Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Încă 4 state s-au adăugat, în ultimele 5 zile, pe lista țărilor din Europa care impun restricții pentru români

testare masina - Foto: Nik Oiko/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Foto: Nik Oiko/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Încă patru state s-au adăugat, în ultimele cinci zile, pe lista țărilor care impun restricții drastice pentru cetățenii care vin din România, în urma creșterii numărului de infecții cu coronavirus: Ucraina, Danemarca, Federația Rusă și Slovenia.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că românii pot intra în Danemarca doar dacă au un motiv întemeiat, fără a fi necesară prezentarea testului pentru COVID-19, iar măsura se aplică de la 1 august, ora 00:00. Tot de la 1 august, nu va mai fi permisă intrarea pe teritoriul Regatului Danemarcei în scop turistic cetăţenilor care vin din România. 

În total în prezent sunt 24 de state din Europa care, în contextul pandemiei de Covid-19, au stabilit restricții pentru cetățenii care vin din România: Austria, Bosnia Herțegovina, Cipru, Federația Rusă, Grecia, Islanda, Letonia, Muntenegru, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Belgia, Cehia, Estonia, Finlanda, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ucrana și Danemarca.

Mai jos, cum arată restricțiile impuse românilor în cele 24 de state din Europa:

Austria

Autoritățile de la Viena au decis reluarea zborurilor directe între România și Austria începând cu data de 1 august 2020, ora 00.00.

Astfel, începând cu data de 1 august a.c., companiile aeriene pot opera zboruri directe dinspre România către Austria și retur. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români consultarea companiilor aeriene pentru informații suplimentare privind programul zborurilor.

Măsuri aplicabile începând cu data de 27 iulie:

Autoritățile austriece au publicat în seara zilei de 24 iulie 2020 o Ordonanță pentru revizuirea condițiilor de intrare și tranzit în Republica Austria pentru persoanele care provin din state pentru care există alerte de călătorie, inclusiv România, cu valabilitate de până la data de 30 septembrie 2020.

Principalele modificări, față de măsurile anterioare, sunt diminuarea perioadei termenului de valabilitate a testului biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 de la 4 zile la 72 de ore și reducerea perioadei de izolare la domiciliu sau într-o locație adecvată, de la 14 zile la 10 zile.

În situația în care cetățeanul străin nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autoritățile austriece nu vor permite intrarea pe teritoriul Republicii Austria.

Noile prevederi se aplică inclusiv turiștilor români.

Belgia

Începând cu data de 1 august a.c., toate persoanele care intră în Regatul Belgiei în scop turistic vor fi obligate să completeze anterior intrării pe teritoriul Belgiei formularul online, Passenger Locator Form, care poate fi accesat la https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form.

Sunt exceptate de la măsura menționată anterior:

- persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau navală și care rămân pe teritoriul Belgiei pentru maximum 48 de ore (inclusiv în scopul tranzitului);

- persoanele a căror călătorie în afara Regatului Belgiei nu depășește 48 de ore.

În data de 14 iulie au fost revizuite condițiile de intrare pentru cetățenii care intră în Regatul Belgiei în scop turistic (călătorie neesențială), în funcție de zonele de proveniență:

- zona verde – nu există restricții;

- zona portocalie – la întoarcerea în Belgia, autoritățile solicită consultarea medicului în vederea efectuării unui test COVID-19 și pentru o eventuală recomandare de autoizolare la domiciliu. Aceste solicitări nu sunt obligatorii.

- zona roșie – la întoarcerea în Belgia efectuarea unui test COVID-19 și autoizolarea la domiciliu sunt obligatorii.

România se află pe lista statelor din zona portocalie.

La intrarea în Belgia, cetățenilor le este solicitată consultarea medicului în vederea efectuării unui test Covid-19 și pentru o eventuală recomandare de autoizolare la domiciliu. 

Bosnia şi Herţegovina

Măsuri aplicabile începând cu data de 16 iulie:

Începând cu data de 16 iulie a.c., cetățenilor statelor membre UE, inclusiv cetățenilor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.

Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile din Bosnia și Herțegovina, regimul de tranzit rămâne neschimbat, nefiind necesară prezentarea certificatului medical solicitat în cazul șederii.


Cehia

Începând cu 1 iulie 2020, autoritățile din Cehia au împărțit statele europene pe baza situației epidemiologice în 2 categorii, respectiv cu risc scăzut (verde) și cu risc înalt (roșu). Clasificarea se actualizează permanent în funcție de evoluția situației epidemiologice din statele respective.

Pentru fiecare categorie se aplică reguli diferite, după cum urmează:

sursa mae.ro

Cetățenii români rezidenți în state cu risc înalt sau care au vizitat state cu risc înalt pentru mai mult de 12 ore trebuie să se prezinte după intrarea pe teritoriul Cehiei la un birou regional sanitar, din zona unde persoana respectiva va sta, pentru testarea PCR pentru COVID-19. Pe durata a 72 ore de la testare libertatea de mișcare este limitată.

Cipru

Din data de 9 iunie, aeroporturile din Larnaca și Pafos și-au reluat treptat serviciile de transport de pasageri.

Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv:

- categoria A (pentru care NU se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19).

- categoria B (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19)

- categoria C: Bulgaria, Luxemburg, Portugalia, România, Suedia. State terțe: Algeria, Muntenegru, Serbia, pentru care accesul este permis numai anumitor categorii de persoane 

Toate persoanele care intră în Republica Cipru trebuie să prezinte o autorizație de călătorie, completată cu 24 de ore înaintea deplasării, obținută prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy. Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care doresc să călătorească în R. Cipru, Ministerul Transporturilor, Comunicațiilor și Lucrărilor Publice a anunțat operaționalizarea, cu începere de la 1 august, a unui call center unde se pot adresa întrebări despre CyprusFlightPass la numărul de telefon +(357) 24841234 (cu program de luni până vineri între orele 08.00 – 22.00, sâmbătă și duminică 10.00-18.00). Întrebările pot fi adresate și în scris pe platforma online https://cyprusflightpass.gov.cy/el/contact-us .

Pasagerii din țările aparținând categoriei C sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile.

Pentru pasagerii proveniți din țări din categoria C nu este permisă călătoria în scop turistic.

Măsura de plasare efectivă a României în categoria C, anunțată la 20 iulie, a intrat în vigoare la data de 23 iulie.

Estonia

Pentru perioada 27 iulie – 2 august a.c., cetățenii următoarelor state europene sunt obligați la autoizolare timp de 14 zile la intrarea în Estonia: Andorra, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Luxemburg, Monaco, Portugalia, România (rata de infectare de 54/100.000), Spania, Suedia, deoarece rata de infectare în aceste state depășește pragul de 16/100.000.

Lista se actualizează în fiecare zi de vineri:

Federația Rusă

Recomandări pentru cetățenii români care efectuează deplasări către/dinspre România::

- Pe cale rutieră: Punctele de acces rutier sunt închise pentru circulația persoanelor.

- Pe cale ferată: Punctele de acces pe cale ferată sunt închise pentru circulația persoanelor.

- Pe cale aeriană: Este necesară contactarea Consulatului României la Moscova sau a consulatelor generale din St. Petersburg sau Rostov în vederea acordării de sprijin pentru repatriere.

- Pe cale maritimă sau fluvială: Punctele de acces maritim și fluvial sunt închise pentru circulația persoanelor.

Finlanda

Restricțiile privind traficul de frontierele externe vor continua, cu unele modificări, pentru statele membre ale UE care nu sunt state Schengen, pentru Regatul Unit și anumite state terțe, recomandate de Consiliul Uniunii Europene. Astfel, restricțiile la intrare vor continua în ceea ce privește traficul dintre Finlanda și Bulgaria, Croația, România și Regatul Unit, precum și Monaco, cu restricții similare ca la frontierele interne, aflate în vigoare până la data de 11 august 2020.

Grecia

Începând cu data de 28 iulie 2020, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei, se aplică și pentru pasagerii care sosesc pe aeroporturile din Grecia, cu zboruri dinspre România și Bulgaria. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Prezentarea, la frontierele aeriene, a unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form și prezentarea codului QR.

În mod special, pasagerii care sosesc cu zboruri în data de 28 iulie sau 29 iulie și care nu au avut timp să facă testul înainte de plecare vor fi testați la sosire pe aeroporturile din Grecia.

MAE precizează că toate condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, pe la punctul de frontieră terestră Kulata-Promachonas, rămân neschimbate.

Măsuri aplicabile începând cu data de 15 iulie 2020, ora 00.01:

Potrivit informațiilor comunicate în mod public de către autoritățile elene, prin intermediul site-ului https://travel.gov.gr, începând cu ziua de miercuri, 15 iulie, ora 00.01, toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, în scop turistic, sunt obligați să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului vamal (pașaport sau carte de identitate).

Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei se aplică în intervalul 15.07 (orele 00,01) - 29.07 (orele 00,01).

Reiterăm faptul că, potrivit declarațiilor oficiale ale autorităților elene, toate măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, pot fi modificate sau completate în orice moment, fără preaviz, în funcție condițiile epidemiologice.

Autoritățile elene subliniază că falsificarea acestor certificate este pedepsită conform legii elene.

Prezentarea acestui test nu exclude obligația de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) și nici posibilitatea testării aleatorii la intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

În conformitate cu informațiile comunicate public de către autoritățile elene pe site-ul https://travel.gov.gr, termenul pentru completarea formularului electronic (Passenger Locator Form) a fost modificat. Astfel, față de regula anterioară care stabilea obligativitatea completării formularului electronic cu minimum 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Elene, conform noilor informații, acesta poate fi completat inclusiv în cursul zilei anterioare intrării pe teritoriul Greciei.

Irlanda

Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Islanda

Este interzis, temporar, accesul cetățenilor străini care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei în Islanda. Măsura nu se aplică rezidenților statelor membre UE/SEE, AELS, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andorrei, Monaco-ului, San Marino-ului și Vaticanului. De asemenea, măsura nu se aplică rezidenților următoarelor 12 state terțe: Algeria, Australia, Canada, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Thailanda, Tunisia și Uruguay.

Italia

Autoritățile italiene au anunțat prelungirea cu până la zece zile a măsurilor privind condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Italiene pentru persoanele care vin din Romania, măsuri valabile inițial până la data de 31 iulie a.c.

Pentru informații suplimentare privind condițiile de intrare și călătorie în Italia, puteti să contactați autoritățile italiene competente la numărul 1500, linie telefonică dedicată crizei Covid-19 și disponibilă non-stop, instituită de Ministerul italian al Sănătății.

Începând cu data de 24 iulie 2020, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile.

De la 9 iulie, oricine intră în Italia din străinătate este obligat să prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control, o declarație pe proprie răspundere.

În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui să anunțe sosirea pe teritoriul italian Direcției de Sănătate Publică locală și să specifice în detaliu în declarația pe propria răspundere locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil). De asemenea, transportatorii trebuie să măsoare temperatura pasagerilor și să nu permită călătoria celor depistați cu stare febrilă.

Persoanele care, la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun, nu pot să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresa la care vor efectua izolarea la domiciliu, indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuială proprie. Acestea trebuie să comunice cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19 Direcției de Sănătate Publică.

Letonia

Obligația de a se autoizola o perioadă de 14 zile după sosirea în Letonia se impune, în perioada 31 iulie – 6 august 2020, pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai următoarelor state: Suedia, Luxemburg, Portugalia, Belgia, Bulgaria, ROMÂNIA, Croația, Andorra, Cehia, Spania, Monaco, Austria, Elveţia, Franţa și Malta.

Lituania

În baza evaluării săptămânale a criteriilor epidemiologice menționate, pentru perioada 27 iulie – 2 august 2020, rezidenții din Croația, Suedia, Luxemburg, Portugalia, Bulgaria, Spania și ROMÂNIA nu pot intra în Lituania.

Muntenegru

Recomandări:

- în cazul sosirii cetățenilor români, pe cale rutieră, în Muntenegru prin tranzitarea statelor nemembre UE, este permis accesul în Muntenegru doar dacă nu s-au oprit în țările de tranzit, ceea ce se dovedește prin datele de intrare/ieșire din aceste țări.

Norvegia

Începând cu data de 15 iulie 2020, va fi permisă intrarea cetățenilor români pe teritoriul norvegian cu MENȚINEREA OBLIGATIVITĂȚII DE INTRARE ÎN CARANTINĂ/IZOLARE LA DOMICILIU TIMP DE 10 ZILE după sosire.

Regatul Ţărilor de Jos

Începând cu data de 9 iulie a.c., cetățenilor care se deplasează din România în Olanda li se recomandă ferm auto-izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos. Chiar în cazul prezentării unui test COVID-19 negativ, această recomandare fermă rămâne valabilă. Informația poate fi accesată la link-ul https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-roemenie.

Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord

Persoanele care sosesc în Marea Britanie din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie (denumite „travel corridors”)* sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Începând cu 26 iulie 2020, sunt exceptate de la măsura auto-izolării persoanele care sosesc din următoarele state, denumite „travel corridors”: *Andorra, Antigua și Barbuda, Aruba, Australia, Republica Austria, Bahamas, Barbados, Regatul Belgiei, Insula Bonaire, Republica Cehă, Republica Cipru, Republica Croația, Republica Coreea, Curaçao, Regatul Danemarcei, Republica Dominicană, Republica Elenă, Republica Franceză, Polinezia Franceză, Insulele Feroe, Republica Finlanda, Republica Insulelor Fiji, Republica Federală Germania, Grenada, Groenlanda, Guadelupa, R.A.S. Hong Kong, Republica Italiană, Republica Irlanda, Republica Islanda, Jamaica, Japonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, R.A.S. Macao, Republica Malta, Republica Mauritius, Principatul Monaco, Regatul Norvegiei, Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Republica Polonă, Réunion, Republica San Marino, Republica Seychelles, Regatul Suediei, Saint-Barthélemy, Saint Eustatius și Saba, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Pierre și Miquelon, Regatul Țărilor de Jos, Republica Trinidad și Tobago, Republica Turcia, Ungaria, Vatican, Republica Socialistă Vietnam, Insulele din Canalul Mânecii, Insula Man și cele 14 teritorii britanice de peste mări.

Lista actualizată a „travel corridors” se regăsește la https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors

Cetățenii români care călătoresc în Marea Britanie dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista de mai sus (a celor exceptate de la restricțiile de călătorie) sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

La acest moment România nu face parte din lista țărilor exceptate de la măsura obligatorie privind izolarea la domiciliu.

Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 1.000 GBP.

Înainte de a călători, persoanele vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control.

Zborurile directe care sosesc în Marea Britanie din țările cu risc de contaminare trebuie să furnizeze, cu 60 de minute înainte de aterizare, Declarația generală a aeronavelor (General Aircraft Declaration) către autoritățile aeroportului de destinație, în care indică starea de sănătate a pasagerilor. O declarație similară, Maritime Health Declaration Form, este cerută și navelor care sosesc din orice port străin în Anglia. Pe aeroporturile britanice nu sunt luate măsuri speciale.

Heathrow a închis două terminale din cauza reducerii numărului de zboruri, iar terminalul nordic al aeroportului Gatwick rămâne închis.

Ministerul de Externe britanic recomandă evitarea pentru cel puțin următoarele 30 de zile a tuturor călătoriilor în străinătate și verificarea atenționărilor de pe site-ul gov.uk.

Republica Moldova

Se interzice până la data de 31 august 2020 intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu următoarele excepții: cu unele excepții (membri de familie ai cetățenilor Republicii Moldova; persoane care posedă o viză de lungă ședere, persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, membri ai misiunilor diplomatice etc)

Slovacia

România este considerată ţară de risc, sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia Covid-19.

Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul.

România este considerată ţară de risc sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia de COVID-19.

Slovenia

Autoritățile slovene au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare și tranzit pe teritoriul Republicii Slovenia, intrate în vigoare la data de 31 iulie 2020.

Noile condiții vizează cetățenii care vin din state cu risc epidemiologic ridicat, printre care și România, alături de alte țări europene, precum Bulgaria și Luxemburg.

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile slovene, cetățenii venind din România care intră în Republica Slovenia în scopul șederii (și nu al tranzitului) trebuie să intre în autoizolare timp de 14 zile la hotel sau în altă locație desemnată. Persoanele care nu pot indica o locație pentru efectuarea autoizolării vor fi plasate în carantină instituționalizată. Sunt exceptate de la măsura autoizolării/carantinei anumite categorii de persoane, cum ar fi persoanele aflate în tranzit sau transportatorii. Lista cu toate categoriile exceptate poate fi consultată pe site-ul Ambasadei României la Ljubljana, la adresa: https://ljubljana.mae.ro/sites/ljubljana.mae.ro/files/exceptii-lista.rosie.pdf. 

Ucraina

În prezent, potrivit evaluării autorităților ucrainene, România se află pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat – categoria roșie.

Cetățenii români domiciliați/rezidenți în unul din statele din categoria verde pot intra pe teritoriul Ucrainei fără a mai fi nevoiți să efectueze perioada de carantină sau de autoizolare.

Cetățenii români domiciliați/rezidenți în unul din statele din categoria roșie, inclusiv România, sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina, vor intra în carantină timp de 14 zile. Alternativ carantinei, există varianta autoizolării la domiciliu, dacă cetățenii români care ajung în Ucraina consimt acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei, “Activ de acasă / Дій вдома”(pentru a utiliza aplicația este necesară o cartelă SIM cu număr de UA +380....). 

Ungaria

Conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor (alături de Bulgaria, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federația Rusă, Serbia, Japonia, China, SUA si Canada). In consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România – dar nu pentru scop de tranzit - le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

- la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, NU li se va permite accesul în Ungaria;

- în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.

Pe site-ul MAE puteți găsi mai multe informații despre țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de COVID-19.

Danemarca

Măsuri aplicabile începând cu data de 1 august:

În cursul zilei de 30 iulie 2020, autoritățile daneze au anunţat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Danemarcei, măsuri care vor intra în vigoare la 1 august 2020, ora 00:00. România a fost inclusă pe lista țărilor „închise”, alături de alte state cum ar fi Bulgaria, Luxemburg, Portugalia.

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile daneze, cetățenii care vin din România vor putea continua să călătorească în Danemarca doar în baza unui motiv întemeiat, conform listei stabilite de autoritățile daneze competente, care se regăsește mai jos, precum și pe site-ul Ambasadei României la Copenhaga la următorul link: http://copenhaga.mae.ro/local-news/2343.

Intrarea cetățenilor care vin din România și care au un motiv întemeiat pentru intrarea pe teritoriul Danemarcei va fi permisă fără prezentarea unui test COVID-19. În cazul în care aceștia prezintă simptome clare de infecție (tuse uscată, febră etc.), autoritățile daneze pot refuza intrarea.

Cetățenilor români cu drept de ședere în Danemarca li se va recomanda ferm o perioadă de carantină timp de 14 zile la întoarcerea din România.

De la aceeași dată, 1 august 2020, nu va mai fi permisă intrarea pe teritoriul Regatului Danemarcei în scop turistic cetățenilor care vin din România.

Cu privire la tranzit, autoritățile daneze au precizat că acesta va fi permis în următoarele condiții:

Deplasare în scop turistic într-o altă țară decât Danemarca; va fi solicitată dovada unei rezervări la o unitate de cazare din afara Danemarcei.

Deplasare într-o altă țară pentru unul dintre motivele prevăzute în lista de „motive întemeiate” indicată anterior.

Persoanelor cu simptome clare de infecție (tuse uscată, febră etc.) nu le va fi permisă tranzitarea teritoriului Danemarcei.

Informații suplimentare cu privire la noile măsuri sunt disponibile la următorul link (limba engleză): https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark/travelling-in-or-out-of-denmark/entry-into-denmark .

Pe site-ul MAE puteți găsi mai multe informații despre țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de COVID-19.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult