Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În pandemie am ales concediul cu autorulota în România: de unde închiriezi, cât te costă și ce trebuie să iei cu tine

Concediu în pandemie. Atât de multe întrebări s-au învârtit prin capul meu și toate legate de siguranța și sănătatea noastră și a celor din jur… Orice variantă ce implica zborul cu avionul devenea riscantă, orice variantă ce implica contactul cu persoane din alte țări mult mai afectate de COVID-19 era exclus. Orice alternativă ce ar fi implicat carantinarea întregii familii post excursie – era dificil de acceptat. Așa au pierit planurile noastre de vacanță în Asia și am ales să petrecem pentru prima oară în viața noastră concediul într-o autorulotă. Destinația: frumoasa Românie.


De unde am închiriat? Mărturisesc că nu aveam niciun fel de experiență în acest sens. Nu am făcut studii de piață sau comparații de preț, m-am prins că furnizorii care închiriază autorulote sunt suprasolicitați în această perioadă, așa că m-am folosit de recomandarea bunului meu prieten Dan Zaharia din Iași și am mers pe mâna lui. Am ales smileycamper.ro, dar în piață găsiți și joy2wander.com, autoklass.ro, gocamper.ro, thecamper.ro și multe altele. Insist să vă folosiți de review-uri sau de recomandările celor care au folosit serviciile firmei respective, ca să nu aveți surprize neplăcute așa cum a avut unul dintre prietenii noștri, ce a trebuit să abandoneze concediul din cauza multiplelor defecțiuni. Prețurile variază de la 110 EUR/zi cu TVA inclus, la 190 EUR/zi pe lângă care se percep taxe de curățenie (aprox 100 EUR) și o garanție care se returnează dacă nu sunt incidente (500 EUR – 750 EUR).

Pe ce dai banii: Autorulota noastră de 5 persoane a venit echipată cu 2 paturi duble și un al treilea rabatabil, frigider plus congelator suficient pentru 5 persoane, aragaz cu butelie, chiuveta, apa caldă, apă rece, dulap dotat cu ustensile de gătit, tacâmuri, seturi farfurii și pahare/căni din plastic, baie cu duș incorporat, loc de luat masa în interior pentru 4 persoane, spații de depozitare în interior și un spațiu de depozitare generos accesibil si din exterior și din interior în care veneau din dotare o masă pliabilă cu 6 scaune pliabile. AC in interior e opțional și se plătește separat, noi am mers la munte și nu am avut nevoie însă dacă alegeți marea, e obligatoriu.


Ce verifici la recepționarea autorulotei: zgârieturi, lovituri exterior/interior, funcționare copertină, funcționare tablou comandă și înțelegerea indicatorilor afișați, funcționare plită, frigider, citire manometru (gaz), gradul de încărcare al fosei, cantitatea de combustibil. Neapărat să ți se facă un minim instructaj.

Ce pui în bagaj? Acum lista e diferită în funcție de destinație – mare sau munte. Noi am ales muntele cu excursii cu bicicleta – prin urmare din lista noastră nu au lipsit:

- Haine groase, haine sport subțiri, biciclete plus chituri de rezervă camere bicicletă, căști/mănuși/echipament de bicicletă.

- Medicamente și trusă de prim ajutor. Neapărat loțiuni de soare cu factor 30 sau 50 și loțiuni anti-insecte/căpușe.

- Lenjerii de pat, perne, pături/pilote sau saci de dormit.

- Ustensile de gătit necesare și care nu se regăsesc în rulotă, recomand vase/oale care să încapă pe aragazul mic.

- Farfurii, pahare și tacâmuri de unică folosință – vei învăța cum contează fiecare picătură de apă, așa că sunt utile.

- Saci de gunoi de diverse dimensiuni.

- Produse de cleaning

- Pentru noi a făcut diferența un generator Honda mic cu inverter (ideal 2 KW), antifonat ca să nu deranjezi, asta ne-a permis să folosim aparate de cafea, mixere, uscător de păr, încărcat telefon în staționare. Practic poți să-l folosești pentru orice device electronic.

- Fierăstrău în cazul în care vă propuneți să stați la foc seara

- Chibrituri, brichetă

- Lanterne

- Produse cosmetice de uz personal/prosoape

- Boxă mică pentru a avea o ambianță sonoră plăcută dacă țineți neapărat

- Produse alimentare care se pot găti ușor sau pregătite în avans și produse congelate. Recomand să spălați de acasă toate legumele și fructele astfel încât să reduceți consumul de apă al rulotei.

- Apa plată/apă minerală/lapte UHT

- Fructe, dulciuri, cereale pentru copii și nu numai.

- Recipienți de plastic (sticle de 5l de apa plată de exemplu) pentru rezerve de apă menajeră în caz de urgență.

- Papuci de plastic sau încălțăminte care rezistă la apă pentru diminețile pline de rouă. Pentru copii neapărat două seturi de pantofi sport.

- Haine de ploaie.

- Și altele  RVul e neașteptat de încăpător!

Probabil că aș mai putea adăuga – nu am pretenția că e o listă cu strictul necesar, însă pentru familia noastră cu trei copii, nevoile sunt multiple.


Cum aleg itinerariul – sfatul celor mai experimentați a fost să nu ne deplasăm zilnic cu autorulota, ci să ne alegem 2-3 destinații unde să ne petrecem măcar două zile ca să ne putem bucura cu adevărat de locul respectiv. Inițial am avut un traseu ambițios care pornea pe ruta București – Cazanele Dunării – Viștișoara – București. Ulterior însă, fermecați de locurile în care am ajuns am modificat acest traseu pe parcurs astfel încât traseul final a fost București – Transalpina (2 nopți) – Isverna (2 nopți) – Viștișoara (2 nopți). Ne-am propus de la început să stăm off camping însă precauți am făcut din timp rezervări și la campinguri de pe traseu căci nu știam ce ne așteaptă. Ce am învățat este că e de preferat să nu te deplasezi prea mult ci să stai mai mult în locuri unde te simți bine. Distanțele cu autorulota le faci într-un timp mult mai mare decât îți indică Waze, de aceea e bine să îți lași 2h rezervă pentru a găsi locul de staționare potrivit pentru grupul tău, preferabil până la apus. Legat de off camping, ne-am descurcat rezonabil, am făcut economie de resurse, am aprovizionat cu apă și am deversat cu asistența angajaților din benzinării în special OMV. Legat de benzinării, nu toate îți pot furniza o sursă de aprovizionare cu apă.

Experiența în sine – dacă mă întrebați dacă voi repeta experiența? Răspunsul este DA! Cu siguranță da. Peisaje de vis, departe de toți și toate, localnici extraordinar de primitori, un grup de prieteni care a funcționat bine ca echipă, povești depănate la foc sub cerul plin de stele și un pahar de vin bun, excursii cu bicicleta pe trasee suportabile ca dificultate pentru copii, apusuri de soare în vârf de munte, întâmplări amuzante – memorabile pentru toți membrii grupului. În ceea ce privește pandemia – am lăsat la o parte știrile alarmante și am încercat să ne protejăm cum am putut mai bine mai ales în benzinării unde se adunau inclusiv călători din diverse țări, rulota era plină de recipienți cu gel dezinfectant pe care l-am folosit cu toții din plin.

Ce am învățat eu?

Excursia noastră nu ar fi avut farmec dacă am fi plecat singuri la drum, faptul că am fost o caravană de rulote a dat o altă dinamică întregii experiențe.

De neimaginat, familia mea de cinci persoane poate funcționa într-un spațiu minuscul cu resurse mult mai puține, fără probleme.

Uităm cât de frumoasă este România, am găsit niște locuri pe Transalpina sau la Isverna de neegalat și nu poți să-mi spui că sunt un om neumblat prin lume.

Am întâlnit localnici de o bunătate sufletească cum nu crezi că mai există azi pe aici și totuși nu natura ne-a depășit așteptările, ci oamenii pe care i-am întâlnit în cele mai izolate locuri – oameni care nu au uitat să-și ajute aproapele din plăcerea de a ajuta.

Și da, deja pregătim ieșirea numărul doi cu rulotele – de abia aștept!

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este o experiență interesanta poate pentru snobi,nicidecum o varianta de vacanță cu cost redus. La 1500 de euro poți merge oriunde în Europa și să stai în hoteluri decente nu înghesuit în paturi subdimensionate și cu mâncare cumpărata de la supermarket și eventual roșii de la țară pe care s-o gătești la aragazul portabil . Nu mai vorbesc de faptul că România e în preistoria serviciilor de acest fel. Nu avem deloc infrastructura adecvată pentru campingul rulotelor, sunt extrem de puține locuri cu dotările necesare ( curent electric adaptat pentru alimentarea rulotelor, apă curentă, eventual spații de cazare sau de parcare ). Astfel de servicii sunt extrem de populare în occident doar că acolo există infrastructura necesară și mai ales prețuri decente nu mercantilismul de la noi. De altfel goana după îmbogățirea fără muncă se manifestă la toate nivelele serviciilor turistice nu numai în domeniul rulotelor (e suficient să vedem prețurile șezlongurilor, a mâncării pe litoral ca să nu mai vorbim de prețurile atracțiilor turistice sau cele din cluburi). Deși avem prețuri mai mari ca în multe stațiuni occidentale , serviciile oferite lasă mult de dorit ca să nu mai vorbim de salariile personalului angajat. Toate aste ne oferă un tablou de ansamblu care ne arată că românul e de acord cu orice tip de activitate cu condiția să nu degenereze în muncă.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Este o noua moda pentru cei care isi pot permite si care vor neaparat sa aiba un concediu si sa evite imbulzeala proletara de pe litoral. In marea majoritate astfel de persoane nu prea isi faceau concediile prin Ro, dar tinand cont de situatia actuala este o alternativa buna. Este interesant ca daca ai fi discutat cu aceste persoane acum cativa ani referitor la un concediu cu rulota, nu prea ar fi fost tentati pentru ca iti trebuie ceva organizare, pregatire, lipsa de confort, in plus mesele trebuiesc pregatite, cumparaturi., vreau si eu sa ma simt rasfatat(a) dupa un an intreg in care am muncit pentru altii, etc.. In plus in RO a existat si mentalitatea ca numai saracii merg cu rulota pentru ca nu iti pot permite un hotel cat de cat.
    Interesant este cum se schimba mentalitatile in situatii speciale, dar mai ales justficarile din spate: daca mergem in concediul cu rulota/autorulota ne cunoastem tara - daca nu exista pandemia nu cred ca ar fi mers prin astfel de locuri - socializam cu familia sau prietenii, ne re-descoperim, ne re-inventam, mirosim flori, ne uitam la stele, etc. care nu erau deloc importante inainte....
    P.S. Este frumos cu grupul de rulote cu siguranta si o experienta placuta. Totusi mai mult de doua rulote (doua familii) parca nu prea pare distantare fizica pana la urma.
    • Like 1
  • Ideea e bună, într-o oarecare măsură și mai ales CU măsură! In primul rand, se re-descoperă apa caldă, figurativ vorbind. Concediile sau vacantele cu RULOTA sunt de mai bine de 50 ani la moda. Autorulota a intrat oarecum recent pe scena, dar încă mai e timp să se lămurească lumea despre ce e vorba. E o chestiune de extra-comfort (pentru șofer) dar mai ales de clasă, adică pentru cei cu bani. Mulți bani. Pentru un sejur de 10 zile sari la apoape 1500€. Scump. Din 3 ieșiri d'astea, îți iei o rulota (super-decentă) și ești mult mai flexibil din multe aspecte. Dar nu mai apari că și înstărit. Asta e. Autorulota e nepractică, gândiți-vă la in circuit prin Europa cu vizitarea marilor orașe, să nu mai vorbim de mersul la diverse magazine pentru aprovizionare, sau de restricțiile impuse de înălțimea acesteia. O fi mai ușor de manevrat, dar per total, rulota e mai încăpătoare, mai optimizată (are apanajul vechimii pe piață), mai ieftină și o poți lăsa în parcare ca să faci diverse drumuri cu mașina. Sunt și inconveniente, dar per total...
    Ca și observație la lista prezentată, boxa mi se pare de un real mitocănism, dar probabil atrage atenția și asta excită mult pe unii.
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    O idee grozavă (cam scumpă, deși cazare nu, iar mâncarea se gătește în bucătăria auto-rulotei) cu mențiunea: mai lăsați-le odată naibii de grupuri aka găști. Dacă din cei cu care stați frumos seara la foc, unul este infectat? În familie, punct.
    • Like 0
  • Jenant! In pandemie se sta acasa si se practica normele de igiena si protectie specifice. Nu se plimba prin lume! Dar asta e... vietile celor cu risc mare de infectare si deces nu conteaza pt. mai toti din voi!
    • Like 1
  • check icon
    Way to go!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Acum înţeleg cum funcţionează o pandemie, şi-mi mai dau seama că filmele cu pandemii mint. Acolo oamenii au teamă, se ascund de virus. În realitate teama dispare şi virusul îi culege cu penseta. 15 milioane de cetăţeni la ultima strigare (pandemia din 1918).
    • Like 3
  • Multumesc pt articol Amalia. Foarte utile informatiile si bine structurate.
    ( Liviu s-ar parea sa nu prea se pricepe la aprins focul :))) )
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult