Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Înainte să-și ridice avioanele pentru tine, America lui Trump te va întreba dacă i-ai plătit cotizația

Odată asigurat de susținerea Partidului Republican la alegerile prezidențiale, Donald Trump se consideră îndreptățit să-și păstreze linia dură care l-a propulsat în politica americană. Într-un interviu apărut joi în New York Times, Trump spune că, sub conducerea sa, America nu va acorda automat susținerea unui aliat NATO care este atacat, mai întâi urmând să fie analizată contribuția statului respectiv la alianță. „Dacă și-au îndeplinit obligațiile față de noi, atunci da, intervenim”, a răspuns el unei întrebări vizând ajutorul pentru statele baltice în eventualitatea unei agresiuni din partea Rusiei.

Această condiționare financiară a solidarității NATO, oricât ar părea de radicală, este totuși o propunere cunoscută de mult timp de susținătorii lui Trump (vezi și în articolul apărut miercuri pe Republica.ro, paragraful – „Deci cum rămâne cu Deveselu?”). Încă de la sfârșitul anilor `80, de când cocheta cu ideea candidaturii la președinție, miliardarul Trump voia să-i pună pe aliați să plătească mai mult pentru ajutorul militar pe care îl primesc.  

Este deja celebra soluție Trump cu zidul de la graniță pe care o să-l plătească Mexicul, pe principiul „plătesc odată 5-10 miliarde și se asigură astfel că păstrează fluxul de 24 de miliarde care vine de la noi an de an”. Retorica sa omite să amintească însă și avantajele pe care le au SUA de pe urma forței de muncă ieftine mexicane. Sau, în cazul implicării militare la nivel global, nu vorbește și de câștigul politic, strategic și implicit economic pe termen lung pe care îl au SUA.

Dar „noi cheltuim o avere pe sprijinul militar, ca să pierdem sute de miliarde (prin deficitul comercial)”, insistă el. Atacurile lui Trump vizează în primul rând țări bogate precum Japonia, Germania și Coreea, unde sunt dislocate cele mai mari forțe americane. Spre exemplu, în bazele din Japonia doar corpul de militari americani e de 54.000 de oameni. Dar Japonia plătește două miliarde de dolari pe an pentru aceste trupe (conform CNN). La fel, și Coreea participă cu fonduri consistente care acoperă 50% din costuri, spune comandantul american de acolo, arătând că „în mod clar, este mai ieftin să ții trupele în Asia decât să le aduci acasă”. Aranjamente similare de împărțire a costurilor există și cu celelalte state. În plus, trebuie luată în calcul și economia făcută prin faptul că bazele externe sunt mai apropiate de teatrele de operațiuni.

Alfel spus, are sens și din punct de vedere financiar menținerea trupelor în afară.

Campania politică din SUA nu are însă loc de „finețuri”, în contextul în care Trump are ca principal aliat substratul de neîncredere și nemulțumire din rândul populației. Spre exemplu, referitor la poziția SUA față de evenimentele din Turcia, Trump nu a ratat ocazia să puncteze - „nu suntem în poziția să dăm lecții. Uitați-vă ce se-ntâmplă la noi, când polițiștii sunt împușcați cu sânge rece”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  E clar că o să plătim. Am înţeles că din 2017...
  • Like 0
 • Pe langa munca convingerea pe care trebuie sa o ducem impreuna cu Polonia, Ucraina si tarile Baltice este esential sa militam si in UE pentru cresterea bugetelor de aparare astfel incat Rusia sa fie descurajata in a continua actele de agresiuni din regiune. Lituania, care este in prima linie de aparare, pare sa inteleaga perfect problema si solutiile: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-38014997
  • Like 0
 • check icon
  Încă un trol americanofil ”Este vorba de cel mai important aliat al României şi doi dintre vecinii noștri.”. Halal aliat. Ca să te duci în vizită la ei stai la coadă la viză, fascistul de la ghișeu se uită la tine și te respinge dacă are chef, după ce ai plătit suta de dolari. Aliat care ți-a vîtăt pe gît Bechtel și ți-a trimis doar ambasadori inepți, obraznici și șpăgari. Mă lași?
  • Like 0
 • Donald Duck
  • Like 2
 • O interpretare total lipsita de orice seriozitate. Omul s-a referit in principiu la NATO deci nu la Japonia sau Corea. Asta ca prim punct. Pyunctul 2 este ca nu a zis ca trebuie s aplatim costurile stationarii armatei americane ci ca trebuie sa platim si noi, adica sa nu ne asteptam ca acumdaca suntem in NATO s aii injuram cat putem, sa nu bagam nici un ban in armata si sa stam galesi ca vin americanii si ne salveaza daca e cazul.
  Ceea ce zice el e de bun simt si anume ca de o buna bucata de vreme, in NATO doar americanii si cateva exceptii notabile sunt seriosi (UK si Polonia pana cum 3 ani). Armatele celorlalti sunt de la penibil in jos, incluzand aici si Germania. Alianta inseamna ca ne dam silinta impreuna nu ca ma obligati pe mine sa va apar, ceea ce e de bun simt si absolut adevarat !
  • Like 2
  • @ Adrian Ionita
   check icon
   trebuie sa intelegi, draga Adrian, ca omul asta ( ma refer la "contributor" - scriitor) are niste teme fixe : O sa observi ca-l critica pe Trump si atat;
   Desi nu cultura si investigatia ar fi elementele forte pe care s-ar baza; Si nici logica de business;
   pentru ca altfel ar fi inteles ca Trump- nefiind socialist- observa pe ce se duc banii tarii; Si-= probabil- incearca sa-i protejeza; chiar si daca- doar populist- tot e mai OK decat o madama scoasa din cutie de familia Clinton;
   E usor sa critici, mai greu sa pui ceva in loc;
   • Like 0
  • @ Adrian Ionita
   check icon
   PS- in continuarea comentariului tau: de remarcat lipsa oricarei observatii cum ca- atata timp cat faci parte dintr-o asociatie, trebuie sa-ti platesti cotele;
   Mai pe intelesul celor multi- daca faci parte din asociatia de proprietari ai blocului- trebuie sa-ti platesti intretinerea; Cam asta-i pe scurt- Poate ii iexplica cineva ( cu mai multa rabdare si tact ) si lui Cristian Stefan...
   Plus ca, asa cum scriam ieri ( desi nu mi s-a publicat...) ca observatie la articolul factu "salata cu de toate" despre Ceausescu, Trump, America, Rusia,,,,e,t,c,- poate ca nu ar strica sa-si mute articolele la ziarele cu cititori mai putin atenti la ce se intampla in lume ( ca sa nu zic- precum ieri- "fetele de la Nufaru` sau Coafezele de la Igiena"- asta fiind o figura de stil si nicidecum ( pentru a fi politic corect ) o forma de jignire la adresa institutiilor sau a meseriilor respective)
   • Like 0
 • Păcat că n-a fost Trump ăsta președintele USA în timpul WWII. Nu ar mai fi existat probabil debarcarea din Normandia, nu ar mai fi existat planul Marshall, Europa ar fi fost cucerită de ruși. America n-ar mai fi fost superputerea care este acum, ci o națiune izolată nu numai geografic dar și politic, economic, etc. Trăiască Mama Rusia! :-D
  • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult