Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

ISIS Hristos și apostolușii

Sunt destui cei care se vaită că vin peste noi musulmanii puioși, ce vor islamiza Europa – nu va scăpa nici România. Că fanaticii vor arde Biblia și ne vor împacheta femeile, iar bărbatul român, săracul, nici să urineze de-a-n picioarelea n-o să mai aibă voie.

Și dacă turbații cu turban întârzie, de ce să nu facă ei treaba în locul lor? Adică să-i scuipe, să-i ia cu huo, să le ardă cartea, să-i înjure de mamă și de morți pe cei care au cântat care cum a putut: „Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici...”. Ca s-avem și noi, până la extremismul islamist, cretinismul nostru ortodoxist.

Nu crez să creadă cineva că subsemnatul voiesc să mă mântuiesc în noul sediu al Godporației BOR. Prin 2004, când scriam în Adevărul din 23 martie „Catedrala Mântuirii în Țara Mântuielii” (acum textul figurează în arhiva publicației sub semnătura Adevărul. Popescu a fost, damnatio memoriae, suprimat ca autor), cei 33 de apostoluși ai Dumnezeului lemnofil și claustrofil (erau 34, dar a apărut deja o „Iudă”) cântau, mai mult sau mai puțin fals, alte melodii.

Dar n-aș fi în veci capabil să protestez cu un cântecel, cu o prosteală „cool” de hipsteri cărunți. 

De ce spun prosteală? Pentru că, lăsând la o parte debilitatea poetică a versurilor, toți cei care au repetat foarte încântați de ei înșiși că știu ce preferă Dumnezeul ortodox se dovedesc niște sfertodocși:

„Și Eu îți zic ție că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui” (Matei, 16,18).

La temelie piatră și deasupra zid, zice limpede Iisus – care lemn?

Lemnul a fost preferința chinuitorilor care l-au pus pe Domnul pe cruce.

Biserica zidită e mult mai rezistentă în timp. De aceea, în 1279, regele Ladislau Cumanul, îmboldit de Papa Nicolaus al III-lea, interzice construirea de biserici ortodoxe de zid în întreaga Transilvanie aflată sub stăpânire maghiară. Bisericile de lemn au fost o soluție de restriște a românilor ortodocși ardeleni, nu o chestiune de gust dumnezeiesc.

Așa se face că majoritatea bisericilor ortodoxe din Ardeal nu sunt mai vechi de anul 1600.

Biserica Mitropolitană Ortodoxă din Alba Iulia, ctitorită în 1597 de Mihai Viteazul, a fost făcută din zid, nu din lemn, și acesta era un mare semn pentru românii transilvăneni. Dar nici asta nu i-a împiedicat pe Habsburgi s-o distrugă un secol mai târziu.

Și care spații mici? Poate lăcașele de cult miezonoptice din Centrul Vechi, bombele strâmte, închise după omuciderea din Colectiv...

De-a lungul întregului Nou Testament, Mântuitorul este urmat de mari mulțimi de oameni, cărora le vorbește în spații larg deschise, în orașe, în piețe, pe munte, la malul mării... El este Lumina Lumii, nu un conspirator de hrubă.

Iar dacă Tatălui Atotputernic îi plac spațiile mici, de ce-a mai făcut cerul și pământul, și nu un bloc de garsoniere ceaușist?

Îi invidiez din adâncul sufletului pe cei care cred în Dumnezeul din biserică. În momentele grele ale vieţii, mai au un sprijin o ultimă, sau primă, instanţă la care să facă apel.

Firește că se înțelege unde bat apostolușii: tâmplărie și strâmtoare înseamnă bio și bani puțini, sufletul n-are nevoie de catedrale, corpul are nevoie de spitale... Dar bat strâmb și fandosit – nu încerca să ironizezi ce nu cunoști, fie și cășuniști sau corporatiști ortodocși, că te faci de râs.

De râs, nu de spital, unde vor să-i bage pe menestrelii Dumnezeului de buzunar, haitele netului care par a se închina lui ISIS Hristos.

Catedrala Mântuirii în Tara Mântuielii

23.03.2004

Îi invidiez din adâncul sufletului pe cei care cred în Dumnezeul din biserică. În momentele grele ale vieţii, mai au un sprijin o ultimă, sau primă, instanţă la care să facă apel. Când primesc o lovitură nedreaptă, ticăloasă, absurdă, pot să­-şi spună, atunci când sunt pe punctul de a­-şi pierde minţile: „Aşa a vrut Dumnezeu“. Pentru noi, ceilalţi, cei care nu credem, e mult mai greu. Suntem singuri în faţa răului, cu puterile noastre omeneşti, că la bine, pe aici, prin România, lumea nu prea are nevoie de Dumnezeu.

