Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În regiunea Irkutsk, un localnic a deschis focul asupra biroului militar de înregistrare și înrolare

Irkutsk

În orașul Ust-Ilimsk, regiunea Irkutsk, un bărbat a deschis focul asupra biroului de înrolare militară, rănindu-l pe comisarul militar. Canalele Telegram au publicat o filmare a incidentului: în el, un bărbat care stă pe o scenă într-o sală mică împușcă un altul, după care acesta din urmă cade, iar publicul iese în fugă din sală, relatează Meduza.

Comisarul militar al regiunii, Alexander Eliseev, se află la terapie intensivă într-o stare extrem de gravă, a declarat șeful regiunii, Igor Kobzev.

La scurt timp după incident, a apărut informația potrivit căreia comisarul militar a fost ucis, dar această nu a fost confirmată. Kobzev a spus că „a dat instrucțiuni să întărească măsurile de securitate” și că îi este „rușine că acest lucru se întâmplă într-un moment în care, dimpotrivă, ar trebui să fim uniți”.

Trăgatorul a fost reținut. Acesta este un localnic de 25 de ani. Într-un videoclip publicat după momentul arestării sale, acesta spune că numele său este Ruslan Zinin. Comisariatul a confirmat că bărbatul trebuia mobilizat. Înainte de a deschide focul, ar fi spus „Nimeni nu va lupta” sau „Acum să mergem cu toții acasă”.

Mama lui Ruslan Zinin a declarat că somația de mobilizare nu a venit la el, ci la cel mai bun prieten al său, care nu a servit în armată,  Dimineața, bărbatul i-a spus bunicii că pleacă la biroul de înregistrare și înrolare militară ca voluntar, relatează Meduza.

Proteste împotriva mobilizării au loc pe întreg teritoriul Federației Ruse

Peste 2.000 de ruși au fost reținuți în protestele împotriva mobilizării decretate de Putin. Până și aliații președintelui rus s-au declarat îngrijorați de “excesele” ce au apărut în timpul mobilizării.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îndeamnă trupele rusești să se predea, afirmând că comandanților de la Kremlin “nu le pasă de viețile rușilor”.

Rușii care fug de mobilizarea parțială continuă să sosească astăzi la punctele de frontieră din Finlanda. Se crede că zeci de mii de ruși au fugit în Georgia, Finlanda și alte țări ce se învecinează cu Rusia, după ce Vladimir Putin a dezvăluit că 300.000 de oameni vor fi chemați la luptă. Demonstrații au avut loc și în Yakutsk.

S-a sugerat că frontierele Rusiei ar putea fi închise în curând pentru bărbații de vârstă de luptă, în încercarea de a opri mișcarea în masă.

Articol publicat pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult