Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Proiectul Legii salarizării. Verifică pe listă cât vor câștiga angajații la stat

Proiectul Legii salarizării a fost postat pe site-ul PSD, urmând să fie înregistrat în Parlament după Paște. 

Salariul președintelui României ar urma să fie de 17.400 de lei brut, în scădere față de 21.540 de lei, cât este acum indemnizația șefului statului.

Salariile demnitarilor sunt mai mari față de cifrele prezentate săptămâna trecută de coaliția de guvernare.  

Venitul brut al unui deputat era, conform cifrelor prezentate joi, de 11.600 de lei, acum este de 13.050 de lei. În prezent un parlamentar câștigă 7.700 de lei brut. 

Un primar al unei localități cu 200.000 de locuitori ar urma să obțină 11.600 de lei brut, în timp ce în varianta de joi a proiectului acesta era salariul pentru primar al unei localități cu 300.000 de locuitori.

Raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar se reduce la 1 la 12, faţă de 1 la 15 cât este în prezent. Prin această măsură, salariile de bază aflate la baza piramidei salariale vor înregistra o creştere accentuată, în jur de 100%, această creştere fiind din ce în ce mai mică pentru salariile aflate în partea superioară a piramidei salariale, se arată în proiect.

Personalul medical va beneficia de o „creştere substanţială” a salariilor de bază, începând cu anul 2018, astfel încât medicul UPU să beneficieze de echivalentul a 3.600 euro pe lună, iar medicul rezident UPU să beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/lună.

De „creştere substanţială” a salariilor de bază se vorbește în proiect și în cazul personalului din educaţie, această majorare fiind cuprinsă între 90% -150%, pentru învăţământul preuniversitar şi între 33% - 125% pentru învăţământul universitar.

Cu peste 100% cresc salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție pentru personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, în special pentru funcţiile cu nivel mai mic de salarizare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa nu uitam sa adăugăm " comisioanele " aferente ! Ca doar abuzul in serviciu și pragul vor fi eliminate din noul cod penal . Deci ne fura " bugetarii " de doua ori . Da poporul prostan nu se supăra ca " fura ei milioane da măcar ne-au dat și noua o suta de lei ".
    • Like 0
  • Deja au inceput sa o dea in diverse si cu acest proiect, ceva e putred in Danemarca
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult