Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Încă-i bine! Sf. Ghiță. Legea grațierii

Sunt unii care zic cum că bugetul nu se poate umfla destul ca să facă față creșterilor de salarii și pensii, că Guvernul se împrumută peste măsură și că o să fie rău. Ceea ce mi se pare greșit.

Nu interesează dacă o să fie rău, e o falsă problemă, întrebarea corectă este: încă-i bine?

Iar răspunsul nu e în PIB, buget, inflație, curs leu-euro și alte cifrărele de soiul ăsta. Există un parametru fundamental care descrie starea economică și sufletească a nației: numărul de apeluri la Ambulanță pe care le fac cetățenii răniți pe câmpul de luptă al Paștelor sau Crăciunului. Câtă vreme avem niște mii de indigestii, crize biliare sau come alcoolice de Sfintele Sărbători, putem spune cu vie satisfacție și mândrie de români: Încă-i bine!

Dacă în această privință am o certitudine, sunt totuși câteva aspecte care, subsemnatului, ca prost creștin, nu-mi sunt foarte clare. De pildă:

De ce Nașterea și Învierea sunt sărbătorite prin Înjunghierea? Mielului și porcului, sau invers.

De vreme ce Iisus, potrivit Sf. Ioan Botezătorul, este Mielul Domnului, venit să ia asupra lui păcatele lumii, de ce trebuie căsăpiți mieii de Paște?

De ce nu e mielul sacru în România, cum e vaca în India?

Nașterea și Învierea nu înseamnă celebrarea Vieții? Cum, prin omor?

N-ar fi mai firesc, tocmai, să se suspende, cu prilejul Paștelui și Crăciunului, uciderea și devorarea de ființe?

Să grațieze președintele Iohannis un porc la Cotroceni? Ș-un miel?

Vi se pare creștinește că S.Ghiță a fost vândut și arestat în noaptea de Joia Mare, în loc să fie lăsat să-și facă Paștele?

Și mă mai frământă o întrebare: animalul politic, zoon politikon al României, este mielul? Sau porcul?

Dumneavoastră, stimați Republicani, puteți, ca buni creștini, să mă luminați?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult