Foto: George Călin/ Inquam Photos
Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a reacționat astăzi la afirmațiile făcute de ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a dezvăluit în cadrul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, că directorii Romsilva obțin prime de pensionare care pot ajunge chiar și la 500.000 de lei. După ce subiectul a șocat spațiul public, Romsilva a ținut să clarifice acest aspect, admițând astfel că numai în ultimi doi ani și-a plătit pensionarii cu bonusuri de peste 114 milioane de lei.
În comunicatul transmis, instituția precizează că ar fi plătit în ultimii doi ani celor 1.267 de angajați care s-au pensionat prime cu o valoare medie de 90.000 lei. Un calcul simplu relevă faptul că sumele plătite angajaților Romsilva la pensionare au valori amețitoare, deși Romsilva susține în dreptul la replică faptul că prima de 500.000 de lei menționată de ministrul Mircea Fechet a fost „un caz excepțional”.
”Precizăm că bonusul de circa 500 mii lei prezentat în spațiul public ca fiind încasat la pensionarea unui angajat al Romsilva, este de fapt în cuantumul sumei de 290 mii lei (net) după impozitare și este un caz excepțional. Media bonusurilor acordate în ultimii 2 ani celor 1.267 de angajați care s-au pensionat este de 90 mii lei, sumă netă. (...) Totodată, conform acelorași principii de transparență, Romsilva este supusă periodic auditului Curții de Conturi și altor organisme de control abilitate, care nu au constatat încălcări ale legislației în vigoare în ceea ce privește aceste plăți. De asemenea, precizăm că în anul 2024 suma totală plătită drept bonusuri a fost redusă cu 60%, iar începând cu 1 ianuarie 2025, în conformitate cu OUG 156/2024, aceste bonusuri au fost anulate. ” - arată Romsilva în cadrul clarificărilor transmise astăzi.
Instituția mai susține că în prezent a demarat procesul pentru modificarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul instituției. De asemenea, revine și date concrete, în completarea informațiilor furnizate de ministrul Fechet.
”Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a înregistrat, între 2019 și 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care a vărsat, în total, la bugetul de stat, 716,71 milioane lei. Precizăm că la înființarea sa, în anul 1991, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva avea 46.472 angajați, administrând circa 6,3 milioane hectare fond forestier, în timp ce la finalul anului 2023 erau angajate 14.189 persoane, regia administrând 3,12 milioane hectare proprietatea publică a statului și asigurând servicii silvice pentru alte circa 1,2 milioane hectare fond forestier aflate în alte forme de proprietate. În plus, Romsilva administrează și 22 de parcuri naționale și naturale și 16 herghelii și depozite de armăsari.”
Amintim faptul că în platoul emisiunii „În fața ta”, ministrul Mircea Fechet a spus că Romsilva este ineficientă, că nu are aproape deloc profit, deși exploatează resurse naționale impresionante și că directorii care se pensionează pot încasa inclusiv prime de pensionare de 500.000 lei. În acest sens, ministrul mediului făcea referire la nevoia unei reorganizări a acesteia.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Indivizii aia de la Romasilva se lauda cu un profit fictiv. Padurile sunt proprietatea statului, nu a lor. Sa se laude cand o sa obtina profit din afacerile lor, nu cand vand padurile noastre la pret de rumegus. Mizerabili....