Sunt însă unii care au nevoie de o catedrală. Una a Mântuirii. A te mântui înseamnă a te salva, a te izbăvi, a fi iertat de păcate. Cine să fie iertat? Neamul, fireşte, nu ei, că neamul face păcate, nu ei. Neamul românesc trebuie adus şi trecut om cu om prin catedrala asta ca printr-­o imensă baie comunală pentru a fi spălat de păcatele de care se face vinovat. De păcatul sărăciei, al disperării, al năucelii, al însingurării.

Vreme de sute de ani, catedrale s­-au construit atunci când o structură statală s­-a aflat în expansiune politico­-economică, militară, socială şi a ţinut să emblematizeze asta. Megamaşinile umane care au muncit generaţii la catedrală au putut fi puse în mişcare de legătura dintre ierarhia religioasă şi puterea politică. Notre Dame de Paris sau domul din Köln sunt atât simboluri religioase, cât şi laice, politice. Pe măsură ce, în Occident, biserica a început să se distanţeze de puterea politică, construcţia de catedrale a încetat. În ortodoxie, religia a rămas mereu legată de Stat. În România, şi astăzi biserica ortodoxă stă în preajma Puterii lumeşti.

Puterea şi Biserica au nevoie de această catedrală de partid şi de stat. Dacă nu poţi lichida corupţia şi pe sora ei, sărăcia, faci o catedrală. La ocazii mari, musai să aibă şi Ion Iliescu, Adrian Năstase, Ioan Talpeş, Rodica Stănoiu, Nicolae Văcăroiu, Puiu Paşcu et comp unde să palmeze o lumânare şi să tragă nişte cruci cu ochiul la camere. Slujbele pentru românii ce vor mai muri în atentate nu se vor mai ţine pe aeroport. La fel, pomenirile pentru eroii Revoluţiei. Poate mutăm şi Paştile, că la Mitropolie e cam înghesuială. O să spuneţi că vor dura mult lucrările de construcţie ca să­-i mai prindă în funcţii şi în viaţă pe susmenţionaţii. Fiţi siguri că ei se consideră veşnici.

Ce va însemna catedrala pentru simplul român credincios? O să se poată aduna în sine, o să poată fi mai aproape de Dumnezeu în această biserică­-palat de protocol? Întreaga lume de azi stă sub semnul descentralizării, al autonomiei locale, al personalizării. De ce biserica ar face excepţie? Au românii nevoie de un Dumnezeu­-Mall? Sau au nevoie de biserici în fiecare comunitate, în sate, în cartiere, în liniştea cărora să se poată cu adevărat reculege?

Eu, unul, nu cred că de biserici, mici sau mari, ducem lipsă. Ci de adevăraţi oameni ai bisericii, de slujitori ai lui Dumnezeu şi ai oamenilor. De preoţi de înaltă conştiinţă şi vocaţie duhovnicească, capabili să­-i lumineze, să­-i întărească în cuget pe bieţii români care comit păcatul sărăciei, al disperării, al năucelii, al însingurării, cei care privesc la lumea sălbatică ce le creşte în jur şi nu mai înţeleg nimic. Şi sunt gata să pună mâinile pe piept. Cei care, asemenea lui Iisus, întreabă în fiecare dimineaţă: „Dumnezeul meu, de ce m­-ai părăsit?“.

Aud că această catedrală se va construi din banii strânşi de Biserică din donaţii de la credincioşi. Mii de miliarde adunate de la amărâţii patriei, pentru care bănuţul de 5.000 e cât roata carului? Haida de. Donaţii vor fi, cu siguranţă, de zeci şi sute de milioane, dar o să le facă alde Oprișan, Mischie, Bebe Ivanovici, Gigi Becali, Mitică Dragomir, fireşte nu înainte ca premierul Năstase să dea casei lui Dumnezeu suta de milioane înmulţită în Parkul Dracului. Văz în faţa ochilor, ca pe­-o icoană, chipul smerit al lui Vanghelie de la 5 venind să­-şi mai facă o pomană şi cu Biserica. Pentru toţi aceştia, şi mulţi alţii ca ei, Catedrala va fi Viloiul cel Mare, în care nu stă nimeni.

Sunt destui cei dispuşi să plătească această mare Indulgenţă, cum se cumpărau cu veacuri în urmă pentru iertarea păcatelor. Numai că pentru toate păcatele puternicilor zilei n­-ar fi de ajuns nici o catedrală cât Casa Poporului. Asta într­-o ţară nicidecum prosperă economic, nicidecum puternică politic, o ţară mizeră, al cărei simbol nu este Mântuirea, ci continuă să fie Mântuiala superficiul, lucrul grăbit şi prost făcut, de ochii lumii, nu pentru liniştea lăuntrului tău.

Şi mai îndrăznesc să spun că, până la Dumnezeu, neamul se salvează singur, prin conducătorii pe care şi­-i alege.

Un ateu- vor spune unii dintre cei ce citesc aceste rânduri, expediind tot ce­-am spus sub eticheta lipsei de credinţă în Dumnezeu. Sunt nevoit să le sfărâm acest comod prefabricat de gândire: cred în Dumnezeu. Dar cred că El trebuie căutat nu în biserici şi în tratate teologice, ci în oameni, în noi înşine, în mine însumi. Dacă suntem fiii Lui, atunci sămânţa scânteietoare a Tatălui trebuie să fie undeva în vastele întinderi neumblate din noi. Nu ne rămâne decât s­-o aducem la lumină.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Sunt nevoit să le sfărâm acest comod prefabricat de gândire: cred în Dumnezeu. Dar cred că El trebuie căutat nu în biserici şi în tratate teologice, ci în oameni, în noi înşine, în mine însumi. "
  Definiti notiunea "Dumnezeu" !! Dupa asta putem sta de vorba , putem aplica logica la afirmatia Dv.
  O discutie despre o notiune nedefinita precis si consistent este ILOGICA din start.
  Asa ca va rog, definiti notiunea "Dumnezeu" !
  PS. Va rog sa nu incercati sa definiti aceasta notiune in asa fel incit prima Dv. afirmatie sa iasa din laboratorul logicii adevarata, ci doar fiti sincer.
  • Like 0
 • Lumeste, priviti lucrurile extrem de lucid si punctati esenta problemelor. In ceea ce priveste Credinta si Dumnezeu......Pe de o parte afirmati ca: "Îi invidiez din adâncul sufletului pe cei care cred în Dumnezeul din biserică" ulterior spuneti: " Pentru noi, ceilalţi, cei care nu credem, e mult mai greu", pentru ca in final sa declarati: "Sunt nevoit să le sfărâm acest comod prefabricat de gândire: cred în Dumnezeu". Poate ar fi cazul sa va hotarati unde va plasati cu adevarat, lucru valabil pentru noi toti, ca oameni.
  Toti trebuie sa facem asta, deoarece oamenii fara Dumnezeu sunt niste fiare. Uitati-va in jurul nostru, in media si trageti concluziile de bun simt. Toate pleaca de la lipsa de Credinta. Piatra din capul unghiului este insusi ISUS HRISTOS, biserica este a lui ISUS HRISTOS, moartea pe Cruce si Invierea, Judecata este a lui Dumnezeu. Pana si Coranul il pomeneste pe Isus Hristos, Sfanta Fecioara Maria de mai multe ori decat pe Mahomed profetul, mai mult, unii musulmani il accepta pe Isus Hristos ca profet, nu insa si ca fiu al lui Dumnezeu. Asta, poate si pentru ca acceptarea lui Isus Ca fiu al lui Dumnezeu, inseamna ascultare de cuvantul lui Dumnezeu intrupat, renuntarea la rabunare, iubirea de aproape.....cu alte cuvinte, lepadarea de pacat, o viata noua cu trup si suflet. Acum, sincer, cand vedeti tot ce se intampla in lume, trageti concluzia, numai cei orbiti nu vad realitatea. Pe tot parcursul istoriei omul a fost definit prin distrugere si crima. Rauri de sange uman sau varsat si inainte de ISUS HRISTOS si dupa, culmea e ca sa varsat si se varsa sange omenesc in numele Domnului. Evolutia noastra ca oameni, ne-a adus somaj, saracie, boli, coruptie, foamete, razboaie si moarte. Asta, pentru a numi cateva probleme nerezolvate ale umanitatii. In rest, tehnologia ne indeparteaza tot mai mult unii de altii, ecosistemele planetei sunt in mare parte distruse, resursele se termina, conducatorii nu au solutii si nici nu prea le pasa, lumea este inebunita, egoista, bolnava si disperata.....astea sunt realizarile omului fara Dumnezeu.
  Si daca nu ne-ar fi spus, Isus Hristos, NU PUTETI FACE NIMIC FARA MINE!
  In rest, toate cele bune.
  • Like 0
  • @ Victorin Borsciov
   Tot ce ati scris mai sus se bazeaza pe existenta lui Dumnezeu !
   3 intrebari :
   1. Exista Dumnezeu ?
   2. Daca raspunsul este afirmativ, de unde stiti ?
   3. Puteti defini notiunea "Dumnezeu"? Daca da, definiti-o, sa stim si noi despre ce vorbim !
   • Like 0
 • Daniel check icon
  În Biblie există o mare diferență între biserică și locaș de cult (Casa Domnului), iar pasajul pe care l-ați citat din Biblie ilustrează faptul că biserica este o entitate de suflete.
  Expresii precum "construcția unei biserici" sau referire la o biserică pentru a denumi o construcție materială nu au ca sursă învățătura din Biblie.
  De fapt când cineva spune că "merge la biserică", frecventând un anumit lăcaș de cult... o face cumva forțat deoarece corect ar fi ca el să își dorească să se întâlnească cu credincioșii dintr-o anumită comunitate nu să frecventeze o anumită clădire.... dar cu siguranță asocierea generală pentru un "creștin" din România pentru cuvântul "biserică" este clădirea unde se adună enoriașii, de aceea pentru că se confundă clădirea cu Trupul Lui Hristos (biblic metaforic) atunci cu siguranță că ea trebuie să fie cât mai impetuoasă.
  Dacă Trupul Lui hristos ar fi o clădire sau un locaș de cult nu ar trebui să fie foarte impetuos?
  Deci nu ar trebui să ne surprindă dorința unora pentru clădiri extravagante.
  • Like 0
 • Niciodata n-am crezut ca dl. Cristian Tudor Popescu este ateu; lumina condeiului său vine tocmai din relatia specială, profundă și conștientă pe care o are cu Dumnezeu. Sunt creștină dar nu colind tara-n lung și-n lat pe la moaște, morminte și icoane facătoare de minuni; Îl caut pe Dumnezeu în sufletul meu, în gândurile mele. Merg la biserică (mărturisesc ca am inceput foarte târziu) unde mă simt foarte bine si de unde mă întorc cu o stare de pace lăuntrică specială. N-am făcut nicio donatie pentru catedrala care aproape că NE MÂNTUIE (ca neam) pentru că nu consider ca fiind o mare prioritate pentru acest popor biciuit de „cancer” cu metastaze în: educație, sănătate, justiție, cultură, economie și politică B.O.R se face că nu vede și nu aude suferinta fiilor săi, multi dintre ei dezamagiti care renunță la ortodoxie; nu dă nimic Statului dar pretinde și primește foarte mult. Aștept ... „viața veacului ce va să fie”. Amin!
  • Like 0
 • Și? Ce putem face? Nimeni nu vrea constructia asta, sti totusi ea o sa fie construita, o sa ne uitam la marea kitchoșenie a secolului 21. De ce nu facem proteste? Stam cu totii si plangem... Eu cred ca daca acum, in cateva luni s-ar opri constructia catedralei și am organiza un concurs de arhitectura online la care sa participe birouri de arhitectura care construiesc pentru secolul 21 nu pentru secolul 17 (cum e catedrala), s-ar putea face o constructie chiar super tare, tema proiectului fiind refolosirea santierului vechi intr-o cladire noua. Haideti, va rog, organizati un mic protest impotriva constructie acesteia oribile :). Si pana la urma nu conteaza de unde vin banii, ca isi pun ei in buzunar, si ca profita de mintea saracilor, nu o sa vindece asta sistemul, eu cred ca ei o sa se vindece singuri daca au presiune din exterior sa se schimbe, o sa isi deschida mintea doar daca facem ceva, mai degraba prin colaborare decat prin agresivitate. Ei sunt fix genul de om care isi pune coloane grecesti la balconul blocului comunist, nici nu isi dau seama ca fac ceva rau, au avut banii sa-si puna, au pus. Scuze de comentariu lung, sper sa-l citeasca cineva.. :)
  • Like 1
 • Cantecelul are un substrat mult mai adanc, decat cel subliniat de dumneavoastra in articol. Nu se refera numai la spatialitatea fizica a unor cladiri bisericesti, ci face o comparatie clara intre dimensiunea lacomiei, snobismului, marinimiei oamenilor asa zisi credinciosi fata de acele persoane cu adevarat credincioase care il au pe Dumnezeu in inima si.n suflet. In fine, Dumnezeu iubeste lemnul, adica omul simplu, sincer care.l poarta in inima, un spatiu atat de mic, dar infinit de mare. Ideea nu mi se pare deloc o "PROSTEALA"
  • Like 0
 • Ca de obicei, stai, le clocesti si le nimeresti...
  Adevarat ca lumina zilei....dar daca la face oamenilor placere si bine...da-le pace sa construiasca....poate macar asa urmasii nostri, peste cateva sute de ani, vor avea ocazia unica sa localizeze temporal aceasta epoca si vor incerca sa analizeze societatea noastra...poate ca macar asa candva se va afla adevarul.
  • Like 0
 • Iata un fapt cu adevarat interesant. In aceeasi zi in care Andrei Nicolae Popa cere ca SRI să monitorizeze radicalizarea ortodoxiei românești http://www.napocanews.ro/2016/04/noaptea-mintii-un-tanar-din-diaspora-cere-ca-sri-sa-monitorizeze-radicalizarea-ortodoxiei-romanesti.html a iesit si CTP la rampa cu acest editorial in care ii eticheteaza pe ortodocsi ca fiind extremisti de talia ISIS, ceea ce este o maxima exagerare si distorsionare evident. Nu cumva v-ati inteles? Ati primit ordine de la servicii de v-ati sincronizat asa? Cine mai crede in coincidente?
  • Like 1
  • @ Paul Lozba
   Eu nu am mai primit ziarul de ieri. Si, probabil, nici cel de azi nu-l voi mai primi ☺. Dar, am ce citi. ☺ Amuzant este că eu nu l-am cautat. Mie mi-a venit (neinvitat) prin mail. Ulterior, mi-am făcut si fb. ☺. Whatever..☺
   • Like 0
 • Alex check icon
  Ati zis un lucru foarte bine: nimeni nu mai face asemena constructii megalomanice de niste sute de ani. In afara de Sagrada Familia nu stiu daca s-a mai facut vreun lacas de cult asa de mare in ultima vreme. Numai noi tot incercam sa le facem cat mai mari. Chiar si moscheea vrem sa fie cea mai mare la vest de Istambul. Poate din cauza ca nu am fost in stare de asa ceva in ultima mie de ani. Numai ca, dupa ce ca este nerealist de mare, o sa fie si extrem de urata. A fost gandita sa rivalizeze cu casa poporului la masivitate, dar va rivaliza cu ea si la uratenie.
  Este destul de probabil ca era nevoie de o catedrala mai incapatoare, dar cel mai probabil se putea face acest lucru si fara a construi ditamai mastodontul si avand grija si de aspectul artistic.
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Exista o foarte mare confuzie de termeni, cum ar fi diferenta dintre 'biserica' si 'catedrala'. Catedrala nu este acelasi lucru cu biserica. O catedrala este o cladire de cult de dimensiuni mari prin definitie, in care se tin slubje oficiale de catre ierarhul locului (mitropolit, patriarh, cardinal in cazul catolicilor). E de la sine inteles - pentru oricine vrea sa foloseasca o minima logica - de ce o asemenea cladire trebuie sa aiba dimensiuni mari: pentru ca afluxul de participanti poate fi foarte mare. In momentul de fata Catedrala Partiarhiei este o biserica micuta care nu poate face fata unui numar atat de mare de participanti la serviciile liturgice importante. Au fost cazuri in care oamenii au lesinat datorita inghesuielii, iar marea majoritate a ramas in afara bisericii. A avea o catedrala in adevaratul inteles al cuvantului este necesar pentru practicantii cultului ortodox. E adevarat ca acesta denumire ciudata de Catedrala a Mantuirii Neamului nu e foarte bine aleasa, dar in cele din urma vorbim totusi de o catedrala, un lacas de cult cu o functie diferita de cea a unei biserici obisnuite.
  • Like 2
  • @ Valentin
   Bine zis. In plus planul de a face o Catedrala REPREZENTATIVA pentru Bucuresti este vechi de mai bine 145 de ani.
   • Like 0
  • @ Valentin
   de ce nu ia patriarhia casa bobrului sa o faca catedrala, adica numai infige crupea pe catargul steagului si gata, ditamai cladirea, intra toata popimea, plus bobrul, depaseste vaticanul in latime, lungime si adancime, zau ... asa de simplu si de facil ... ca Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat, Domnul fie laudat ...
   • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult