Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Încă un sector fără luminițe de Sărbători. Primarul Radu Mihaiu: Faimoasele beculețe de Crăciun au fost scoase din plan. Într-un an cu o criză majoră nu ne mai permitem să irosim niciun leu

luminite Craciun - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Sectorul 2 este al doilea din București, după Sectorul 6, care nu va avea luminițe de Crăciun anul acesta. Primarul Radu Mihaiu a luat decizia tăierii mai multor cheltuieli, între care și cele cu decorațiunile de sărbători, după ce a găsit în bugetul local, la preluarea mandatului, „o gaură de 109 milioane”.

Chiar și așa, edilul spune că după ce au fost scoase din buget mai multe tipuri de cheltuieli, tot mai lipsesc 40 de milioane de lei. „Într-un an cu o criză majoră și după un prăpăd generat de campania pe bani publici a fostei administrații, nu ne mai permitem să irosim niciun leu”, a scris pe Facebook primarul Radu Mihaiu.

El a explicat de ce bursele elevilor din sector nu se plătesc din septembrie - fosta administrație nu a trecut prin Consiliul local o hotărâre în acest sens - și a adăugat că „vom găsi banii necesari ca să repornim sistemul de burse” pentru elevi. 

Postarea integrală a primarului Radu Mihaiu:

„De când am preluat mandatul, am luat la puricat toate bugetele din subordinea primăriei. Concluzia - o gaură de 109 milioane. De ce? Motivele prezentate au fost diverse, dar toate în linia “așa ni s-a spus să facem”. De către cine? Toți ridică din umeri și amintesc timid de foștii decidenți.

Adevărul e enervant de simplu și e deja o practică uzuală în România. A fost an electoral și multe dintre bugetele alocate pentru 2020 au fost cheltuite la foc automat până în septembrie, ca să dea bine. Acum, după alegeri, au venit înapoi să ceară rectificări fiindcă au furnizori de plătit, credite de angajament de achitat, mecanisme vechi de uns, etc.

De trei săptămâni lucrăm la balansarea acestui buget. Am trecut prin trei faze prin care direcțiile au tăiat tot ce au crezut ei că se poate. După multe insistențe s-a renunțat la multe cheltuieli care pot aștepta și tot mai lipsesc 40 de milioane. Am scos din buget toate plățile de la lucrările care nu se finalizează anul acesta, toate “investițiile” cu dedicație, toate matrapazlâcurile care risipesc banul public.

A da, inclusiv faimoasele beculețe de Crăciun au fost scoase din plan. Într-un an cu o criză majoră și după un prăpăd generat de campania pe bani publici a fostei administrații, nu ne mai permitem să irosim niciun leu. Îmi place să cred că am fost votat ca să iau decizii responsabile, chiar și atunci când sunt neplăcute.

Tot nu e suficient. În zilele următoare vom finaliza ultima tură de tăieri. De această dată fără directorii care par că nu pot renunța la anumite năravuri nici în caz de forță majoră.

În aceste calcule intră și bursele. Și acestea au fost în regim de campanie. Față de anul școlar 2017-2018 când 12.000 elevi au primit o formă sau alta de bursă, în anii cu alegeri peste 20.000 elevi au primit de la fosta administrație o mică stimulare. Susțin cu tărie investițiile în educație, dar modul de atribuire a acestor bani nu a avut nici raționamente de performanță, nici un scop educațional clar definit. Au fost pur electorale și asta se vede cu ochiul liber din numărul de beneficiari care s-a dublat brusc în anul alegerilor locale și mai ales din modul de distribuire a acestor fonduri.

Revenind la cifre. Bugetul pe 2020 pentru această cheltuială a fost de 37,7 milioane. Până în septembrie s-au consumat 27,9 milioane, au rămas aproximativ 10 milioane disponibile. Insuficient pentru a plăti restul de burse în aceleași condiții. Avem nevoie să suplimentăm cu aproximativ 6 milioane pentru a rămâne într-o zonă similară.

Diferența dintre ce avem și ce avem nevoie e așa de mare încât fosta administrație, care a promovat cuantumurile aflate în plată în anul școlar 2019-2020, nu a adoptat niciun HCL cu privire la bursele școlare înainte de a pleca. De ce? Pentru că știa că nu sunt bani. Pentru că a cheltuit iresponsabil, în an electoral, bugetul pe care tot ea l-a votat. Au mizat totul pentru beneficiul lor în alegeri. Și tot nu le-a ieșit.

Voi convoca Consiliul Local săptămâna viitoare pentru a dezlega această situație. Lucrăm intens să echilibrăm bugetul responsabil. Vom lua decizii ferme, raționale, având mereu în gând interesul comunității pe termen lung. "Greaua moștenire" e doar un obstacol pe care îl vom depăși printr-un efort susținut, nu e un motiv să ne oprim din drumul nostru.

Ca să fie clar, o scurtă recapitulare:

- Motivul pentru care bursele nu se plătesc din septembrie e că fosta administrație nu a binevoit să treacă prin Consiliul o hotărâre în acest sens pentru anul de studiu 2020-2021. Până nu avem acest cadru legal, niciun leu nu poate fi virat către elevi. Acest lucru se va rezolva în următoarea ședință de Consiliu Local.

- Vom găsi banii necesari ca să repornim sistemul de burse.

- Vom repara inechitățile din acest mecanism astfel încât să fie centrat pe performanță și nevoia reală, nu pe un populism hrăpăreț.”

Despre burse și nu numai. De când am preluat mandatul, am luat la puricat toate bugetele din subordinea primăriei....

Posted by Radu Mihaiu on Wednesday, November 18, 2020

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intrebare , ?
    ---La ce-i foloseste sutele-miile de beculete si becuri aprinse ,,unui copil ,sarac ,falamand ?? Sau unui ,biet pensionar, si bolnav, ??
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult