Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În toate instituțiile ai câțiva oameni care trag din greu să îi țină în spate și pe cei care nu fac nimic

Ghișeu închis

Foto: Inquam Photos

Săptămâna aceasta, au existat două subiecte importante, ar zice unii: legea educației și un proiect de ordonanță de urgență care să înghețe salariile și posturile de la stat.

Am spus ar zice unii pentru că, în fapt, sunt discuții care nu ajung nici pe departe la cauza problemei – deci nici nu au cum să o rezolve.

Problema cea mai mare în sistem nu este neapărat lipsa banilor, ci faptul că aceștia sunt “sifonați”, adică sunt folosiți complet ineficient. Atâta timp cât niciun guvern nu are curajul să pună degetul pe problemă, nici nu avem cum să o rezolvăm. 

Problema de baza sunt oamenii incompetenți din sistem care conlucrează, sau mai bine zic, se fac că lucrează, lângă cei care chiar fac treaba. Cumva, când vorbim de administrație publica, educație sau sănătate băgăm toți angajații în aceeași oală, bagăm instituțiile din București în aceeași categorie cu cele de la sate. Sunt școli care nu găsesc profesori care să predea, pentru că sunt salariile prea mici, sunt spitale care nu au suficienți brancardieri sau personal TESA pentru că munca este destul de grea și salariul extrem de mic și sunt primarii care au 5 angajați cu totul, și aceia abia capabili să răspundă necesităților.

Toate acestea cazuri le băgăm la un loc cu angajații din minister sau alte instituții care nu sunt în stare să deschidă un calculator sau să facă un proiect de lege sau act, dar iau salarii foarte bine făcând nimic. De-a lungul anilor am tot auzit de la mai mulți miniștri în discuții informale cum nu au decât 5-6 oameni cu care pot lucra în ministere, pentru că știu să folosească calculatorul și sunt în stare să înțeleagă ceva.

Asta este realitatea de fapt: în toate instituțiile ai câțiva oameni care trag din greu să îi țină în spate și pe cei care nu fac nimic. Iar când se iau astfel de măsuri de politici publice, ele lovesc în ambele categorii. Ghiciți cine se va sătura și va pleca din sistem? Vă spun eu: nu cei care iau banii degeaba!

Singura rezolvare, în opinia mea, a îmbunătățirii sistemului este evaluarea pe bune a activității funcționarilor publici. Evaluarea pe bune: acte realizate, discuții cu cetățenii – fiecare pe zona sa, cu indicatori foarte clari. Și plătiți mai bine doar aceia care îndeplinesc acest indicator pentru că doar aceștia aduc plus-valoare.

Înțeleg sindicatele din învățământ care ies în strada – pentru că munca în educație dacă e făcută așa cum trebuie este extrem de grea (am scris aici despre problemele pe care le-am văzut în sistemul de educație – link); înțeleg și nemulțumirea celor din spitale pentru că acolo exista angajați care nu au salarii foarte mari și fac o munca foarte grea și înțeleg și nemulțumirea celor din primăriile mici și medii. Dar înțeleg și nemulțumirea publicului care se întâlnește cu cine știe ce profesori care nu fac nimic pentru copii la clasă – nici măcar orele și programa obligatorii, sau care se întâlnește cu doctori inumani și neprofesioniști sau funcționari publici acri și lipsiți de orice dorință de a ajuta cetățeanul.

Pentru că aceasta realități co-există în acest sistem și cei care au fost până acum la guvernare nu au putut să ia o decizie politică extrem de grea: să dea afara din sistem oamenii care irosesc banii publici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan check icon
  La Primaria din comuna noastrra mai de multi ani ,erau 6-7 angajati iar acum sunt 22 de angajati cu pile relatii etc, Cunosc personal functionara de la registrul agricol care stapaneste problema 100 % , dar a venit momentul ,sa plece si ea in CO , si a fost o situatie ca ,trebuia sa dea o adeverinta ptr APIA , Ei ce credeti ? Nimeni dar absolut nimeni ,nu a stiut sa rezolve acesta problema desi era o alta colega numita sa rez problama , Asa este in sectorul bugetar ,.este foarte mult balast ,, Nepoata presedintelui de la judet , sau amanta lui cutare ,etc,etc, Domnul Primar trebuie sa execute ordinul caci altefel se intrerupe firul coruptiei .. Sunt cativa care trag , de probleme si restul ,taie frunze la caini ,cum este o vorba din popor !! Aici trebuie umblat si miscat ceva ..Sotul unei doamne din primarie este ,,operatorul la statia de epurare a apelor din canalizare ,Dar Statia este automatizata 100% , insa nu se stie de ce ,a mai fost prevaut in schema un operator care trece o data pe zi sa vada care-i treaba si anunta ,sau nu pe cei de le Compania de Apa etc,, Cam asa este peste tot .prin tara .
  • Like 0
 • Basescu a avut o incercare timida dar a fost proscris. De aia si in prezent sunt antibasisti feroce. Psd este principala frana. Ce clameaza in prezent leaderul psd ciolacu este ipocrizie. Nu vor face nimic bun. Nici nu au dorit-o cu adevarat.
  • Like 0
 • Adrian S check icon
  In orice echipa, institutie, firma, organigrama... 20% din oameni fac 80% din treaba. E o constanta intalnita oriunde, 20 din efort fiind nevoie de a face 80% din proiect...restul fiind balast..etc.
  Poate in mediul bugetar o fi mai prost, si or fi 12-15% performeri. Say poate se alearga prea mult dupa cele 20% din proiect care nu aduc plus valoare..ci sunt poate rezultatul birocratiei.
  Cert este ca este f greu sa ii identifici pe cei 20% care fac treaba. Si ei au nevoie de aer proaspat..pentru ca nu sunt vesnic aceiasi...de unde si necoia pentru restul.
  Se poate merge si pe modelul Twitter...unde au fost concediati cam toti, dar in administratie. Nu putem face ca in Albania unde au dat afara toata Politia sa o curete de coruptie.
  Orice se poate, dar sa ai sustinere populara si curaj.
  Majoritatea vrea reforma, dreptate, eficienta. Dar majoritatea nu merge la vot. Bugetarii merg la vot
  • Like 1
 • Dacă aţi putea vedea aprecierile de serviciu, aţi constata că toată lumea are calificative foarte bune şi excepţionale. Primele nu se dau după merit, ci proporţional cu salariul primit, „ca să se ajungă la toată lumea”. În aceste condiţii vreţi evaluare obiectivă?! Este o utopie!
  • Like 0
 • Cine să facă evaluarea ? Poate tot cei incompetenți...
  • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult