Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Înapoi la școală. Cum îi protejăm pe copii și adolescenți de gripa sezonieră?

„Imunizarea antigripală rămâne chiar și în această perioadă, extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2) și pentru a evita posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor și al comunității. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) încurajează vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților, având in vedere că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă”, atrage atenția dr. Dina Mergeani, Medic Primar Medicină de Familie, Președintele SNMF.

Adulții trebuie să-i învețe pe elevi că au la dispoziție metode specifice și nespecifice pentru a se proteja de gripa sezonieră, dar și de alte tipuri de infecții ale căilor respiratorii, spune dr. Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de Familie, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

„Metodele nespecifice sunt cele pe care le cunoaștem în acest moment, din pandemia de COVID-19. Purtatul unei măști sau a unui fular la gură atunci când copilul merge în colectivitate, păstrarea unei distanțe între copilul dumneavoastră și ceilalți membri ai comunității și nu în ultimul rând, spălarea pe mâini cu apă și săpun și folosirea unui dezinfectant. Metodele specifice aduc cel mai mare beneficiu și discutăm despre vaccinarea antigripală, care poate fi efectuată ideal după data de 15 octombrie, în luna noiembrie, chiar și în luna decembrie”, spune el.

SNMF încurajează părinții să se informeze despre vaccinarea antigripală și despre beneficiile acesteia, să ia legătura cu medicul de familie, astfel încât să poată lua o decizie informată cu privire la rolul important pe care îl are vaccinarea antigripală în acest context.

Republica vă oferă, în aceste prime zile de școală, răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cititori în legătură cu întoarcerea elevilor în bănci, dar și oportunitatea vaccinării antigripale. Răspunde la aceste întrebări dr. Gindrovel Dumitra, medic primar Medicină de Familie, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF. 

Astăzi, dr. Gindrovel Dumitra răspunde la întrebarea: Cum protejăm copii și adolescenții de gripă?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult