Foto: Angela Weiss / AFP / Profimedia
Salutul cu care s-a făcut de râs recent miliardarul Elon Musk nu a fost inventat nici de romani, nici de Hitler. Mâna dreaptă aruncată înainte ca o sabie care taie aerul şi arată direcţia nu însoţea fraza latină “Ave imperator, moritori ti salutant”. De altfel, dacă îl vom citi pe Suetoniu, vom afla că aceasta era formula pe care o rosteau gladiatorii în faţa împăratului înainte de a se arunca în lupta din arenă. Cu alte cuvinte, era un omagiu pe care aceşti sclavi care se pregăteau să moară îl aduceau cezarului. Cetăţenii romani, oameni liberi, nu îl foloseau.
Crearea acestui gest trebuie să o căutăm în modernitate şi, mai precis, în aventura celor o mie de soldaţi italieni conduşi de scriitorul Gabriele D’Annunzio. În 1919, italienii revendicau de la Habsburgi Rijeka, însă delegaţia Romei la Conferinţa de Pace de la Paris nu reuşea să convingă puterile învingătoare că acest oraş astăzi croat se cuvenea Regatului Italiei şi nu celui al Sârbilor, croaţilor şi slovenilor. Aşa că intelectualul D’Annunzio, graţie puterii sale de convingere şi faptului că fusese unul din eroii italieni din Primul Război Mondial, în fruntea a o mie de veterani ai conflictului de-abia încheiat, a luat misiunea cuceririi Rijekăi (Fiume, pentru italieni) pe cont propriu. Şaisprezece luni a condus D’Annunzio oraşul, în ciuda presiunilor venite de la toţi, inclusiv de la guvernul italian care, până la urmă, a bombardat sediul guvernului din Fiume. Fiind singuri împotriva tuturor, oamenii lui D’Annunzio aveau nevoie de un moral ridicat, iar intelectualul italian, un retor desăvârşit, a ştiut să-şi însufleţească legionarii nu doar prin fapte, ci şi prin discursuri înălţătoare. Salutul pe care noi îl numim astăzi “roman” a fost creaţia sa.
D’Annunzio a fost un model pentru Mussolini, acesta copiindu-i faimosul salut. Obsedat să redea italienilor gloria romană de odinioară, Benito a încercat mereu, de la discurs şi până la felul cummergea ori saluta, să arate ca un bărbat neînfricat, care, în slujba patriei, acţionează mereu fără să stea pe gânduri. Iar salutul acesta a devenit “marcă înregistrată”.
Dictatorul italian a fost o sursă de inspiraţie pentru ceva mai tânărul Adolf Hitler, care preluase puterea în Germania la un deceniu de când Mussolini devenise premier şi luase Italia pe persoană fizică. Aşa că multe dintre ideile şi comportamentele sale l-au influenţat pe Hitler, obsedat, la rândul lui, să redea Germaniei gloria de odinioară (aşa-i că e cunoscută sintagma în România de astăzi?) şi, personal, să demonstreze bărbăţie.
Probabil că aşa-numitul “salut roman” este unul dintre cele mai macho gesturi prin care un conducător transmite mulţimilor de adulatori că este liderul providenţial care ştie ce vrea şi poate să-și înfăptuiască promisiunile. După decenii în care am avut politicieni care au făcut din respect și dialogul cu alegătorii un titlu de glorie, a venit vremea ca mulţimile să se sature de compromisuri politice şi decizii luate după îndelungi analize. Probabil că nu e în firea noastră să măsurăm de trei ori şi să tăiem o dată. Sau, după o perioadă de istorică de echilibru, e firesc să ne dorim oameni de acţiune.
Din păcate, când vrei doar certitudini, fără să-ţi mai baţi capul şi să pierzi vremea cu dileme şi analize, primeşti în schimb dictatori pentru care principiile de drept şi bunacuviinţă sunt lăsate deoparte. Doar le-am cerut atitudine hotărâtă, nu?
După optzeci de ani de la sfârşitul celei mai sângeroase perioade din istoria omenirii, căutăm aceeași tipologie de lideri care au creat cumplitele conflicte ale secolului XX. Aşa că asemenea gesturi oribile le vom vedea din ce în ce mai des. Nu trebuie să le asociem cu nazismul, ci cu obsesia tuturor autocraţilor şi dictatorilor lumii de a demonstra că sunt cei pe care i-am votat, nişte bărbaţi adevăraţi. Psihologii cred că pot să le descrie mai bine decât mine lipsurile și localizarea lor fiziologică.
Din păcate, de la gesturi şi vorbe până la fapte e o distanţă de doi-trei ani.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
La cei cu fruntea ingusta merge. Merge orice.
Sunt pe net poze cu toti politicienii, de la stanga la dreapta, in ipostaze identice. Toate false.
Neinformare si dezinformare
Totusi am dreptate...
unde erau articolele despre cum biden e senil? sau ca si-a gratiat fiul pentru cate ilegalitati a facut? abia a trecut prin toat apresa din romania si poate poate a fost un articol micut pe republica.
rusine ca va numiti jurnalisti
Din păcate (doar pentru ei..) Hitler și Mussolini au plătit scum lipsa de chibzuință.. Iar cei care i-au aplaudat/urmat au avut parte de multă suferință.
Altfel, mă-ndoiesc că Elon Musk a vrut să-l copie pe D'Annunzio. Nici nu cred c-a auzit de el .
În teribilismul lui infantil, ne-a dat cu tifla nouă, celor care suntem conștienți de faptul că nazismul și fascismul, au fost niște nenorociri care n-ar trebui să se mai repete vreodată, pe Pământ, pe Marte, sau aiurea..