Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În drum spre aeroport cu un șofer de taxi. „Câţi ani aveţi, dacă nu vă supăraţi că întreb? Căsătorită?”

Taxi

Foto: Guliver Getty Images

Sunt în Suceava și încerc să ajung la aeroport. Mă uit după un centru de informații și nu găsesc. Întreb o doamnă de la poştă de unde aş putea lua un microbuz spre aeroport, dar mă trimite prea departe şi nu îi mai urmez indicaţiile. Aşa că mă îndrept spre un taxi. După câteva replici politicoase schimbate cu şoferul, îmi spune că nu e liber şi că trebuie să meargă în 10 minute pe George Enescu să ia pe cineva. 

Mă sfătuieşte să mă duc la colegul său. Mă duc. N-aveam foarte mulţi bani la mine, nu mă gândisem că or să-mi trebuiască, aşa că, din prudenţă, întreb cât costă cursa până la aeroport.

„Vreo 50 de lei.” Nu-l crezusem, pentru că celălalt îmi spusese că-i vreo 30 de lei cursa. Urc totuşi, încrezătoare că o să mă descurc. Pentru siguranţă întreb: „Aţi pornit aparatul, da?” Răspunsul domnului şofer a fost unul negativ. „Dar o să îl porniţi, nu?”, zic eu. „Vreţi să îl pornesc?”, întreabă el. În sinea mea voiam să îi spun ceva mai mult decât: „Aşa mi-ar plăcea, da”, dar nu am mai zis nimic în plus. Îl porneşte într-un sfârşit. Mi-a displăcut că a trebuit să insist puţin. Domnului şofer îi plăcea vorba, dar nu era plăcut la vorbă:

„Sunt curse azi spre Italia?”, începe el.

„Sunt câteva.”

„Şi la ce oră?”

„La orice oră.”

„Spre Italia?”

„Şi spre Italia.”

După un timp, se pune iar pe întrebat. Nu ştiam dacă să îi mai răspund pe ocolite.

„Spre Italia mergeţi?”

„Da.”

„Aţi mai fost cu avionul?”

„De câteva ori.”

„De unde sunteţi?”

„Ăăm..”, ezit puțin. „Chiar din Suceava”, îi spun ca să închei discuția.

Începeam să mă îngrijorez. Mi se părea că ieşisem din Suceava şi ne îndreptam spre o strada lăturalnică care trecea printr-un câmp imens. Nu vedeam niciun indicator care să arate că ne îndreptăm spre aeroport. Scot telefonul, pun să cânte o melodie, o las câteva secunde să se audă până la şofer şi o opresc: „Alo? Da, tată. Da, am ajuns mai devreme. Mhh, am luat un taxi. Da, da, bine. Da, acum. Mă aştepţi la aeroport? Da? Bine, bine. Ajung şi eu imediat.” Domn’ şofer sesizase, căci dăduse radioul mai încet. Mi-a funcţionat planul. Nu cred că era nevoie, dar voiam să mă asigur. Apoi răsuflu uşurată, văzusem indicatorul. Aeroportul era tare departe de oraş şi am mers vreo 3 km pe o şosea lungă. Înainte de asta îl întrebasem pe șofer, iar el răspunsese. „Mai e puţin de mers, nu trebuie să vă îngrijoraţi, vă duc la aeroport, nu în altă parte.” Apoi, și-a reluat şirul de întrebări:

„Câţi ani aveţi, dacă nu vă supăraţi că întreb?”

„25.”

„Mulţi înainte, să fiţi sănătoasă. Căsătorită?”

„Da!”, spun eu ferm şi în cel mai fidel mod.

„Copii aveţi?”

„Nu încă.”

„Ei, dar mai aveţi timp. Şi v-aţi gândit?”

„Când va fi vremea”, după asta mi-am jurat că nu mai am de gând să-i răspund la vreo întrebare.

Ajungem la aeroport. Parchează şi văd preţul pe aparat: 30,66 lei. Îi dau 31 de lei. „Da’ parcă era vorba de 50 de lei, domnişoară”, zice. „Nu atât arată pe aparat. La revedere!”, şi am trântit portiera ca o femeie măritată şi fidelă soţului meu precum se vedea că eram.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Tot ăștia fac gargară că nu le place concurența,că de ,e mai civilizată și eficace.
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    Supa ce au apărut un cvatriliard de articole despre taximetristi a zis Si autoarea articolului sa ne arate ce descurcareata si ce periculos e pe teu o femeie să mergi cu taxiul condus de un bărbat,probabil aeroporturile sunt în ce trup orașului si toci taximetristi sunt violatori hoti.
    • Like 0
    • @ andrei
      check icon
      @Andrei Ciornei , mai învață tată limba română că nu se înțelege nimic din ce scrii în text. Serios, din ce țară ești?Îți plac forumurile din România și nu te poți abține să te bagi ca musca?
      • Like 0
    • @ andrei
      Geometria nu e pentru toti ..... ma intreb daca a auzit " di PITAGURA" ai ?
      • Like 0
    • @
      andrei andrei check icon
      Adevărul e că trebuie să îmi cer scuze pentru greșeli, tastez de la telefon si sunt corectat aiurea.
      • Like 0
  • check icon
    De ce vă minunați? Nu trebuie să trăiască în țara asta și votanții pesedului? Adik, pușcăriași care mai nou sunt taximetriști! Păi, mătăluță ce credeai? Nu le-ai văzut fizionomiile? Adevărate animale de pradă! Pardon, GUNOAIE UMANE!
    • Like 3
  • check icon
    Când preţul va fi măcar 50 de eurocenţi pe km. vom putea avea pretenţii.
    Iei BlackCab şi adio mârlani.
    • Like 4
    • @
      Corect dar la BlackCab o cursă depăşeste 10 lei ceea ce e grav ,tragic chiar ,o astfel de sumă iar lasa lefteri pe cei mai mulți .P.S.era şi o melodie ,,dumă taxi unde vrei dar pe maxim 10 lei"
      • Like 2
    • @ Adrian Adrian
      Scuze,am halit o cratimă .
      • Like 1
  • Sânt mulți ciudați in taximetrie dar e şi o consecință a prețului la taxi ,mai ales in Bucureşti,prețul e ridicol de mic 6 euro pentru o cursă de aeroport ,e cel mai mic din UE de departe până şi la Sofia e mult mai mare ăsta fiind un motiv de selecție negativă a şoferilor ,tarif mic câştig mic personal in consecinţă ,preț de rahat angajați din acelaşi material şi asta e valabil in general in servicii şi nu numai.
    • Like 4
  • VARLY VARLY check icon
    Cred ca daca s-ar face un sondaj ( ascuns ) cu taximetristii, peste 50 % nu pornesc aparatul. Deci ???nu este munca la negru ???
    • Like 1
    • @ VARLY
      Vorbim aiurea 50% merg fără aparat de unde ai scos-o ,eu am mers mult cu taxiul şi nu mi intâmplat excepție e centru vechi unde se strâng toți taximetrştii de culoare ,,discriminată" dar o rezolvi pe aplicație (clever sau star) şi accepți şi un taxi de la o companie ceva mai scumpă că de UBER puțini dintre cei ce scriu sau postează aici au bani , in centru intră tariful dinamic ,cel puțin x3 şi nu stigă nimeni că cei de la UBER ar fi hoți că măresc prețul in funcție de cerere ,normal dacă sânt americani o halim cu plăcere.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult