Brexit ne demonstrează încă o dată că, după criza economică mondială, masele au decis ele că trebuie să conducă lumea. Să ia ele globul de coarne, că nu se mai poate așa. Mereu, însă, in istorie, supremația maselor a fost o temă cu impact pe care tocmai dictatorii au folosit-o.
V-ați gândit vreodată în ce comunități au cea mai mare priză jocurile de noroc ? În cele mai sărace, firește. Pentru că atunci când logica îți spune că, oricum ai acționa, nu vei trăi mai bine ești mai predispus la a crede în șasă, în miracol, în minune, în loto, în sportbet-uri, în cazino sau în păcănele.
Dacă însă ați avea copilul bolnav, mama, partenerul de viață, sau o rudă apropiată, ați lăsa să pună diagnosticul o comunitate, sau medicul specialist ?! Iată că britanicii au ales pe dos și s-au deconectat singuri de la aparate. Ei nu vor fi, din păcate, singurii.
Din nefericire sărăcia tot mai mare din lume generează tot mai multe cereri pentru moartea politicii și a sistemelor de conducere actuale. Chiar dacă ele au fost create cu greu, în mulți ani și cu multe sacrificii. Ne-am înmulțit, consumăm mai mult și ne înghesuim din ce în ce mai tare pe planetă. Și, în mod stupid, unii cred că singura souție e izolarea națiunilor?! Parcă am mai fost în filmul ăsta...
Dacă în SUA și Canada grija excesivă pentru individ ajunge, uneori, chiar să-l izoleze și să-l lase singur în grădina din spate, din cauza durității sistemului juridic, în China, Rusia, țările arabe, obsesia pentru națiune și identitate etnică sau religioasă anulează conștiințe și indivizi.
Europa rămăsese locul echilibrat, în care multiculturalismul și unitatea în diversitate păreau că nu vor crăpa, ci se vor consolida. A fost însă suficient ca Germania să deschidă cutia cu sirieni și UE a luat-o razna. Culmea e că a strănutat Germania și iată că s-a gripat Marea Britanie și și-a ales propria carantină.
Fără niciun fel de rațiune, oamenii cer azi, tot mai mulți, renunțarea la modele politice si sociale actuale, de parcă ar fi vreun nou model de pus în loc. Așa se face că acum monștri gândirii antisistem își arată fața în lume mult mai agresiv. Nu mai vorbim de Hooligans, de Skin Heads, sau Neo Nazi, vorbim de mase mari de oameni care gandesc segregaționist în stil mare.
Chiar dacă nu se pricep la economie mondială sau locală, nu se pricep în mod real la geopolitică sau la management de țară, masele vor să ia decizii chirurgicale legate de viitorul lor. Or, își aleg lideri care sunt la fel de habarniști. Ele nu știu însă că pe umerii lor se suie viitorii dictatori
Din acest motiv, lumea așa cum o știm noi arată îngrijorator. Trump, Putin, Le Pen, Farage, Viktor Orban sunt câteva din personajele pe care masele le desemnează acum să conducă lumea, crezând că aceștia vor fi, de fapt, marionetele poporului, pentru că exhibă tocmai frustrările lui. Pentru oameni asta contează mai mult decât capacitatea acestor extremiști trufași de a gestiona real economiile spre mai binele țărilor și al cetățenilor. Imaginați-va aceste personaje la aceeași masă necăzând de acord pe vreo temă.
Și cu toate acestea, chiar dacă nu se pricep la economie mondială sau locală, nu se pricep în mod real la geopolitică sau la management de țară, masele vor să ia decizii chirurgicale legate de viitorul lor. Or, își aleg lideri care sunt la fel de habarniști. Ele nu știu însă că pe umerii lor se suie viitorii dictatori, fără soluții reale pentru a le oferi o viață mai bună.
O să spuneți că în democrațiile puternice sunt alegeri libere și că masele aleg. Așa o fi. Dar în țările prospere și democratice masele aleg să se lase conduse. Ele nu au trufia de a conduce. În aceste zone specialiștii sunt creditați, nu demagogii. Din păcate, din când în când, însă, masele aleg un om „de-al lor” mai guraliv și mai agresiv, care, culmea, le vorbește despre „supremația maselor” în stil emoțional.
Astfel îmbătate de atâta empatie, comunitățile nu duc rațiunea la culcare, ci o ucid de-a dreptul, de dragul celui care scoate din ele tot ce e mai rău. Brexit, All Out, Totul sau nimic sunt metodele kamikaze către adevăratul opium popular. A fost însă șocant să vedem asta la o națiune puternică precum Marea Britanie. Specialiștii și-au bătut gura degeaba timp de o lună. Și uite așa fiecare familie britanică a pierdut, pentru cel puțin 15 ani, minimum 6000 de lire sterline anual și au dispărut de pe hartă aproximativ 600.000 de locuri de muncă.
O personalitate internațională cu foarte multă experiență în sfera strategiilor politice și geopolitice îmi spunea recent că oamenii, pe glob, azi, își pierd interesul pentru partidele de centru și merg tot mai hotărât spre stânga și dreapta extreme. Mijlocul dispare. Căile de mijloc dispar și ele. E ușor de observat asta și fără sondaje. Din acest motiv personajele cu apucături dictatoriale, pricepute să utilizeze furia maselor, au un mare succes. Masele sunt supărate că trăiesc mai rău și nu mai cred în soluții cerebrale, ci cred în resetări emoționale.
Din păcate, resetările de acest gen nu pun pâine pe masă, ci sleiesc națiunile prin ură și separatism. Iar liderii de genul celor amintiți par predispuși la a genera războaie.
Vor trăi britanicii mai bine acum ? Firește că nu. Și poate că mulți știau asta, dar vor putea fi mândri, că după criza economică mondială ei sunt primii care au dat startul trecerii de la globalizare la rebabilonizare.
Până atunci se vede treaba că și la noi începe să fie pe trend să nu te mai duci la doctor dacă te doare și să nu alegi un lider pentru că are calități reale, ci pentru că e luptător de weekend antisistem. Problema e că cei mai mulți din „revoluționarii” antisistem, care au ca prioritate salvarea lacrimilor de pui de panda, au și ei în raniță câte un baston de dictator. Îi veți vedea....
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Putin, Orban, Trump sunt inaite de toate nationalisti si xenofobi.Ceea ce este de fapt un lucru sanatos pentru cei care-atentie-inca mai muncesc si isi doresc un mediu social sanatos, curat si securizat.
S-a vazut clar ca integrarea unor entitati de genul tiganilor sau musulmanilor este imposibila.Doar printr-un sistem de excludere si limitare clara a accesului, aceste cimunitati nu vor produce disconfort si pericol public.
Gardurile si zidurile sunt sanatoase chiar daca perceptual dau "neetic".
In plus orice natiune civilizata are popriul drept de alegere a ceea ce este " corect".Daca eu consider spre exemplu ca locul negrilor este in Africa, tinuti laolalta de un dictator, atunci pentru confortul si siguranta familiei mele voi alege acel "sistem" care imi garanteaza ca negrii aia raman acolo in Africa, nu in curtea sau pe gazonul meu.
Si aleg un Trump sau un Putin(ideal).
Lumea are nevoie de lideri nu de filosofi etici.Din pacate in majoritatea cazurilor, acesti lideri se intind insa mai mukt decat propria plapuma si atunci devin periculosi.
Dar spre exemplu un Gadafi care imi tinea sub lant toti "allah-akbarii" e de preferat inmiit unui cretin de la Bruxelles care mi-i aduce in fata casei.
Haideti sa incetam sa fim ipocriti: nu ne convin putorile, lenesii, nebunii, primitivii sau sceleratii religios.Dar "oficial" ne dam cu pumnul in piept pentru valori "echitabile".
Personal m-as simti infinit mai in siguranta in Rusia, China, Ungaria sau viitoarea UK decat in tari " cuvilizate si corecte" unde oricand pot fi impuscat cu rafale de kalasnikov la o terasa in timp ce imi beau cafeaua.Fara sa fi deranjat pe nimeni.
Aceste reactii de "exit" sunt efectul nevoii de supravietuire a cetateanului muncitor occidental.Comod si civilizat.
Aici este tot substratul "de fapt". Si observand " trendul" periculos spre care se indreapta aceasta Europa comunitara senilizata de filozofii inaplucabile si autosabotoare propriului cetatean(alb), doar un curent xenofob functional cu lideri puternici capabil sa spuna "Nu!" este solutia.
Restul sunt vorbe si concepte sterile.