Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În 2019, un consilier al președintelui Zelenski anticipa în detaliu invazia rusă în Ucraina: „O ofensivă aeriană, o invazie a armatelor ruse de la graniță, asedierea Kievului… Asta înseamnă un război deplin, iar probabilitatea este de 99%”

Oleksii Arestovici

În urmă cu exact 3 ani, pe când Volodimir Zelenski nu ajunsese încă președinte, consilierul său pe probleme de securitate, Oleksii Arestovici, fost ofițer în serviciile de informații ucrainene, anticipa cu precizie invazia rusă, atât în ceea ce privește perioada declanșării ei - undeva între 2020 și 2022, cât și în ceea ce privește mișcările trupelor rusești. Oleksii Arestovici spunea atunci că Ucraina are doar două posibilități: să fie absorbită de Rusia în 10-12 ani sau să intre în NATO, iar prețul aderării la organizația nord-atlantică va fi un război la scară largă cu Rusia.

Interviul, acordat pentru Apostrof TV, a fost difuzat vineri de Digi24.

„Scopul lui Putin este refacerea URSS și câștigarea Războiului Rece, distrugerea sistemului de securitate colectivă a Europei, prăbușirea NATO, dacă nu de jure, măcar de facto, prăbușirea UE”, spunea atunci analistul militar, care preciza că Putin a gândit acest plan pe termen lung.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Ucraina primește foaia de parcurs pentru NATO, analistul militar a declarat că acest lucru ar putea duce la o operațiune de amploare a Rusiei împotriva Ucrainei, cu scopul de a transforma țara în ruină, astfel încât să nu mai poată reprezenta nimic pe scena internațională.

„Cu o probabilitate de 99%, costul intrării noastre în NATO va fi un război mare cu Rusia. Și dacă nu intrăm în NATO, Rusia ne va absorbi în 10-12 ani. (...) E de preferat un război mare cu Rusia, apoi tranziția către NATO, ca rezultat al victoriei în fața Rusiei”, spunea Oleksii Arestovici.

Întrebat cum va arăta invazia Rusiei asupra Ucrainei, acesta a răspuns: „o ofensivă aeriană, o invazie a armatelor ruse pe care le-au creat la granița noastră, asedierea Kievului, o încercare de încercuire a trupelor din Donbas, străpungerea istmului Perekop, care leagă Crimeea de restul Ucrainei, controlarea rezervorului care să alimenteze cu apă Crimeea, o ofensivă dinspre Belarus, crearea unor noi „republici populare”, sabotarea infrastructurii critice, desanturi aeriene etc”. Asta înseamnă un război deplin, iar probabilitatea este de 99%”, a anticipat Arestivici, care a prezis că perioada critică este 2020-2022.

În opinia sa, Ucraina nu va putea rămâne niciodată neutră și va fi atrasă într-una din alianțele militare supranaționale, fie o „uniune taiga”, fie NATO. „Într-o uniune taiga am mai fost, nu mai vreau. În NATO nu am mai fost, hai să încercăm”, spunea Oleksii Arestovici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult