Foto: Inquam Photos
Săptămâna aceasta, au existat două subiecte importante, ar zice unii: legea educației și un proiect de ordonanță de urgență care să înghețe salariile și posturile de la stat.
Am spus ar zice unii pentru că, în fapt, sunt discuții care nu ajung nici pe departe la cauza problemei – deci nici nu au cum să o rezolve.
Problema cea mai mare în sistem nu este neapărat lipsa banilor, ci faptul că aceștia sunt “sifonați”, adică sunt folosiți complet ineficient. Atâta timp cât niciun guvern nu are curajul să pună degetul pe problemă, nici nu avem cum să o rezolvăm.
Problema de baza sunt oamenii incompetenți din sistem care conlucrează, sau mai bine zic, se fac că lucrează, lângă cei care chiar fac treaba. Cumva, când vorbim de administrație publica, educație sau sănătate băgăm toți angajații în aceeași oală, bagăm instituțiile din București în aceeași categorie cu cele de la sate. Sunt școli care nu găsesc profesori care să predea, pentru că sunt salariile prea mici, sunt spitale care nu au suficienți brancardieri sau personal TESA pentru că munca este destul de grea și salariul extrem de mic și sunt primarii care au 5 angajați cu totul, și aceia abia capabili să răspundă necesităților.
Toate acestea cazuri le băgăm la un loc cu angajații din minister sau alte instituții care nu sunt în stare să deschidă un calculator sau să facă un proiect de lege sau act, dar iau salarii foarte bine făcând nimic. De-a lungul anilor am tot auzit de la mai mulți miniștri în discuții informale cum nu au decât 5-6 oameni cu care pot lucra în ministere, pentru că știu să folosească calculatorul și sunt în stare să înțeleagă ceva.
Asta este realitatea de fapt: în toate instituțiile ai câțiva oameni care trag din greu să îi țină în spate și pe cei care nu fac nimic. Iar când se iau astfel de măsuri de politici publice, ele lovesc în ambele categorii. Ghiciți cine se va sătura și va pleca din sistem? Vă spun eu: nu cei care iau banii degeaba!
Singura rezolvare, în opinia mea, a îmbunătățirii sistemului este evaluarea pe bune a activității funcționarilor publici. Evaluarea pe bune: acte realizate, discuții cu cetățenii – fiecare pe zona sa, cu indicatori foarte clari. Și plătiți mai bine doar aceia care îndeplinesc acest indicator pentru că doar aceștia aduc plus-valoare.
Înțeleg sindicatele din învățământ care ies în strada – pentru că munca în educație dacă e făcută așa cum trebuie este extrem de grea (am scris aici despre problemele pe care le-am văzut în sistemul de educație – link); înțeleg și nemulțumirea celor din spitale pentru că acolo exista angajați care nu au salarii foarte mari și fac o munca foarte grea și înțeleg și nemulțumirea celor din primăriile mici și medii. Dar înțeleg și nemulțumirea publicului care se întâlnește cu cine știe ce profesori care nu fac nimic pentru copii la clasă – nici măcar orele și programa obligatorii, sau care se întâlnește cu doctori inumani și neprofesioniști sau funcționari publici acri și lipsiți de orice dorință de a ajuta cetățeanul.
Pentru că aceasta realități co-există în acest sistem și cei care au fost până acum la guvernare nu au putut să ia o decizie politică extrem de grea: să dea afara din sistem oamenii care irosesc banii publici.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Poate in mediul bugetar o fi mai prost, si or fi 12-15% performeri. Say poate se alearga prea mult dupa cele 20% din proiect care nu aduc plus valoare..ci sunt poate rezultatul birocratiei.
Cert este ca este f greu sa ii identifici pe cei 20% care fac treaba. Si ei au nevoie de aer proaspat..pentru ca nu sunt vesnic aceiasi...de unde si necoia pentru restul.
Se poate merge si pe modelul Twitter...unde au fost concediati cam toti, dar in administratie. Nu putem face ca in Albania unde au dat afara toata Politia sa o curete de coruptie.
Orice se poate, dar sa ai sustinere populara si curaj.
Majoritatea vrea reforma, dreptate, eficienta. Dar majoritatea nu merge la vot. Bugetarii merg la vot