Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

În Germania copiii au vacanță pentru sport la sfârșitul iernii. Sorin Cîmpeanu spune că analizează reintroducerea vacanței din februarie

Copii la schi

Foto: Getty Images

Vacanța din luna februarie ar putea fi reintrodusă, începând cu anul școlar următor, potrivit unei declarații a ministrului Sorin Cîmpeanu  pentru educațieprivată.ro. Acesta a spus că va analiza această variantă, chiar dacă liniile directoare pentru calendarul următorului an școlar au fost deja anunțate. În acest an, nu va mai exista nicio altă vacanță până la cea de primăvară, potrivit structurii anului școlar. Răspunsul ministrului vine în contextul în care Asociația Transportatorilor pe Cablu din România a lansat o petiție, susținută și de Alianța pentru Turism prin care solicită reintroducerea vacanței de iarnă de două săptămâni în noua structură a anului școlar 2022-2023. De asemenea, cele două organizații cer Ministerului Turismului și Antreprenoriatului să se implice și să susțină miile de companii din România din ambele domenii care au fost afectate de această decizie.

Potrivit ATCR, numărul de turiști pe pârtiile de schi, în prima săptămână a lunii februarie (luni- vineri) din 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, a scăzut cu circa 70%.

Situația din România pare a fi una singulară în Europa, spun oficialii ATCR, în condițiile în care majoritatea țărilor (Elveția/Germania/Austria/Franța/Italia/Polonia/Slovacia/Spania) există vacanța de iarnă pentru elevi. În Germania de pildă, autoritățile au numit vacanța de la final de februarie “Sportferien”, adică vacanța pentru sport și este de două săptămâni.

Potrivit celor două entități, această decizie a Ministerului Educatiei afectează sectoarele de activitate reprezentate de ATCR și APT, ținând cont de nevoia de investiții constante din partea proprietarilor de pensiuni, hoteluri, restaurante și resorturi de ski pentru a păstra calitatea serviciilor, și restricțiile din ultimii doi ani care au diminuat considerabil veniturile.

„Trăim cu impresia că în România nimeni nu înțelege că sportul înseamnă, în primul rând, sănătate. Generațiile viitoare vor avea probleme în acest sens dacă nu înțelegem odată că sportul este o parte vitală pentru dezvoltarea copiilor și tinerilor. Este dovedit medical că activitățile în aer liber și în mod special, la munte, cresc imunitatea copiilor. În acest context pandemic în care, timp de doi ani, copii au petrecut majoritatea timpului în fața ecranelor, ar trebui să înțelegem importanța unei vacanțe cu activități în aer liber. Ca să nu mai vorbim despre multitudinea de beneficii care rezultă din participarea copiilor în tabere: socializare, mișcare, dezvoltarea caracterului independent, dobândirea de cunoștințe asupra naturii, muntelui, etc.”, a declarat Iancu Șerbănescu, presedintele ATCR.

De asemenea, mediul privat cere consultare înainte de luarea unor decizii care afectează afacerilor din mai multe domenii. 

"Avem nevoie de dialog constant pentru a crea un cadru de dezvoltare sănătoasă a turismului. Este un sector esențial pentru economie, astfel că deciziile ce pot afecta și influența semnificativ evoluția industriei, trebuie luate doar în urma consultării cu organizațiile din domeniu. Apreciem dinamica și proactivitatea autorităților, însă trebuie să avem mereu în vedere imaginea de ansamblu. În cazul vacanțelor, e vorba atât despre afectarea unei întregi ramuri economice, dar mai ales afectarea unei întregi generații de copii, care au nevoie de echilibru, timp liber pentru sport și activități în natură și pentru a descoperi lumea, elemente esențiale în formarea lor ca viitori adulți. Avem încredere că poziția noastră va fi luată în considerare și că situația va fi remediată anul următor. Am propus crearea unui grup de lucru în acest sens, pentru a identifica structura optimă pentru vacanța de iarnă", a declarat Daniel Mischie, Președinte APT.

Statisticile arată că turismul de iarnă este afectat serios. Comparând cifrele din prima săptămână (luni-vineri) a lunii februarie 2022 cu prima săptămână din luna februarie 2021, pe Transalpina (județul Vâlcea), scăderea este de 70 % în 2022 față de 2021 cand au fost 8.106 de turiști. De asemenea, pe pârtia Arena Platos din județul Cluj, scăderea este de 78%, iar pe pârtia de la Straja (județul Hunedoara) este de 80%.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dacă vacanta din februarie va fi de numai o săptămana, ar fi poate util ca ea sa fie decalată măcar pe doua zone geografice, pentru evitarea aglomerației care favorizează transmiterea virușilor.
  • Like 0
 • vacanta e bine primita, dar sa decidem vacanta pt sport in februarie cand mare parte din parinti nu isi permit mersul la ski...mi se pare exagerat. Da,in alte tari scolile organizeaza tabere de ski pt copii, in februarie. Mare parte din copii nu merg din motive financiare.
  Iar conditiile de ski in romania sunt penibile: scump dar prost, prietenii nostri prefera sa se duca la ski in Bulgaria.
  • Like 1
 • Copii in Germania au 30 de zile de vacanta pe an. TOTAL 30 de zile. Nu ca in Romania care ajunge la 90-100 de zile. Si din tot sistemul de invatamant din Germania , doar de vacanta ati zis sa copiati? Asta ii marea problema a sistemul romanesc , nu sunt destule vacante? Iar vacanta din februarie nu ii pentru sport special , ci ii o sarbatoare importanta in Germania , Fasching .
  • Like 0
 • Tataie, aveți probleme cu capul. Citi dintre părinți iei permit sa meargă la munte în aceasta vacanta? Preocuparea lui Cimpeanu trebuie sa fie școală, nu asociația transportatorilor pe cablu. Sport se poate face oriunde. Cit 'cașcaval' s-a dat pentru afacerea asta?
  • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult