Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Democrația la apus. Bine ați venit în lumea lui Trump, Putin, Le Pen, Farage, Viktor Orban... iar lista o continuăm împreună

Brexit ne demonstrează încă o dată că, după criza economică mondială, masele au decis ele că trebuie să conducă lumea. Să ia ele globul de coarne, că nu se mai poate așa. Mereu, însă, in istorie, supremația maselor a fost o temă cu impact pe care tocmai dictatorii au folosit-o.

V-ați gândit vreodată în ce comunități au cea mai mare priză jocurile de noroc ? În cele mai sărace, firește. Pentru că atunci când logica îți spune că, oricum ai acționa, nu vei trăi mai bine ești mai predispus la a crede în șasă, în miracol, în minune, în loto, în sportbet-uri, în cazino sau în păcănele.

Dacă însă ați avea copilul bolnav, mama, partenerul de viață, sau o rudă apropiată, ați lăsa să pună diagnosticul o comunitate, sau medicul specialist ?! Iată că britanicii au ales pe dos și s-au deconectat singuri de la aparate. Ei nu vor fi, din păcate, singurii.

Din nefericire sărăcia tot mai mare din lume generează tot mai multe cereri pentru moartea politicii și a sistemelor de conducere actuale. Chiar dacă ele au fost create cu greu, în mulți ani și cu multe sacrificii. Ne-am înmulțit, consumăm mai mult și ne înghesuim din ce în ce mai tare pe planetă. Și, în mod stupid, unii cred că singura souție e izolarea națiunilor?! Parcă am mai fost în filmul ăsta...

Dacă în SUA și Canada grija excesivă pentru individ ajunge, uneori, chiar să-l izoleze și să-l lase singur în grădina din spate, din cauza durității sistemului juridic, în China, Rusia, țările arabe, obsesia pentru națiune și identitate etnică sau religioasă anulează conștiințe și indivizi.

Foto: Guliver Getty Images

Europa rămăsese locul echilibrat, în care multiculturalismul și unitatea în diversitate păreau că nu vor crăpa, ci se vor consolida. A fost însă suficient ca Germania să deschidă cutia cu sirieni și UE a luat-o razna. Culmea e că a strănutat Germania și iată că s-a gripat Marea Britanie și și-a ales propria carantină.

Fără niciun fel de rațiune, oamenii cer azi, tot mai mulți, renunțarea la modele politice si sociale actuale, de parcă ar fi vreun nou model de pus în loc. Așa se face că acum monștri gândirii antisistem își arată fața în lume mult mai agresiv. Nu mai vorbim de Hooligans, de Skin Heads, sau Neo Nazi, vorbim de mase mari de oameni care gandesc segregaționist în stil mare.

Chiar dacă nu se pricep la economie mondială sau locală, nu se pricep în mod real la geopolitică sau la management de țară, masele vor să ia decizii chirurgicale legate de viitorul lor. Or, își aleg lideri care sunt la fel de habarniști. Ele nu știu însă că pe umerii lor se suie viitorii dictatori

Din acest motiv, lumea așa cum o știm noi arată îngrijorator. Trump, Putin, Le Pen, Farage, Viktor Orban sunt câteva din personajele pe care masele le desemnează acum să conducă lumea, crezând că aceștia vor fi, de fapt, marionetele poporului, pentru că exhibă tocmai frustrările lui. Pentru oameni asta contează mai mult decât capacitatea acestor extremiști trufași de a gestiona real economiile spre mai binele țărilor și al cetățenilor. Imaginați-va aceste personaje la aceeași masă necăzând de acord pe vreo temă.

Și cu toate acestea, chiar dacă nu se pricep la economie mondială sau locală, nu se pricep în mod real la geopolitică sau la management de țară, masele vor să ia decizii chirurgicale legate de viitorul lor. Or, își aleg lideri care sunt la fel de habarniști. Ele nu știu însă că pe umerii lor se suie viitorii dictatori, fără soluții reale pentru a le oferi o viață mai bună.

O să spuneți că în democrațiile puternice sunt alegeri libere și că masele aleg. Așa o fi. Dar în țările prospere și democratice masele aleg să se lase conduse. Ele nu au trufia de a conduce. În aceste zone specialiștii sunt creditați, nu demagogii. Din păcate, din când în când, însă, masele aleg un om „de-al lor” mai guraliv și mai agresiv, care, culmea, le vorbește despre „supremația maselor” în stil emoțional.

Astfel îmbătate de atâta empatie, comunitățile nu duc rațiunea la culcare, ci o ucid de-a dreptul, de dragul celui care scoate din ele tot ce e mai rău. Brexit, All Out, Totul sau nimic sunt metodele kamikaze către adevăratul opium popular. A fost însă șocant să vedem asta la o națiune puternică precum Marea Britanie. Specialiștii și-au bătut gura degeaba timp de o lună. Și uite așa fiecare familie britanică a pierdut, pentru cel puțin 15 ani, minimum 6000 de lire sterline anual și au dispărut de pe hartă aproximativ 600.000 de locuri de muncă.

O personalitate internațională cu foarte multă experiență în sfera strategiilor politice și geopolitice îmi spunea recent că oamenii, pe glob, azi, își pierd interesul pentru partidele de centru și merg tot mai hotărât spre stânga și dreapta extreme. Mijlocul dispare. Căile de mijloc dispar și ele. E ușor de observat asta și fără sondaje. Din acest motiv personajele cu apucături dictatoriale, pricepute să utilizeze furia maselor, au un mare succes. Masele sunt supărate că trăiesc mai rău și nu mai cred în soluții cerebrale, ci cred în resetări emoționale.

Din păcate, resetările de acest gen nu pun pâine pe masă, ci sleiesc națiunile prin ură și separatism. Iar liderii de genul celor amintiți par predispuși la a genera războaie.

Vor trăi britanicii mai bine acum ? Firește că nu. Și poate că mulți știau asta, dar vor putea fi mândri, că după criza economică mondială ei sunt primii care au dat startul trecerii de la globalizare la rebabilonizare.

Până atunci se vede treaba că și la noi începe să fie pe trend să nu te mai duci la doctor dacă te doare și să nu alegi un lider pentru că are calități reale, ci pentru că e luptător de weekend antisistem. Problema e că cei mai mulți din „revoluționarii” antisistem, care au ca prioritate salvarea lacrimilor de pui de panda, au și ei în raniță câte un baston de dictator. Îi veți vedea....

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai poate UE at trebui sa Lucerne si in folosul cetateanului european nu numai in folosul corporațiilor . De fapt nu știu care sunt mai periculoși , lideri europeni aleși de corporații sau " tirani " de care amintești aleși de mase . Sa luam de exemplu , subvențiile din agricultura , ele diferă de la țara la țara , fiind mult mai mari in țările puternice si mult mai mici in țările de mâna a doua . Sa fim serioși UE întâi tre sa-si revizuiască propriile politici si apoi sa caute vinovați in alta parte . Cât despre presa , mai toată ducă cum se știe e aservita corporațiilor de aici si lacrimile astea de crocodil si dezastre la tot pasul . Cum supraviețuiesc tari ca Norvegia si Elveția fără UE doar cu niște înțelegeri asa va merge înainte si Marea Britanie .
    • Like 1
  • Oamenii care au votat Leave nu sunt segregaționiști sau Skin Heads cum spune autorul. Sunt oameni care vor să fie conduși de instituții naționale VOTATE de ei înșiși, nu de Comisia Eurpoeană, că tot veni vorba de "Democrația la apus". Acesta a fost și principalul argument al campaniei Leave. Euroscepticismul o ducea bine mersi și înainte de războiul din Siria. Criza imigrației a fost doar picătura care a umplut paharul. Poporul, ca întreg, nu e xenofob, ci dorește mai puțin de 300.000 de imigranți noi în fiecare an... Mi se pare rezonabil.
    • Like 1
  • Poate că britanicii nu au conștientizat toate aspectele negative ale părăsirii U.E. dar nici globalizarea nu le-am adus cine știe ce avantaje deși U.K. nu e o țară săracă ca România. Criza generată de bănci (care fie vorba intre noi a fost suportată de toată populația) în cel mai pur stil comunist nu de cei care au generat-o adică băncile au privatizat profiturile și au naționalizat pierderile ,globalizarea a dus la dispariția consistenta a clasei mijlocii și a micilor afaceri locale făcând loc multinaționalelor care au adus doar locuri de munca prost plătite și produse și servicii slabe calitativ. Imigranții evidențiați de populisti ca factor destabilizator sunt de fapt un mijloc de presiune asupra populației locale pentru a nu beneficia de salarii decente. Globali-zarea a adus beneficii doar pentru marele capital și nimic pentru populatie. Așa ca rezultatul votului este de înțeles. Pe termen lung nu cred ca britanicii vor pierde chiar atât de mult,capitalurile străine vor pleca e adevărat odată cu multinaționalele sau cel putin o parte din ele dar asta va face loc noilor afaceri locale ,piața se reglează. Globalizarea nu aduce nimic bun pentru populație sau clasa de mijloc,aduce avantaje strict marelui capital îmbogățind strict cei 1 % de superbogati și pauperizand restul claselor sociale.De altfel am auzit de curând și în România mentalități de genul "nu va convine salariul ? ,aducem sirieni" , mentalități care au generat un șoc în europa dar care servesc marele capital și care au determinat-o pe madam Merkel sa-i primească cu brațele deschise,aruncând în cârca statului cheltuielile sociale și de integrare , de asistență medicală sau educație pentru o populație care nu cunoaște valorile europene.
    • Like 1
  • Ale naibii ”mase” cum sunt ele proaste și numai autorul e deștept.Acuma credem că nici autorul nu e prea deștept- pentru că ce să vezi- democrația asta e cu mase și despre mase- nu despre idioți care-și dau cu părerea ținându-se de nas că vezi Doamne ei nu sunt ”omul simplu”. Altfel ar fi bine să nu se confunde baza democrației- adică masele- cu hipsterii cretini de la Universitate- pentru că nu există absolut nici un fel de legătură...
    • Like 3
    • @ Stefan Kovacs
      Tocmai ce ti-a zis omul f clar in articol ca habarnastii ar trebui sa stea in banca lor... Chiar si aia care se cred mai funny, ca tine asa...
      • Like 0
  • Ana Trif Ana Trif check icon
    Nu cred că Orban poate fi considerat extremist, cel mult populist.Faţă de populiştii noştri din PSD, Orban e mic copil.
    • Like 0
    • @ Ana Trif
      check icon
      ha ! extremist este putin spus, zici ca citeaza din mein kampf. n-ai idee ce "idei" emite orban al ungurilor (in fiecare vineri o ora la radio si tv :) ), fata de ue, banci, agricultura, industrie ... si pt asta il voteaza 80% dintre varstnici (nationalisti si gica-contra). noroc ca multe au ramas idei parlamentare. in ochii "tinerilor", de 35-60 de ani, tot ce-l face simpatic este cresterea continua a salariilor si pensiilor, la care se aduga multimea de cluburi pt tineret si pensionari, sustinute din banii primariilor si partidelor. sambata si duminica "tinerimea" se urca in masini si pleaca la casa de vacanta sau aiurea, "varstnicii" pleaca de acasa cu "orbantur" 2 zile, numai aiurea, ba in timpul saptamanii au sedinte de partid, de gimnastica, bilete la spectacole, etc
      • Like 0
  • check icon
    Absolut ciudat ca se vorbeste despre "democratia la apus" in contextul votului Marii Britanii, cand UE nici constitutie n-are. Cine i-a votat pe cei din comisia europeana? Dar pe Juncker? Ca tot vorbim de personaje cu apucaturi dictatoriale. Daca democratia pentru dumneavoastra inseamna sa va lasati condusi de specialisti, inseamna ca n-ati inteles mai nimic - ceea ce nu de mirare, ca popor ne lipseste cultura democratiei cu desavarsire. Britanicii au votat nu din ura, ci din dragoste pentru propria tara si proprii copii si din respect pentru sute de generatii anterioare care si-au varsat sangele pentru a garanta libertatea si prosperitatea generatiei de azi. Daca au gresit sau nu, timpul ne va spune, dar lectia de democratie servita intregii lumi este un castig pentru noi toti.
    • Like 2
    • @
      Foarte adevărat ce spui. Întrega presă română a fost în pom vizavi de referendumul Brexit. Este foarte la îndemână să cânți ca The Guardian și The Independent cu "racist, xenophobic Leavers", "right-wing fascists", etc. și să nu vezi că UE însăși are o problemă serioasă cu democrația. Or acest aspect nici nu este menționat în articolul de față.
      • Like 0
  • Ca şi când ăştia cu tendinţe dictatoriale s-au materializat ieri, din nimic, sau de parcă Europa a dus lipsă vreodată de extremişti aflaţi în funcţii de conducere. Apropo, Cătălin, atunci când susţii că masele sunt prea imbecile pentru a lua decizii corecte, ce faci? Promovezi cumva dictatura, încercând să dovedeşti că democraţia nu e funcţională? Că mie aşa mi se pare! Până acum, niciunul dintre cei amintiţi de tine nu a încercat să invalideze decizia majorităţii aşa cum faci tu, aici, în acest articol. Deci cine e adevăratul dictator din cameră? P.S. Te rog, citează sursa care spune că "uite așa fiecare familie britanică a pierdut, pentru cel puțin 15 ani, minimum 6000 de lire sterline anual și au dispărut de pe hartă aproximativ 600.000 de locuri de muncă". Pentru că tu te referi la cifrele alea ca la nişte valori prezente şi nu ca la nişte previziuni, cum le bănuiesc eu a fi. Ca să ne înţelegem, te acuz de folosirea maliţioasă a unei traduceri eronate.
    • Like 4
  • cu alte cuvinte masele trebuie sa taca si sa-i lase pe specialisti sa-mi conduca viata. despre care specialisti vorbim, aia care ma asigura ca o duc mai bine in timp ce burta mea e mai goala ca anul trecut? Fac ceva pe specialistii tai, cat despre Brexist, este o optiune, optiunea lor si ai face bine sa o respecti si sa o tratezi ca atare.
    • Like 0
  • golan check icon
    Inversunarea asta anti-tehnocrati este o mare idiotenia marca PSD(tm). Si asta i-a impins indobitoceste pe votanti la Brexit, acuzand dusmanul de clasa nevazut in loc sa-si dea seama ca vina este la politicienii pe care ei insisi i-au ales. Este important ca Marea Britanie sa iasa din UE cu toate consecintele de rigoare, poate restul din Europa vor invata din asta.
    • Like 1
  • De fapt totul sta in aceea "corectitudine politica" care se vede clar ca nu este functionala.
    Putin, Orban, Trump sunt inaite de toate nationalisti si xenofobi.Ceea ce este de fapt un lucru sanatos pentru cei care-atentie-inca mai muncesc si isi doresc un mediu social sanatos, curat si securizat.
    S-a vazut clar ca integrarea unor entitati de genul tiganilor sau musulmanilor este imposibila.Doar printr-un sistem de excludere si limitare clara a accesului, aceste cimunitati nu vor produce disconfort si pericol public.
    Gardurile si zidurile sunt sanatoase chiar daca perceptual dau "neetic".
    In plus orice natiune civilizata are popriul drept de alegere a ceea ce este " corect".Daca eu consider spre exemplu ca locul negrilor este in Africa, tinuti laolalta de un dictator, atunci pentru confortul si siguranta familiei mele voi alege acel "sistem" care imi garanteaza ca negrii aia raman acolo in Africa, nu in curtea sau pe gazonul meu.
    Si aleg un Trump sau un Putin(ideal).
    Lumea are nevoie de lideri nu de filosofi etici.Din pacate in majoritatea cazurilor, acesti lideri se intind insa mai mukt decat propria plapuma si atunci devin periculosi.
    Dar spre exemplu un Gadafi care imi tinea sub lant toti "allah-akbarii" e de preferat inmiit unui cretin de la Bruxelles care mi-i aduce in fata casei.
    Haideti sa incetam sa fim ipocriti: nu ne convin putorile, lenesii, nebunii, primitivii sau sceleratii religios.Dar "oficial" ne dam cu pumnul in piept pentru valori "echitabile".
    Personal m-as simti infinit mai in siguranta in Rusia, China, Ungaria sau viitoarea UK decat in tari " cuvilizate si corecte" unde oricand pot fi impuscat cu rafale de kalasnikov la o terasa in timp ce imi beau cafeaua.Fara sa fi deranjat pe nimeni.
    Aceste reactii de "exit" sunt efectul nevoii de supravietuire a cetateanului muncitor occidental.Comod si civilizat.
    Aici este tot substratul "de fapt". Si observand " trendul" periculos spre care se indreapta aceasta Europa comunitara senilizata de filozofii inaplucabile si autosabotoare propriului cetatean(alb), doar un curent xenofob functional cu lideri puternici capabil sa spuna "Nu!" este solutia.
    Restul sunt vorbe si concepte sterile.
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult