Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cum se fură legal în România. Ministrul Mircea Fechet dezvăluie faptul că directorii Romsilva încasează la pensionare prime de 500.000 de lei. Lista beneficiilor angajaților Romsilva din ultimii doi ani „seamănă cu cartea de telefon”

Mircea Fechet

Activitatea Romsilva a fost întotdeauna suspectată de practici nu tocmai legale, iar modul în care administrează pădurile din România a constituit subiectul principal al multor investigații de presă. De data aceasta, aflăm lucruri și mai șocante chiar de la ministrul Mediului, Mircea Fechet, care, invitat în platoul emisiunii ”În fața ta”, moderată de jurnaliștii Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru, a făcut o dezvăluire care a lăsat pe toată lumea în stare de șoc: la pensionare, directorii Romsilva, care nu sunt puțini, încasează echivalentul a ”zece salarii brute luate în cuantum net”. Ceea ce înseamnă nu mai puțin de 500.000 de lei.

Mircea Fechet spune că a descoperit acest lucru după ce a solicitat situația financiară a direcțiilor silvice din toată țara pe ultimii doi ani, însă el crede că astfel de bonificații se primesc de către oamenii din direcțiile silvice de mai bine de un deceniu. În plus, a mai descoperit și ineficiența Romsilva, despre care spune că va intra într-un proces de reorganizare. 

Aceea este o instituție care, deși administrează jumătate din Fondul Forestier Național, este extrem de ineficientă. Aștept cu nerăbdare cifrele anului 2024, pentru că există un risc semnificativ ca pentru prima oară în foarte mulți ani instituția să nu facă deloc profit, ceea ce e aproape ridicol în opinia mea să ai pe mână așa bogăție și… eu cred că atunci când exploatezi o resursă naturală a statului român trebuie înainte de toate să fii eficient și să o administrezi așa cum ai administra propria proprietate.”

Întrebat de jurnalistul Florin Negruțiu în ce va consta această restructurare, Fechet a făcut publică o informație de-a dreptul revoltătoare, pentru că demonstrează cum poți fura legal în statul român. Și vorbim despre niște bonificații care se iau și în mod recurent, cu ocazia unor evenimente în familie, spune ministrul, nu numai la pensionare. Însă, prima de pensionare de la Romsilva are toate datele unui abuz uriaș care se întâmplă într-o structură a statului român care nici măcar nu e eficientă. 

Eu am câteva principii pe care până la urmă fiecare le poate judeca. Însă, principiile mele încerc să le prezint într-un mod foarte simplu, pentru a fi ușor înțelese de toată lumea și pentru a fi ușor de pus în aplicare. Unul dintre primele principii este cel al modului în care activitatea economică într-o direcție silvică generează profit sau nu, înțelegând anumite situații particulare. (...) Există direcții silvice care administrează peste o sută de mii de hectare de pădure și care, comparate cu alte direcții silvice în suprafață similară, au rezultate financiare mult diferite. Cum poate o direcție silvică să piardă într-un an milioane de lei și alta să asigure profitul. Acesta e un posibil indicator legat de numărul direcțiilor silvice care vor mai exista. (...) Avem o sută de directori doar în țară la direcțiile silvice. Vă dau un exemplu: sunt persoane în ROMSILVA care, la pensionare, conform contractului colectiv de muncă legal, discutat cu sindicatul, cu consiliul de administrație, cu conducerea executivă, dar în conformitate cu acel contract colectiv de muncă, persoana respectivă, la pensionare, a încasat 500.000 lei. Pentru că s-a pensionat”, a spus Fechet.

Explicația e și ea halucinantă. Se pare că în contractul de muncă negociat e specificat faptul că prima de pensionare are valoarea a 10 salarii brute în cuantum net, adică vorbim, de fapt, despre 20 de salarii brute.

În contractul colectiv de muncă, după lungi negocieri între sindicat și conducerea executivă a Romsilva s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii. Așa ceva se mai întâmplă în alte regii, primești un salariu, două, nouă. Ceea ce e cu atât mai halucinant este faptul că cele 10 salarii, dacă citez din memorie formularea respectivă, sunt 10 salarii brute luate în cuantum net. Și am zis: puteți să spuneți douăzeci de salarii, că măcar suntem sinceri unii cu ceilalți! Cum să spui 10 salarii brute luate în cuantum net? Și a apărut acum o săptămână lista acestor beneficii obținute de foștii angajați ai regiei și vă spun sincer: cred că sunt români care-și culcă copiii flămânzi seara, că sunt oameni care nici nu cred că-și imaginează cum arată 500.000 lei.

Și nu e un caz particular, spune Fechet. Datele financiare ale direcțiilor silvice din România pe ultimii doi ani arată o listă cu bonificații de dimensiunile unei cărți de telefoane.

Doar în ultimii doi ani, pentru că am cerut situația pe ultimii 2 ani, am primit o listă care seamănă cu cartea de telefon. E adevărat că unii au luat 500.000 de lei, alții 50.000 de lei. Va exista o sumă totală a acestor beneficii, pentru că le-am cerut și pe ceilalți ani, însă discutăm, fără îndoială, de sute de milioane de lei. Acei bani ar fi putut să fie investiți în activitatea Regiei, fără îndoială.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Legislația "făcută " de tartele si alte impostori este de vină. Și sindicatele.
    • Like 0
  • Codru-i frate cu românul, de-aia se fură ca-n codru...
    • Like 0
    • @ Francisc
      Codru-i frate cu directorii Romsilva.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult