Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În încercarea de a se justifica, șefii Romsilva dezvăluie sumele amețitoare pe care le-au plătit în ultimii doi ani doar ca „prime de pensionare”: peste 22 milioane de euro!

Protest Romsilva

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a reacționat astăzi la afirmațiile făcute de ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a dezvăluit în cadrul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, că directorii Romsilva obțin prime de pensionare care pot ajunge chiar și la 500.000 de lei. După ce subiectul a șocat spațiul public, Romsilva a ținut să clarifice acest aspect, admițând astfel că numai în ultimi doi ani și-a plătit pensionarii cu bonusuri de peste 114 milioane de lei. 

În comunicatul transmis, instituția precizează că ar fi plătit în ultimii doi ani celor 1.267 de angajați care s-au pensionat prime cu o valoare medie de 90.000 lei. Un calcul simplu relevă faptul că sumele plătite angajaților Romsilva la pensionare au valori amețitoare, deși Romsilva susține în dreptul la replică faptul că prima de 500.000 de lei menționată de ministrul Mircea Fechet a fost „un caz excepțional”. 

Precizăm că bonusul de circa 500 mii lei prezentat în spațiul public ca fiind încasat la pensionarea unui angajat al Romsilva, este de fapt în cuantumul sumei de 290 mii lei (net) după impozitare și este un caz excepțional. Media bonusurilor acordate în ultimii 2 ani celor 1.267 de angajați care s-au pensionat este de 90 mii lei, sumă netă. (...) Totodată, conform acelorași principii de transparență, Romsilva este supusă periodic auditului Curții de Conturi și altor organisme de control abilitate, care nu au constatat încălcări ale legislației în vigoare în ceea ce privește aceste plăți. De asemenea, precizăm că în anul 2024 suma totală plătită drept bonusuri a fost redusă cu 60%, iar începând cu 1 ianuarie 2025, în conformitate cu OUG 156/2024, aceste bonusuri au fost anulate. ” - arată Romsilva în cadrul clarificărilor transmise astăzi.

Instituția mai susține că în prezent a demarat procesul pentru modificarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul instituției. De asemenea, revine și date concrete, în completarea informațiilor furnizate de ministrul Fechet.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a înregistrat, între 2019 și 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care a vărsat, în total, la bugetul de stat, 716,71 milioane lei. Precizăm că la înființarea sa, în anul 1991, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva avea 46.472 angajați, administrând circa 6,3 milioane hectare fond forestier, în timp ce la finalul anului 2023 erau angajate 14.189 persoane, regia administrând 3,12 milioane hectare proprietatea publică a statului și asigurând servicii silvice pentru alte circa 1,2 milioane hectare fond forestier aflate în alte forme de proprietate. În plus, Romsilva administrează și 22 de parcuri naționale și naturale și 16 herghelii și depozite de armăsari.”

Amintim faptul că în platoul emisiunii „În fața ta”, ministrul Mircea Fechet a spus că Romsilva este ineficientă, că nu are aproape deloc profit, deși exploatează resurse naționale impresionante și că directorii care se pensionează pot încasa inclusiv prime de pensionare de 500.000 lei. În acest sens, ministrul mediului făcea referire la nevoia unei reorganizări a acesteia. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Când vom plătii un TVA de 25 % la tot și pentru toate să ne amintim că niște javre bugetare ca astea sunt vinovate.
    • Like 0
  • pixel check icon
    cred că în China erau împușcați, cu ministrul în frunte. că era-n pădure, pe stadion, nu mai conta. evident, cu factură și chitanță plătită de aparținători, dar după ceva ani de bulău, maaxim!
    • Like 1
    • @ pixel
      Mihai check icon
      Asta dacă nu era în grațiile conducerii partidului.
      • Like 2
  • ove check icon
    Este cutremurator.Tu te duci ca prostu sa iti rupi carca la patron si platesti aproape jumatate din castig taxe ,direct de pe fluturasul de salariu.Te duci la cumparaturi ti se iau 19 procente tva la tot ce cumperi,iei o bere inca o acciza,un pachet de tigari alta acciza ,chiar si la un suc patesti la fel.Ca sa nu mai vorbim de cea de pe benzina.Mai introducem impozite la apartament si masina si cand faci calculul daca mai ramai cu o treime din salariu sa zici mersi.Ce se intampla cu banii pe care ii fura statul ?Pai uite ,mai rasufla cate o stire prin presa.Mai cu putorile alea de la senat,cu ticalosii de la Romsilva,cu cei mai privilegiati judecatori din Europa plus restul lumii(adica leprele de la noi)etc.Ca in drumuri,cai ferate ,scoli si spitale nu ii vedem.Banii nostrii zic,ca de scumpii bugetari ne tot lovim peste tot.Ca sunt 1.300.000.Si mare parte din ei nu fac nimic.Dar ies in pensie,sau de foarte tineri sau cu 100.000 euro bonus.Din banii pe care ii platim noi,fraierii.
    • Like 3
    • @ ove
      Din 1921 de cand a aparut oficial in Romania si pana astazi asta a fost politica PCR, indiferent cum s-a numit (PMR, PCR, FSN, FDSN, PDSR, PSD/PNL). Sa creeze o clica de creaturi credincioase pana la moarte, oferindu-le privilegii nemeritate in ciuda prevederilor constitutiei, oricare o fi fost ea. Aceasta adunature reprezinta o masa compacta de votanti credinciosi, si de aceea nu reusim sa scoatem tara asta la lumina de mai bine de 35 de ani. Ce fac politicienii acum este doar sa ne arate ca au intentia de a rezolva problema, dar este praf in ochi. Sobolanii sunt greu de starpit, trebuie actionat cu lipsa totala de mila si compasiune. Ni se c*ca in cap de prea mult timp ca sa-i mai suportam. Sunt cu bratele pana la umeri in buzunarele noastre, trebuie sa le rupem odata si odata.
      Indivizii aia de la Romasilva se lauda cu un profit fictiv. Padurile sunt proprietatea statului, nu a lor. Sa se laude cand o sa obtina profit din afacerile lor, nu cand vand padurile noastre la pret de rumegus. Mizerabili....
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult