Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un bărbat a murit în București, după ce a fost lovit de un copac doborât de vânt

UPDATE Deși furtuna nu a avut amploarea anunțată în București, un bărbat a murit, miercuri seară, după ce a fost lovit de un copac prăbuşit din cauza vântului puternic în Sectorul 5 al Capitalei, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov.

UPDATE. Furtuna a ocolit, până la miezul nopții, Capitala, deși în cursul zilei primarul Gabriela Firea a anunțat „fenomenul extrem”, a închis școlile și i-a anunțat pe locuitori să stea în case.

Fotograful Cristian Vasile a surprins într-o imagine furtuna din București, cu un comentariu: „Mai mult nu s-a putut”.


UPDATE În Cluj, vântul a bătut cu până la 70 de kilometri la oră și a smuls acoperișurile unor case, anunță Digi24.

UPDATE În orașul Turnu Măgurele, din județul Teleorman, o grindină de scurtă durată a avariat zeci de mașini

UPDATE Puteți urmări în timp real trecerea furtunii prin România accesând site-ul www.lightningmaps.org, dar și site-ul ANM, meteoromania.ro.

UPDATE: Anunțul ANM că vine o furtună puternică și decizia Gabrielei Firea de a închide școlile la ora 17:00 au dus la blocarea traficului din Capitală și la aglomerație la metrou. Un număr impresionant de oameni au plecat la aceeași oră de la serviciu fie să își ia copiii de la școală, fie pentru a ajunge acasă înainte să înceapă furtuna. Odată cu lăsarea serii, străzile s-au golit, iar în centru rămăseseră foarte puțini pietoni. 

Foto: Diana Oros/Inquam Photos

UPDATE: În jurul prânzului, s-a viralizat pe rețelele de socializare un mesaj care susținea că furtuna va fi mai gravă decât s-a anunțat. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, le-a transmis bucureștenilor să nu creadă informațiile false și „toxice” care au apărut în ultimele ore pe rețelele de socializare și a anunţat că va depune plângere penală pentru răspândire de informaţii false

UPDATE Trei acoperişuri din oraşul Târgu Cărbuneşti au fost distruse de vânt şi mai multe străzi din centrul municipiului Târgu Jiu au fost inundate ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, miercuri după-amiază, pe raza judeţului Gorj. Autorităţile au pornit sirenele pentru avertizarea populaţiei, scrie News.ro.

UPDATE La Vaslui, doi bărbați au murit loviți de fulger, judeţul fiind sub cod galben de instabilitate atmosferică, vijelii şi vânt puternic. Peste 1.600 de oameni au rămas fără curent electric

Știrea inițială

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat cod galben de furtuni pentru București în această seară. După ora 18:00, vântul se va intensifica treptat, iar între orele 20:00 şi 3:00 poate lua aspect de vijelie, cu viteze între 55 şi 65 de kilometri pe oră. În acest context, școlile din București se vor închide la ora 17:00, la cererea primarului Capitalei, Gabriela Firea. 

Foto: George Călin/Inquam Photos

„Pentru siguranță, eu înțeleg că de la ora 17.00 ar fi mai înțelept să se înceapă închiderea cursurilor, pentru a ajunge elevii acasă, pentru că nu stau în proximitatea școlilor”, a declarat Firea. Aceasta le-a cerut bucureștenilor să stea acasă. „Aș dori să adresez rugămitea bucureștenilor, dacă nu au drumuri necesare în această seară, să stea acasă, pentru că vor începe aceste fenomene extreme, după ora 20.00, vânt care va avea aspect de vijelie. Am solicitat poliției locale municipale, poliției locale de sector, sunt într-o strânsă legătură cu primarii de sector, cu domnul prefect, astfel încât în București să nu existe incidente majore, pericol pentru viața cetățenilor, mă refer ca panourile publicitare să nu fie luate de rafalele de vânt, copacii din pacuri. Cu toții trebuie să luăm măsuri să fim mai vigilenți”, a spus Gabriela Firea, citată de Digi24.

Precipitaţiile vor fi de 25 de litri/pe metru pătrat, putând să ajungă în unele cartiere şi la 35 l/mp, cantităţi ce vor fi înregistrate pe o durată scurtă de cel mult două ore. Vântul va mai avea intensificări pe parcursul zilei de joi, dar rafalele vor ajunge până la cele mult 40 - 50 de km/oră.

Cod portocaliu de furtuni în cinci județe

Meteorologii au emis cod portocaliu de furtună pentru județele Dâmbovița, Prahova, Vrancea, Buzău și Bacău. Avertizarea intră în vigoare miercuri, 20 septembrie, începând cu ora 16.00, și va dura până joi, 21 septembrie, ora 6.00. Angajați ai ISU din alte județe au fost mobilizați pentru a interveni în zonele vizate. 

Astfel, în sprijinul pompierilor din Bacău vor interveni cei din Vaslui, la Buzău cei de la Tulcea, la Vrancea cei din Galaţi, la Dâmboviţa cei din Bucureşti-Ilfov şi la Prahova, cei din Călăraşi, relatează Digi24.

„La nivelul unităţilor subordonate IGSU din judeţele vizate, peste 4.000 de pompieri cu 1.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice locale”, a anunţat IGSU.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mă tem că, dacă pentru cod galben de acționează pripit, când va veni The perfect storm nu va mai crede nimeni. Că în povestea cu Petrică și lupul.
    • Like 0
  • check icon
    Nu a fost anuntat niciun ciclon. Anuntul a fost proportional si realist. Din pacate, oamenii au reactionat isteroid. A existat acest front atmosferic, care a venit cu accelerari de vant, cu grindina (in Damaroaia a fost grindina de 2-3 cm diametru) si ploaie, dar a durat maxim 30 de minute, dupa care frontul a trecut mai departe. In loc sa ne bucuram ca nu a fost rau, parca regretam... tipic
    • Like 1
  • N-a fost nicio furtuna, ciclon, uragan. Ploicica de toamna banala. Propagandista Firea a gasit rost de PR ca trecuse deja prea mult de la Balena Invizibila. Aceeasi propaganda televizata cu ea la toate posturile, Firea la fata locului, Firea are grija de copii, Firea protejeaza populatia, mama, buna gospodina si femeie eroina, toate intr-una. Bataie de joc si putina campanie pe seama celor care au avut de suferit in Timisoara. Culmea e ca prinde, contrar parerilor celor speriati in trafic azi. Un experiment de PR reusit, publicului tinta i-a fost stimulata fidelitatea prin crearea fricii si oferirea unui puternic sentiment de siguranta dat de Prozacul autoritatii izbavitoare care pune totul in ordine. Acest public(inclusiv maica-mea) are si mai mare incredere in ea ca i-a salvat de apocalipsa tinandu-i in case, asta, evident, pe banii si timpul contribuabilului.
    • Like 1
  • check icon
    Evident, reacțiile disproporționate ne sunt specifice. Ceea ce trebuie să facă Firea (trebuia să facă...) și alții, mai ales din marile orașe, este să scurteze copacii la înălțimi care să reduce pericolul la maxim. Știu însă că, în anii anteriori, au avut reacții isterice așa-zișii iubitori de natură care, pun pariu, nu au tuns un copac/un pom în viața lor. Ăștia au impresia că, dacă tunzi un pom, distrugi natura. Eram mai acum ceva ani în fața blocului și tundeam un copac care se cam lungise, Trece pe lângă mine un tataie care urlă la mine că, dacă scurtez din ramuri, se usucă pomul! Concluzia: nu de proști duce lipsă Patria.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Patria nu duce lipsa de prosti, dar sigur duce lipsa de gradinari. Nu ati vazut in ce hal stiu angajatii primariei sa toaleteze copacii?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Aveți și nu aveți dreptate. Bucureștiul (și Timișoara) au multe zone cu copaci FOARTE ÎNALȚI, așa le este soiul. Costă FOARTE MULT să toaletezi copaci foarte înalți. La mine în cartier, cred că peste jumătate dintre copaci ating și depășesc înălțimea unui bloc de 4 etaje, iar un sfert ating înălțimea unui bloc cu 8 etaje.
      Spre comparație, în Atena doar copacii din parcul mare din centru, la piața Syntagma (aia pe care o vedeți mereu la tembelizor) sunt înalți, în cartiere sunt relativ scunzi, rareori înalți. Sigur, au pomi și copaci specifici, după cum și noi putem planta pomi și copaci specifici, doar că asta presupune un proiect pe termen mediu și lung. Noi plantăm panseluțe și lăsăm să crească pomi foarte înalți. Costuri inutile și mari.
      Nu mai vorbesc de panourile foarte mari, multe prinse prost în asfalt, la un vând mai puternic, cad și strivesc mașini și, cum a fost și la Timișoara, și oameni. În loc să creăm panică aiurea și să bocim anticipativ morții de la viitorul cutremur, mai bine ne-am apuca să administrăm responsabil orașele și satele României. Nivelul de trai din România nu poate depăși nivelul minim din U.E. dacă vom continua să administrăm așa de prost localitățile.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult