Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În București, a murit discret o dragoste

Nu toți îi știm numele sau povestea, dar s-ar putea să fi trecut cel puțin o dată pe lângă atelierul meșterului Ion Burcea din inima Bucureștiului.

De fiecare dată când m-am nimerit pe lângă locul său, nu m-am abținut să mă opresc măcar câteva secunde ca să văd cum lucrează. Într-o zi, l-am întâlnit chiar pe trotuarul din fața atelierului. Repara un scaun vechi. Singurele momente de pauză erau pentru a răspunde la salutul vecinilor. Mi-am făcut curaj să îl întreb dacă îl pot fotografia. A zâmbit: nu eram prima. A început să îmi povestească cum mulți tineri cu aparate de fotografiat au călcat pragul atelierului său. 

M-a invitat înăuntru să îmi arate articole din ziare lipite pe pereți unde numele său este peste tot. Vorbește frumos despre cei din generația de azi: spune că sunt curajoși și harnici.

Reparați un scaun, îi zic, dar este dezmembrat, cât o să vă chinuiți până o să fie gata? Îmi zâmbește și îmi răspunde: Eu am învățat meserie desfăcând, a devenit o pasiune să scot cuie, le și număr.

„Renunț la a doua dragoste”

Scaunul este al unui  vecin, îmi spune că trebuie să îl termine de făcut până pleacă. Nu apuc să îl întreb, căci meșterul continuă povestea. Sunt dat afară, după 55 de ani mă dau afară de aici. Din 2014 mi-au luat jumătate din spațiu, de aia sunt toate așa înghesuite aici și acum vor tot atelierul. Pe 15 ianuarie predau cheile. Renunț la a doua dragoste. Prima dragoste a fost meseria și a doua prăvălia asta. Trebuie să părăsească atelierul pentru că imobilul în care funcționează are bulină roșie.

În cariera lui de 55 de ani, a reparat peste 3000 de piese de mobilier. Cel mai important de care își amintește e un fotoliu stil baroc, vechi de 200 de ani. A intrat ucenic la 13 ani; în timp, a ajuns să facă din meseria sa o adevarată artă. Pasiunea a moștenit-o de la tatăl său, dar îndemânarea și secretele le-a deprins de la un meșter ungur. Mama lui și-a dorit ca băiatul să învețe de la altcineva, deoarece tatăl său era mult prea dur. Spune că furat multe și de la tatăl său, dar -cel mai important- cum să se comporte dur cu ucenicii.

În '71 a devenit responsabilul atelierului. Avea 6 lucrători și 4 ucenici în subordine. Spune că a fost „rău de tot” ca șef: Îi puneam să desfacă pentru fiecare mică greșeală. Săreau peste operații și dacă sari peste operatii, piesa suferă. Trebuie să fie treabă de calitate. Lucram cot la cot cu ei. Omul, dacă nu stai lângă el, nu face treabă, că așa-I românul, se cunoștea când plecam la ședințe, imediat scădea ritmul.

A încercat să îi educe, spunându-le învățăceilor că este foarte important să știi cum să vorbești cu clientul. Jumătate din lucrare este angajată dacă știi cum să pui problema.

Din când în când, oftează și spune că îi este dor de vremurile de atunci.

Cel mai mult este deranjat de oamenii care îl întreabă dacă nu s-a plictisit: Trebuie să depui pasiune și orice faci trebuie să faci cu pasiune. Dacă o faci în silă nu iese nimic, asta nu înțeleg românii noștri.

Va continua să lucreze, să repare mobilă, pentru că fiecare piesă este o amintire pentru cineva. Însă cu tristețe se desparte de locul care i-a fost casă și atelier timp de 55 de ani, căci meșterul Ion Burcea a închis pentru ultima dată ușa atelierului din Bulevardul Carol I în data de 15 ianuarie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    „Cel mai mult este deranjat de oamenii care îl întreabă dacă nu s-a plictisit: Trebuie să depui pasiune și orice faci trebuie să faci cu pasiune. Dacă o faci în silă nu iese nimic, asta nu înțeleg românii noștri...” // Sună al naibii de frumos, ce zice Mr. Burch, dar tot îi sesizez zmecheriile... / Îmi place că stabilește o ștachetă care-i convine, aceea a pasiunii depuse (altminteri putem cerceta dacă dînsul îi satisface rigorile...). În baza acelui prag înalt, dînsul se consideră celor care lucrează în silă (fără îndoială tușea, restauratorul nostru, dacă privea cu înțelege pe ghinioniștii ocoliți de pasiune...). / În aceeași categorie a amabilității, aș trece și generalizarea „românii” (adică toți). / Vă supărați de trec - în baza argumentelor de mai sus - pe dl Burcea, eventual pe autor articol, în categoria neamuri-proaste? // PS Semn de inteligență și amabilitate pe-acolo se află de asemenea imperativul „Trebuie...”.
    • Like 0
  • check icon
    Tipii (și tipele...) care scriu astfel despre dragoste, oare apucat-au o O zări la față? / Întreb retoric.
    • Like 0
  • Am locuit vis a vis de atelier timp de 28 de ani. Tin minte dupa revolutie cand a renovat vitrina. Avea una scrisa in romana (ion burcea) si una in engleza (john burch). Este acolo dintotdeauna. Nu imi imaginam locul fara el. Omul este senzational! Avea tot timpul placere si rabdare sa vorbeasca cu oamenii.
    • Like 1
  • Frumos!
    • Like 1
  • patrimoniu imaterial... Asa cum se defriseaza padurile si raman cicatrici ingrozitoare pentru o juma' de veac, asa defrisam si orasele de ce este mai viu si bunicesc. Un asemenea mester ar trebui platit suplimentar si ajutat sa faca cartierul si orasul mai viu, mai vibrant... Vai de cei ce nu avut parte de dragostea buniceasca!
    Un asemenea coltisor face cat o biserica frumoasa in tesutul urban, grea cicatrice!
    • Like 1
  • check icon
    Interesant.

    Succes autoarei.
    • Like 1
  • "Trebuie să depui pasiune și orice faci trebuie să faci cu pasiune. Dacă o faci în silă nu iese nimic, asta nu înțeleg românii noștri."
    Cuvinte ce spun un mare adevar.Poate ca este bine ca un ziarist sa adune asemenea fraze si chiar in mod ostentativ sa le inzereze pe frontispiciul paginii de pornire.“In tara asta trebuie schimbata si matura!”, spunea Maria Cociorvan.
    Azi "sila" de a fi romani si a aprecia si sustine traditiile sunt aptitudini comuniste dar nu facem nici un efort de gandire ca acesta catalogare vine din partea celor care doresc desfiintarea aceste natiuni.Asta s-a dorit si astfel Iliescu & Roman au aruncat in furnalele
    • Like 3
    • @ Barbu Dan Florin
      check icon
      „"Trebuie să depui pasiune și orice faci trebuie să faci cu pasiune.”

      Cu respect.
      Frazele conținînd pe „Trebuie...!” nu fac bani mulți.

      „“In tara asta trebuie schimbata si matura!”,”
      Aici, se folosește trebuie dar agravat prin condițional.
      Trec peste ideea că schimbarea aia e frumos a pica din cer.

      Să aveți o zi bună!
      • Like 0
    • @
      check icon
      Cred că... trebuie a încerca să aflu cum se introduc așa numitele 'paragrafe', la inserare de text, aici...
      • Like 0
  • De fiecare data cand am trecut pe langa atelier m-a intrigat spatiul si omul si am vazut acum vreo luna anuntul ca se inchide. Lasase in geam un numar de telefon la care poate fi gasit si mi l-am notat. Sper ca e corect. 0723 167 069
    • Like 2
  • As vrea numărul dansului de telefon ...
    Pe cand aveam 15 ani am lucrat acolo o vacanța de vara ...
    • Like 1
    • @ Primaru Dumitru
      In una dintre fotografii se poate vedea numarul de telefon
      • Like 0
  • Delia check icon
    Unde poate fi gasit acum Dl Burcea?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult