Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În România, Finanțele intră în grevă. 22.000 de angajați spun că Legea salarizării unitare le-ar scădea salariile cu până la 30%

Angajații din administrațiile Finanțelor Publice din București și din mai multe orașe mari din țară au declanșat luni dimineață o grevă spontană, nemulțumiți de proiectul legii salarizării unitare, care le-ar scădea salariile cu 15-30%. 

UPDATE Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF, precizează într-un comunicat că a depus la Guvern propunerile de modificare a legii salarizării, pentru „eliminarea discrepanțelor și menținerea sporului de 15%” și solicită angajaților să reia lucrul.

„Nemulțumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizãrii. Am avut deja discuții cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicãrile. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminarii discrepanțelor si al menținerii sporului de 15%. În mod onest și deschis suntem în dialog permanent cu aceștia. Le solicit și pe aceasta cale sã își reia lucrul și îi asigur cã în calitatea mea de președinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor sã fie auzite si sã gãsim soluții în vederea bunei functionãri a activitãții instituției", a declarat Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF.

STIREA INIȚIALĂ

Președintele sindicatului Sed Lex, Vasile Marica, spune că are informații că greva se extinde rapid la nivelul celor 22.000 de angajați din țară. Ghișeele administrațiilor fiscale sunt închise în mai multe orașe.

„Primul lucru asupra căruia atrag atenția oamenii este că li se taie din bani. Cum să tai din bani? Aceasta este cea mai mare nemulțumire. Cum să tai din bani, atât timp cât este un drept câștigat, atât timp cât ne-am bătut pentru el, atâta timp cât ne-ai susținut, tu, ca partid actual de guvernare, m-ai susținut în bătălia cu Băsescu să nu îmi ia atunci din bani. Iar acum vii tocmai tu care m-ai susținut și îmi tai din bani”, a spus la Digi24 Vasile Marica, liderul Alianței Naționale Sed Lex.

Salariații Ministerului Finanțelor Publice și ai unităților subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare, se arată într-un comunicat al sindicatului Sed Lex.

„Guvernul României decât să plătească 35.000 de consultanți fiscali nou angajați, cu salarii de 10.000 lei, dublu față de un salariat al sistemului Ministerului Finanțelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariați responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiție mai realistă, corectă și cu efecte în timp, care ar duce la atragerea și păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face față noilor cerințe în implementarea politicii fiscale”, se mai precizează în comunicat.

Începând cu ora 10:00 și angajații din sistemul vamal s-au solidarizat cu cei de la administrațiile fiscale și au declanșat o acțiune de protest prin controale amănunțite la toate mijloacele de transport care ajung în vămi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa inteleg ca o doamna superpoliticoasa si amabila de la un ghiseu al adminstratiei fiscale ia cam 5000 de lei? Reiese din articol ,10000 ia un consultant fiscal ,dublu cat un salariat al sistemului Ministerului Finantelor Publice.Eu sunt pe sistemul sa nu se scada la nimeni salariul ,dar daca tot s-a facut o piramida de salarizare cat de cat corecta ,nu stiu cam pe unde s-ar afla un angajat din admistratia fiscala .Sunt curios ca salariu au vamesii.Si sunt curios cine se va arata solidar cu aceste categorii profesionale nu tocmai indragite.Imi amintesc de vamesii care veneau la serviciu cu soferi personali,iar unul dintre ei a vrut sa inchirieze un elicopter din Ungaria ca sa-si umileasca un coleg.
    • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      check icon
      Da, înțelegeți bine: o ghișeistă ia „ad labam” 5000 lei!
      Are de ce să facă grevă, nu? :)
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult