Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

În România, Finanțele intră în grevă. 22.000 de angajați spun că Legea salarizării unitare le-ar scădea salariile cu până la 30%

Angajații din administrațiile Finanțelor Publice din București și din mai multe orașe mari din țară au declanșat luni dimineață o grevă spontană, nemulțumiți de proiectul legii salarizării unitare, care le-ar scădea salariile cu 15-30%. 

UPDATE Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF, precizează într-un comunicat că a depus la Guvern propunerile de modificare a legii salarizării, pentru „eliminarea discrepanțelor și menținerea sporului de 15%” și solicită angajaților să reia lucrul.

„Nemulțumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizãrii. Am avut deja discuții cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicãrile. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminarii discrepanțelor si al menținerii sporului de 15%. În mod onest și deschis suntem în dialog permanent cu aceștia. Le solicit și pe aceasta cale sã își reia lucrul și îi asigur cã în calitatea mea de președinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor sã fie auzite si sã gãsim soluții în vederea bunei functionãri a activitãții instituției", a declarat Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF.

STIREA INIȚIALĂ

Președintele sindicatului Sed Lex, Vasile Marica, spune că are informații că greva se extinde rapid la nivelul celor 22.000 de angajați din țară. Ghișeele administrațiilor fiscale sunt închise în mai multe orașe.

„Primul lucru asupra căruia atrag atenția oamenii este că li se taie din bani. Cum să tai din bani? Aceasta este cea mai mare nemulțumire. Cum să tai din bani, atât timp cât este un drept câștigat, atât timp cât ne-am bătut pentru el, atâta timp cât ne-ai susținut, tu, ca partid actual de guvernare, m-ai susținut în bătălia cu Băsescu să nu îmi ia atunci din bani. Iar acum vii tocmai tu care m-ai susținut și îmi tai din bani”, a spus la Digi24 Vasile Marica, liderul Alianței Naționale Sed Lex.

Salariații Ministerului Finanțelor Publice și ai unităților subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare, se arată într-un comunicat al sindicatului Sed Lex.

„Guvernul României decât să plătească 35.000 de consultanți fiscali nou angajați, cu salarii de 10.000 lei, dublu față de un salariat al sistemului Ministerului Finanțelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariați responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiție mai realistă, corectă și cu efecte în timp, care ar duce la atragerea și păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face față noilor cerințe în implementarea politicii fiscale”, se mai precizează în comunicat.

Începând cu ora 10:00 și angajații din sistemul vamal s-au solidarizat cu cei de la administrațiile fiscale și au declanșat o acțiune de protest prin controale amănunțite la toate mijloacele de transport care ajung în vămi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sa inteleg ca o doamna superpoliticoasa si amabila de la un ghiseu al adminstratiei fiscale ia cam 5000 de lei? Reiese din articol ,10000 ia un consultant fiscal ,dublu cat un salariat al sistemului Ministerului Finantelor Publice.Eu sunt pe sistemul sa nu se scada la nimeni salariul ,dar daca tot s-a facut o piramida de salarizare cat de cat corecta ,nu stiu cam pe unde s-ar afla un angajat din admistratia fiscala .Sunt curios ca salariu au vamesii.Si sunt curios cine se va arata solidar cu aceste categorii profesionale nu tocmai indragite.Imi amintesc de vamesii care veneau la serviciu cu soferi personali,iar unul dintre ei a vrut sa inchirieze un elicopter din Ungaria ca sa-si umileasca un coleg.
  • Like 0
  • @ Serban Maraciuc
   check icon
   Da, înțelegeți bine: o ghișeistă ia „ad labam” 5000 lei!
   Are de ce să facă grevă, nu? :)
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult