Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

În țara lui „Mișcă, fă!”, unii se plâng de prea multă corectitudine politică

#metoo

Foto: Guliver Getty Images

Cine nu a auzit de hitul Sexy, sexy, știu că mă vrei, toate noaptea te gândești la femei sau de versul Moșule, ce tânăr ești!, E prima oară când vii la mine, nu te mai las să pleci, noapte de vis alături de tine? Au fost difuzate în heavy rotation, în anii ‘90. Acum, la semafoare în București, putem asculta piese din repertoriul domnului Dani Mocanu. Piesa lui, Vă frec femeile, sună cam așa:

Tot cartierul are pică pe mine, că le-am frecat la toți femeile!

Dar e normal că nu vă convine, că faceți copii ce seamănă cu mine

Sexul vinde. O știu maneliștii, academicienii, producătorii de film, femei și bărbați. Odată cu liberalizarea sexuală din anii ‘60, cerul nu mai e limita, iar sub umbrela generoasă numită artă se ascunde de multe ori o pornografie rudimentară (poate fi altfel?). Hărțuirea sexuală a devenit pentru unii o carte de vizită, iar pentru alții o traumă pe viață. În ultimele luni, celebrități din SUA, dar nu numai, de ambele sexe, au ieșit în față pentru a vorbi deschis despre abuzuri. 

Sexul (frumos) i-a administrat o „perversă” sexului (tare și prost)

Duminică, la Gala Globurile de Aur a strălucit negrul. Actrițe și actori au decis să poarte doliu ca o formă de protest împotriva abuzurilor de putere, sexuale, devoalate în ultimele luni de ziariștii de la New York Times (NYT) și New Yorker (Ronan Farrow). Variety a publicat istoria articolului care a făcut istorie și a făcut un portret al jurnalistelor NYT Megan Twohey și Jodi Kantor de la care a plecat scandalul Harvey Weinstein.

Megan Twohey și Jodi Kantor au fost supuse unor presiuni incredibile când documentau cazul Weinstein. O armată de avocați și de specialiști în PR au încercat să blocheze apariția anchetei. La fel de interesantă este munca făcută de jurnalistul Ronan Farrow. Dacă numele de familie vă sună cunoscut, ați ghicit. Este fiul actriței Mia Farrow și al regizorului Woody Allen. (Dylan, sora mai mare a lui Ronan a reclamat faptul că Woody Allen a abuzat-o când avea 7 ani). Ronan Farrow susține că ancheta sa a oferit-o mai întâi cunoscutului post TV NBC, dar că a fost refuzat. Oficialii canalului resping însă această afirmație.

Până acum, 50 dintre cei mai puternici bărbați din entertainment au fost acuzați de hărțuire sau abuz sexual și au fost obligați să se retragă din viața publică. 

De la gazda Galei, Seth Meyers, care și-a început monologul cu replica Good evening, ladies and remaining gentlemen, până la actrița Natalie Portman care a prezentat nominalizații la categoria cel mai bun regizor cu replica: And here all the male nominees sau la discursul lui Oprah, întregul eveniment a stat sub semnul campaniei Time’s Up! Presa americană susține că realizatoarea TV și-a făcut, de fapt, încălzirea și că va candida pentru fotoliul de la Casa Albă.

În Europa #metoo a căpătat, recent, o altă semnificație. Peste 100 de celebrități din Franța, între care Catherine Millet, Ingrid Caven și Catherine Deneuve au publicat un editorial în Le Monde în care declară că: „Violul este o crimă. Dar curtea insistentă sau stângace nu este un delict, nici galanteria o agresiune machistă". Potrivit traducerii Hotnews, „aceasta febră de a trimite 'porcii' (n. mea #Balancetonporc este echivalentul francez al lui #metoo) la abator, departe de a ajuta femeile sa devina independente, servește în realitate intereselor dusmanilor libertății sexuale, extremiștilor religioși, celor mai aprigi reacționari și cei care cred (...) că femeile sunt ființe aparte, copii cu chipuri de adulți, care au nevoie să fie protejate”.

Cele 100 de personalități susțin că, „în calitate de femei, nu ne recunoaștem în acest feminism care, dincolo de denunțarea abuzurilor de putere, ia chipul unei uri față de barbați și de sexualitate”. Acestea apără „libertatea de a inoportuna, indispensabilă libertății sexuale”. 

Actrița Asia Argento (o susținătoare a mișcării #metoo) a scris pe Twitter că: „Catherine Deneuve și alte actrițe franceze arată lumii cum misoginismul lor interiorizat le-a spălat pe creier de tot”. New York Times menționează că Deneuve l-a apărat și pe regizorul Roman Polanski, care a pledat vinovat în 1977 pentru că a întreținut relații sexuale cu o fată de 13 ani.

Cu tot cu Globurile de aur...negre, Hollywood-ul este acuzat, în continuare, de ipocrizie. Nu a inventat Cetatea Filmului oare filmele sexy? Nu a știut ce se întâmpla în culise? De ce nu au făcut nimic cei mai importanți executives?

La noi, #metoo a început pe Facebook, nu în ziare. Un singur caz a făcut vâlvă, cel al hip hop-erului Rimaru. Acesta a fost concediat, după două zile în care șefii lui au analizat cazul. Noua „emancipare” a femeilor de care se vorbește trebuie să fie însoțită de „emanciparea” bărbaților. 

În toamnă, am trecut pe lângă un teren de fotbal. Protagoniștii erau băieți de 7-8 ani. În tribune, plin de părinți. O mamă își încuraja copilul:

- Fii, mă, bărbat! Dă tare în mingea aia că parcă dooormi!

Pe internet, mai precis pe site-urile adresate româncelor, există nenumărate articole despre:

„Cum să te joci cu mintea unui bărbat. Află cum îl cucerești rapid și fără efort”, publicat de ele.ro. Sunt listate mai multe sfaturi, al doilea e: „Sexul, foarte important. Sexul este arma secreta a oricărei femei. Cu ajutorul sex-appealului, o femei poate sa îl înnebunească rapid pe un mascul. Fii mereu senzuală, iar în pat comportă-te ca o leoaică. Fii deschisă și lipsită de inhibiții, căci deși nu o recunosc, bărbații își doresc femei sălbatice în dormitor, care să îi facă să se simtă în al nouălea cer”.

SEO, indexare, bifat, sfaturi utile, bifat. Fiind un subiect atât de complex, femeile primesc sfaturi în funcție și de zodia bărbatului pe care vor să-l cucerească. De exemplu, pentru a intra în grațiile un domn din zodia Fecioarei, aflăm de la kudika.ro, trebuie parcurși următorii pași: „Bătălia pentru statutul de soție e ca și câștigată de femeia care se arată plăcut surprinsă de meticulozitatea bărbatului Fecioară și dornică să mențină armonia pe care el și-o dorește. Rutina care ucide interesul altor bărbați, pe el îl ajută să se simtă în apele lui. Fii tolerantă, calculată, preia controlul la nevoie și evită dulcegăriile dacă vrei să-i intri în grații”.

Ceva mai complex, elle.ro susține că: „Primul punct de pe lista “to do” în cazul în care îți dorești să seduci un bărbat Fecioară este să îi respecți nevoia de curățenie, puritate și ordine. Dacă vrei ca acest bărbat să îți atingă corpul, atunci trebuie să ai mare grijă de tine ”.

Pe site-ul Perfecte.ro putem citi articolul: „Cum să cucerești definitiv un bărbat. Sfaturi direct de la ei ”. Concluzia redactorului: „Dincolo de toate părerile însă, că să mergeți la sigur, țineți-i în suspans și dați-le ocazia să vă râvnească. Pentru că atunci când veți face sex, să aibă impresia ca au cucerit Everestul (chiar dacă, de fapt, meritul nu le aparține)”.

Pro2.ro pune punctul pe i: „Faptul că ai o personalitate puternică nu este insă suficient. Adoptă ținute sexy ca să îl atragi pe bărbatul iubit. Desigur, ai grijă să nu cazi în vulgaritate. A seduce inseamnă mai mult să folosești gesturile și cuvintele potrivite, chiar dacă la prima vedere acestea par banale”.

Toate aceste tips sunt scrise de românce pentru românce. În țara în care:

„55% dintre români sunt de acord cu afirmația că există situații în care contactul sexual fără consimțământ este justificat. Principala situație în care românii consideră că violul este justificat sunt legate de consumul de alcool și droguri (30%), purtarea de haine “provocatoare sau sexy” (25%) și situația în care o persoană merge de bunăvoie acasă cu cineva (26%). De asemenea, în cazul justificării prin consum de alcool și droguri, mai multe femei decât bărbați consideră că acesta poate justifica violul”, potrivit unui Eurobatrometru din 2016, citat de stirileprotv.ro.

Foto: George Călin/ Inquam Photos

„Mișcă, fă!” Este un slogan des întâlnit în Capitală. Mulți dau vina pe lipsa de educație.

Cazurile de la Hollywood au arătat, în mod clar, că e mai mult decât atât. Adulții de azi sunt copiii de ieri. Suferința intimă, privată, a unor persoane cunoscute are, culmea, potențialul să facă bine. Puștii de astăzi au dreptul ca generația lor să nu spună #metoo. Datoria ca acest lucru să se întâmple, e a noastră, a tuturor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Procentele arata cat de anormala este societatea in care traim. Sau cat de anormali suntem noi oamenii. Asta ca si cum nu se vede cu ochiul liber. Toate pleaca de la lipsa de credinta! Dati-mi femei crestine,spunea Sfantul Ioan Gura de Aur, prin 400 dupa Hristos. Asta, in replica pentru lumea nemultumita de calitatea preotilor si moravurile vremurilor.
    Viata si relatiile dintre sexe, se deruleaza intre coordonate gen povestea de iubire din, Gran Canaria si mult prea des folosita expresie:"Cherchez la Famme!.
    Femeia uzeaza de "armele" ei,la fel barbatul. Eminescu a spus-o, ipocrizia de la Holywood o confirma Pana si "fabrica de vise" se trezeste la realitate. Un barbat inteligent nu se cearta cu sotia sa, afirma Carl Yung. Eu nu am fost acel barbat inteligent. am o dovada, fosta sotie. Unii, cedeaza si recurg la molestare. De aici si pana la a considera violul ori bataia ca ceva normal, e cale lunga, tine de credinta, educatie, psihic, traume, copilarie......Am intalnit femei si nu putine, violente, vulgare si provocatoare in limbaj si comportament, De femei care sar la bataie la barbati fie ele tinere sau batrane vad ca societatea nu spune nimic in procente. Despre cele .arogante,dispretuitoare,cu varste, surpriza! intre 50-70 ani.la fel, nimic in procente. Expresii de genul:"Macar a fost un tata bun...ce, sa ajung eu la p... unui barbat reflecta respectul lor fata de barbat. Si te miri ca barbatul este "vanator", "colectionar", betiv sau bataus. Gandire de femeie::"E betiv, curvar...ei, lasa ca al schimb Eu!....Vezi sa nu, suprema vanitate muiereasca.Il schimbi cand o zbura porcul. Oamenii se pot schimba doar cu ajutor de la Dumnezeu si daca ei isi doresc. Nu vreau sa stiu ce poate face o "fatuca" de la 18 ani ea vine din urma, e trandy, se foloseste de orice posibil atu si de tehnologie. ....Ce sa fac draga...r ..barbati, auzi pe cate o tinerica la telefon. Sau. "pe langa el, traiesc si eu. Astia sunt copiii de azi ai adultilor de ieri. Nu este nevoie sa tragi cu urechea, Totul se manifesta, out in the open, sau, in vazul si auzul lumii. Si lumea stie, traieste bine, accepta, se conformeaza, nu face nimic, si refuleaza cautant vinovatii, oriunde cu exceptia oglinzii. Societatea este condusa in majoritate de barbati, femeile doresc ca ele sa conduca,si exact asta fac, cu mijloacele din dotare. La asta se reduce totul in relatia barbat-femeie. Recent nu am ce face si raspund unei postari pe Facebook, unei canadience inversunate...in final admite ca de fapt isi doreste ca societatea sa fie condusa de femei....So what?admite intr-un final. Un permanent razboi al sexelor. Nu ca barbatii nu isi au partea lor de vina. Totusi nici chiar barbatul nu este intotdeauna vinovat pentru absolut orice.,
    • Like 0
  • Un articol excelent scris și care trece corect in revistă tot ce se întâmplă în alte părți ale lumii. Mai puțin convingător pe partea care se ocupă de ceea ce se întâmplă aici. Pentru că la noi lucrurile sunt puțin altfel și agresiunea este în primul rând una de limbaj și de insinuare de la nivelul unei funcții superioare. Trebuie făcut un mic istoric al evoluției de la genul de bărbat Mitică Popescu din piesa lui Camil Petrescu, cel care stă la Capșa și fluieră sau comentează femeile frumoase și nu numai care trec pe acolo și până la atât de autenticul '' mișcă, fă'' auzit așa de des și în diverse contexte dintre care unele halucinante când te uiți la hainele sau mașina celui care le rostește.
    • Like 1
  • rdr check icon
    felicitari autorului care in culmea varste de 2x ani a realizat ca femeile incearca castigarea unor beneficii prin favoruri sexuale, iar barbatii din pozitii de putere accepta. asteptam urmatorul articol in care ni se va preciza mai exact cum apar copiii.

    apropo, daca nu exista regizori femei destul de talentate, este o problema sau o simpla observatie? raspunsul la aceasta intrebare ar trebui sa te preocupe mai mult decat hashtag si eu.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult