Sari la continut
alt

Alexandra Gătejcheck icon

Este fondator al Societății Omului Sănătos și al programului „Mergem împreună”. Este cofondator al proiectului „habits by Republica”, lansat în ianuarie 2022. Facebook | Instagram.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Ultimele articole scrise

Nouriel Roubini

Un alt efect pozitiv a fost și acela că pentru scurt timp am putut vedea cum elitele noastre devin ascultătoare, iau notițe și tac iar intervalul acesta (mic) pe care l-am putut cu toții dedica gândirii și nu orgoliilor a fost un timp umplut cu valoare.

Citește mai mult

habits - Toscana

„Îmi amintesc că mergeam în zona lacului Bolsena și însoțeam familii de oameni bogați care aveau palate decorate și unii dintre acești domni aveau o vilă pe lac și în pauza de lucru mergeam la lac să facem baie. Astfel că părea ca o vacanță; fiind copii, ne lăsau un pic mai liberi. Acestea sunt primele amintiri legate de muncă, dar și de întâmplări frumoase...”

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Dioxid de carbon

Conform Acordului de la Paris trebuie neapărat să limităm creșterea temperaturii medii față de nivelurile preindustriale, adică comparativ cu cea de acum 100 de ani să fie de 1,5 grade Celsius sau cel mult 2 grade Celsius. Pentru a face acest lucru trebuie neapărat să încercăm să reducem emisiile.

Citește mai mult

ESG companii

În lumea de astăzi, toți trebuie să fim foarte atenți la ce, cât și cum consumăm atât din resursele proprii cât și din cele ale planetei. Nu doar indivizii dar și companiile care produc bunurile sau serviciile pe care noi le folosim în viața de zi cu zi. În felul acesta a apărut conceptul de „ESG” despre care tot auzim în ziua de astăzi, adică ceva despre mediu, ceva despre societate și ceva despre guvernanță corporativă. Pentru unii este o modă, pentru mulți dintre noi este ceva destul de abstract. Foto - Martin Barraud/ Caia Image/ Profimedia

Citește mai mult

reciclare - copil

Nu cred că mă hazardez când spun că nu avem o obișnuință a reciclării. Pentru cei care stau în București în sectoarele 1 sau 2 știu cât de greu s-a ajuns la un minimum de sistem de colectare diferențiată care mai mult nu funcționează. Sunt, e adevărat, alte sectoare unde funcționează și alte orașe din țară unde merge bine de câțiva ani acest fel nou de a arunca resturile pe care le consumăm acasă. Dar pe ansamblu nici bunicii, nici părinții, nici noi nu avem o cultură a colectării diferențiate a materialelor pe care le folosim în traiul zilnic sau unde muncim. Foto: halyna romaniv / Alamy / Alamy / Profimedia

Citește mai mult

plastic pe plaja

Stai pe plajă cu o carte în mână sau te holbezi la linia orizontului. Sau te uiți după costumele de baie care-ți trec prin față. Vacanță. N-ai nici un chef de gânduri grele sau de subiecte complicate. Dar dacă ești o fire jucăușă ai putea, spre exemplu să îți propui tot felul de jocuri mentale - ca acelea pe care ni le făceam singuri în copilărie - să numeri toți oamenii pe lângă care treci sau câte mașini albe sunt pe drum într-o oră.. ei bine, de la tine de pe prosop te-ai gândit de câte ori te întâlnești cu ceva ce e făcut din sau cu plastic? (Foto: Clara Margais / DPA / Profimedia)

Citește mai mult

Oliver Stone  Foto - Profimedia

Toți avem o părere despre Oliver Stone. Că e un mare regizor ale cărui filme marchează fiecare generație, că e putinist (deși veteran al războiului din Vietnam), că e controversat pentru luările sale de poziție anti-statale sau anti-mainstream, că e foarte dificil profesional și uman, în fine, că se aseamănă cel mai adesea cu personajele negative din filmele sale. A real bad big boy. King Hater. Foto - Profimedia

Citește mai mult

Joyce Panganamala

La ce oră te culci? Spre exemplu cineva care se culcă la ora 23.00 trebuie să nu mai mănânce de la ora 20.30. Ca la restaurant când ești anunțat că bucătăria se închide. Corpul nu are nevoie de multă energie înainte de culcare deci cel mult bea ceai. Fără zahăr.

Citește mai mult

Via Transilvanica

Dacă ai hotărât să mergi în vacanță prin țară ar fi câteva lucruri de făcut și locuri de văzut un pic altfel - poate mai pline de sens, mai puțin aglomerate, mai simple și cu mai puțini bani aruncați acolo unde îi aruncă toată lumea. (Foto Facebook Via Transilvanica)

Citește mai mult