Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În toate instituțiile ai câțiva oameni care trag din greu să îi țină în spate și pe cei care nu fac nimic

Ghișeu închis

Foto: Inquam Photos

Săptămâna aceasta, au existat două subiecte importante, ar zice unii: legea educației și un proiect de ordonanță de urgență care să înghețe salariile și posturile de la stat.

Am spus ar zice unii pentru că, în fapt, sunt discuții care nu ajung nici pe departe la cauza problemei – deci nici nu au cum să o rezolve.

Problema cea mai mare în sistem nu este neapărat lipsa banilor, ci faptul că aceștia sunt “sifonați”, adică sunt folosiți complet ineficient. Atâta timp cât niciun guvern nu are curajul să pună degetul pe problemă, nici nu avem cum să o rezolvăm. 

Problema de baza sunt oamenii incompetenți din sistem care conlucrează, sau mai bine zic, se fac că lucrează, lângă cei care chiar fac treaba. Cumva, când vorbim de administrație publica, educație sau sănătate băgăm toți angajații în aceeași oală, bagăm instituțiile din București în aceeași categorie cu cele de la sate. Sunt școli care nu găsesc profesori care să predea, pentru că sunt salariile prea mici, sunt spitale care nu au suficienți brancardieri sau personal TESA pentru că munca este destul de grea și salariul extrem de mic și sunt primarii care au 5 angajați cu totul, și aceia abia capabili să răspundă necesităților.

Toate acestea cazuri le băgăm la un loc cu angajații din minister sau alte instituții care nu sunt în stare să deschidă un calculator sau să facă un proiect de lege sau act, dar iau salarii foarte bine făcând nimic. De-a lungul anilor am tot auzit de la mai mulți miniștri în discuții informale cum nu au decât 5-6 oameni cu care pot lucra în ministere, pentru că știu să folosească calculatorul și sunt în stare să înțeleagă ceva.

Asta este realitatea de fapt: în toate instituțiile ai câțiva oameni care trag din greu să îi țină în spate și pe cei care nu fac nimic. Iar când se iau astfel de măsuri de politici publice, ele lovesc în ambele categorii. Ghiciți cine se va sătura și va pleca din sistem? Vă spun eu: nu cei care iau banii degeaba!

Singura rezolvare, în opinia mea, a îmbunătățirii sistemului este evaluarea pe bune a activității funcționarilor publici. Evaluarea pe bune: acte realizate, discuții cu cetățenii – fiecare pe zona sa, cu indicatori foarte clari. Și plătiți mai bine doar aceia care îndeplinesc acest indicator pentru că doar aceștia aduc plus-valoare.

Înțeleg sindicatele din învățământ care ies în strada – pentru că munca în educație dacă e făcută așa cum trebuie este extrem de grea (am scris aici despre problemele pe care le-am văzut în sistemul de educație – link); înțeleg și nemulțumirea celor din spitale pentru că acolo exista angajați care nu au salarii foarte mari și fac o munca foarte grea și înțeleg și nemulțumirea celor din primăriile mici și medii. Dar înțeleg și nemulțumirea publicului care se întâlnește cu cine știe ce profesori care nu fac nimic pentru copii la clasă – nici măcar orele și programa obligatorii, sau care se întâlnește cu doctori inumani și neprofesioniști sau funcționari publici acri și lipsiți de orice dorință de a ajuta cetățeanul.

Pentru că aceasta realități co-există în acest sistem și cei care au fost până acum la guvernare nu au putut să ia o decizie politică extrem de grea: să dea afara din sistem oamenii care irosesc banii publici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La Primaria din comuna noastrra mai de multi ani ,erau 6-7 angajati iar acum sunt 22 de angajati cu pile relatii etc, Cunosc personal functionara de la registrul agricol care stapaneste problema 100 % , dar a venit momentul ,sa plece si ea in CO , si a fost o situatie ca ,trebuia sa dea o adeverinta ptr APIA , Ei ce credeti ? Nimeni dar absolut nimeni ,nu a stiut sa rezolve acesta problema desi era o alta colega numita sa rez problama , Asa este in sectorul bugetar ,.este foarte mult balast ,, Nepoata presedintelui de la judet , sau amanta lui cutare ,etc,etc, Domnul Primar trebuie sa execute ordinul caci altefel se intrerupe firul coruptiei .. Sunt cativa care trag , de probleme si restul ,taie frunze la caini ,cum este o vorba din popor !! Aici trebuie umblat si miscat ceva ..Sotul unei doamne din primarie este ,,operatorul la statia de epurare a apelor din canalizare ,Dar Statia este automatizata 100% , insa nu se stie de ce ,a mai fost prevaut in schema un operator care trece o data pe zi sa vada care-i treaba si anunta ,sau nu pe cei de le Compania de Apa etc,, Cam asa este peste tot .prin tara .
    • Like 0
  • Basescu a avut o incercare timida dar a fost proscris. De aia si in prezent sunt antibasisti feroce. Psd este principala frana. Ce clameaza in prezent leaderul psd ciolacu este ipocrizie. Nu vor face nimic bun. Nici nu au dorit-o cu adevarat.
    • Like 0
  • Adrian S check icon
    In orice echipa, institutie, firma, organigrama... 20% din oameni fac 80% din treaba. E o constanta intalnita oriunde, 20 din efort fiind nevoie de a face 80% din proiect...restul fiind balast..etc.
    Poate in mediul bugetar o fi mai prost, si or fi 12-15% performeri. Say poate se alearga prea mult dupa cele 20% din proiect care nu aduc plus valoare..ci sunt poate rezultatul birocratiei.
    Cert este ca este f greu sa ii identifici pe cei 20% care fac treaba. Si ei au nevoie de aer proaspat..pentru ca nu sunt vesnic aceiasi...de unde si necoia pentru restul.
    Se poate merge si pe modelul Twitter...unde au fost concediati cam toti, dar in administratie. Nu putem face ca in Albania unde au dat afara toata Politia sa o curete de coruptie.
    Orice se poate, dar sa ai sustinere populara si curaj.
    Majoritatea vrea reforma, dreptate, eficienta. Dar majoritatea nu merge la vot. Bugetarii merg la vot
    • Like 1
  • Dacă aţi putea vedea aprecierile de serviciu, aţi constata că toată lumea are calificative foarte bune şi excepţionale. Primele nu se dau după merit, ci proporţional cu salariul primit, „ca să se ajungă la toată lumea”. În aceste condiţii vreţi evaluare obiectivă?! Este o utopie!
    • Like 0
  • Cine să facă evaluarea ? Poate tot cei incompetenți...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult