Sari la continut
Republica
Comunicare

În fața unui șir de 5 tomberoane colorate- galben, albastru, verde, maro și negru, cu un încărcător rupt și 2 baterii de telecomandă descărcate, m-am întrebat ce am făcut cu telefoanele mobile cumpărate în ultimii ani

Smartphone-uri

Obișnuiam, până de curând, să-mi schimb telefonul și laptopul la 12-18 luni cu modele de top. Designul este ultimul detaliu de care mă împiedic. Sau printre ultimele. Nu-mi iau niciodată un dispozitiv ca să fiu la modă sau ca să fiu în pas cu vreun trend.

Aparatele trebuie să fie sigure, performante, să se miște cu viteza luminii, să aibă capacitate de stocare și să-mi permită să notez direct pe ecran informații sau să scriu direct pe imagini și documente. 

Cu cât pot să fac cu ajutorul telefonului inteligent ceea ce în mod normal aș face cu laptopul, cu atât îl găsesc mai util.

Sunt un utilizator atipic: de aproape un deceniu folosesc exclusiv Mac Book de la Apple, însă în tot acest timp, am cumpărat aproape fiecare model Samsung Note (modelul +).

Platforma habits by Republica, lansată anul acesta pe 10 ianuarie, mi-a deschis însă câteva perspective care mă fac să reflectez asupra comportamentului meu de consumator și să încerc să îl corectez, astfel încât impactul gesturilor mele asupra mediului să fie mai redus.

La începutul lunii iunie, platforma habits by Republica a anunțat parteneriatul cu YOXO. În segmentul comunicare, vom vorbi despre poluarea din mediul digital și despre ecogesturi pe care le putem face (fără niciun efort) ca să producem mai puțin dioxid de carbon când suntem conectați la internet.

De zilele viitoare, veți avea, tot în comunicare, posibilitatea de a parcurge conținutul cu ecranul dark mode, atât de pe desktop/ laptop, cât și de pe telefonul mobil. Este o sugestie venită de la partenerii YOXO, care au lansat și o extensie de Chrome, pe care vă invit să o descoperiți aici și care vă va ajuta să fiți mai conștienți de comportamentul vostru în mediul virtual, dar și de cum puteți să-l optimizați pentru a polua mai puțin.

Joi, YOXO a anunțat lansarea primului magazin online de unde puteți cumpăra telefoane mobile noi sau reciclate, fără să vă deplasați într-un spațiu fizic. Puteți opta, spun reprezentanții YOXO, pentru aparate reciclate, perfect funcționale, cu garanție. Modele noi, care permit eSim.

6 dintre cele mai utilizate elemente în fabricarea unui telefon mobil vor dispărea ca resursă de pe suprafața pământului în următoarele decenii

Amprenta de carbon reieșită în procesele de fabricare a smartphone-urilor pe parcursul unui an echivalează cu amprenta eliberată de o țară medie în același interval de timp. 85-90% din poluarea realizată de un telefon inteligent este „la naștere”. Această informație este relevantă- cu cât durata de utilizare a aparatelor este mai scurtă, cu atât folosim mai ineficient resursele planetei. Cu cât un aparat are viață mai lungă, cu atât impactul său asupra mediului înconjurător este mai redus.

Priviți imaginea grafică de mai jos (click de pe desktop pentru a mări, tap de pe telefon). Iată ce se utilizează la fabricarea unui aparat inteligent. Informația este preluată de la Compound Interest (https://www.compoundchem.com).

În dezbaterile și lucrările de specialitate, atunci când se vorbește despre cum să reducem efectele electronicelor asupra mediului, în special în cazul telefoanelor inteligente- se insistă asupra celor 3 R (Reduce | Reuse | Recycle).

Este foarte important ca utilizatorii să prelungească viața aparatelor pe care le au. Să folosim un telefon 4 ani în loc de 3 ar însemna să aruncăm cu un sfert mai puține deșeuri de acest fel. De asemenea, specialiștii ne recomandă să donăm aparatele noi celor care chiar au nevoie de ele. Atunci când ne gândim să facem un upgrade, să nu excludem varianta unui aparat recondiționat.

Telefoanele recondiționate oferite de YOXO trec printr-un proces riguros de verificare - spun reprezentanții săi - realizat la cele mai înalte standarde de către Recommerce, companie specializată în recondiționarea dispozitivelor și pregătirea acestora pentru utilizarea în siguranță de către noii proprietari. În urma acestui proces, telefoanele sunt repuse la vânzare online într-o stare perfectă de funcționare, la un preț redus semnificativ față de varianta nouă a aceluiași model, contribuind în același timp la reducerea impactului deșeurilor electronice asupra mediului înconjurător.

De exemplu, clienții au parte de telefoane premium la prețuri mai mici, Samsung Galaxy A33 (redus cu 500 de lei), Apple iPhone X 64GB (recondiționat, la 1430 lei), iPhone 12 64GB cu o reducere de 752 de lei.

De ce e important să refolosim telefoanele mobile, mai ales modelele lansate în urmă cu 2-3 ani

Iată câteva informații care au în spate studii și cercetări. Cifrele te pun pe gânduri.

  • Reciclarea unui singur telefon mobil economisește suficientă energie pentru a alimenta un laptop timp de 44 de ore.
  • Reciclarea a 130 de milioane de telefoane mobile (aruncate anual în Statele Unite, ca exemplu) ar putea economisi suficientă energie pentru a alimenta peste 24.000 de case timp de un an.
  • Reciclarea unui milion de telefoane mobile ajută la recuperarea 34 de kilograme de aur, 350 kilograme de argint, 15 kilograme de paladiu și 16 kilograme de cupru. Telefoanele mobile conțin și staniu, zinc și platină care pot fi reutilizate.

Telefoanele mobile și alte dispozitive electronice au în componență, de asemenea, materiale periculoase, cum ar fi plumbul, mercurul sau cadmiul. Dacă sunt aruncate în gropile de gunoi, aceste materiale pot contamina aerul, solul și apele subterane.

„Așa cum ne-am obișnuit deja clienții, continuăm seria lansărilor de noi funcționalități și beneficii, toate bazate pe feedbackul celor care folosesc serviciul. De aceea, am lansat magazinul online YOXO de unde clienții pot cumpăra telefoane și produse libere de contract la prețuri foarte atractive, direct din aplicație. Această lansare este doar un pas din strategia noastră de a oferi servicii digitale de telecom complete, printr-un proces transparent și în controlul clienților. Lucrăm în continuare să dezvoltăm acest magazin cu noi funcționalități care să facă procesul de cumpărare mai facil și mai avantajos. Vă invităm astfel să ne urmăriți pe yoxo.ro pentru a afla ultimele noutăți și beneficii.” a declarat Pierre-Etienne Cizeron, Chief Marketing Officer, Orange România, la lansarea magazinului online. 

5 tomberoane colorate diferit și o întrebare: unde arunc încărcătorul stricat al telefonului mobil și bateriile uzate de la telecomandă?

Împărțirea pe fracții a deșeurilor menajere - nu atât de populară în București - se practică de mulți ani în orașe mai mici ale României. În Sibiu, unde m-am stabilit în ultimii 5-6 ani, a devenit obicei pentru fiecare cetățean.

Gestul de a separa deșeurile și de a le depozita în tomberoane de culori diferite te pun în fața imaginii reale a ceea ce consumi, produci și arunci, împreună cu familia, într-o singură săptămână. 

În primele luni petrecute la Sibiu, pentru că umpleam tomberoanele din curtea casei în câteva zile, duceam - începând de la jumătatea săptămânii - o parte din ambalaje la pubelele publice. Ne-a luat cam jumătate de an să ne calibrăm, să cumpărăm tot mai puține obiecte sau alimente ambalate în plastic și să separăm mai atent deșeurile, astfel încât tomberonul maro (destinat deșeurilor naturale pentru compost) să nu mai rămână aproape gol.

Ne-am dat seama că ne lipseau, ca bucureșteni, imaginea fidelă a ceea ce consumăm, infrastructura foarte la îndemână pentru a separa gunoiul și informațiile despre cum se face selectarea corectă. Și mai e un detaliu important - în multe județe ale țării, cetățenii plătesc personal taxa de salubritate (lunar sau trimestrial), ceea ce îi face mai conștienți că menținerea curățeniei și producerea deșeurilor costă.

Aflat în fața a 5 tomberoane de culori diferite (galben- pentru plastic și aluminiu | maro- pentru deșeuri naturale- compost | negru - pentru deșeuri nereciclabile | verde- pentru sticlă și ceramică | albastru- pentru hârtie și carton) te întrebi unde arunci încărcătorul stricat de la telefon pe care-l ai în mână și cele două baterii uzate de la telecomandă. Răspunsul (corect) este- le duci în punctele de colectare ale magazinelor de electronice și electrocasnice.

Și încă o lecție învățată în primele săptămâni de separare a deșeurilor- materialul acela expandat asemănător cu plasticul, folosit la ambalarea electronicelor și electrocasnicelor pentru a nu suferi în urma șocurilor - nu este reciclabil și nu se aruncă în tomberonul pentru plastic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult