Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Încă-i bine! Sf. Ghiță. Legea grațierii

Sunt unii care zic cum că bugetul nu se poate umfla destul ca să facă față creșterilor de salarii și pensii, că Guvernul se împrumută peste măsură și că o să fie rău. Ceea ce mi se pare greșit.

Nu interesează dacă o să fie rău, e o falsă problemă, întrebarea corectă este: încă-i bine?

Iar răspunsul nu e în PIB, buget, inflație, curs leu-euro și alte cifrărele de soiul ăsta. Există un parametru fundamental care descrie starea economică și sufletească a nației: numărul de apeluri la Ambulanță pe care le fac cetățenii răniți pe câmpul de luptă al Paștelor sau Crăciunului. Câtă vreme avem niște mii de indigestii, crize biliare sau come alcoolice de Sfintele Sărbători, putem spune cu vie satisfacție și mândrie de români: Încă-i bine!

Dacă în această privință am o certitudine, sunt totuși câteva aspecte care, subsemnatului, ca prost creștin, nu-mi sunt foarte clare. De pildă:

De ce Nașterea și Învierea sunt sărbătorite prin Înjunghierea? Mielului și porcului, sau invers.

De vreme ce Iisus, potrivit Sf. Ioan Botezătorul, este Mielul Domnului, venit să ia asupra lui păcatele lumii, de ce trebuie căsăpiți mieii de Paște?

De ce nu e mielul sacru în România, cum e vaca în India?

Nașterea și Învierea nu înseamnă celebrarea Vieții? Cum, prin omor?

N-ar fi mai firesc, tocmai, să se suspende, cu prilejul Paștelui și Crăciunului, uciderea și devorarea de ființe?

Să grațieze președintele Iohannis un porc la Cotroceni? Ș-un miel?

Vi se pare creștinește că S.Ghiță a fost vândut și arestat în noaptea de Joia Mare, în loc să fie lăsat să-și facă Paștele?

Și mă mai frământă o întrebare: animalul politic, zoon politikon al României, este mielul? Sau porcul?

Dumneavoastră, stimați Republicani, puteți, ca buni creștini, să mă luminați?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult