Sari la continut
Republica
Comunicare

Efectul neașteptat al înlocuirii apelurilor video cu call-uri audio: ce se întâmplă dacă 1 milion de utilizatori își opresc camera de la telefon sau laptop

Video call

Foto: Getty Images

Un apel audio are un impact de 25 de ori mai mic asupra mediului decât unul video. 75 de emailuri trimise echivalează cu un kilometru de autostradă parcurs în mașină. Vorbim începând de azi despre gesturi mici pe internet, care ne ajută să poluăm mai puțin. Știți, de pildă, că, dacă un milion de utilizatori își opresc camerele telefoanelor și laptopurilor, s-ar economisi emisii echivalente cu alimentarea cu energie a unui oraș de mărimea Mangaliei, într-o lună?

Istoria dezvoltării societății umane este strâns legată de încălzirea globală. Se vorbește mult despre poluarea cu plastic, risipa de alimente, tăierea necontrolată a pădurilor, exploatarea excesivă a resurselor, înlocuirea energiei obținute din hidrocarburi cu cea regenerabilă. Fiecare salt tehnologic a însemnat, pe lângă creșterea confortului nostru, al oamenilor, schimbări mari pentru mediu, cu efecte asupra întregii planete.

Pandemia și restricțiile din 2020 și 2021 i-au determinat pe oameni și companii să petreacă și mai mult timp pe internet. Angajatorii au fost nevoiți să-și îndemne salariații și colaboratorii să lucreze de acasă. Ședințele clasice s-au transformat în sute de ore de meeting-uri online pe Zoom, gMeet (Google) sau Teams de la Microsoft. Companiile de telecomunicații au fost nevoite să implementeze rapid soluții, astfel încât conexiunile să fie securizate și stabile. Streaming-ul online a explodat.

Dezbaterile despre gesturi individuale care salvează planeta - de la consumul de apă, la soluții pentru scăderea cantității de mâncare aruncată de fiecare familie, până la reducerea cantităților de deșeuri- au devenit cotidiene.

Puțini vorbesc însă despre poluarea în mediul digital. Cât de mult carbon emite gestul de a apăsa butonul Play pentru a urmări câteva episoade din serialul nostru preferat la calitate 4K? Cât de mult poluează cinci minute petrecute în plus pe rețelele de socializare? Cât de mult contează să salvăm website-urile noastre preferate în browser, în loc să le căutăm de fiecare dată când le accesăm?

Începând de astăzi, platforma habits by Republica va vorbi, în cadrul unui proiect special editorial, despre eco gesturile din mediul digital.

Conversațiile pe această temă sunt susținute de YOXO, primul abonament de mobil 100% digital, administrat în întregime dintr-o aplicație mobilă, care a anunțat, în 24 mai, o nouă direcție de business ce prioritizează grija față de mediu și susține clienții să adopte un comportament responsabil față de natură, inclusiv în mediul digital. Sub sloganul „Împreună facem digitalul mai ECO”, YOXO lansează o serie de inițiative care sunt gândite să crească gradul de conștientizare și de educație în ceea ce privește acțiunile noastre din mediul digital. Există soluții concrete prin care abonații YOXO (și nu numai) își pot reduce amprenta digitală de carbon.

„Cât dioxid de carbon a emis omenirea în timpul pandemiei? Faptul că am redus emisiile în offline nu înseamnă că nu le-am crescut în mediul digital”, spune Anca Veluda, Head of Digital - Orange Romania, într-un interviu pentru habits by Republica.

Iată câteva idei pe scurt:

  • Bineînțeles că apelurile video sunt importante și există momente când sunt necesare, dar acolo unde putem și cât putem, e de dorit să închidem camera. În locul camerelor video putem să folosim poze de profil.
  • Zoom a declarat 10 milioane de ședințe online zilnic în decembrie 2019, iar în aprilie 2020, numărul crescuse la peste 300 milioane. Dacă și numai 10% dintre acestea erau în format video, nu audio, impactul asupra mediului devenea semnificativ.
  • Închiderea camerelor video în timpul apelurilor reduce cu 96% emisiile de dioxid de carbon. Dacă un milion de utilizatori și-ar opri camerele telefoanelor și laptopurilor, s-ar economisi emisii echivalente cu alimentarea cu energie a unui oraș de mărimea Mangaliei, într-o lună.
  • Să încurajăm o utilizare responsabilă a emailurilor. E nevoie să fie toată lumea la CC? Fișierele atașate pot fi stocate în cloud, în loc să fie trimise în email?
  • În trimestrul I din 2022, YOXO a ajuns la o bază de clienți de aproape 3 ori mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent. Ne dorim ca această creștere să accelereze, odată cu lansările pe care le pregătim în acest an.

Puteți citi pe larg interviul oferit de Anca Veluda, Head of Digital- Orange Romania, platformei habits by Republica, mai jos:

Puțini dintre noi suntem cu adevărat conștienți despre impactul comportamentului nostru în mediul digital asupra mediului. Care sunt cele mai simple obiceiuri bune pe care ni le putem forma?

Într-adevăr, lumea asociază impactul asupra mediului cu comportamentul din offline, pentru că este vizibil, palpabil. Mașina și combustibilul consumat, plasticul pe care-l aruncăm, consumul de energie care nu e din surse regenerabile - pe acestea le vedem.

În zona de digital, cumva pare mai verde pentru simplul motiv că nu e în offline. Nu printezi, nu poluezi. Iar această impresie este de înțeles. Totuși, un comportament sustenabil nu este despre păreri, percepții sau impresii. Iar noi am studiat, am analizat impactul acțiunilor noastre din mediul virtual și mai ales ce putem face pe termen scurt, mediu și lung pentru a schimba obiceiurile care fac rău mediului.

Pentru că YOXO este un produs pur digital, am început să ne gândim și la propriul impact, să ne documentam pe acest subiect: amprenta de carbon din mediul virtual. Am făcut acest proces cu echipa de data & business intelligence Digitas România. Alături de ei, am mers mai departe de YOXO și ne-am îndreptat către consumatori, pentru a contribui împreună la un mediu mai curat, la un comportament sustenabil pe internet.

Am creat împreună un plan de comunicare în jurul celor mai recurente acțiuni eco în digital, indiferent dacă folosești www-ul de acasă sau de la birou, bazându-ne pe impactul lor în amprenta de carbon. Astfel, am gândit mesaje-cheie și le-am dat o formă atractivă și pe înțelesul tuturor.

Printre practicile cele mai „la îndemână” identificate de noi, aș enumera transformarea call-urilor video în audio, acolo unde se poate. Simpla utilizare a unei fotografii de profil în locul imaginii video reduce poluarea. În extensia Chrome dezvoltată de YOXO, cei care o instalează au la dispoziție și o serie de poze de profil cu mesaje simpatice eco friendly.

Folosirea bookmarks, în loc să căutăm mereu site-urile preferate cu motoarele de căutare, este de asemenea de preferat. Dincolo de faptul că ajută la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, acest gest face browsing-ul mai ușor.

Cu toții cred că avem o rețetă la care revenim constant, un blog pe care îl urmărim. Nu înveți url-ul pe dinafară. Și decât să faci 3 pași pe internet ca să ajungi la ce dorești, e mai ușor să adaugi bookmark. Salvezi 0.24 gr de CO2, presupunând că ai mai fi căutat de 3 ori site-ul preferat, blogul sau pagina respectivă.

Cum folosim corect emailul? Dar laptopul?

Contează numărul de emailuri pe care le trimitem și atașamentele. Orice email trimis emite dioxid de carbon. Încurajăm o utilizare responsabilă a emailurilor: e nevoie să fie toată lumea la CC? Atașamentul poate fi pus în cloud, în loc de email? Am introdus toate informațiile și detaliile, ca să nu fim nevoiți să revenim cu completări la emailul trimis? 75 de emailuri trimise înseamnă un consum echivalent cu 1 km de mers cu mașina alimentată cu combustibil fosil. Câți kilometri am salva zilnic doar dacă ne-am gândi de două ori, înainte de a apăsa butonul trimite?

Închiderea dispozitivului, când nu îl folosim, sleep mode, dark mode, toate acestea sunt mici acțiuni, care adunate fac diferența și pot ajuta să îmbunătățească viața bateriei dispozitivului nostru.

Am dezvoltat extensia web de Chrome, la care făceam referire mai devreme, cu scopul de a informa utilizatorii și de notificare cu privire la pașii pe care-i fac în mediul digital. În a doua fază a dezvoltării acestei extensii, utilizatorii vor putea face calcule despre cât au scăzut emisiile de CO2 prin gesturile pe care le-au făcut, doar ținând cont de sugestiile din extensie.

Este vorba despre echilibru, despre adaptarea comportamentului nostru, bazat pe nevoi proprii, la nevoile mediului care ne înconjoară.

Sigur că emailuri trebuie să trimitem în continuare și decât să stăm o oră într-o videoconferință, e de preferat și e mai sustenabil să compunem un email. În conferințe, e recomandat să închidem camera, dar din punct de vedere social, e nevoie să ne vedem din când în când. E foarte important să înțelegem că mesajul YOXO nu militează pentru eliminarea unor acțiuni sau comportamente, ci pentru reducerea lucrurilor ne-esențiale care au impact negativ asupra mediului.

Ce înseamnă YOXO pentru prezentul și viitorul serviciilor de telefonie mobilă? Cum s-a născut?

YOXO s-a născut dintr-un mix de nevoi, tendințe și bineînțeles un strop (mai mare) de research.

Primul lucru care a declanșat căutarea unei idei a fost părerea clienților. Deja apăruse un segment de clienți care nu se mai regăsea în abonamentele clasice sau în cartelele prepay.

Aceștia își doreau libertatea și flexibilitatea prepay-ului, dar cu beneficiile și siguranța unui abonament. Doreau ceva simplu, ușor, rapid de accesat, într-un moment în care piața de digital începuse să crească. Treceam la Uber, ne luam abonamente la Netflix, totul era ușor din telefon, fără bătăi de cap. Nevoile pentru digitalizarea proceselor până atunci prezente mai ales în offline creștea de la zi la zi. Așa că ne-am gandit ”de ce nu avem și un produs telco pe același principiu, doar din telefon?”

De la idee până la formarea produsului a urmat un lung proces de research, co-creation, multe focus grupuri și multe dezbateri interne despre cum putem să fim agili și să răspundem instant cerințelor clienților.

Pregătirile au început în 2019, iar prima lansare a avut loc în 2020, o versiune beta. În 2021, s-a definitivat ca produs, a devenit mai robust, atât cu fluxuri digitale end to end, cât și cu funcționalități noi, care să corespundă profilului clientului.

YOXO are un tipar propriu al clientului, diferit de profilul clasic de consumator. Clientul nostru este unul atent și la zona de sustenabilitate, înțelege impactul propriilor acțiuni asupra mediului și-și propune să facă ceva, atâta timp cât are tool-urile necesare la îndemână.

Vorbeați mai devreme despre extensia Chrome dezvoltată de YOXO, care ajută utilizatorii să emită mai puțin dioxid de carbon prin comportamentul lor. Ce alte ponturi despre cum să fim mai eco în digital mai există?

Mesajele pe care le promovăm în campanie vin tocmai din cercetările făcute referitor la comportamentul actual, analiză care a fost realizată împreună cu echipa de Data & Business Intelligence Digitas România.

Pandemia a dus la un nou mod de utilizare a device-urilor și a felului în care utilizăm tehnologiile.

Ne-am obișnuit să lucrăm de acasă, să lăsăm laptopul pornit 24/24. Ceea ce nu este sănătos nici pentru mediu și nici pentru noi.

În ceea ce privește numărul de conferințe online, acesta a crescut fulminant. Zoom a declarat 10 milioane de ședințe online zilnic în decembrie 2019, iar în aprilie 2020 numărul crescuse la peste 300 milioane. Dacă presupunem că 10% erau cu video, în loc de audio, impactul devine semnificativ.

Și pe lângă acestea două, pe care le considerăm cele mai notabile, sunt toate celelalte: creșterea duratei de timp pe rețelele de socializare, streaming versus download, aceeași căutare de mai multe ori versus bookmarks. Sunt multe astfel de gesturi și vă invit să le descoperiți pe pagina noastră, yoxo.ro. 

Cum reciclăm telefoanele vechi? Ce poate fi recuperat?

Telefoanele conțin materiale ce pot fi refolosite, cum sunt aurul, cuprul, argintul și nu numai. În 2021, au fost înregistrate 57,4 milioane de tone de deșeuri electronice, depășind Marele Zid Chinezesc. Într-un milion de telefoane sunt 24 de kilograme de aur, 16 mii de kilograme de cupru și 350 de kilograme de argint.

Ce putem face noi, consumatorii? Cei trei de R: reuse (refolosește), recycle (reciclează), reduce (reduce). Putem să returnăm telefoanele pe care nu le mai folosim către firmele specializate. Orange România are programul de buy back- aduci un telefon mai vechi care este evaluat în funcție de starea de funcționare și este dus la reciclat sau la recondiționat. În unele situații, este recomandat să cumpărăm telefoane recondiționate - reducem risipa, economisim bani, dar avem siguranța că aparatul are garanția unei bune funcționări. E bine să fim atenți la ce cumpărăm. De exemplu, în magazinul YOXO din aplicație, cele mai multe telefoane au un eco rating, în funcție de durabilitate, potențial de reciclare, impact asupra mediului al resurselor utilizate.

Oferiți-ne câteva cifre pe înțelesul tuturor. Un fel de Știați că.. de la YOXO.

Închiderea camerelor video în timpul call-urilor reduce cu 96% emisiile de carbon. Dacă un milion dintre noi ne-am pune pe off camerele, am economisi resurse echivalente cu alimentarea unui oraș de mărimea Mangaliei într-o lună.

75 de emailuri trimise într-o zi echivalează cu 1 kilometru parcurs cu mașina. Dacă nu le-am trimite timp de un an, am economisi resursele echivalente cu parcurgerea a 370 de kilometri într-un an cu un autoturism.

Streamingul online reprezintă 58-60 la sută din traficul de internet și generează 300 de milioane de tone de dioxid de carbon pe an, adică aproximativ 1% din emisiile globale.

Un minut petrecut pe rețelele sociale înseamnă 1,76 grame de dioxid de carbon. Timpul petrecut în România este de două ore și douăzeci de minute pe zi, echivalentul producerii a 25 de pungi de plastic. Evident că reducerea emisiilor de carbon în online nu este suficientă, e nevoie să avem un comportament responsabil și în offline, în fiecare zi.

Câți clienți are YOXO și cum vă așteptați să evolueze numărul clienților?

Numărul de clienți YOXO crește constant încă de la lansarea din 2019.

În trimestrul I din 2022, YOXO a ajuns la o bază de clienți de trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Pentru 2022, ne dorim ca această creștere să se accelereze, mai ales după lansările pe care le vom avea în perioada următoare.

Ce mesaje vom vedea de la YOXO pe habits by Republica în proiectul editorial pe care-l susțineți?

Scopul este similar, asta ne-a adus împreună, împreună putem reuși mai bine. La nivel de mesaje, aș propune să încercăm să ne evaluăm propriul impact asupra mediului, atât companiile, cât și noi, ca indivizi. Mie mi s-ar părea util un conținut care să mă ajute să calculez acest impact pe care-l am, prin gesturile mele din mediul digital. Despre pandemie: cât de mult am redus emisiile de dioxid de carbon în realitate? Faptul că în offline am redus aceste emisii nu înseamnă că nu le-am crescut în mediul virtual. Cât de sustenabile sunt noile tehnologii? Aici ar fi interesante cercetări în IT, noi platforme și programe environmental friendly. Ce înseamnă și cum implementăm sustenabilitatea digitală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Va sa zica 75 de emailuri trimise fac cat un km parcurs cu o masina? Dar un video call cat face? Dar daca toti angajatii se deplasau zilnic la locul de munca ce valoare rezulta? Dar daca isi trimiteau scrisori, mail, scrise frumos si trimise prin posta?
    Cat despre attasamentele trimise prin email vs stocate in cloud ma enerveaza la culme practica emailului de informare cu obligativitatea intrarii in contul de client pentru culegerea unui pdf-factura prapadita!
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Stimate autor, moda cu toată lumea la Bcc sau Cc a trecut demult, de cel puțin 10 ani, așa că nu-i un argument valabil. Nu mai răspândește nici dracul știri sau curiozități pe email. Față de câte emailuri trimit firmele, exact al meu, cu rost, o dată la 2 săptămâni contează! A, și asta vă rog eu mult să le spuneți magazinelor și comercianților care îmi umplu inbox-ul încât dacă nu fac o campanie de ștergere și dezabonare la 2-3 zile se adună de numai. Credeți că s-a încheiat practica de a vinde liste de sute și mii de adrese? Cum altfel aș primi reclamă de la magazine online unde nu m-am înscris vreodată?
    În social media stau puțin că-i pierdere de timp și enervant pe deasupra. Ziceți-le astea utilizatorilor de Tick Tock.
    Bineînțeles că a crescut numărul de conferințe online. Ia încercați să tăiați imaginea și să vedeți atunci care mai e atent sau mai e acolo.
    Convorbiri video nu știu cine face, eu n-am văzut des.
    Închei, pentru ca amprenta de carbon al acestui comentariu să fie cât mai mică :)
    • Like 2
  • Putin interesant.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Interesant
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult