Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Elevii și profesorii se întorc în școli de luni. Ce sfaturi au medicii pentru părinți, cadre didactice și copii

Elevii și profesorii se întorc în clase după mai multe luni în care cursurile s-au desfășurat online. Medicii atrag atenția că ne aflăm în plin sezon al infecțiilor respiratorii. Ce pot face copiii, cadrele medicale și părinții pentru a reduce riscul de a se îmbolnăvi după reintrarea în colectivitate?

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), cea mai mare și puternică societate profesională a medicilor de familie din România, atrage atenția asupra faptului că vaccinurile împotriva Covid-19 aprobate până la acest moment la nivel european nu se adresează copiilor sub vârsta de 16 ani. Astfel, aceștia sunt o categorie vulnerabilă, o categorie de risc, fiind expuși la pericolul de infectare cu două virusuri diferite – cel gripal și SARS CoV-2.

„Ținând cont de contextul în care ne aflăm, cel al pandemiei Covid-19, care ne solicită tuturor respectarea anumitor reguli de distanțare socială și de faptul că de mai bine de jumătate de an cursurile au loc în mediul online, automat copiii au petrecut mai mult timp în case, fapt ce a dus la un număr mai mic de infecții respiratorii și de gripă. În contextul în care, cel puțin pentru moment, copiii nu vor fi vaccinați împotriva Covid-19, și, în același timp, de faptul că ei sunt principalii vectori de transmitere a virusului gripal, vaccinarea antigripală a acestora reprezintă o modalitate prin care îi putem proteja de o posibilă infectare cu ambele virusuri. Prin vaccinarea acestora putem reduce substanțial riscul de îmbolnăvire și de apariție a complicațiilor cauzate de virusul gripal, care pot necesita spitalizare, precum și transmiterea virusurilor în comunitate care uneori duc chiar la deces. În timp ce protejăm copiii, reducem semnificativ și transmiterea virusului gripal în comunitate”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de Familie, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

Republica vă oferă, în zilele care urmează, răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cititori în legătură cu întoarcerea elevilor în bănci, dar și oportunitatea vaccinării antigripale. Răspunde la aceste întrebări dr. Gindrovel Dumitra, medic primar Medicină de Familie, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

În clipul de la începutul articolului aflați cum ne protejăm- noi și copiii- de infecțiile respiratorii și mai ales de COVID-19.

SNMF dorește să reamintească părinților faptul că au la dispoziție vaccinuri tetravalente cu administrare intramusculară și intranazală, disponibile în farmacii, dar și vaccinuri distribuite prin program național de vaccinare care pot fi administrate.

SNMF încurajează părinții să se informeze despre vaccinarea antigripală și despre beneficiile acesteia, să ia legătura cu medicul de familie, astfel încât să poată lua o decizie informată cu privire la rolul important pe care îl are vaccinarea antigripală în acest context. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult