici care își muncesc pământul cu dragoste și cu sudoare sau pe aceia care duc mai departe tradițiile românești”, spune ea.

„Creăm același model de ie la fel ca acum 100 de ani cu singura diferența că pânza și ața sunt noi”

Într-o zi, în timp ce participa la o conferință cu tema antreprenoriat feminin, o doamnă din public i-a spus că vrea o ie exact ca a ei. Și-a dat seama că multe femei și-ar dori să poarte o ie cusută ca pe vremuri și astfel s-a născut conceptul Flori de ie.

Foto: Flori de ie

A urmat apoi provocarea de a găsi femeile care să coasă iile folosind tehnicile de demult. „Toate iile produse de noi au un grad de dificultate ridicat. Mai mult, ele au la baza un model vechi. Practic, readucem la viața iile vechi pe cale de dispariție, respectând nu doar modelul ci și cromatica la fel ca odinioară. Creăm același model de ie la fel ca acum 100 de ani cu singura diferența că pânza și ața sunt noi”, explică Cristina Chiriac.

Astăzi, cămeșile Flori de ie sunt cusute de 40 de femei, marea lor majoritate trecute de 50 de ani. E un gând neliniștitor, acela că din tânăra generație sunt prea puțini cei care vor putea duce mai departe acest meșteșug.

„Ia românească leagă generațiile, le provoacă să descopere adevărata istorie”

Un altul a fost că, dacă ceva nu merge bine, o sursă de venit pentru aceste familii dispare. „Să fii conștient că peste 40 de familii depind de rezultatele tale presupune o responsabilitate mare, cu siguranță nu este ușor. Am avut multe momente când m-am speriat că nu voi mai face față și tot așa foarte multe momente în care doamnele mele m-au încurajat spunându-mi: O scoatem noi la capăt, doamna Cristina, că doar nu o fi totul așa de negru. Am reușit până acum și le mulțumesc lor, doamnelor mele, pentru încredere și susținere”, spune fondatoarea Flori de ie.

Foto: Flori de ie

A îmbrăcat ii din copilărie, fără a le priceapă la început valoare. La maturitate a ajuns să înțeleagă semnificația. „Pentru mine ia reprezintă zestrea pe care mi-aș fi dorit să o primesc de la bunicii mei. Simt ca este mai mult decât pot exprima eu, acum. Cred că ia românească leagă generațiile, le provoacă să redescopere adevărata istorie a acestei țări”, încheie Cristina Chiriac. 

În următoarele săptămâni vei putea cunoaște și alți oameni speciali care fac parte din categoria #RomanCuUnMotiv. Tu ești unul dintre ei? Dă-ne un motiv de mândrie și spune mai departe povestea ta dacă ești #RomanCuUnMotiv".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • John check icon
    Respect. Și mult succes.
    • Like 1
  • Paul check icon
    Daca nu ne-am iubi tara nu am sta de nebuni sa scriem sau sa citim comentarii pe aici si nu am pierde timpul prin piete luptand cu talharii ciumati si nu ne-am duce la vot. De acord chestia cu votul nu a prea iesit, insa asta nu poate fi imputata ca lipsa de dragoste de tara, pentru ca singura greseala pe care cei care nu au fost la vot au facut-o a fost sa creada ca mai rau decat cu ponta si basescu nu se poate si cu aia nu a fost asa de rau pana la urma. Uite ca s-au inselat si mafiotii au pus mana complet pe tara, aducandu-ne undeva in jurul minieriadelor, sau chiar mai rau, pentru ca pana si atunci nimeni nu vroia in mod declarat sa legalizeze hotia. Omul insa din greseli invata. Legile ciumatilor o sa ajunga la Presedentie, o sa iesim in strada, pe ciumati o sa-i doara la basca, o sa atate antenele pe toti saracii cu duhul si toti prostitii, inclusiv (in multe cazuri) parintii nostri. Johannis o sa le intoarca si o sa revina nemodificate, moment la care singura solutie este fie facem inca o revolutie si ii alumgam pe ciumati ca pe Ceausescu, fie demisioneaza toata opozitia si se forteaza alegeri anticipate, moment in care iesim TOTI la vot!
    • Like 0
    • @ Paul
      Subscriu celor de mai sus...O singura nelamurire am...”fie demisioneaza toata opozitia si se forteaza alegeri anticipate” ?!?! Poate ma lamuriti :)
      • Like 0
    • @ Cristea Ioan Adrian
      Paul check icon
      Pai ia gandeste-te și tu care e alternativa la mișcări de strada ca cele care au dus la căderea lui Ceaușescu.
      • Like 0
    • @ Cristea Ioan Adrian
      Paul check icon
      Pai ia gandeste-te și tu care e alternativa la mișcări de strada ca cele care au dus la căderea lui Ceaușescu.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult