Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

În Parcul Tineretului se programează primul oraș inteligent din România

Telekom

photo icon Telekom

Imaginați-vă că sunteți într-un oraș aglomerat, dar că grija locului de parcare nu există. Îl găsiți imediat, accesând o aplicațe din telefonul mobil, care vă spune unde să vă lăsați autoturismul. Vă faceți jogging-ul de seară pe aleile din parc, iar stâlpii par să vă citească pașii. Becurile luminează mai intens când vă aflați în apropierea lor. Vă simțiți în siguranță. Vă place orașul în care ați ales să vă stabiliți cu familia, pentru că are grijă de voi, dar și de viitorul copiilor voștri. Ați devenit locuitor într-un Smart City, iar orașul vorbește cu voi. Pentru că dacă aveți idei despre cum să faceți viața mai frumoasă în cetate, puteți să le propuneți și să le vedeți realizate.

România- țara care este cunoscută în toată lumea pentru că are cea una din cele mai bune viteze de internet- a intrat, de curând, pe harta statelor în care apar orașele inteligente. Primul proiect pilot integrat de tip Smart City este dezvoltat în Parcul Tineretului din Sectorul 4 al Bucureștiului, mai exact în zona Orășelului Copiilor. Întreg planul a fost realizat de Telekom Romania, cu sprijinul partenerului său de tehnologie, Cisco. În acest ecosistem sunt integrate patru tehnologii de vârf: parcare inteligentă, conexiune la rețea Wi-Fi- oferită gratuit- siguranță publică și sistem de iluminare inteligent.

Trecem, în prezent, prin cel mai mare val de creștere urbană din istorie. Peste jumătate din populația lumii trăiește azi în orașe, iar până în 2030 acest număr va crește până la aproximativ 5 miliarde. Nu e de mirare că orașele zilelor noastre fac față unor mari provocări – de la populații în creștere și bugete în scădere, la nevoia de a eficientiza utilizarea resurselor", spune Ralf Nejedl, vicepreședinte senior B2B & ICT la Deutsche Telekom, despre motivele care stau la fundamentul deciziei de a investi în comunitățile Smart City.

Suntem mândri să fim primul operator de telecomunicații din România care implementează un astfel de proiect inovator. Am trecut de la concepte și planuri la soluții reale, în beneficiul locuitorilor din București, care se vor bucura cu siguranță de o experiență mai plăcută și de relaxare în condiții mai sigure, atunci când petrec timpul în parc”, spune Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial Segment Business Telekom Romania, care a adăugat că autoritățile locale vor fi în măsură să gestioneze zonele publice mai eficient și cu costuri mai mici.

Soluția de parcare inteligentă, de exemplu, a mai fost implementată de Deutsche Telekom în orașul italian Pisa, cu sprijinul Kiunsys. Prin utilizarea aplicației mobile Tap &Park, disponibilă pentru sistemele iOS, Android și Windows, șoferii pot vedea în timp real dacă sunt locuri de parcare disponibile în zona delimitată Orășelul Copiilor din Parcul Tineretului. În clipul video de mai jos, puteți vedea cum o descărcați în telefon și cum funcționează Tap& Park.

Soluția are și un modul dedicat pentru administrația locală sau cea a parcărilor, care afișează gradul de ocupare a spațiilor și intensitatea traficului din zonă.

În perioada care urmează, Tap& Park va fi dezvoltată pentru a acoperi mai multe zone cu locuri de parcare din Capitală. De asemenea, o funcționalitate care va integrată în viitor va permite șoferilor să plătească parcarea cu ajutorul telefonului mobil, direct către autoritatea locală sau operatorii de parcări, fără costuri suplimentare. Aplicația va include și notificări prin care șoferii sunt anunțați când le expiră timpul de parcare. 

Soluția Wi-Fi permite astăzi vizitatorilor din Parcul Tineretului să aibă acces gratuit la internet, într-o zonă delimitată. Soluția va fi dezvoltată în continuare astfel încât să conțină data analytics. Autoritățile locale vor putea primi astfel suficiente informații care să le ajute pentru controlul traficului pietonal, evidențierea momentelor când numărul celor care se plimbă în zonă este mai mare sau mai scăzut. Cu astfel de analize, administratorii orașelor vor putea decide în ce intervale orare să suplimenteze echipele care asigură securitatea vizitatorilor. Alte facilități publice pot fi introduse sau reamplasate pentru a ajuta cetățenii mai eficient. 

Soluția de siguranță publică cuprinde un sistem de supraveghere video și o aplicație pe baza cărora pot fi identificate anumite scenarii predefinite și care ajută la intervenția autorităților, acolo unde este necesar. Soluția generează alerte în cazul în care o persoană are nevoie de ajutor urgent sau au loc acte de vandalism. 

De asemenea, soluția semnalează dacă nu sunt respectate resticțiile pentru anumite zone și identifică autovehiculele parcate ilegal. Autoritățile pot număra mașinile și pot identifica plăcuțele de înmatriculare.

Soluția de iluminat inteligent este instalată, deocamdată, pe opt stâlpi echipați cu tehnologie LED și senzori sensibili la mișcare, dar și la intensitatea luminii ambientale. Sistemul poate fi controlat automat, de la distanță, pentru a crește intensitatea luminiii când cineva este în preajma acestora. Implementarea soluției va genera reduceri de costuri cu energia de până la 60%, un beneficiu semnificativ pentru autoritățile locale.

Soluțiile de tip Smart City dezvoltate în sectorul 4 al Capitalei operează pe o platformă dedicată de tip Internet of Things (IoT). IoT permite conectarea diverselor obiecte și platforme la Internet și comunicarea „smart” între ele, prin intermediul unor interfețe inteligente. Interconectarea dispozitivelor și a senzorilor cu bazele de date și aplicații se face cu ajutorul soluțiilor Machine-to-Machine (M2M). Soluțiile M2M reprezintă una dintre direcțiile strategice ale Deutsche Telekom, fiind prezente în portofoliul tuturor țărilor din cadrul Grupului. În România, Telekom are 8 soluții M2M în portfoliu.

Prin acest proiect, Telekom și Cisco introduc în România soluții pentru orașul viitorului care vor face viața cetățenilor mai ușoară. În același timp, acestea ajută administrațiile locale să devină mai eficiente și să își reducă o parte din costurile operaționale.

Soluții pentru orașele viitorului

Orașele lumii se extind în fiecare zi. Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 3,88 miliarde de oameni locuiau în zone urbane în 2014. Până în anul 2050, numărul celor care se vor muta în ariile metropolitane este de așteptat să crească la 6,33 miliarde – adică 66,4 la sută din întreg mapamondul va sta la oraș.

Un prag istoric a fost depășit în 2008, atunci când numărul locuitorilor orașelor a întrecut populația rurală, pentru prima dată în istoria lumii. Ca urmare a acestei tendințe, apar tot mai multe așa-numite „megaorașe”, cu o populație mai mare de zece milioane de locuitori. Proiecțiile cercetătorilor spun că aproximativ 630 de milioane de oameni vor trăi în astfel de megaorașe până în 2025. Autoritățile încearcă să facă față cu problemelor legate de extinderea și optimizarea infrastructurii administrative și de trafic. În același timp, însă, caută rezolvarea provocărilor legate de construcții durabile în paralel cu reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Soluții Smart City de la Telekom

BIKE-SHARING. Sistem public automatizat de folosire în comun a bicicletelor prin intermediul căruia călătorii ridică şi apoi lasă bicicletele puse la dispoziţia lor din/în staţiile special amenajate. Fiecare astfel de staţie este dotată cu punct pentru plată automată, alimentare cu energie şi supraveghere video.

TELEMEDICINĂ. Soluţii medicale la distanţă care conectează pacienţii cu furnizori de servicii medicale şi specialişti, ajutând la reducerea costurilor şi optimizarea activităţii medicale. Creşte confortul pacienţilor prin evitarea deplasărilor regulate la medicul specialist şi reduce aglomerarea spitalelor şi a secţiilor de specialitate.

TRANSPORT PUBLIC INTELIGENT. Sistem de gestiune a transportului public care monitorizează autobuzele în timp real și corelează ruta şi programul normal cu timpii de așteptare în trafic pentru a putea identifica eventuale întârzieri. Călătorii află astfel care este ora exactă la care urmează să ajungă în staţie autobuzul.

PARCARE INTELIGENTĂ. Soluţie de optimizare a locurilor de parcare care ajută şoferii să câştige timp în trafic, asigură un trafic mai fluid, emisii de dixid de carbon mai reduse şi scade riscul amenzilor pentru parcare neregulamentară.


COPACUL DIGITAL. Soluţie a Telekom Romania și Smart Sun Solutions care constă într-un încărcător solar pentru dispozitive mobile, cu conexiune Wi-Fi la Internet.

MANAGED WI-FI. Soluţie de internet Wi-Fi pentru companii cu componentă de data analytics. Utilizatorii finali au acces la Internet, iar companiile pot extrage date relevante, ca de exemplu, despre zonele cu traficul cel mai intens într-un magazin.

ILUMINAT PUBLIC INTELIGENT. Soluţii care asigură reglarea intensităţii luminii în funcţie de nevoi, reducând astfel consumul de energie. Sistemele au alerte în caz de furt, ţin evidenţa în timp real a mentenanţei şi generează rapoarte detaliate pentru optimizarea iluminatului public.

VENDING TELEMETRY. Soluţie pentru gestionarea de la distanţă a automatelor care monitorizează stocurile și corelează informaţiile cu sistemul de gestionare a aprovizionării.

SUPRAVEGHERE VIDEO. Creşte siguranţa cetăţenilor prin monitorizarea spaţiilor publice (străzi, parcuri, clădiri etc.) cu camere de luat vederi și folosirea aplicaţiilor de analiză avansată a imaginii video pentru detectarea automată a incidentelor și alertarea autorităţilor.

Dacă aveți idei care pot deveni soluții pentru o viață mai frumoasă în orașul vostru, puteți să le propuneți accesând acest link: http://smartcity.telekom.ro/

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Minunat oras! Minunate facilitati! Minunat control total asupra noastra!
    Oare suntem chiar asa de prosti incat sa nu vedem dedesupturile acestui material?
    • Like 0
  • Pe cine incercati voi sa fraieriti cu "smart" city? Pentru cine nu stie, stalpii astia "inteligenti" de iluminare fac captura de date de pe telefoanele voastre si mai au si camere video integrate. Tot ce e "smart" e cu schepsis, adica e facut sa limiteze intimitatea voastra si sa aduca controlul si supravegherea la cote orwelliene. Nu ma credeti? Vedeti ce zice un oficial american > https://www.youtube.com/watch?v=BTvCN2kKjmU De asemenea si aici multe informatii valoroase https://www.youtube.com/watch?v=Q9HHeA61rlk
    • Like 0
  • Ma intreb ce ar crede o persoana care nu a vazut vreodata acest parc din Bucuresti dupa ce a citit acest articolul. Eu l-am vazut am stat in zona, partea parcurlui descrisa e maxim 5% (Oraselul Copiilor), adevarul despre cele 95% este altul, acest parc, in mare, este abandonat de autoritati de ani de zile, sa dau un exemplu mai concret in gropille din el am ramas blocat cu roata caruciorului pentru copil, nu se tunde iarba in mare parte niciodata, nu exista banci in 90% din el, asfaltul e format din gropi, crapaturi si radacini care ies prin el.

    E ca si cum a da un excrement cu parfum cea ce e vor sa faca cei de la Telekom.
    • Like 0
  • AlexS check icon
    In parcul Tineretului stalpii din jurul lacului functioneaza doar pe o parte, pe cealalta (partea sudica mai exact) e bezna indiferent cate persoane trec pe langa ei. Poti sa si tropai ca nu se aprind. Tehnologia poate e straineza dar cred ca au fost montati romaneste sau e o alta tzeapa mioritica ...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult