Angajații din administrațiile Finanțelor Publice din București și din mai multe orașe mari din țară au declanșat luni dimineață o grevă spontană, nemulțumiți de proiectul legii salarizării unitare, care le-ar scădea salariile cu 15-30%.
UPDATE Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF, precizează într-un comunicat că a depus la Guvern propunerile de modificare a legii salarizării, pentru „eliminarea discrepanțelor și menținerea sporului de 15%” și solicită angajaților să reia lucrul.
„Nemulțumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizãrii. Am avut deja discuții cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicãrile. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminarii discrepanțelor si al menținerii sporului de 15%. În mod onest și deschis suntem în dialog permanent cu aceștia. Le solicit și pe aceasta cale sã își reia lucrul și îi asigur cã în calitatea mea de președinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor sã fie auzite si sã gãsim soluții în vederea bunei functionãri a activitãții instituției", a declarat Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF.
STIREA INIȚIALĂ
Președintele sindicatului Sed Lex, Vasile Marica, spune că are informații că greva se extinde rapid la nivelul celor 22.000 de angajați din țară. Ghișeele administrațiilor fiscale sunt închise în mai multe orașe.
„Primul lucru asupra căruia atrag atenția oamenii este că li se taie din bani. Cum să tai din bani? Aceasta este cea mai mare nemulțumire. Cum să tai din bani, atât timp cât este un drept câștigat, atât timp cât ne-am bătut pentru el, atâta timp cât ne-ai susținut, tu, ca partid actual de guvernare, m-ai susținut în bătălia cu Băsescu să nu îmi ia atunci din bani. Iar acum vii tocmai tu care m-ai susținut și îmi tai din bani”, a spus la Digi24 Vasile Marica, liderul Alianței Naționale Sed Lex.
Salariații Ministerului Finanțelor Publice și ai unităților subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare, se arată într-un comunicat al sindicatului Sed Lex.
„Guvernul României decât să plătească 35.000 de consultanți fiscali nou angajați, cu salarii de 10.000 lei, dublu față de un salariat al sistemului Ministerului Finanțelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariați responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiție mai realistă, corectă și cu efecte în timp, care ar duce la atragerea și păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face față noilor cerințe în implementarea politicii fiscale”, se mai precizează în comunicat.
Începând cu ora 10:00 și angajații din sistemul vamal s-au solidarizat cu cei de la administrațiile fiscale și au declanșat o acțiune de protest prin controale amănunțite la toate mijloacele de transport care ajung în vămi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Are de ce să facă grevă, nu? :)